Dodaj do ulubionych

Po co mi karta z czipem?

IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.09, 16:19
Bardzo ładnie, ale Pan Marcin zadał pytanie "Dlaczego bank zmienił sposób zatwierdzania transakcji? Ja wolałbym po staremu."?

A essej na nie odpowiada. A mnie interesuje też odpowiedź na powyższe pytanie, rozumiem jakie sa różnice, ale dla czego bank zmienił mi sposób zatwierdzania jeśli ja wolałbym po staremu?!
Obserwuj wątek
    • Gość: adi Po co mi karta z czipem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 08:19
      jak wejdzie w życie spóźniony standard EMV to nikt nie zapłaci podpisem , to
      tylko kwestia czasu i paru miesięcy
      • Gość: Tomek Re: Po co mi karta z czipem? IP: *.pentacomp.com.pl 02.06.09, 10:29
        Bo w cywilizowanym świecie będziesz miał już teraz problem z zapłatą kartą bez
        chipa. Jeśli się wybierasz na wakacje za granicę to taka karta jest obowiązkowa.
        • Gość: birnbaum Chip w karcie niezbędny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 10:51
          Potwierdzam wpis Tomka.
          W bardzo wielu sklepach w Europie,
          szczególnie w małych miejscowościach,
          jest tylko czytnik kart z chipem.
          Kartą z paskiem magnetycznym, płacąc wysoką prowizję,
          będziesz musiał wyjąć gotówkę z bankomatu i nią uregulować rachunek.
          Tak więc karta z chipem wychodzi taniej.
          • Gość: mx Re: Chip w karcie niezbędny IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.09, 15:42
            No i to są przynajmniej jakieś argumenty. W sumie uniwersalniej, bo tam gdzie tylko chipy przyjmować będą też zapłacę, a na jakiejś zapomnianej stacji benzynowej na amwerykańskiej prerii gdzie mają tylko "szufladę" nadal podpisem mogę. Dzięki.
            • krzysztofsf Re: Chip w karcie niezbędny 02.06.09, 21:23
              Gość portalu: mx napisał(a):

> No i to są przynajmniej jakieś argumenty. W sumie uniwersalniej, bo tam gdzie t
              > ylko chipy przyjmować będą też zapłacę, a na jakiejś zapomnianej stacji benzyno
              > wej na amwerykańskiej prerii gdzie mają tylko "szufladę" nadal podpisem mogę. D
              > zięki.

Dla mnie karty hybrydowe sa wielkim niebezpieczenstwem dla klienta - mozna
              skopiowac pasek i przechwycic pin, jak w zwyklej karcie tylko magnetycznej, a
              przy reklamacjach bank twierdzi, ze ma sie superpewny "chipowy" produkt i klient
              musial dokonac transakcji sam, lub udostepnic komus karte.

Mam kilka kart na podpis i sam nie pamietam do nich pinow - powodzenia
              zlodziejowi z wykorzystaniem ich w bankomacie.
              • jan-w Re: Chip w karcie niezbędny 02.06.09, 22:19
                krzysztofsf napisał:
                > Mam kilka kart na podpis i sam nie pamietam do nich pinow - powodzenia
                > zlodziejowi z wykorzystaniem ich w bankomacie.
                Też cenię sobie używanie kart z podpisem. W tym przypadku mam możliwość
                reklamacji transakcji do czasu aż bank mi udowodni że podpisałem się na kwitku.
                • krzysztofsf Re: Chip w karcie niezbędny 03.06.09, 00:47
                  jan-w napisał:

> krzysztofsf napisał:
                  > > Mam kilka kart na podpis i sam nie pamietam do nich pinow - powodzenia
                  > > zlodziejowi z wykorzystaniem ich w bankomacie.
                  > Też cenię sobie używanie kart z podpisem. W tym przypadku mam możliwość
                  > reklamacji transakcji do czasu aż bank mi udowodni że podpisałem się na kwitku.
                  >

Co ciekawe, niektore banki oferuja KK platynowe z chipem i zatwierdzaniem
                  transakcji przez podpis - a wiec jednak mozna.
                  • Gość: exactly Re: Chip w karcie niezbędny IP: *.siec.idealan.pl 04.06.09, 22:11
                    no tak
                  • jan-w Re: Chip w karcie niezbędny 04.06.09, 22:27
                    Platynowe z chipem? Nie wiedziałem. Znalazłem - w Polsce DB.
                    • krzysztofsf Re: Chip w karcie niezbędny 04.06.09, 23:05
                      jan-w napisał:

> Platynowe z chipem? Nie wiedziałem. Znalazłem - w Polsce DB.

Moglo chodzic o lepszego Golda (tez nie moj segment, przynajmniej w "normalnych"
                      bankach) - w kazdym razie pamietam z okazji ktorejs dyskusji o chipach i rowniez
                      bylem zaskoczony, ze jednak chip=pin nie jest regula.
              • kwirynia Re: Chip w karcie niezbędny 06.06.09, 09:44
                A ja nie życzę powodzenia złodziejowi, który będzie korzystał z
                Twoich kart przy płaceniu w terminalach.
                Czy zwróciłeś uwagę ilu sprzedawców sprawdza TWÓJ podpis na karcie,
                bo ja tak - ok.10%.
                Czujesz się z tym bezpiecznie?

K.
                • krzysztofsf Re: Chip w karcie niezbędny 06.06.09, 11:16
                  kwirynia napisała:

> A ja nie życzę powodzenia złodziejowi, który będzie korzystał z
                  > Twoich kart przy płaceniu w terminalach.
                  > Czy zwróciłeś uwagę ilu sprzedawców sprawdza TWÓJ podpis na karcie,
                  > bo ja tak - ok.10%.
                  > Czujesz się z tym bezpiecznie?
                  >

Ja tak. Bo w przypadku zakwestionowaniu platnosci i stwierdzenia niezgodnosci
                  podpisow, odpowiada sklep, a nie klient czy bank.

W przypadku przepychank dotyczacych kwestionowania platnosci zatwierdzanych pin,
                  sklep jest wylaczony z "potepowania" i ewentualny zwrot pieniedzy dotyczy tylko
                  klienta wyjasniajacego sprawe z bankiem.
                  • kwirynia Re: Chip w karcie niezbędny 06.06.09, 21:23
                    Naprawdę chce Ci się bawić w takie rzeczy - pisanie reklamacji,
                    czekanie nie wiadomo ile (wiem bo pracowałam z kartami i
                    reklamacjami kartowymi) na zwrot pieniędzy??? - to nie jest hop-siup.
                    I jeszcze jedno - kiedy ukradli mi karty i złodzieje próbowali
                    dokonać transakcji - tylko chip mnie "uratował", ponieważ dzięki
                    niemu transakcja była nieudana.
                    Nikt mnie nie przekona, że lepiej mieć gorzej zabezpieczoną kartę
                    i "bujać" się z odzyskiwaniem kasy.....
                    K.
          • pi3141592 Re: Chip w karcie niezbędny 04.06.09, 09:40
            > W bardzo wielu sklepach w Europie,
            > szczególnie w małych miejscowościach,
            > jest tylko czytnik kart z chipem.
            >
            Nie tylko w małych. Na dworcu północnym w Paryżu nie kupisz
            biletu w automacie (ani nie odbierzesz kupionego przez
            internet) jeśli nie masz karty z chipem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka