Dodaj do ulubionych

Samcik: W Pekao konta tanieją na niby

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 11:42
Oo, jakaś "pozytywna" zmiana!
Ja za przelew internetowy w PEKAO SA ostatnio, tj 5 lat temu płaciłem 2 PLN. Teraz to kosztuje "tylko" 50 gr :D
Obserwuj wątek
    • Gość: raf Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.09, 11:49
      ostatni raz na oczy widziałem PEKAO 8 lat temu i nie żałuje. poza tym nie
      rozumiem kto jeszcze trzyma kase w tym chłamie. Polecam Alior, mBank, Eurobank,
      Multibank - wszędzie wszystko za darmo a sieć oddziałów całkiem spora, wszystkie
      bankomaty za darmo, przelewy za darmo a w Eurobanku najwyższe oprocentowanie
      konta/ rach oszcz w Polsce. Kuź.. jakim trzeba być żubrem, żeby trzymać kase w
      tych pomnikach PRL.
      • Gość: Roastron Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 11:58
        Bo kto za 2 melony zatrudnił by takiego specjaliste od bankowosci
        jak bielecki ???
        • karotek12 Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby 02.06.09, 16:11
          Jak można w ogóle płacić taką kasę za konto??
          Rozbój w biały dzień.
          Tym bardziej że co drugi bank oferuje
          bezpłatne konta.

• atomm W Pekao od 1/06 drozeja konta... 02.06.09, 16:23
            Autor sie chyba z choinki urwal...
            Jakie obnizki??
            w zeszlym miesiacu dostalem pismo z Pekao o podniesieniu oplaty za
            prowadzenie konta z 9,95 do 13,99 (eurokonto max)
            wczesniej wprowadzili:
            - dodatkowa oplate 2 pln miesiecznie za posiadanie karty
            - podwyzszyli z 2 pln do 3 pln miesieczne oplate ze nie dokonanie
            min. 4 transakcji w miesiacu
            - wprowadzili odplatnosc za potwierdzenia przelewow SMSem - 0,2 pln
            od sztuki (od 11 przelewu w miesiacu)
            wszystko to po polaczeniu z BPH (zaluje ze nie zostalem w starym BPH)

Generalnie bank do luftu - a podobno brakuje im pieniedzy...

Lokaty wszystkie juz przenioslem do AIG oraz eurobanku (ich rachunki
            oszczednosciowe z codziennym naliczaniem odsetek to mistrzostwo
            swiata), w tym miesiacu zamykam swoja wspolprace z Pekao...
            • Gość: Be Re: W Pekao od 1/06 drozeja konta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.09, 12:34
              Tak tylko BPHnależy do GE ijuż tak kolorowo nie jest. U mnie po przenisieniu jedyne co się zmieniło to autoryzacja sms za 20 gr, ale można to bardzo łatwo ominąć poprzez kartę kodów jednorazowych.
    • Gość: Roastron Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 11:56
      To nie sa pomniki PRL-u tylko pomniki PO !!!!
    • Gość: sas zamknąłem już tam konto IP: *.connecta.pl 02.06.09, 12:03
      i radzę to samo innym ludziom. Zostałem zwerbowany do PEKAO jako
      dawny klient BPH. Koszty prowadzenia rachunku ror są kilkakrotnie
      wyższe niż u konkurencji (a u konkurencji są też autentycznie
      bezpłatne rory). Śmieszne jest to, że jakieś 10 lat temu miałem
      konto w PEKAO, ale po odstaniu godziny w kolejce (wieczne kolejki!)
      do okienka powiedziałem dość i zamknąłem tamto konto. Krótko mówiąc,
      jak ktoś chce was wykorzystywać, to po co się nadstawiać?
      • Gość: Janusz78 Re: zamknąłem już tam konto IP: *.hep.ph.ic.ac.uk 02.06.09, 15:29
        No coz, zamknac to mozna konto, ktorego sie nie uzywa. Ja niestety nie widze
        mozliwosci przeniesienia moich kilkunastu (!) zlecen stalych na piechote z
        jednego banku do drugiego (odwiedzajac literalnie 'na piechote' wszystkie moje
        elektrownie i gazownie, bo te matoly o poleceniu zaplaty nie slyszaly). Ponoc
        dyrektywa UE ma wkrotce byc mozliwe automatyczne przenoszenie zlecen z jednego
        banku do drugiego. Najstarsi gorale juz nie pamietaja, jak kiedys nie mozna bylo
        przeniesc numeru z jednego operatora telekomunikacyjnego do drugiego....
        Jeszcze jedna ciekawostka, niektore banki (czarna lista wisi w Enionie) nie
        akceptuja zlecen stalych na podstawie rachunkow, a to wydaje sie byc podstawowa
        metoda rozliczen z niektorymi dostawcami uslug rodem z PRLu.
        Do PekaoSA sie juz niestety przyzwyczailem ;-(
        • Gość: Jan Re: zamknąłem już tam konto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 18:29
          Przeniosłem konto i rzeczywiście mam spore kłopoty. Ale to jest do
          przeskoczenia.
    • Gość: seki Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 12:04
      Przy zmianie konta, procedura rzeczywiscie jest beznadziejna. Musialem zmienic eurokonto akademickie na inne, myslalem, że logika nakazywalaby zostawic ten sam numer i jedynie podniesc mi oplate i zakres uslug, ale nie... pomyslilem sie, bo logika pekao nakazuje utworzyc nowy rachunek o nowym numerze, otrzymuje sie zatem nowa karte, nowy pin, a przy rezygnacji dodatkowo musza przy kliencie zniszczyc dotychczasowa karte, co skutkuje tym, ze zostaje sie bez karty na dobre 2 tygodnie (bo tyla trwa otrzymanie od nich 2 listow). Makabra, dobrze, ze korzystam rownolegle z uslug paru innych bankow.

Na szczescie, wlasciwie po to pisze tego posta, jest inaczej niz w artykule, bowiem po procedurze utworzenia nowego konta z nowym numerem, zachowuje sie numer klienta, karte ikm (identyfikacyjna) - kolejny folklor tego banku oraz wszystkie loginy i hasla do uslugi pekao24, wiec lista przelewow zdefiniowanych ze strony pozostaje. nie wiem jak z polecaniami zaplaty, bo z nich nie korzystam.
      • Gość: Lil Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.09, 12:11
        Bzdury wypisujesz. Zmienialam w zeszlym roku Eurokonto akademickie na zwykle i
        wymagalo to wylacznie pokazania papierka od pracodawcy (o dochodach, a to i tak
        z mojej inicjatywy, bo wystepowalam o karte kretytowa) i podpisania zalacznika
        do umowy. Cala procedura trwala moze 5 minut. Wszystkie numery, ustawienia,
        karty, dostep do internetu zostaly te same (no, poza wyzszymi oplatami, heh).
        • Gość: Seki Re: Lil IP: *.171.114.178.static.crowley.pl 02.06.09, 12:47
          no nie bzdury, bo taka procedure musiałem osobiście przejść, nie dalej jak 4 m-ce temu, wiec zamiast pisac, ze bzdury ja wypisuje, racz zauważyć, że prawdopodobnie:

1. zmienily sie procedury (a na to wyglada, bo w artukule jest napisane, ze zmieniajac taryfe, zmieniasz takze numer)
          2. moze trafilem na mniej kompetentna obsluge niz ty, ktora mnie wprowadzila w blad i nie poinformowala o takiej mozliwosci
          • Gość: Dil Re: Lil IP: *.meil.pw.edu.pl 02.06.09, 14:57
            Procedury się najwyraźniej zmieniły. Też ostatnio się pytałem o możliwość zmiany
            i niestety oznacza to otwarcie nowego konta.
            Ale są plusy. Skoro miałbym mieć nowy numer konta to czemu nie w innym banku.
      • Gość: Be Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.09, 12:40
        W dawnym BPH przy zmianie rodzaju konta wystarczyło podpisać aneks do umowy. Numer i reszta pozostawała bez zmian.
    • Gość: grievous Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 12:40
      Zgadza się, zmiana konta z akademickiego po ukończeniu studiów na inne (
      eurokonto standard czy plus) to była 5-minutowa przyjemna formalność. Tylko że
      chciałem w taki sam sposób zmienić swoje obecne Eurokonto Plus za 11,5zł na nowe
      Eurokonto Intro za 0zł.Ale z artykułu widać, że nie można.
      No coż trzeba będzie zamknąć stare i otworzyć nowe, jak normalnie się nie da.
      Minusy Pekao:
      - skandaliczne małe oprocentowanie jakichkolwiek lokat ( 2-3% to poniżej krytyki
      i inflacji)
      - taki sobie dostęp do internetu ( wydruki operacji niepełne tylko z dwoma
      pierwszymi linijkami informacji o przelewie, jak ktoś sprzedaję przez allegro i
      codziennie drukuje historię to to kłopot)
    • Gość: grievous Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 12:52
      Szkoda, że w artykule nie piszą też o pozytywnych zmianach w Pekao, obok tych
      standardowych wymienionych Optymalne, Aktywne, Premium za co najmniej 9zł Pekao
      wprowadziło też bezpłatne EUROKONTO NET I INTRO - zero opłat za ich prowadzenie
      i za korzystanie z usługi PekaoInternet, a opłaty tylko za dyspozycje w oddziale.
      Trudno też uwierzyć w to ,że nie można swobodnie zmieniać konta z starych na nowe.
      • Gość: kotek Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 13:38
        Mam w banku Pekao S.A. konto firmowe. Kilka dni temu byłam w banku u
        tzw. "opiekuna VIP-ów" i okazało się,że bank od wielu miesięcy
        naliczał zawyżone opłaty za obsługę konta. Nikt z banku tego nie
        zauważył, ale jak miałam raz na minusie 2 zł, to alarmistycznie
        wydzwaniali do mnie. Jesteśmy wyzyskiwani i łupieni przez nieuczciwe
        banki.
      • Gość: Dil Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.meil.pw.edu.pl 02.06.09, 15:00
        Konto nie jest całkowicie darmowe. Bodajże za zlecenia stałe trzeba płacić oraz
        za kartę maestro wydawaną do konta (min. 1,99). Chyba, ze się jej nie weźmie
        (czego nie jestem pewien czy da się jej nie brać).
    • pllx3 Samcik: W Pekao konta tanieją na niby 02.06.09, 13:29
      Ale o jednym to tu nie piszą. Od 1 czerwca bank PEKAO wprowadził
      opłaty za korzystanie z kart maestro. I nawet jak zrobisz 4 zakupy
      to ci zmniejsza koszt do 1,99 groszy przy koncie aktywnym i do 99
      groszy przy koncie aktywnym plus, a tak płaci się przy koncie
      aktywnym 3.98 a przy aktywnym plus 2,98. Niby nic, a się uzbiera. Ja
      po 10 latach im podziękowałem i konto przeniosłem do innego banku.
      Dzwoniła potem miła pani i namawiała żebym powrócił, ale mocnych
      argumentów nie przedstawiła ( pół roku konto bez opłat lub
      zwiększenie oprocentowania do 2,5%), śmiech na sali.
    • zofia144 Samcik: W Pekao konta tanieją na niby 02.06.09, 14:01
      Pekao jest trochę przestarzałą placówką. Mają chyba najmniej opłacalne konta oszczędnościowe na rynku. Jak widać za konta osobiste też nie warto się tam brać.
    • Gość: janusz Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: 213.17.216.* 02.06.09, 14:12
      polecam DARMOWY ALIOR-Bank
    • Gość: Jacek K. Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.chello.pl 02.06.09, 14:46
      Już ładnych kilka lat temu wypisałem się z tej brygady żubra i wcale nie żałuję.
      Obecnie mam konto w Nordea i jest super. Wszystkie bankomaty za free, podobnie
      jak przelewy i prowadzenie konta.Jedynie drobna opłata za obsługę karty
      bankomatowej. Kolejki w placówce sporadyczne,obsługa b.sprawna, a wtedy klient
      zadowolony. Wcale nie trzeba wielkiego trudu, by zmienić bank,a komfort
      psychiczny wielki. Po co się męczyć w różnych P(e)K(a)O jeśli obecnie jest tyle
      banków, które dają inny poziom obsługi klienta, trzeba tylko chcieć i poświęcić
      temy godzinkę, a nie marudzić o problemach.
    • Gość: gozdek Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 16:49
      Po 10 latach zrezygnowałem z PeKaO. Właśnie po tym jak wprowadzono te
      gigantyczne podwyżki. Nie wspominając że od 1 czerwca przelew internetowy
      kosztuje 1,5zł!!! Lichwiarze.
    • Gość: n_ka Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: 89.108.212.* 02.06.09, 17:27
      Z racji posiadania Banku gdzie mogę korzystać z kas aby wpłacic gotówkę i od
      razu jest ona zaksięgowana korzystałam z eurokonta standard(8,50 m-cznie) czy
      jakoś tam ale wczoraj zrezygnowałam i założyłam konto
      Eurokonto_Net...teoretycznie bezpłatne ale za kartę do rachunku pobierają jakieś
      2zł, przelewy bezpłatne no i wpłaty na rachunek również; numer klienta, hasło,
      przelewy zapisane w systemie pozostaje bez zmian, jedynie co to nr rachunku
      muszę zaktualizować ale to już szczegół...
    • greg-7 Samcik: W Pekao konta tanieją na niby 02.06.09, 18:39
      Bielecki zarabił w ubiegłym roku 4,5 mlz zł, a vice prezes z Italii
      6 mln zł. Jelenie muszą się zrzucić żeby było jeszcze więcej.
    • Gość: Z Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: 193.111.166.* 03.06.09, 08:16
      "Świetny" artykuł. Za obiektywność dziennikarską autor powinien
      dostać Pulicera. Proponowałbym się zapoznać z ofertą Pekao a nie
      pisać takie jednostronne farmazony.
      Nie jestem zwolennikiem Żubra i mam kilka kont ale Pekao aktualnie
      ma dosyć atrakcyjną ofertę w stosunku do rynku. Proponowałbym się
      zapoznać zanim zaczniesz autorze pisać takie nie do końca prawdziwe
      rzeczy.
      • krzysztofsf Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby 03.06.09, 10:43
        Gość portalu: Z napisał(a):

> Nie jestem zwolennikiem Żubra i mam kilka kont ale Pekao aktualnie
        > ma dosyć atrakcyjną ofertę w stosunku do rynku. Proponowałbym się
        > zapoznać

To znaczy z czym porownujesz jako "oferta na rynku" ?
        Mozna jakies konkrety?
        • Gość: edi Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 11:19
          Niewiem dlaczego ludzie płaczą i płacą. A wystarczy trochę poszukać w ofertach innych banków , i można zejśc prawie do zera za prowadzenie konta
    • Gość: a kuku Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: *.203-62.cust.bluewin.ch 03.06.09, 14:08
      a opłata za przelew internetowy na koncie Dobry Zysk w tym banku to
      tylko 8 zl. Za to, że klient sam w domu wykona sobie takie przelew
      • Gość: Michał Re: Samcik: W Pekao konta tanieją na niby IP: 77.236.1.* 03.06.09, 23:23
        Bo Dobry Zysk to rachunek oszczędnościowy a nie ROR! Poza tym jeden przelew jest
        za darmo w skali miesiąca. Wystarczy poczytać to raz, i nie porównuj
        oszczędnościowego - do RORa. Bo większość banków nalicza opłata za przelewy z
        konta oszczędnościowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka