Dodaj do ulubionych

Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy!!!!

03.09.09, 13:21
Witam,
Mam kredyt w Millenium. Odbyl sie odbior techniczny mieszkania, teraz bank powinien przelac ostatnia transze do developera a my bedziemy mogli odebrac klucze.

Niestety sprawa wyglada nieco inaczej.
W umowie kredytowej mam zapisane iz ostatnia transza kredytu musi byc uruchomiona do konca kwietnia 2009 a developer spoznil sie z budowa w zwiazku z czym odbior mieszkania nastapil dopiero w sierpniu. O tym ze bedzie obsuwa dowiedzialam sie na poczatku kweitnia, wtedy tez zlozylam w banku pierwsze pisemko z prosba o wydluzenie warunkow umowy. Niestety bank to tak dlugo procesowal, ze ja zdazylam odberac mieszkanie a odpowiedzi na moje pismo dalej nie bylo. Zlozylam wiec zlecenie uruchomienia ostatniej transzy.

Po tygodniu dostalam odpowiedz z banku, ze nie moga uruchomic transzy bo musze spelnic 5 warunkow, jeden z nich to byla wizyta rzeczoznawcy, dwa polegaly na doniesieniu dwoch pisemek od deva, i dwa na zlozeniu pisma z prosba u wydluzenie warunkow umowy (czyli cos co ja zlozylam juz w kwietniu!!).
Doradca powiedzial ze najlepiej bedzie wiec zlozyc kolejne pismo z prosba o wydluzenie termiow, tyle tylko ze od 1 lipca w banku pojawil sie nowy cennik i kazdy aneks do umowy kosztuje 500zl. Oczywiscie powiedzial ze bedzie mozna zlozyc reklamacje bo pismo zlozylam juz w kwietiu a wtedy jeszcze cennik nie obowiazywal...

Zlozylismy pismo nr 2 z prosba o wydluzenie warunkow umowy. W trakcie tygodnia z banku odeszlo dwoch doradcow, trzeci poszedl na urlop a sprawa zaczela zajmowac sie czwarta osoba. Przez ponad 2 tygodnie nikt nie byl w stanie udzielic nam konkretnej informacji co dzieje sie z naszym pismem. Doradca tlumaczyl sie ze maja ciezka sytuacje kadrowa i ze nie moga dodzwonic sie do analityka.
Co wiecej w oddziale nie ma nawet managera...
Postanowilismy wkoncu uderzyc do centrali banku, tam jednak tez odbilismy sie od sciany. Doradca i jego szefowa powiedzieli nam ze pismo prawdopodobnie nie jest procesowane poniewaz zlozone zostalo na zwyklej bialej kartce a4 a nie na formularzu banku.
Skad moglismy wiedziec ze tak byc powinno zlozone, przeciez to doradca dal nam kartke i dyktowal co napisac... Nie rozumiem dlaczego przez 5 miesiecy (tyle minelo od zlozenia pierwszego pisma) nikt z banku nawet nas nie poinformowal ze wniosek musi byc na formularzu zlozony...

Zlozylismy wiec pismo nr 3 w tej samej sprawie tym razem wypelnione na formularzu banku. Powiedziano nam ze sprawa zostanie zalatwiona w awaryjnym trybie (cokolwiek mialoby to oznaczac).

Po godzinie od doradcy z pierszego oddzialu dowiedzielismy sie ze sprawa trafila do towarzystwa ubezpieczen. Dlaczego nie wiem, co to wogole za procedura?

Nastnego dnia ten sam doradca zadzwonil z informacja ze sprawa w towarzystwie ubezpieczen jest juz procesowana od dnia zlozenia pisma nr 2 (czyli polowy sierpnia) i ze w zaleznosci od decyzji TU bank zgodzi sie na przedluzenie warunkow umowy badz nie. Powiedziano mi takze ze jesli decyzja TU bedzie pozytywna to bank przedluzy warunki, przeleje transze do deva a my odbierzemy klucze. Jesli jednak decyzja TU bedzie negatywna to bank nie przedluzy warunkow umowy, nie przeleje ostatniej transzy do deva ale my i tak bedziemy musieli ja splacic !!!!!!!!!!! mimo iz jej nie dostaniemy!!!!
zdzierstwo!!!!!

i teraz nie wiem co zrobic!!! czy to wogole jest dopuszczalne? czy bank moze tak sobie zwlekac z odpowiedziami na pisma az wszystkie terminy sie przedawniaja i wkoncu sprawa trafia do TU (tez nie wiem

czemu) i czy tak po prostu moze nie wyplacic transzy ale nam kazac ja splacic?????? po prostu koszmar.

pozostaje nam chyba zaplacic ostatnia transze samemu do deva i jesli da rade zrezygnowac z tej ostatniej transzy banku (zanim przyjdzie odpowiedz TU i banku) ale nie wiem czy to jest mozliwe???

czy ktos moze sie orientuje???
blagam o pomoc. brakuje mi juz pomyslow co z tym zrobic????
Obserwuj wątek
    • Gość: 333 Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy IP: *.chello.pl 03.09.09, 22:36
      Jakies towarzystwo pewnie ubezpiecza wasz kredyt do czasu wpisu do kw, stad, jak
      mi sie wydaje, koniecznosc uzyskania zgody na przedluzenie tego ubezpieczenia.
      Skoro pisaliscie do banku w kwietniu, i jezeli macie dowod, ze to pismo zostalo
      wyslane lub zlozone w oddziale, to radze wysmarowac jakas straszliwa skarge - na
      bank, na doradce (nie poinf o koniecznosci zlozenia pisma na formularzu).

Fakt splacania czegos, czego sie nie wyplacilo, jest idiotyczny - moze znow
      jakis doradca cos zle powiedzial - zapytajcie bank na pismie i zazadajcie
      pisemnej odpowiedzi.

Nie wiem jak w millenium, ale w innych bankach mozna rezygnowac z transz.
      Potrzebne pewnie bedzie zasw od dewelop o uregulowaniu calosci ceny za lokal i
      inspekcja fotograficzna i byc moze cos jeszcze.
    • heler73 Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy 04.09.09, 11:56
      Nie ma to jak bank, a spróbował by człowiek tak w drugą stronę...

....
      time4men.pl/militaria/
      • marianna73 Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy 04.09.09, 15:38
        całe millenium <wstyd>
        współczuję serdecznie
    • wichura Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy 04.09.09, 18:26
      Jako że kredyt to zło, to jeśli Was stać, to zapłaćcie deweloperowi
      z własnych środków, następnie aneksujcie umowę z bankiem (mniejsza
      kwota kredytu, zmiana relacji kredytu do wartości zabezpieczenia -
      bo wzrasta Wasz udział własny, a może i mieszkanko dziś jest więcej
      warte niż w dniu podpisania umowy). Potem weźcie z banku
      zaświadczenie, że w związku z niedotrzymaniem terminu odbioru
      konieczne było aneksowanie umowy i naliczyli za to 500 zł, po czym
      zażądaj zwrotu tej kwoty od dewelopera (odszkodowanie z tytułu
      nienależytego wywiązania się z umowy - nawet, jeśli umowa to
      wyklucza).
      Jeśli nie macie nadwyżki płynności - aneksujcie umowę i z aneksem
      j.w..
      • lykkelig Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy 09.09.09, 16:53
        nie wiem juz co mam robic, bo co oddzial to doradca mowi cos innego.
        w jednym ze mozemy anulowac transze ostatnia, w innym ze nie.
        w innym ze mozemy zmienic cel finansowania ostatniej transzy (najpierw sami
        zaplacimy kase do deva, dzieki czemu odbierzemy klucze a potem bank jak juz
        wszystko przeprocesuje przeleje kase nam nie devowi), ale w innym mowia ze nie...

no masakra...

jak moga podjac jakakolwiek decyzje jesli pracuja tam niekompetentni ludzie,
        ktorzy chyba z fusow wroza...
        • lykkelig Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy 10.09.09, 11:40
          wczoraj mi doradca powiedzial, ze musze napisac kolejna reklamacje. tym razem
          jednak napisac ze zadam odpowiedzi w ciagu 2-3 dni a nie prosze.... eeeeeeeech
          co za bank...

sprobuje zmienic cel finansowania ostatniej transzy (jesli sie da i jesli ja
          wkoncu wyplaca)... ogolnie sprawa nadaje sie do jakiejs uwagi, sprawy dla
          reportera...
    • zizu.live Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy 09.09.09, 12:08
      poszukuję osób które zechcą takie właśnie rzeczy opowiedzieć w
      prokuraturze....może wreszcie czas coś z tym zrobić
      • Gość: adam Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.09, 12:31
        jesteśmy świeżo oszukani przez bank millenium i też potrzebujemy porady
      • Gość: sylwana Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy IP: *.subscribers.sferia.net 25.11.09, 21:24
        chętnie pójdę do prokuratury lub sadu. Bo ten bank doprowadza mnie
        do szału.
      • sylwana_2006 Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy 25.11.09, 21:34
        Witam chętnie póję do prokuratury bo czas im utrzec nosa.
    • jedyny.agent31 Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy 04.10.09, 23:01
      Witam, mam podobny problem czy udało Wam się to załatwić? Mi
      dewelepoer naliczył waloryzacje , ponieważ nie godziłem się na to
      zerwałem umowe z nimi. Ponieważ po wymaganym terminie nie oddali
      kasy mi i bankowi poinformowałem bank o tym. Oczywiście oni nie
      potrafili odzyskać pieniędzy, a że zależało mi na mieszkaniu
      podpisałem ugode z deweloperem, że jeżeli do 14 września odbiore
      mieszkanie to nie bedą naliczali waloryzacji. Ponieważ pracownik
      banku musiał zobaczyc budowe itd spóźnilismy sie z transzą
      kredytową, bo złożylismy wcześniej zle wypełnione (oczywiście nikt
      nas nie poinformował o tym). Pracownica działu windykacji , która
      wcześniej z nami się kontaktowała od początku problemu nie chce
      wyrazić zgdody bo boi się , że teraz naliczą nam waloryzacje a my
      odstapimy od umowy z nimi a bank nie odzyskac pieniedzy (od
      najwiekszego dewelopera - JW Construction. Jak dzwonimy do niej
      mówi ,ze musi się poradzić radcy jak mogą się zabezpieczyć przed
      tym, a ostatnio mówi, ze nie chce jej się z nami rozmawiac, traci
      czas na rozmowe z nami itd. koszmar. Nikt w oddziale nie wiem ,
      tylko czytają co mają w systemie, każa pisać pisma na które nie
      odpisuja, nie odzwaniają jak zgłaszamy ten problem, Nie wiem co mamy
      robić pomóżcie, coś może podpowiedcie, mi już brakuje pomysłu .
      Pozd,. Daniel K
      • Gość: sylwana Re: Millenium nie chce wyplacic ostatniej transzy IP: *.subscribers.sferia.net 25.11.09, 21:12
        Witam ja również kupiłam mieszkanie w jw constriuction. Tez
        walczylam z waloryzacją, którą developer obniżył mi o 50%. Niemiła
        pani analityk z banku millennium powiedziała że mogą mi puścic
        ostatnią transzę jeżeli wpłacę tą waloryzację. Uczyniał to i
        czekałam na decyzję banku. Pani analityk powiedziała że jest decyzja
        odmowna. Więc pytam dlaczego? Nie uzyskałam jednoznacznej odpowiedzi
        tylko powiedziała mi że raty są neterminowo spłacane ( pare razy
        były zaksięgowane dzień później) otrzymałam dokładnie tąsamą
        odpowiedz co wy że jeśli złożę reklamację to toważystwo
        ubezpieczeniowe wypowie mi umowę i najlepiej żebym tą transzę
        zapłaciła sama. Proszę o kontakt bo nie wiem jak mam sobie poradzić
        z tą sprawą. carat1@op.pl