gosia-s 28.06.02, 16:15 Właśnie, tak gadaliśmy z Wookiem. Jeżeli to prawda, to na Boga, wykorzystajmy. Co zmienić w Ś-ciu (duuuużo, ale proszę o przykłady i rozwiązania!) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borys-krakow Re: czy Polacy to inteligentny naród? 28.06.02, 18:44 Boję się, że nie ma czegoś takiego jak inteligencja narodu. Lub jej brak. A Świnoujście jest fajne, tylko te bomby z wody powybierajcie. Ukłony dla Gosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: czy Polacy to inteligentny naród? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.02, 23:00 Popieram Borysa inteligencja to coś jednostkowego, coś co może dotyczyć pojedynczego człowieka. Może macie na myśli procentowość ludzi inteligentnych w narodzie, ale czy to jest inteligencja narodu? - chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: czy Polacy to inteligentny naród? 29.06.02, 11:00 z badań przeprowadzonych w 19 krajach Europy wynika że Polska może poszczycić się najwyższym europejskim ilorazem inteligencji, a to chyba jest jednoznaczne, że mamy społeczeństwo inteligentne, na szarym końcu jest Portugalia, a tuz przed nią Wielka Brytania, nasi zachodni sąsiedzi Niemcy są na miejscu 6 a Francja aż na 13. We wszystkich krajach zadawano te same 20 pytań, w Polsce średnia poprawnych odpowiedzi wyniosła ponad 15 na 20 pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: czy Polacy to inteligentny naród? IP: *.polpak-karton.pl 30.06.02, 08:01 No to naprawde mamy ładne wyniki, ale jakość w codziennym życiu tego za bardzo nie widać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia-s Re: czy Polacy to inteligentny naród? IP: *.chello.pl 30.06.02, 15:40 No dobra, w dalszym ciągu jestem otwarta na propozycje. Zaznaczam, że użycie wynalazku Nobla to ostateczność. Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 08:52 Gość portalu: gosia-s napisał(a): > No dobra, w dalszym ciągu jestem otwarta na propozycje. A miny z kanału powyjmowane? A tunel pod kanałem wykopany? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 08:59 borys-krakow napisał(a): > A miny z kanału powyjmowane? A tunel pod kanałem wykopany? Co do min to nie wiem, może, mogłby się swoją drogą przydać na niektóre obiekty w centrum miasta. Co do kanału - napisałam co o tym myślę w wątku pt. PRZEPRAWA PROMOWA DLA OBCYCH, zapraszam! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: czy Polacy to inteligentny naród? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 09:11 Ja czgoś tu nie rozumiem? Co mają miny poniemieckie do inteligencji polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 09:25 Gość portalu: Muminek napisał(a): > Ja czgoś tu nie rozumiem? Co mają miny poniemieckie do inteligencji polaków? Nie do inteligencji, tylko do "zmienić w Ś-ciu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: czy Polacy to inteligentny naród? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 09:32 Oj, Borys miny nie leżą na plaży więc ta zmiana jest mało istotna ponieważ ten basen portowy tak zwany mólnik jeszcze tak bardzo nie jest potrzebny, a wybudowanie tunelu może spowodować zmniejszenie atrakcyjności Świnoujścia poprzez zapchanie go samochodami i ludźmi których i teraz jest tam sporo. Jak chcesz mieć tłok i morze to proponuje Ci Trójmiasto... myślę że zrozumiesz o co mi chodzi :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 09:45 Gość portalu: Muminek napisał(a): > wybudowanie tunelu może spowodować zmniejszenie atrakcyjności Świnoujścia > poprzez zapchanie go samochodami i ludźmi których i teraz jest tam sporo. Jak > chcesz mieć tłok i morze to proponuje Ci Trójmiasto... Oczywiście. Ale z tego co czytałem to sami mieszkańcy Świnoujścia chcieli dostępu do lądu (nie wiem, czy skazanie na prom to taka rozkosz dla stałych mieszkańców). Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 09:55 borys-krakow napisał(a): > Oczywiście. > Ale z tego co czytałem to sami mieszkańcy Świnoujścia chcieli dostępu do lądu > (nie wiem, czy skazanie na prom to taka rozkosz dla stałych mieszkańców). Że rozkosz to nie powiem, ale ja zawsze jestem na promie jako pieszy, dla kierowców to rzeczywiście uciążliwe. Powtarzam: Tunelu nie ma sensu drążyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ga Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 10:15 Promy to udręka! I ta kawalkada samochodów ruszających w trasę na raz i wyprzedzających się potem na wariata - też! Ale z nostalgią można wspominać przeprawę osobowym "Fafikiem" - to była dodatkowa darmowa atrakcja wakacyjna! Odpowiedz Link Zgłoś
ga Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 10:23 Co zmienić?: 1. Upiększyć promenadę - pierwsze prywatne inicjatywy już są 2. Rozpiżyć targowiska blaszaków- może jakiś elegancki ale tani pasaż - niech to przynajmniej wygląda! 3. Na plaży prysznice i jakieś małe drewniane tarasiki pod wydmami - foteliki, kawa, parasole 4. Wykorzystać istniejącą nieckę basenu i rozbudować wokół sensowne kąpielisko 5. Ulice, ulice, ulice- wyremontować 6. Parkingi, parkingi, parkingi- zapewnić 7. Promy są, w sezonie nawet więcej i przewożą wszystkich- miejscowych i nie, więc tu już chyba na razie tyle 8. Szpital Uzdrowiskowy - sprzedać SENSOWNEMU inwestorowi- chyba Niemcom, jak sądzę- i zrobić z niego częściowo publiczny kompleks wypoczynkowy z parkiem reszta nastąpi Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 10:36 ga napisał(a): > Co zmienić?: > 1. Upiększyć promenadę - pierwsze prywatne inicjatywy już są Jakie????? > 2. Rozpiżyć targowiska blaszaków- może jakiś elegancki ale tani pasaż - niech > to przynajmniej wygląda! Można zrobić tak jak koło PKiN w W-wie; był bazarek, wybudowali olbrzymią halę, a w niej kilkaset stanowisk. Może nie będzie takoej potrzeby, można zrobić coś w rodzaju pasażu. Swoją drogą współczuję tym, którzy w upale będą siedzieć cały dzień w blaszaku. > 3. Na plaży prysznice i jakieś małe drewniane tarasiki pod wydmami - foteliki, > kawa, parasole Toalet też, niestety, brakuje. Postawiliby, choćby takie przenośne na sezon. > 4. Wykorzystać istniejącą nieckę basenu i rozbudować wokół sensowne kąpielisko No, tu się nie wypowiadam. > 5. Ulice, ulice, ulice- wyremontować chodniki, chodniki, chodniki! Zabić się można! > 6. Parkingi, parkingi, parkingi- zapewnić No taak, ale to co zrobili na Witosa, ludzkie pojęcie przechodzi. > 7. Promy są, w sezonie nawet więcej i przewożą wszystkich- miejscowych i nie, > więc tu już chyba na razie tyle Na tyle, bo jeszcze długo na nic lepszego się nie zanosi. > 8. Szpital Uzdrowiskowy - sprzedać SENSOWNEMU inwestorowi- chyba Niemcom, jak > sądzę- i zrobić z niego częściowo publiczny kompleks wypoczynkowy z parkiem > reszta nastąpi I tak większość inwestycji idzie od Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: czy Polacy to inteligentny naród? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 10:53 Wychodzi na to że inteligentni polacy w Świnoujściu nie mieszkaja i nie troszczą się o swój biznes. Gosia staraj się dziewczyno ! Wracaj do Świnoujscia i z Ga róbcie tam porządek - postaram się Was odwiedzać. :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 11:04 No dobra, a co z centrum miasta?... Plac Wolności urodą nie grzeszy... :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: czy Polacy to inteligentny naród? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 12:47 No Gosiu masz tam robić porządek a nie budować nowe miasto. Jak zniszczysz to co bylo nawet dla luxusu to znikna moje wspomnienia. Pamietam, dawniej niedaleko kapitanatu był wolny plac i przyjeżdżało tam chyba ze Szwecji wesołe miasteczko, oprócz tego stawiano tam także namioty cyrkowe itp. Jaki szok przezyłem po wielu latach jak jechałem samochodem a tam scisła zabudowa. Miło jest pojechać w dawne miejsca zobaczyć że się trochę zmienilo ale nie całkiem. najważniejsze to czystość, porządek i dużo ładnej zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 13:46 Kiedy ja nie mam zamiaru niczego niszczyć, ale widok kamienic-straszydeł nie nastraja optymistycznie, tym bardziej, że centrum jest wizytówką miasta. Ja myślę raczej o renowacji starych kamienic, choćby je pomalować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: czy Polacy to inteligentny naród? IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 14:34 A juz myślałem że chcesz coś zmieniać, a Ty tylko myślisz o generalnych porzadkach. To oczywiście pochwalam, malowanie i sprzatanie, kładzenie nowych chodników i położenie nowego asfaltu na ulicach jest jak najbardziej potrzebne w takich turystycznych miejscowościach. Doprowadziłbym równiez do zakazu ruchu samochodowego na dojsciach do plazy i miejscach gdzie odbywa sie większy ruch pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 14:43 Gość portalu: Muminek napisał(a): Doprowadziłbym równiez do zakazu ruchu > samochodowego na dojsciach do plazy i miejscach gdzie odbywa sie większy ruch > pieszych. Przecież samochody nie mają wjazdu na promenadę, no szkoda bardzo. Myślisz o jakimś innym miejscu? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ga Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 14:50 9. Rozbudować Basen Północny - Marina na razie tylko w planach, ale zapowiada się kawał porządnej architektury do wybudowania Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 14:52 Jesteś architektem? No to masz zadanie bojowe!... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ga Re: czy Polacy to inteligentny naród? 01.07.02, 15:56 Ale projekt już jest! Nawet bajerancki,tylko, paranoja, realizacja utknęła w fazie instalowania pływających pomostów - Miasto naradza się chyba, czy nie zrobić jakiegoś tańszego patentu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ga Re: Załączam link dla zainteresowanych 01.07.02, 15:59 www.azk.uznam.net.pl/file/basen_polnocny.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: Załączam link dla zainteresowanych 01.07.02, 16:16 Dzięki, trochę to przydługie, bedę musiała wydrukować, ale to już jutro... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ga Re: Załączam link dla zainteresowanych 01.07.02, 16:19 Zobacz sobie obrazki z projektu na końcu! Reszta nie jest taka ważna! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: Załączam link dla zainteresowanych 01.07.02, 16:21 Ale! No, nie powiem, robi wrażenie, oby doszło do skutku! Odpowiedz Link Zgłoś