14.01.07, 10:28
Nadeszla od zachodu gnana silnym wiatrem. Zrobilo sie szaro, wodocznosc
pogorszyla sie, potem na kilkadziesiat sekund pokazała sie tecza, a potem
wyszlo piekne slonce! A to wszystko trwalo moze 5 minut, nawet nie
tyle...Zobaczcie fotki na FF :)
Obserwuj wątek
    • egraa Re: Ulewa 14.01.07, 11:20
      W Międzywodziu zaledwie chwilę pokropiło. Nad morzem nadal nieźle wieje! Za to
      wcześniejsze posztormowe urwiska są juz nieźle podsypane piaskiem.
    • starbos Re: Ulewa 14.01.07, 11:49
      Dzień dobry, dobry po prostu wiatrodzień jak to w styczniu nad bałtykiem. Wreszcie jest trochę słońca, sztorm wygląda weselej: wiatr zachodni do południowo zachodniego 6-8 w porywach 9 B, cofki nie ma, ciśnienie 1011 hPa i idzie w górę co oznacza, że wiatr wieczorem będzie malał. Może rano uda się wybrać na bursztynobranie?
      • przedziwna1 Re: Ulewa 14.01.07, 13:50
        Wspaniale, witam! Czy nareszcie bedziemy mogli liczyc na profesjonalne prognozy
        pogodowych szalenstw? Bo rozumiem, ze to dane z pierwszej reki :))
        Powiedz mi prosze skad wiesz, ze nie ma cofki? Jakos to sie profesjonalnie
        mierzy, ocenia czy jak? Ja patrze na rzeke, ciesnine fachowo :), i widze, ze
        poziom wody bardzo sie podniosi, wylewa sie z brzegow, a kormorany siedzace na
        wodzie znosi nie do morza tylko odwrotnie, znaczy Dziwna wraca :) Douczysz mnie?
        Acha, i zaraz na FF Bałtyku wrzuce zdjecia tych porywow do 9B
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,857,53121928,55493915.html
        • egraa Czyżby? 14.01.07, 16:09
          Starszy bosman? I ja witam na pokładzie :)
        • starbos Re: Ulewa 14.01.07, 19:46
          Dziękuję za miłe przyjęcie. Prognoza pogody, polecam ICM adres: meteo.icm.edu.pl
          bardzo dobrze zrobiony serwis pogodowy, polecam. Cofka, skąd wiem, że jej nie ma, poziom wody spada i dzisiaj groźniej to wyglądało niż było w rzeczywistości. Rzeka Dziwna jest dziwna raz płynie do morza, a raz w kierunku przeciwnym. Przeciwny do naturalnego kierunek to cofka,powoduje ją silny wiatr z kierunków północnych, który spiętrza wodę i zaczyna ona wlewać się do rzeki. Dziwna nie jest tu wyjątkiem. Często jest tak,że woda na powierzchni płynie w górę rzeki, a przy dnie do morza stąd te kormorany. Temat mnie zafrapował poczytam o hydrodynamice.
          • przedziwna1 Re: Ulewa 14.01.07, 20:16
            Dzieki! ICM znamy, sprawdza sie co do godziny :) Przylaczam sie do pytania
            Egryy: Starbos to fachowiec od morza z prawdziwego zdarzenia czy internetowy
            szperacz i obserwator-amator jak ja? :) Pozdrawiam
            • starbos Re: Ulewa 16.01.07, 00:28
              Znam paru „fachowców od morza”, o sobie nie odważyłbym się tak powiedzieć przez szacunek dla ich wiedzy i doświadczenia. Zawodowo bliski jest mi port, ale na forum przede wszystkim poszukiwacz ciekawostek np. zdjęć starego Dziwnowa, Kamienia i okolic. Właśnie zdjęcia mnie tu zwabiły, bardzo mi się podobają. Jeżeli będę mógł wnieść coś od siebie, będzie mi miło. Pozdrawiam.
              • przedziwna1 Re: Ulewa 16.01.07, 15:07
                Wspaniale, szczegolnie te stare fotki, bo na razie moj repertuar dotyczacy Dz.
                na starych fotografiach i tego co zostalo do dzis, juz mi sie wyczerpal, jeszcze
                musze pstryknac dwa moze trzy miejsca...Potem mam na celowniku Miedzywodzie i
                Dziwnówek. Zarazilam sie tym polowaniem od innych i kazdemu polecam :) Gapie
                sie, gapie na stara kartke i za diabla nie wiem gdzie to foto bylo robione...A
                potem nagle olsnienie, Wiem! i lece tam z aparatem. I ciesze sie, ze patrze na
                kawal historii :) Wiec wspolpracujmy na FF i tu, bedzie ciekawiej :)
                • starbos Re: Ulewa 18.01.07, 15:01
                  Zgadza się, zabawa wyśmienita, daje dużo satysfakcji. Bawię się również w porównywanie starych map z nowymi, zwłaszcza topograficznymi. Wiem na przykład, że za Dziwnówkiem na wysokości ogródków działkowych przed wojną była wieś o nazwie Kalkberg. Wydobywano tam wapno, w dołach po pozyskanym urobku w latach 70’ zrobiono wysypisko śmieci. Z całej wioski pozostały tylko słabo widoczne fundamenty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka