Dodaj do ulubionych

Witamy Wszystkich

07.10.10, 15:58
Od 1,5 tyg jestem szczęśliwą właścicielką 6,5 tygodniowego szczeniaczka. Moja fionka jest strasznie kochanym psiaczkiem i bardzo mądrym. Strasznie piszczy gdy chce się załatwić wie gdzie ma robić. Oczywiście siusiu zdarzy jej się jeszcze zrobić gdzieś w innym miejscu ale jest malutka więc jej wolno nie karcimy za to. Poza tym gryzie domowników niemiłosiernie aczkolwiek gdy sie jej powie nie wolno przestaje ale nie zawsze stad pytanie do Was czy wasze szczeniaczki też podgryzają domowników. I jak sobie z tym radzicie. Druga sprawa to pierwszy spacer nasza milusińska miała dopiero pierwsze szczepienie drugie mamy 16 pażdziernika. Kiedy mozna z psiakami wychodzić na dwór bo ona biega po balkonie i tak jej się chce wyjsć na trawke. Co dajecie swoim milusińskim do jedzonka? Nasza fionka gdy właścicielka odstawiła ją od mamy dostawała karme darling z puszki wiem wiem straszne gdy ją wzieliśmy to strasznie wymiotowała i miała biegunki ale przerzuciliśmy ją od razu na Royall Starter i momentalnie było lepiej teraz jest tylko na suchej karmie i czasami je serka danio (Uwielbia )ale chciałabym jej urozmaicić dietkę.Co proponujecie. Serdecznie Pozdrawiamy
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Witamy Wszystkich 07.10.10, 17:48
      Ojej, on mial 5 tygodni jak opuścil mamę?

Ona jest bardzo maleńka. Ma prawo sikać wszędzie (tzn jej wiek zezwala na to, że ona może jeszcze nie wiedzieć gdzie się siusia, ale jeśli jest nauczona w jednym miejscu to bardzo pięknie). Psy mogą robić w domu nawet do roku czasu - oczywiście te starsze sporadycznie, ale może się im zdarzyć. Moja ostatni raz nasiusiala w domu w wieku okolo 9 miesięcy, ale to bylo raz po wielomiesięcznej przerwie.

Wszystke szczeniaki gryzą, to normalne. Moja tak gryzla, że do dziś mam blizny. Powinno minąć po wymianie zębow, choć u mojej trwa to do dziś, ale tylko wowczas gdy jest naprawdę ekstremalnie rozemocjonowana.
      Sposobow na gryzienie jest wiele, nie można jednak szczeniaka karcić fizycznie w żadnej sposob.
      Można za to:
      - piszczeć jak inne szczenię i kończyć zabawę
      - kończyć zabawę bez piszczenia, bez żadnego slowa
      - mowić komendę karcącą, ktorą sobie ustalicie (wszyscy domownicy tą samą)
      - wkladać w mordkę coś, co gryźć może i chwalić gdy to zlapie
      - wkladać palec w przelyk aby wywolać odruch wymiotny (ale delikatnie, powoli, nie glęboko)
      - wkladać w pysk całą pięść, tak aby nie miala możliwości ugryzienia (ale tylko przez chwiłę trzymać pięść w pysku)
      - wziąć sprężone powietrze i psikać sobie za plecami gdy pies gryzie (powietrze wydaje bardzo dziwny dźwięk, syk, dla szczeniaka będzie to znak na zaprzestanie gryzienia. Należy to jednak robić za plecami aby szczeniak nie kojarzyl tego z Wami, a raczej z jakąś interakcją pomiędzy jego zachowaniem a czymś co nagle niewiadomo skąd się zjawia)
      - smarować ręce cytryną lub jakąś ostrą przyprawą
      - zamykać psa w malym ciemnym pomieszczeniu gdzie nie będzie mial zbytnio co robić, na 3 minuty (jeśli jest cicho) lub do czasu uspokojenia (jeśli piszczy, szczeka itd - jak wypuścić go wcześniej nauczy się wymuszania czegoś piszczeniem/szczekaniem) - ta metoda polega na odseparowaniu go od rodziny, co dla psa jest karą ciężkiego kalibru ze względu na to, że to zwierzę spoleczne, także ta metoda nie bez przyczyny zostala przeze mnie wymieniona na końcu

Co do wychodzenia. Można zacząć wychodzić 10 dni po drugim szczepieniu, ale tylko tam, gdzie masz pewność, że nie chodzą inne psy. To bardzo ważne, żeby się przyzwyczajala do widokow, zapachow, dźwiękow - socjalizacja przed 12 tygodniem zycia jest bardzo ważna, dlatego pies powinien mieć kontakt z jak największą ilością bodźcow. Dlatego też niech sobie siedzi na balkonie ile chce, możesz ją też zabierac na wycieczki samochodem (pamiętaj o pasach).

Co do karmienia - dobra, sucha karma plus warzywa (procz cebuli i czosnku, seler i pietruszka są moczopędne więc licz się z częstszymi kalużami, buraczki czerwone tylko gotowane, pomidory bez skorki), owoce (procz winogron no i rodzynek). Możesz czasami dać bialego serka, jogurtu ale raczej naturalnego, do karmy możesz dawać lyżeczkę oliwy z oliwek. Jeśli chcesz możesz jej podawać jakiś preparat na stawy (choć ja nie podawalam, uważam że to zbędne przy dobrej karmie, warzywach, owocach itd). Jeśli karma jest dobra to żadnych witamin i wapnia - co za dużo to też nie zdrowo. Royal jest ok jeśli nic jej po nim nie jest.
    • monik-aw82 Re: Witamy Wszystkich 07.10.10, 18:17
      Super, malenstwo. My na początku piszczelismy jak nas za mocno ugryzl smile do tej pory zdarza mu się gryzakowanie ale ostatnio upodobal sobie lizanie wszystkiego i wszystkich łącznie z tym, ze po jedzonku lize sobie łapy jak kot.

Nasz lab oprócz wszystkiego rodzaju mies zwłaszcza wedzonego kurczaka uwielbia sery, najbardziej wedzona mozarelle smile
      Rzeczywiście winogrona nie służą, Wini jadł prosto z krzaka i pózniej mu się zwrócilo...
      A karme dajemy Hills'a i Naturediet.
      Pozdrawiam
      • fionusia.23 Re: Witamy Wszystkich 07.10.10, 19:59
        Dziękuje za wszystkie cenne rady na pewno się przydadząsmile Nasza fionusia już podróżuje samochodem razem z nami odwiedziła dwa rodzinne domy...Uczymy ją przebywania z ludżmi od samego początku żeby później nie było problemu... Mam jeszcze jedno pytanie do Was ile taki szczeniaczek powinien jeść karmy suchej bo nasza dostaje 4 razy po takiej sporej garści i nie wiem czy nie za mało aczkolwiek kiedy malutka nie jest głodna karma czeka sobie w miseczce nie pochłania wszystkiego jak niektóre labkismile Pozdrawiam
        • tenshii Re: Witamy Wszystkich 07.10.10, 22:25
          Na opakowaniu karmy jest dawkowanie.
          Należy go przestrzegać.
          • fionusia.23 Re: Witamy Wszystkich 08.10.10, 13:47
            No właśnie tylko na royalu jest podana tabelka według której mój szczeniaczek może zjadać 50g pokarmu. Mam tylko pytanie te 50g to ma dostawać jednorazowo czy w ciągu całego dnia bo niestety nie jest to wyjaśnione a ja chyba jakaś nie doinformowana jestem. Dziękuje z góry za odpowiedzi.

Pozdrawiam
            • tenshii Re: Witamy Wszystkich 08.10.10, 14:35
              Bo w tabelce patrzy się na wagę psa doroslego, a nie obecną wagę szczeniaka wink
              Jak patrzysz na tą tabelkę?
              • fionusia.23 Re: Witamy Wszystkich 08.10.10, 15:36
                Ta karma którą daje mojej fionce jest dla szczeniaczków odstawionych od mamy u góry w tabelce są tygodnie szczeniączków a z boku waga i 6 tygodni 5kg wychodzi że powinna jeść 50g tylko ja daje jej zdecydowanie więcej i właściwie nie wiem czy dobrze robie.
                • tenshii Re: Witamy Wszystkich 08.10.10, 15:57
                  Powinna jeść tyle ile w tabelce, albo trochę więcej jeśli nie tyje, tzn jeśli brzuch nie zaczyna jej bardzo rosnąć.
                  Nadwaga w okresie wzrostu to bardzo kiepska sprawa.
                  • fionusia.23 Re: Witamy Wszystkich 08.10.10, 18:47
                    Czyli te 50g które jest w tabelce to na cały dzień?
                    • tenshii Re: Witamy Wszystkich 08.10.10, 19:44
                      Powiedz mi, ktorą dokladnie karmę on je, i ile waży?
                      • fionusia.23 Re: Witamy Wszystkich 08.10.10, 19:52
                        Waży około 6kg je royal starter dla szczeniaczków i suk karmiących.
                        • tenshii Re: Witamy Wszystkich 08.10.10, 20:15
                          ROYAL CANIN PUPPY STARTER
                          Pełnoporcjowa karma dla suk oraz młodych szczeniąt.
                          Na bazie drobiu i ryżu.

wg tej tabelki:
                          www.telekarma.pl/p3627/royal.canin.puppy.starter.10.kg.htm
                          Twoj pies powinien jeść okolo 170 gram dziennie
                          • fionusia.23 Re: Witamy Wszystkich 08.10.10, 22:18
                            Dziękuje bardzo teraz już wszystko wiemsmile Jaki to człowiek czasami ciemny jestsmile

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka