Dodaj do ulubionych

Jak oduczyc go tego szczekania?

17.03.08, 08:38
Problemów nie mało. Pojawił sie kolejny. MOj pies spi ze mna w pokoju pod
drzwami. Gdy uslyszy w dom czyjs glos lub na korytarzu to zaczyna szczekac i
oglada sie zeby go wypuscic. Fakt, ze nauczylam go, ze gdy ktos zadzwoni to
idziemy sie przywitac. Ale on chyba za bardzo wzial to sobie do serca. jest to
uciazliwe i mozna dostac zawalu jak zacznie szczekac w nocy lub o 5 rano, gdy
np. sasiad akurat idzie do pracy po klatce schodowej!!!
Jak sobie z tym poradzic?
Obserwuj wątek
    • paenka Re: Jak oduczyc go tego szczekania? 17.03.08, 12:34
      hmm u mnie ten problem pojawial sie na dworze i pod sklepem ale
      akurat w domu jak sobie raz kiedys szczeknie to p oprostu
      mowimy "fe" i dziala, nie ujada nam w domu. Moze wystarczy go karcic?
    • tenshii Re: Jak oduczyc go tego szczekania? 17.03.08, 12:52
      A ja miałam dokładnie tak samo z poprzednim psem. Też ujadał gdy był u mnie w pokoju. Nawet w dzień nie można go było zamknąć w pokoju, nawet gdy było tak dużo ludzi, któych uwielbiał.
      Mój pies miał, a Twój pies ma mocno zakorzenione bronienie swojego domostwa, nie wiem czy sama go tego w jakiś sposób nauczyłaś, nawet nieświadomie, czy może on już tak ma, ale moim zdaniem nie powinnaś zamykać go ze sobą w pokoju.
      Pozwól mu spać nawet w przedpokoju, czyli tam gdzie czuje, że może tego domu i Ciebie bronić.
      Pies zamknięty w jednym pomieszczeniu nie czuje, że do końca spełnia swoje zadanie. Szczeka z dwóch powodów, żeby odstraszyć "napastnika" i żeby dać Tobie znać, że należy go wypuścić bo zbliża się niebezpieczeństwo.

Ja osobiście cieszyłam się z tego, że mój pies broni domu, bo nie mieszkam w najbardziej przyjaznej dzielnicy. Był miły dla zaakceptowanych przez nas gości, był miły na dworze, ale jego dom był jego twierdzą. Więc jeśli Twój pies reaguje podobnie ciesz się z tego i pozwalaj mu spać na posterunku smile))))
    • tenshii Zapomniałam 17.03.08, 12:55
      Kiedy mój pies siedział, spał pod drzwiami, ujadał tylko wtedy gdy ktoś łapał za klamkę, pukał lub dzwonił.
      Kiedy tylko kogoś słyszał, np na schodach, pilnie słuchał i przyglądał się drzwiom, gdy ktoś podszedł zbyt blisko po prostu pomrukiwał...
      Spróbuj... Myślę, że podobnie będzie w Waszym przypadku
      • paenka Re: Zapomniałam 17.03.08, 14:38
        Ale co maja sprobowac? pomrukiwac razem przy drzwiach? wink
        • tenshii Re: Zapomniałam 17.03.08, 14:45
          No pozwalać psu spać tam gdzie chce, w tym wypadku myślę, że takim miejsce jest przedpokój.
          Jestem na 95% pewna, że przestanie szczekać za każdym razem gdy coś usłyszy jeśli będzie spał pod drzwiami mieszkania smile))
          • tenshii Re: Zapomniałam 17.03.08, 14:46
            Albo jeśli przynajmniej będzie miał udostępnioną drogę do drzwi wyjściowych, aby mógł iść sprawdzić kto, jak i gdzie się czai.
            • paenka Re: Zapomniałam 17.03.08, 16:22
              No mysle ze niekoniecznie. PIes szczeka gdy jest niepewny a skoro
              drzwi sa zamkniete i on nie wie kto jest za nimi to moze
              obszczekiwac. Kaiser najczesciej szczeka jak w nocy na podjezdzie
              widzi jakies niezidentyfikowane przedmioty. dodatkowe teksty
              typu "co tam jest? " co to"...tylko go pobudzaja. Wydaje mi sie ze
              kolezanka musi popracowac nad wyciszaniem psa i przyzwyczajaniem do
              roznych dziwnych dzwiekow.
              Wyciszanie psa podobno daje bardzo dobre efekty. A jak to zrobic? No
              moze wydawac sie smieszne ale naprawde tak to wyglada. PIes lezy na
              boku a my go powooooli dluuuugoooo glaszczemy po klacie. Ale to
              bardzo powoli, spokojnie do niego mowimy itp. Wbrew pozorom psy
              rowniez musza sie pschicznie uspokajac. POwyzsza metoda byla z
              powodzeniem stosowana przez moich kolegow, ktorzy razem z psami
              pracowali w dogo oraz jako ratownicy.
              • tenshii Re: Zapomniałam 17.03.08, 16:40
                No ok. Można psa wyciszać.

Tak jak napisałaś pies szczeka gdy jest niepewny. A czuwanie pod drzwiami daje mu pewność że na terenie jego domu jeszcze nikogo nie ma. Czujnie pilnuje czy aby granica nie została przekroczona.
                Zamknięty z panią w pokoju nie wie co dzieje się w innych częściach mieszkania.
                Mówię na podstawie swojego doświadczenia. Mój Napi niegdy nie szczekał kiedy mógł pilnować mieszkania leżąc pod drzwiami wejściowymi.
                Zaciśnięcie klamki, użycie dzwonka, pukanie włączało alarm dopiero.
                Niech autorka postu spróbuje
              • natalia_klb Re: 17.03.08, 20:50
                Dziekuje za rady. Jestescie kochane kiss
              • krechu Re: Zapomniałam 19.03.08, 11:00
                Potwierdzam metodę wyciszania; jest skuteczne. Tak samo pracowałem
                nad moim w trakcie spacerów. Na przykład bardzo lubił szczekać na
                dzieci na placach zabaw w parku (oczywiście z entuzjazmu). W tej
                chwili problem nie istnieje. Analogicznie pracowałem nad psem w
                kwestii szczekania na sąsiadów, czy też ich gości za ogrodzeniem.

PS
                Bardzo łatwo można poznać czy pies się uspokoił po ogonie

Pozdrawiam

Krechu
                • natalia_klb Re: Zapomniałam 19.03.08, 16:10
                  Tzn. ? Jak trzyma ogon jak sie uspokoi? Pozdrawiam
                  • paenka Re: Zapomniałam 19.03.08, 17:22
                    no po prostu nie macha nim jak wariat, stopniowo coraz wolniej nim
                    klepie o podloge az w koncu w ogole przestaje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka