picco90 30.08.09, 21:36 Czy pies rasy labrador nadaje się na stróża? Czy są też jakieś cechy wykluczające go z tego zajęcia? Jesli nie lab, to jaki pies? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tequ-illa Re: Labrador jako pies - stróż 30.08.09, 21:44 labrador nie zaszczeka na złodzieja wręcz przeciwnie powita go z radością, otworzy mu furtkę, wpuści do domu, pomoże spakować co kosztowniejsze rzeczy a na koniec jeszcze pójdzie z nim, bo będzie myślał, że mu się wypasiony spacer szykuje może owczarek niemiecki? to bardzo czujne psy. Odpowiedz Link
tenshii Re: Labrador jako pies - stróż 30.08.09, 21:57 Owczarki muszą mieszkać w domu To że są cudownymi obrońcami to mit wykreowany przez fanów 4 pancernych... Szkolony owczarek może bronić posesji, ale musi mieszkać w domu. Na pewno nie nadaje się na psa tylko i wyłącznie stróżującego. Owczarki pozostawione same sobie mogą ześwirować. Robią się agresywne. Odpowiedz Link
tenshii Re: Labrador jako pies - stróż 30.08.09, 21:45 Labrador nie nadaje się nawet do mieszkania w budzie, nie mówiąc o wyrażaniu jakiegokolwiek stróżowania. Potrafią co najwyżej pilnować czy ktoś otwiera lodówkę Odpowiedz Link
picco90 Re: Labrador jako pies - stróż 30.08.09, 23:29 Czyli laby, to takie psy raczej do towarzystwa Wic jak z tym stróżem? Bo z tego, co czytam, to chyba żadna rasa się nie nadaje A trzeba mi psa do pilnowania domu i stajni, ale też przyjaciela dla mnie i dla mojego starszego kundelka, który obecnie został sam. chciałabym Labradora na przyjaciela, ale jak mówicie - musi siedzieć w domu, a na to moi rodzice się nie zgodzą nigdy, bo mogę mieć nawrót alergii na psią sierść Co zrobić? Odpowiedz Link
diana321123 Re: Labrador jako pies - stróż 31.08.09, 00:11 Kup jakiegoś psa stróżującego;] np. dobermana, bernardyna, owczarka niemieckiego, podhalańskiego(....) poszukaj rasy dla siebie która Ci się podoba i spełnia Twoje wymagania.. Labrador fizycznie na dworzu wytrzymałby tylko chodzi o jego psychikę;p która nie nadaję się do stróżowania. Np. Mój labrador często jak nikogo nie w domu biega po podwórku i raczej nikt obcy nie odważyłby się wejść na podwórko. Czyli jednak instykt psa stróżującego jest. Jest wiele fajnych ras nadających się do stróżowania także szukaj czegoś dla siebie Odpowiedz Link
tenshii Re: Labrador jako pies - stróż 31.08.09, 06:53 Fizycznie labrador też nie nadaje się do mieszkania w budzie. Szczególnie zimą. A jeśli chodzi o stróżowanie autorze wątku: może alarm? To taka mechaniczna rasa, niezawodna Pozdrowienia Odpowiedz Link
diana321123 Re: Labrador jako pies - stróż 31.08.09, 10:06 Fizycznie się nadaje. Zapoznaj się z użytkowością tej rasy kiedyś. Ich fizyczne przystosowanie do tych warunków nie zniknęło. Także poczytaj sobie najpierw. Odpowiedz Link
rianka Re: Labrador jako pies - stróż 31.08.09, 17:27 Doberman ze swoją króciutką sierścią BEZ PODSZERSTKA nie może cały rok mieszkać na dworze... I nawet najlepiej ocieplona buda tutaj nie pomoże ;] Poza tym też bardzo silnie przywiązuje się do rodziny, potrzebuje z nią kontaktu i porządnego szkolenia - gdy jeśli mu się tego nie zapewni może stać się niebezpieczny... Więc zacytuję Ciebie: "Także poczytaj sobie najpierw." Odpowiedz Link
diana321123 Re: Labrador jako pies - stróż 31.08.09, 22:54 To że podałem na przykład dobermana nie oznacza że chodziło mi aby trzymać go cały rok na dworze.Poprzedniczka stwierdziała że lab fizycznie nie wytrzyma na dworze co jest nie prawdą. Ale ja nie stwierdziałem że doberman nadaję sie do trzymana w zimę na dworzu. Zastanów się najpierw. Charakter dobermana doskonale nadaje się do stróżowania i obrony i dlatego go wymieniałem. Na wikipedii jest napisana jego użytkowość: pl.wikipedia.org/wiki/Doberman Odpowiedz Link
tenshii Re: Labrador jako pies - stróż 01.09.09, 09:29 Ale autor napisał, że nie może trzymać psa w domu. Kupi dobermana, zostawi w budzie i będzie bida Odpowiedz Link
semi-dolce Re: Labrador jako pies - stróż 31.08.09, 16:29 Bernardyn, podhalan, wszelkie szwajcarskie pasterskie. Odpowiedz Link
danikkay Re: Labrador jako pies - stróż 31.08.09, 23:45 Żaden pies sam w sobie nie nadaje się na stróża. Psy stróżujące charakteryzują się tym, że mają silny instynkt obrony terytorium (psy te muszą być z dobrych hodowli, by ich psychika była odpowiadająca rasie a nie stwarzająca zagrożenia- a o to nie jest trudna u takich psów). Jednak taki pies nieprowadzony lub źle prowadzony staje się zagrożeniem nie tylko dla złodzieja ale i dla każdego, łącznie z właścicielem. By pies mógł UCZESTNICZYĆ z człowiekiem w pilnowaniu jakiegoś miejsca musi być bardzo dobrze wyszkolony i całe życie pracować z człowiekiem. W innym wypadku pies rzuci się na intruza (albo i nie), a człowiek zostanie dotkliwie pogryziony lub zagryziony bo nie będziesz mógł psa odwołać od ataku. Inna sytuacja to taka, że złodziej wrzuci psu mięso z trutką/usypiaczem i i tak zajmie się plondrowaniem. Tylko pies szkolony, mający zakorzenioną pracę z człowiekiem i dla człowieka może POMAGAĆ w pilnowaniu. W innym wypadku polecam firmę ochroniarską. Odpowiedz Link
picco90 Re: Labrador jako pies - stróż 01.09.09, 12:02 Dzięki za rady, ale dobermana w zyciu nie kupię. Nie znam się na szkoleniu psów obronnych. ew mogę psa nauczyć podstawowych komend. Chodzi mi tylko o psa, który szczekaniem da znać, kiedy coś się będzie działo, albo ktoś obcy się pojawi. Nie żaden agresywny, który już od bramy rzuciłby się na intruza, tylko taki szczekacz - inrofmator. Niestety minusem jest to, że obejście nie jest ogrodzone. Jest tylko ogrodzenie dla drobiu, ale reszta podwórza pozostaje otworem dla każdego. Gdyby było ogrodzenie, to nie pytałabym Was, bo wtedy wybieram bernardyna ew. jakiegoś owczarka i sam wygląd zrobi wrażenie, ale chodzi mi o psa, który nie będzie cierpiał jeśli na noc będzie uwiązany przy stajni (w razie zimnych nocy wprowadzany do stajni). Ostatnio podobają mi się podhalany i komondory, ale to drugie to raczej droga rasa, lecz mam znajomego hodowcę niedaleko mnie, więc zainteresowała mnie ta rasa Odpowiedz Link
martus2309 Re: Labrador jako pies - stróż 01.09.09, 12:59 szczerze to nie wyobrażam sobie komondora uwiązanego przy stajni pewnie wyglądalby obleśnie jakby był brudny... a tak swoją drogą to jak nie masz ogrodzenia to pies pewnie musiałby być uwiązany cały czas bo poszedłby w długą... mieszkam na wsi i patrząc na te wszystkie kundelki pouwiązywane na krowie łańcuchy przy tzw. budach to jestem załamana, taki pies zaczyna szczekać na wszystko - dosłownie. Czasem zastanawiam się czy pies znajomej nie szczeka już sam na siebie uwięziony po kilkunastu latach na metrowym łańcuchu... Tak więc jak pies będzie uwiązany to nie wiem czy będzie dawał znać tylko jeśli ktoś będzie chciał wejść na posesję... Odpowiedz Link
tenshii Re: Labrador jako pies - stróż 01.09.09, 13:46 Picco, rozumiem, że nie możecie mieć psa w domu, ale to co tu piszesz mnie przyprawia o gęsią skórkę. Co to znaczy "na noc będzie > uwiązany przy stajni (w razie zimnych nocy wprowadzany do stajni)" Pies mieszkający na dworze ma mieć BUDĘ - SWOJĄ, OCIEPLONĄ, DOSTOSOWANĄ do swoich rozmiarów, WYGODNĄ, choćby po to aby się schronić przed słońcem. Dodatkowo ja osobiście łańcuchów na psich szyjach nie toleruję. Buda psa powinna być w kojcu, za jakimś ogrodzeniem, z którego pies nie wydostanie się. Nie mówiąc o ogrodzeniu swojego podwórza. Robisz wszystko od d... strony. Najpierw zastanów się czy podołasz w stworzeniu psu odpowiednich warunków, bo z tego co widzę to nie jest dla Ciebie priorytetem. Odpowiedz Link
ddb2 Re: Labrador jako pies - stróż 01.09.09, 22:51 Tenshii, jestes WIELKA! Nie musze juz nic komentowac z listu picco. Odpowiedz Link
kawuel Re: Labrador jako pies - stróż 28.09.09, 02:13 picco90 napisała: > Chodzi mi tylko o psa, który szczekaniem da znać, kiedy coś się > będzie działo, albo ktoś obcy się pojawi. Do tego celu nie potrzebny jest pies ani żadne żywe stworzenie. W dzisiejszych czasach nowoczesna technika daje sobie doskonale radę z takimi zadaniami. Za niewielki ułamek ceny psa można kupić czujnik ruchu na podczerwień z syreną alarmową lub zwykłym dzwonkiem ostrzegającym o zbliżaniu się człowieka. Można też zainstalować bardziej inteligentny system alarmowy, powiadamiający automatycznie SMS-em właściciela posesji o nawiedzeniu jej przez intruza. Takiej opcji to nawet najlepszy pies stróżujący nie oferuje. A tu jest link na jedną z firm która oferuje takie systemy: www.alarmy.tpe.pl/index.php?osCsid=8c588883cb12bca6a79379cafbe17f2c Odpowiedz Link
moonalisa Re: Labrador jako pies - stróż 03.09.09, 12:37 Moja wyjątkowa labka (typ sportowca) znakomicie stróżuje,(może ma to w genach)...pyskuje na nieznajomych przy płocie,piekli się, gdy coś się dzieje-to odstrasza potencjalnych intruzów.Jednak nigdy nie zrobiła krzywdy nikomu na posesji,uspokaja się gdy wychodzę do niej.Suczka biszkoptowa sąsiadów natomiast , jest potulna jak baranek,tłuściutka kluseczka,pozwala się głaskać przez płot obcym,liże po rękach. Jak widać,różnie może to być. Odpowiedz Link
moonalisa Re: Labrador jako pies - stróż 03.09.09, 12:45 dodam ,ze faktycznie,każdy pies musi mieć własną ocieplaną budę na terenie który pilnuje (j.w.).Bardzo dobrymi stróżami,wytrzymałymi obrońcami i lojalnymi kompanami są czarne teriery rosyjskie-Czernysze-ale oczywiście wymagają także Twojej uwagi i troski.Nawet pies stróżujący MUSI mieć kontakt z opiekunami,nie może być pozostawiony sam sobie.Po za tym, to bardzo efektowne,duże,wesołe ,energiczne psy(przy odpowiedniej pielęgnacji). Odpowiedz Link