Dodaj do ulubionych

Obowiązek szkolny

19.09.11, 01:01
Mam pytanie czy ktoś się orientuje jak to jest z tym obowiązkiem szkolnym w świetle prawa?

Dziecko jest z rocznika 2006 dokładnie z września - czy powinno już chodzic do zerówki?

A co jeśli rodzic nie pośle dziecka z tego rocznika do zeróki??
Obserwuj wątek
    • mayenna Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 07:17
      Obowiązek szkolny obejmie dzieci urodzone do sierpnia 2006 roku. Twoje dziecko nie musi iść do szkoły ale moze.
      • malgolkab Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 09:32
        tak dokładnie to nie obowiązek szkolny tylko obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego (a można go realizować i w przedszkolu i w szkole).
        Obowiązuje WSZYSTKIE dzieci z r.2006 i te z 2005, które nie poszły do szkoły.
        Do końca września dyrektorzy szkoły rejonowej zbierają informacje o dopełnieniu tego obowiązku.
    • on.a29 Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 08:06
      Obowiązek szkolny to nie zerówka...Twoje dziecko chyba obejmuje obowiązek przedszkolny...
      Dlaczego pytasz? Nie chcesz dać dziecka do przedszkola? Przecież może mu to wyjść tylko na dobre....
      Nie rozumiem rodziców, którzy trzymają dzieci w domu...rozumiem 3latki ale Twoje chyba starsze już jest.
      • mayenna Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 09:26
        To będzie obowiązek szkolny. Dzieci z tego rocznika, urodzone do sierpnia 2006 roku pójda do pierwszej klasy.
        Mam takie dziecko więc sie orientuję. Moja teraz właśnie rozpoczęła 'zerówkę'. Nie ma czego takiego jak obowiązek przedszkolny. Dziecko nie musi mieć przygotowania przedszkolnego przed rozpoczęciem pierwszej klasy.
        • malgolkab Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 09:34
          właśnie od tego roku jest coś takiego jak obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego (zerówka w szkole lub w przedszkolu) - info z pierwszej ręki (wydział edukacji) - jeśli realizujesz je w przedszkolu to dyrekcja przedszkola przesyła informację do Twojej szkoły rejonowej
    • malgolkab Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 09:15
      to nie musi być zerówka (taka typowa w szkole), może być przedszkole. Z tego co wiem to obowiązuje wszystkie dzieci z rocznika 2006 (bo wszystkie za rok pójdą do pierwszej klasy) - mam dziecko z tego rocznika
      • mayenna Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 09:28
        Niedawno ministerstwo własnie zdecydowało że dzieci urodzone po 1 września nie sa objęte obowiązkiem szkolnym. Ma to jakis związek z dublowaniem się roczników pierwszych klas, protestami rodziców.
        Moja jest z marca, wiec i tak musi iść za rok do pierwszej klasy.
        • on.a29 Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 09:34
          I Twoja córka nie musi chodzić do przedszkola? Wiesz...mi nie koniecznie chodziło o obowiązek - ale ogólnie dobrze jest dziecko do przedszkola posyłać zanim pójdzie do szkoły... uczy się systematyczności, ma stały kontakt z innymi dziećmi... rozwija się lepiej smile nie rośnie odludek smile
        • malgolkab Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 09:36
          www.abc.com.pl/?cmd=problem_wiecej,5426&serwis=6
          ps. też mam dziecko z tego rocznika
          • mayenna Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 10:04
            Odsyłam na stronę MEN. Tam dokładnie jest wyjaśnione.

Nie ma obowiązku posyłanie dziecko do przedszkola. Rodzic ma prawo posłać dziecko pięcioletnie, a wcześniej sześcioletnie, do przedszkola przed pierwsza klasą, ale nie ma takiego obowiązku.
            • on.a29 Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 10:14
              Na stronie MEN jest tylko informacja....przeczytaj sobie całą ustawę - w szczególności cały punkt 14......nie podważaj ustaw smile
              • malgolkab Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 10:25
                ze strony MEN [i]Od września 2011 wszystkie pięciolatki (372 tys. 500 dzieci w całej Polsce) będą objęte obowiązkowym wychowaniem przedszkolnym.

• on.a29 Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 10:33
                  Dziękuję smile Malgolkab - czy to tak źle posyłać dziecko do przedszkola? Mam wrażenie, że pozostałe tu osoby obierają jako coś złego i zbędnego.... Mam 3 letkę i ona aż garnie się do dzieci smile rozwija się prawidłowo...mimo, że jest malutka i troszkę ciężkie były pierwsze dni uważam że te 5 godzin dziennie bez mamy, taty , babć jej dobrze zrobi...
                  Pracujący rodzice nie poświęcą dziecku tyle uwagi co inne dzieciaki i wychowaczynie.... a popołudnia i wieczory są nasze smile

• malgolkab Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 10:47
                    zgadzam się z Tobą - każde dziecko powinno chodzić do przedszkola, nawet jak ma mamę czy babcię niepracującą, ale top już temat na osobny wątek...
            • malgolkab Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 10:30
              z resztą ministerswto zastanawia się nad zmianą od kilku dni, prawo nie działa wstecz, w momencie rekrutacji było stanowisku o obowiązkowych rocznym przygotowaniu przedszkolnym. Jeśli ktoś go nie wypełnia zostaje upomniany (na piśmie), a przy braku reakcji sprawa kierowana jest do egzekucji i nakładana jest grzywna (na rodziców/opiekunów), grzywna może być nakładana wielokrotnie.
        • malgolkab Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 09:39
          z resztą, zapisy do przedszkoli/szkół były w kwietniu, a stan na kwiecień był taki, że dziecko z rocznika 2006 (nawet z 31 grudnia) podlega rocznemu obowiązkowi przedszkolnemu (nie mylić z obowiązkiem szkolnym)
          • sara3011 Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 20:51
            mogę tylko dodać, że na zebraniu w przedszkolu (dziecko z rocznika 2006) dowiedziałam się, że muszę pisać usprawiedliwienia z nieobecności dziecka na zajęciach przedszkolnych - motywowane obowiązkiem szkolnym, po moim pytaniu czy jak nie będzie chodził to zostanie na drugi rok w przedszkolnej zerówce usłyszałam, że nie, ale zawsze może mieć wystawioną złą opinię do szkoły...
            a mi się marzy, że rodzice dzieci urodzonych po sierpniu 2006 będą mieli wybór, bo ja bardzo chciałabym żeby jeszcze chodził rok do przedszkola
            • mmartyyynaa Re: Obowiązek szkolny 09.11.11, 00:51
              mam syna z kwietnia 2006. do przedszkola zaczął chodzić jak miał 2 lata i 5 miesięcy. więcej nie chodził niż chodził. w tym roku staramy się żeby nie opuszczał zajęć, żeby wyrobić mu nawyk systematyczności. natomiast jeśli się rozchoruje, idzie na szczepienie, czy do specjalisty- nikt nie pyta dlaczego go nie było, nie każe się nam też pisać usprawiedliwień. za to nasze przedszkole bije inne tego typu placówki innymi 'pomysłami' pani dyrektor, z tygodnia na tydzień ciekawszymi. wcześniej tego nie było, po zmianach w ustawie/ rozporządzeniach jest coraz gorzej. z perspektywy czasu żałuję że dziecka nie zapisałam do zerówki w szkole. dotychczasową placówkę wspominałabym zupełnie inaczej niż po tym roku, dyrekcję nadal bym szanowała, a w szkole to i usprawiedliwienia by przeszły wink
        • malgolkab Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 09:47
          a ministerstwo nic nie zadecydowało, tylko pani minister powiedziała, że bierze pod uwagę możliwość zmiany (żeby właśnie do szkoły poszły te dzieci, które mają ukończone 6 lat).
          Projekt obywatelskiej nowelizacji ustawy trafił do Sejmu, tyle, że trzeba będzie poczekać do wyborów, bo obecny Sejm już się nie zbierzesmile więc na chwilę obecną każdy 5 latek (rocznikowo) musi być zapisany do szkoły czy przedszkola i będzie to traktowane tak samo jak obowiązek szkolny.
          • gk102 Re: Obowiązek szkolny 19.09.11, 22:34
            Dokładnie, nie traktujcie słów p. Hall jako źródło prawa. Mówi sobie co chce - bo są wybory. Na dzień dzisiejszy dzieci z CAŁEGO rocznika 2006 maja obowiązkowo rozpocząć naukę szkolna we wrześniu 2012r. teraz obejmuje je roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne. Zobaczymy co zrobi sejm z projektem obywatelskim...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka