Dodaj do ulubionych

ubezwłasnowolnienie

15.01.14, 21:19
Z moim mężem (schizofr.paranoidalna) jest coraz gorzej. On nie jest tego swiadomy. Oprocz awantur .intryg .braku odpowiedzialnosci. odprawia jakies czary .rzuca klątwy. Do psychiatry chodzi ale nie wykupuje lekow. Moim zdaniem w tym momencie przydałoby się leczenie szpitalne. Mąż tam nie wybiera się chociaż lekarka proponowała mu to. Chyba jedynym wyjsciem byłoby ubezwłasnowolnienie go. Ja raczej nie piszę się na to .bo we mnie widzi największego wroga. Mam złożony pozew o rozwod. Poza tym nie chcę odp. za jego długi. czy jakies rozroby . Zresztą nie ma mnie w domu ok 10 godz. dziennie. Myslę .że może pracownik Mops bylby odpowiedni na jego opiekuna. Czy orientujecie się jaka jest wowczas odpowiedzialnosc i obowiązki rodziny ? Czy wowczas można by go poddac przymusowemu leczeniu ? Co wogole proponujecie ?
Obserwuj wątek
    • mayenna Re: ubezwłasnowolnienie 16.01.14, 10:52
      Całkowite ubezwłasnowolnienie osoby, która nie zagraża innym lub sobie bardzo trudne, bardzo. Masz dowody na to, że on jest niebezpieczny i agresywny? Urzędnik nie weźmie sobie tego na głowę jeśli on nie robi tego publicznie, nie zagraża innym. Jedyna droga to wniosek kogoś z rodziny i ta osoba mogłaby być kuratorem. Ja ci go sąd ubezwłasnowolni częściowo to działanie w przestrzeni nieobjętej wyrokiem będzie wymagało każdorazowo zgody sądu, czyli jak sąd orzeknie,że on może decydować sam o swoich finansach to on nadal będzie robił w tej sprawie to co uważa.
      Lepiej wystąp z wnioskiem o przymusowe leczenie.Ubezwłasnowolnienie to trudniejsza sprawa.
      • maria1110 Re: ubezwłasnowolnienie 16.01.14, 20:46
        Dzięki Mayenna .moj dobry duszku.Masz rację .Już się w tym wszystkim gubię. Chyba dlatego . że szukam idedalnego rozwiązania . A takiego nie ma. Poza tym każdy dzien przynosi cos nowego i nie raz zaskakuje. Wczoraj w nocy udało się policji dostarczyc mężowi pierwsze pisma z Sądu (jeszcze nie kopia pozwu ). A dzis pojechał do psychiatry i wziął skierowanie do szpitala. Może z tego cos będzie ? Chociaż często miewa słomiane zapały

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka