06.05.16, 13:03
Witam
Jestem tu nowy i pomyślałem że napisze
W grudniu ubiegłego roku otrzymałem pozew rozwojowy moja żona złożyła bez orzekania o winie oczywiście odwolalem się i udaliśmy się na mediacji na której popisaliśmy ugodę i plan rodzicielki ponieważ mamy dwie wspaniałe córeczki w wieku 9 i 4 lata mam z nimi świetny katakt pod warunkiem że mama wyraża zgodę
Czuję się trochę jak jakiś przestępca bo moja żona zrzuca mi chyba wszystko czego nigdy nie robiłem nie rozumiem nawet. Pozwu który mówi że za dużo pracuje
Moje pytanie jest następujące czy przy rozprawie mogę zmienić zdanie że nie chce się rozwodzić czy jako mąż i ojciec w świetle polskiego prawa mam jakie kolejek szanse
Bo od mojej żony usłyszałem ostatnio że jestem głupi że płacę prawnikiem bo ona sprawdziła wszystko i tak przegram
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Rozwud 06.05.16, 13:25
      Jeśli Twój sposób pisania odzwierciedla sposób myślenia, to wcale się nie dziwię, że nie rozumiesz.
      Zasadniczo jest tak, że jak ktoś się chce rozwieść, to się rozwiedzie, możesz tylko opóźniać.
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 06.05.16, 13:34
      Pocieszające stwierdzenie od razu mi lepiej
      To że się rozwodzie to powiedzmy że wiem ale nie chce pozwolić na utratę kontaktu z dziećmi a odnoszę wrażenie że moja żona robi wszystko w tym kierunku dodam że byliśmy na mediacji i ustaliliśmy plan rodzicielki ale nie do końca jestem z niego zadowolony
    • mozambique Re: Rozwud 06.05.16, 14:38
      procedura jest taka ze jedna strona moze drugiej utrudniac otzrymanie rozwodu dosc długo , kwestai sposobu, argumentów i odpowiedniej gry aktorskiej na sali sądowej

moze zmienic zdanie, mozesz udowaniac ze zonę kochasz, ze zalezy ci na rodzinie , ze jej wybaczasz wszystko i zalezy ci na aby dzieci maialy normalną rodzinę
      weź adwokata
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 06.05.16, 14:54
      Adwokata mam cały czas ponieważ pracuje za granicą nie jestem w stanie jeździć na każde pismo sprawę w sądzie mamy 3 czerwca a ja się robię klebkiem nerwów zależy mi na żonie i dzieciach zresztą mam z dziewczynkami świetny latały z tym że mama im zaczęła mówić że tata już mieszkał z nami nie będzie
      Powiedziała mi to starsza córka tydzień temu jak byłem w Polsce dodała jeszcze że mnie kocha tęskni i chciała by żebyśmy mieszkali razem młodsza tak samo
      Próbowałem o tym z żona pogadać to usłyszałem że co z tego że tak mówią za parę lat zrozumieją a że wigilię pop........y jestem itp....
      • koronka2012 Re: Rozwud 06.05.16, 18:12
        Moment, pracujesz za granicą, a dzieci w Polsce - to o jakich kontaktach mówimy, przepraszam ale nie rozumiem? kontakt z rodzicem który mieszka w innym kraju będzie siłą rzeczy ograniczony.
        A twoje wstrzymywanie rozwodu nic nie da, żona chce faktycznej separacji - i ją wprowadzi, czy tego chcesz czy nie. To, czy kogoś ma to osobny rozdział - ale na co liczyłeś? że rodzinę da się tworzyć korespondencyjnie?
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 06.05.16, 16:04
      Tak naprawdę podejrzewam że moja żona ma kogoś ale nie złapałem za rękę i nawet nie mam pojęcia jak mogę to sprawdzić zresztą nigdy nie sprawdzałem jej ale też widzę jak się zachowuje tel cały czas przy sobie i na okrągło ktoś pisze a jak spytam o co kolwiek to od razu krzyk.
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 06.05.16, 18:40
      Do pracy za granicą wyjechałem ponad rok temu ustaliliśmy po wcześniejszym ustaleniu tego z żona a potem w listopadzie dostałem pozew w którym było określone że za dużo pracuje i pozucilem rodzinę bo wyjechałem co było bzdura ponieważ staram się przyjechać min raz w miesiącu i zawsze mieszkałem z żona i dziećmi zmieniło się to dopiero po powie
      Mediacji i plan rodzicielki gwarantuje mi kontakt z dziećmi ponieważ mamy ustalone po 50% opieki nasz dziećmi z tym że moja żona skutecznie to uniemozliwia
      • triss_merigold6 Re: Rozwud 06.05.16, 19:58
        A jakim cudem życzysz sobie uskuteczniać 50% opieki mieszkając w Londynie?
      • eicron Re: Rozwud 08.05.16, 22:12
        > Mediacji i plan rodzicielki gwarantuje mi kontakt z dziećmi ponieważ mamy ustal
        > one po 50% opieki nasz dziećmi z tym że moja żona skutecznie to uniemozliwia

Taka ugoda niczego Ci nie gwarantuje, co sam chyba zauważyłeś. O tym, czy będziesz mógł się kontaktować z dziećmi decyduje tylko i wyłącznie Twoja prawie była żona.

Postaraj się, aby sąd w wyroku rozwodowym orzekł o kontaktach pomimo zawartej ugody. Zaoszczędzi Ci to kolejnego postępowania w przyszłości. Cztery lata temu Sąd Najwyższy w swojej uchwale stwierdził, że w wyroku rozwodowym powinny być ustalone kontakty, ale w praktyce różnie to bywa.
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 06.05.16, 20:33
      Wiem że to nie możliwe ale spełnianie minimum zapisanego w planie rodzicielskim to chyba nie tak duzo
      • taki-sobie-nick Re: Rozwud 06.05.16, 22:19
        arteksowa1985 napisał(a):

> Wiem że to nie możliwe ale spełnianie minimum zapisanego w planie rodzicielskim
        > to chyba nie tak duzo

Ale to minimum wynosi 50%, tak?

Otóż pięćdziesiąt procent to POŁOWA. POŁOWA opieki nad dziećmi.
    • taki-sobie-nick Re: Rozwud 06.05.16, 22:27

> Czuję się trochę jak jakiś przestępca bo moja żona zArzuca mi chyba wszystko cze
      > go nigdy nie robiłem

To znaczy co ci zarzuca?

nie rozumiem nawet. Pozwu który mówi że za dużo pracuje

Kropka w środku zdania, tego jeszcze nie było.

Przepraszam, ale muszę

Kiedy stawiamy kropkę?
      Kropkę stawiamy na końcu zdania, równoważnika zdania(...).

(Ze strony językpolski.pl)

A na temat: jeśli nie rozumiesz pozwu, to poproś kogoś, żeby ci go wytłumaczył. Może być prawnik.

Poza tym nie rozumiesz go, ale wiesz, że pozew zawiera zarzut pracowania zbyt wiele?

> Moje pytanie jest następujące czy przy rozprawie mogę zmienić zdanie że nie chc
      > e się rozwodzić czy jako mąż i ojciec w świetle polskiego prawa mam jakie kolej
      > ek szanse
      > Bo od mojej żony usłyszałem ostatnio że jestem głupi że płacę prawnikiem

Co to znaczy "płacę prawnikiem"?

bo ona
      > sprawdziła wszystko i tak przegram
    • taki-sobie-nick Zaraz, chwileczkę 06.05.16, 22:38
      Skoro poDpisaliście ugodę i plan rodzicielSki, to o jakiej rozprawie w ogóle mowa?
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 06.05.16, 23:07
      Wracając do błędów w pisowni pisze z tel i nie do końca zwracam uwagę
      Żona zrzuca mi że za dużo pracuje i nie poświęcam wystarczająco czasu jej i dziecia jak wyjechałem do pracy do Anglii to dostalem pozew w ktorym było zawarte że pozucilem rodzinę co jest totalna bzdura pisałem o tym wcześniej

• taki-sobie-nick Re: Rozwud 06.05.16, 23:54

> Wracając do błędów w pisowni pisze z tel i nie do końca zwracam uwagę

I to telefon wstawia ci kropkę w środku zdania, zmienia "ó" na "u" i zmienia szyk zdania? No dobrze, będę udawać, że wierzę.

> Żona zrzuca

Zrzucać to można kota ze stolika. Żona ci ZARZUCA.

mi że za dużo pracuje i nie poświęcam wystarczająco czasu jej i dzi
        > eciOM

Bierzesz pod uwagę powrót do kraju?

jak wyjechałem do pracy do Anglii to dostalem pozew w ktorym było zawarte
        > że pozucilem rodzinę co jest totalna bzdura pisałem o tym wcześniej

Słuchaj, mieszkając w Anglii ŻADNYM SPOSOBEM nie dasz rady w połowie opiekować się dziećmi.

Rozumiesz w ogóle ten plan rodzicielski? Wiesz, ile to jest 50%?
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 06.05.16, 23:10
      A od mojej żony usłyszałem że jestem głupi że płacę prawnikowi bo i tak przegram bo prawo jest po jej stronie i nie mam zadnych szans
      • triss_merigold6 Re: Rozwud 06.05.16, 23:48
        Słusznie. Jeśli przebywasz w UK (za granicą) to nie masz żadnych szans na opiekę w wymiarze 50%.
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 07.05.16, 00:25
      Tak wiem
      Ale wykaz do pracy za granicą podjęliśmy wspólnie
      To błąd że chciałbym powiedziec dziecia dobranoc przed snem?
      Kocham je tak samo jak żonę najwidoczniej to przestępstwo jest i jako ojciec mam dostać po dupie bo żona tego chce
      • taki-sobie-nick Re: Rozwud 07.05.16, 00:38

> Tak wiem
        > Ale DECYZJĘ O pracy za granicą podjęliśmy wspólnie

W takim razie żona zmieniła zdanie albo od razu planowała rozwód.

> To błąd że chciałbym powiedziec dzieciOM dobranoc przed snem?
        > Kocham je tak samo jak żonę najwidoczniej to przestępstwo jest i jako ojciec ma
        > m dostać po dupie bo żona tego chce

My nie jesteśmy twoją żoną, więc nie do nas te żale.

Nie, to nie jest przestępstwo.
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 07.05.16, 00:28
      I tak biorę pod uwagę powrót do kraju prosiłem żonę żebyśmy spróbowali zamieszkać razem bez jej rodziców ale kategorycznie odmówiła
      • taki-sobie-nick Re: Rozwud 07.05.16, 00:39

> I tak biorę pod uwagę powrót do kraju prosiłem żonę żebyśmy spróbowali zamieszk
        > ać razem bez jej rodziców ale kategorycznie odmówiła

A poprzednio też mieszkaliście z rodzicami?

Wiesz co, pytaj ty tego prawnika o wszystko, czego nie rozumiesz.
        • taki-sobie-nick Re: Rozwud 07.05.16, 00:41

> Wiesz co, pytaj ty tego prawnika o wszystko, czego nie rozumiesz.

Oczywiście mam na myśli pytania typu "co znaczy ten pozew", "co mam zrobić jako ojciec", NIE pytania typu "dlaczego moja żona...", bo tego prawnik NIE WIE.
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 07.05.16, 00:43
      Mieszkamy z treściami moimi znaczy mieszkaliśmy
      Teraz biorę dziewczynki jak tylko jestem w kraju staram się jak jak częściej czasem nie mam sił ostatnio jak przyjechałem po 24 godz podróży samochodem to spotkałem się że spakowanymi walizkami dzieci i z chora córka 1 mają jeździłem po lekarzach żeby jej pomuc okazało się że ma poważna anginę ropna z wysypka na ciele
      Jak zapytałem moja żonę czemu nie poszła z nią do lekarza w piątek skoro o tym wiedziała (bo tusia mówiła jej że ja boli) to miałem awanturę nawet dziś spytałem żonę czy była do kontroli bo miała na wczoraj to usłyszałem że ona nie widzi powodu żeby iść więc pójdzie jak antybiotyk się skończy
      Z tym że to nie pierwsza taka akcja
      Nasza córka ma padaczkę burze silne leki i jeszcze to
      Serce mi się kraje jak oglądam filmiki które nagrała mi na tel
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 07.05.16, 00:48
      Cały czas mieszkamy z rodzicami mojej żony
      Tylko że ja nie do końca dogaduje się z teściem mamy dwa różne punkty widzenia a moja żona nie wiem jak nie widzi komina własnego domu to chyba źle
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 07.05.16, 00:51
      Taki-sobie-nick
      Dziękuję za wszystko co napisałeś(as) chyba musiałem dostać taki zastrzyk moralnoścismile
    • vindicenullo Re: Rozwud 07.05.16, 11:03
      Ale fajny zagramaniczny troll wink
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 07.05.16, 11:13
      Że co proszę?
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 08.05.16, 23:12
      Czyli co ?
      Uwarunkowane kontaktu bezpośredniego według litery prawa
    • arteksowa1985 Re: Rozwud 08.05.16, 23:15
      Czyli sąd sądem a sprawiedliwość gdzie indziej
    • mediatorka.info Re: Rozwud 07.06.16, 15:03
      Witam,

W takich sytuacjach zachęcam do wzięcia udziału w mediacji. Rozwód- dlaczego warto pójść na mediację?
      Rozwód, obok śmierci małżonka i ciężkiej choroby, to jedna z najbardziej stresogennych sytuacji w życiu. Jest takie trudne, bo dotyczy najważniejszej sfery życia, jaką są bliskie związki z ludźmi.
      Ludzie często przy rozwodzie kierują się złymi emocjami, chcą odwetu, skupieni są na sobie i swoim bólu, zapominając o innych np. dzieciach.
      Dlaczego mediacja?
      - skraca ona postępowanie sądowe- często ogranicza się ono do jednego posiedzenia, sąd poprostu zatwierdza porozumienie wypracowane na mediacjach przez małżonków,
      - daje możliwość "odwentylowania" się, powiedzenia o swoich uczuciach, emocjach,
      - eliminuje możliwość zadawania sobie kolejnych ran podczas procesu sądowego, "prania brudów" małżeńskich, wywlekania publicznie intymnych spraw małżeństwa etc.,
      - dzięki mediacji można poukładać relacje z dziećmi, tak aby dzieci miały obydwoje rodziców,
      - można w szybki sposób i sprawny poukładać sprawy majątkowe, bez kolejnych procesów i kolejnego stresu w sądzie,
      - mediacja umożliwia wypracowanie sprawiedliwej dla każdej ze stron ugody, to strony decydują o tym jak będzie wyglądała ugoda, w przypadku sądu- to sąd rozstrzyga i decyduje,
      - mediacja pozwala zaoszczędzić pieniądze, które trzeba wydać w przypadku procesu sądowego na adwokatów,
      - bardzo często w wyniku mediacji dochodzi do pojednania się stron,
      - mediacja pozwala na uniknięcie stresu związanego z występowaniem w sądzie czy w roli powoda czy pozwanego.
      Źródło: mediatorka.org.pl , www.facebook.com/mediatorka.info/
      • wredna1zmija Re: Rozwud 07.06.16, 17:20
        ciekawe czy spamerka.info czytała wątki do których się podczepiła... chyba nie bo cały ten wątek jest antyreklamą usług tego typubig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka