Dodaj do ulubionych

Alimenty dla żony

19.12.23, 09:58
Czy ktoś się starał i dostał? Czy trudno uzyskać? Ja pracuję, ale zarabiam 1/4 tego co mąż. Rozwód po zdradzie - młoda kochanka - pracownica.
Prawniczka zachęca że bez problemu powinnam dostać jako wyrównanie dochodów i pogorszenie standardu życia.
Tylko nie wiem jak to w praktyce wygląda w sądach. Może ktoś to przeżył?
Obserwuj wątek
    • emka_bovary Re: Alimenty dla żony 17.01.24, 22:35
      Ja dostałam. Moja koleżanka z pracy też. Jeśli była zdrada, to powinnaś bez problemu dostać rozwód z wyłącznej winy męża (no chyba, że stosowałaś przemoc albo też go zdradzałś). Nie daj się zastraszyć głupimi gadkami o 1 procencie winy itd. Przy twoich dużo mniejszych zarobkach i orzeczeniu o wyłącznej winie misia sąd na pewno zasądzi alimenty.
    • lzyoporanku Re: Alimenty dla żony 18.01.24, 08:21
      Bardzo współczuję. mam nadzieję, ze odezwą się do Ciebie kobiety, które starały się o alimenty dla siebie. Twoja prawniczka ma rację i sądzę, że Cię odpowiednio pokieruje. Nie bój się, jeżeli małżeństwo rozpadło się z jego winy, sąd z pewnością przyzna ci alimenty z powodu sytuacji w jakiej się znalazłaś. Nawet tych kilka stówek miesięcznie, ma znaczenie dla budżetu. A teraz żartem.....wydasz je na kosmetyczkę, fryzjera i waciki smile żeby pięknie wyglądać. Trzymaj się szalona dziewczyno smile
      • szalona123 Re: Alimenty dla żony 18.01.24, 11:16
        Dzięki dziewczyny. Mam zamiar walczyć. Jednak istnieje ryzyko że męża zwolnią za jego romans bo bardzo niestety stał się toksyczny w pracy, są na niego i kochankę skargi więc różnie może być.
        • emka_bovary Re: Alimenty dla żony 18.01.24, 17:41
          To przecież jego problem. Liczą się możliwości zarobkowe.
    • kasiafrizo1212 Re: Alimenty dla żony 23.01.24, 15:22
      Słuchaj, nie czekaj tylko rezerwuj wizytę u prawnika i dowiedz się jak to załatwić prawidłowo. Sprawdź sobie tutaj legavi.pl/search/specjalizacje/sprawy-rodzinne/alimenty prawników, często pierwsza wizyta jest bezpłatna a wiele wyjaśnia. Sama przez to przechodziłam i prawnik to była najlepsza decyzja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka