Dodaj do ulubionych

ILE TO TRWA?????

15.02.05, 21:28
Ile trwały Wasze rozwody. Chce wiedzieć, bo czekam na pierwszą sprawę
rozwodową. Jedni mówią, z e trwało to pół roku, ktoś inny mnie straszy , ze
trzy lata. Załamałam się. Nie chcę czeklać kilka lat. Wydawało mi się , ze to
kwestia miesięcy, jeśli obie strony się zgadzają......
Obserwuj wątek
    • scrivo Re: ILE TO TRWA????? 15.02.05, 21:36
      Oj róznie, wiec i rózne odpowiedzi. jeśli sie dogadaliście to pierwsza sprawa pojednawcza powinna sie odbyc w ciągu 2-3 miesięcy a następna za kolejne 3-4 najdłużej o ile w czasie pierwszej oboje zgodnie potwierdzicie wolę rozstania. No i pamiętaj, że najważniejszy dla sądu jest fakt zaniku więzi emocjonalnej (spytają czy kochasz męża i czy widzisz szanse na naprawienie waszych stosunków), fizycznej i ekonomicznej. Sprawa sie skomplikuje jeśli są dzieci.
      ZAkładam jednak że obie strony mają wspólne zdanie...
    • bonia_d Re: ILE TO TRWA????? 15.02.05, 22:21
      u mnie to bylo jakies pol roku, jesli nie macie dzieci i oboje chcecie sie
      rozwiesc to nie jest to dlugo
    • princessa_74 Re: ILE TO TRWA????? 16.02.05, 10:04
      Witaj.
      Jeśli strony są zgodne, to nie trwa to dlugo.U mnie od złożenia pozwu do
      pierwszej rozprawy upłynęło 1,5 miesiąca. Na rozprawie sędzina ustaliła termin
      drugiej i ostatniej sprawy za kolejny miesiąc (na koniec lutego). Reasumując w
      sumie trwa 2,5 miesiąca. Muszę jednak zaznaczyć, że my nie mamy dzieci.

Pozdrawiam gorąco.
      • gosza26 Re: ILE TO TRWA????? 16.02.05, 10:59
        Z orzeczeniem o winie eks mojego partnera i przyznania mu dziecka rozwód
        wchodzi w 3 rok
        • clio11 Re: ILE TO TRWA????? 16.02.05, 14:41
          Pozew złożyłam na początku sierpnia, rozwód orzeczono na początku października.
          Dwoje dzieci; nie wnosiłam o podział majątku, ponieważ nie było palącej
          potrzeby. Wnioskowałam o przyznanie opieki nad dziećmi i alimenty. Sąd, po
          uzyskaniu pozytywnej opinii ze szkoły dzieci (przeniosłam je wcześniej do innej
          szkoły, ponieważ zmieniłam m-ce zamieszkania), przychylił się do mojej prośby.
      • bezecnymen Re: ILE TO TRWA????? 16.02.05, 14:53
        proces rozwodowy może sie ciągnąc latami jeśli przynajmniej jedna ze stron
        stawia warunki nieprzyjmowane przez strone przeciwną,np.wina strony (winny
        płaci koszta sądowe), komu opieka nad dziećmi, wysokośc alimentów, podział
        mienia (kto autko a kto szałas na działce 2ar). nawet jeśli kompromis zostanie
        osiągnięty bywa, że ktos na ostatniej rozprawie podnosi nowa kwestię, nowe
        dowody winy przeciwnika, a nawet usprawiedliwione choroba nie stawienie się w
        sądzie.... ni ma letkotongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka