Dodaj do ulubionych

Paszport dla dziecka

13.04.06, 11:57
Pytanie do Kruszynki 301 lub kogoś kto może zna sprawę jak wygląda.

Chciałabym wyrobić paszport dziecku, nie uciekam broń boże za granicę, tylko
myślę o jakimś ciepłym kraju na jesieni.Wiem czego mogę się spodziewać od
eksia buntu i nie, więc co mogę zrobić? Czy rzeczywiście do krajów Unii mogę
ją zabrać na dowód? Kruszynka wspominiała, że na rozprawie poruszyła kwestię,
może rzeczywiście w lipcu powinnam poruszyc sprawę w sądzie?
Obserwuj wątek
    • julka1800 Re: Paszport dla dziecka 13.04.06, 12:20
      ja wyrabiałam dzieciom paszporty tej wiosny. Ex sie bardzi wzburzył na poczatku
      gdy powiedzialam ze cos takiego chce i zebysmy to razem zalatwili przy okazji
      jego kolejnej wizyty u dzieci.
      Jednak mi udalo sie zaciagnąc go do urzedu, w innym przypadku konieczna byłaby
      sprawa w Sadzie, ale nie wiem ile kosztuje ani ile trwa.
      Powodzeniasmile

• scriptus Re: Paszport dla dziecka 13.04.06, 12:35
        My możemy po Unii Europejskiej jeździć na podstawie dowodu (sprawdziłem,
        działa), jednak dzieci dowodu nie mają, pozostaje wyrobienie paszportu. Bez
        dokumentu dziecko granicy nie przekroczy, przynajmniej tak było jeszcze w
        zeszłym roku. Najlepiej zapytać w Urzędzie Gminy, ale przypuszczam, że tam Ci
        powiedzą to samo.
    • brzoza75 Re: Paszport dla dziecka 13.04.06, 13:03
      najpierw spróbuje zapytać go zatem, a potem spróbuję w sądzie w lipcu, zobaczymy
      • to.ja.kas Re: Paszport dla dziecka 13.04.06, 13:12
        Ja założyłam mężowi sprawę w Sądzie. Jak dostał pozew to zgodził się i do
        sprawy nie doszło. Próbuj smile
      • kruszynka301 Re: Paszport dla dziecka 13.04.06, 13:22
        Mój eks się nie zgodził na paszport (tak naprawdę to mnie szantażował - chciał,
        żebym jednorazowo spłaciła duży kredyt mieszkaniowy, który był na nas obojga).

Poszłam więc do adwokata (jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie), wniosłam
        sprawę do sądu (adwokat 600 zł, koszty sądowe 50 zł).

Na rozprawie eks wygłupił się twierdząc, że wycieczki zagraniczne są
        niebezpiecznewink. Sędzina była kobietą młodą, i zaczęła dosłownie wrzeszczeć na
        eksa, że wyjazdy zagraniczne to w obecnej epoce normalna rzecz, służą rozwojowi
        dziecka. Powiedziała mu, że ma do wyboru:

- daje mu pół godziny czasu na złożenie w biurze paszportowym swojej zgody na
        wydanie paszportu, i wtedy umarza postępowanie,
        - lub, jeśli się nie zgodzi, na następnej rozprawie wyda wyrok korzystny dla
        dziecka, wtedy eks będzie musiał zapłacić wszystkie koszty, łącznie z adwokatem.

W godzinę było po sprawie.
        • brzoza75 Re: Paszport dla dziecka 13.04.06, 14:01
          kurcze masz rację zupełnąsmile przecież jak przegra to bedzie musiał ponieść
          kosztysmilea wydaje mi się, że sąd przychyli się do mojej prośby, spróbuję z nim
          porozmawiać albo napiszę list.Dziękuję bardzo Kruszynko i Wam wszystkim za
          radysmile
    • kruszynka301 Re: Paszport dla dziecka 13.04.06, 13:23
      Acha, Brzoza - rozprawa o wydanie paszportu to sprawa odrębna! Nie wiem, czy
      można ją połączyć ze sprawą rozwodową.
      • chalsia Re: Paszport dla dziecka 13.04.06, 15:38
        nie, nie można, trzeba wnieść osobno, ale o ile dobrze pamietam, wszystkie
        sprawy z zakresu sądu opiekuńczo-rodzinnego w czasie trwania rozprawy o rozwód
        są wtedy dołączane do tejże sprawy.
        Warto zapytać adwokata na wszelki wypadek.
        Chalsia
    • larysa21 Re: Paszport dla dziecka 20.04.06, 11:43
      Czy niepelnoletnie dzieci nie moga byc wpisane do paszportu rodzicow?
      Ja mieszkam we Francji i moje niepelnoletnie dzieci byly zawsze wpisywane do
      paszportow rodzicow.
      • chalsia Re: Paszport dla dziecka 20.04.06, 13:45
        mogą być. Można wystąpić o wpisanie dziecka do własnego paszportu, ale w tym
        przypadku chyba również potrzebna jest zgoda drugiego rodzica (albo sądu).
        Chalsia

ps. uwazam, że wygodniej jest jak dziecko ma swój własny paszport
        • brzoza75 Re: Paszport dla dziecka 20.04.06, 15:22
          niestety paszport wyrabiałam jak byłam panną jeszcze i nie miałam dzieckasad
          • kruszynka301 Re: Paszport dla dziecka 20.04.06, 18:49
            zawsze można dopisać dziecko do własnego paszportu, ale i tak potrzebna jest zgoda ojca.
            Są plusu i minusy obu rozwiązań (więcej na forach wakacyjnych).
    • crazysoma Re: Paszport dla dziecka 24.06.06, 15:52
      wciaz sie wzbraniam przed sprzataniem, dziecko zasnelo i nie mozemy wyjsc
      jakos utknelam przed tym kompem (dzieki temu dowiedzialam sie np. jaki rozmiar
      buta smile ma Phokara) a teraz odkurzam ten watek.
      - jestem na swiezo po skladaniu wniosku o paszport dla dziecka. sa 3 wyjscia -
      1. zgoda ojca i wypelnienie owej zgody na pismie przed obliczem urzedniczki -
      razem trzeba sie stawic w urzedzie - innego wyjscia nie ma (wraz ze stosownymi
      papierkami typu potwierdzenie wplaty za wyrobienie paszportu, dowody osobiste,
      pesel dziecka, 2 zdjecia, znaczek skarbowy), 2. notariusz 3. sad.
      Dziecku mozna wyrobic odrebny paszport lub jednemu z rodzicow wpisuje sie to
      dziecko do jego paszportu. koszt wyrobienia - dzieci do 16 roku zycia 30 zl,
      wpisanie do paszportu chyba 20 zl, a dokumenty wymagane do paszportu dziecka
      trzeba miec dokladnie takie same.
      paszport odrebny jest lepszy bo w razie gdyby rodzic, ktory ma wpisane dziecko
      jechal sam za granice musi przyjsc do urzedu gdzie mu wykresla owo dziecko.
      Brzoza zapytaj moze jednak sie zgodzi polubownie na ten paszport. Ja sie balam,
      ze sie nie zgodzi, a okazalo sie, ze to bardziej imaginacja. Poza tym zdaje
      sie, ze nie moze odmowic zgody na paszport bo niby z jakiego powodu, oprocz
      zwyklej zlosliwosci? Wiec jesli bedzie robil klopoty to faktycznie postrasz, ze
      ok wystepujesz do sadu o taka zgode ale on musi poniesc koszty.

pozdrawiam i nieustajaco trzymam kciuki za lipiec
      • brzoza75 Re: Paszport dla dziecka 26.06.06, 08:15
        o dzięki Ci dobra kobieto smile
      • wenezuela1 Re: Paszport dla dziecka-proszę o instrukcje jak 03.11.06, 10:29
        szukałam na tym forum "instrukcji" na wyrobienie paszportu dziecku i informacji
        co jeśli mąż się nie zgadza (czekam na rozwod), ale nie znalazłam ;-(. Proszę o
        podpowiedż.

Pozdrawiam.w.
        • to.ja.kas Re: Paszport dla dziecka-proszę o instrukcje jak 03.11.06, 10:31
          jak maz sie nie zgadza, zakładasz sprawe w sadzie i zazwyczaj Sąd sie
          przychyla. W koncu w dzisiejszych czasach norma jest zwiedzanie świata i
          mozliwosć poznawania go...... Może warto z mężem porozmawiać i dowiedzieć sie
          dlaczego nie chce dać zgody na paszport???? Bo Jego zgoda jest potrzebna....
          • brzoza75 Re: Paszport dla dziecka-proszę o instrukcje jak 03.11.06, 10:54
            Wenezuela ja czekam do rozprawy podejdę do niego i go zapytam o ten paszport ,
            jak powie nie to ide do sądu rodzinnego, acha nie wiem czy u Ciebie też ale u
            mnie do Urzedu paszportowego musze zanieśc akt urodzenia z wpisem na nim pesel
            i adresu zameldowania dziecka z Gminy, tak w kwestii formalnej, no i te dwa
            cudne zdjęcia do paszportu smile
        • tricolour A dlaczego mąz się nie zgadza na paszport... 03.11.06, 18:13
          ... w sytuacji kiedy podarował mieszkanie itp, co opisałaś w innym wątku?

Dlaczego facet daje majątek, a nie daje zgody na paszport. Coś tu nie gra...
    • misbaskerwill Re: Paszport dla dziecka 03.11.06, 18:38
      Ja chciałbym dodać tylko informacyjnie, że paszport (tymczasowy) dla dziecka
      poniżej 5 lat ważny jest zaledwie rok, podczas gdy dzieci od 5 do 13 lat mogą
      już mieć normalny paszport ważny 5 lat.
      Choć w tym konkretnym przypadku rozumiem, że wiek jest już odpowiedniwink
      • kat_maj Re: Paszport dla dziecka 03.11.06, 23:33
        oj nie - moje dziecię miało wystawiony paszport mając 1,5 roku ; wciąż ważny a
        ma 9
        co do wyjazdów "na dowód" to mnie też spotkała niemiła niespodzianka
        ale moze dlatego, że nazwiska inne
        • kruszynka301 Re: Paszport dla dziecka 04.11.06, 09:43
          miś dobrze pisze - przepisy zmieniły się kilka miesięcy temu. Na szczęście stare paszporty zachowują ważność. Teraz jeszcze nie można dopisywać dziecka do własnego paszporu, musi mieć własny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka