Dodaj do ulubionych

Porady szukam

10.10.06, 13:12
Mam do was pytanie, pisałam że zamierzam złożyć do prokuratury o uchylanie
się od płacenia alimentów, pisałam też że we wrześniu dostałam magiczną kwotę
100 zł, okazuje się że w październiku również ta sama wpłynęła, cóż jednak to
jest w porównaniu z długiem który wynosi już dużo więcej,ale czy zatem
powinnam złożyć doniesienie czy nie kurcze nie wiem...
Obserwuj wątek
    • julka1800 Re: Porady szukam 10.10.06, 14:46
      Brzózko nic Ci nie poradzę, sama dostaję cos na zamkniecie ust i na razie tak
      tkwię w zawieszeniu
      a dlug rosnie
    • tricolour Wygląda na to, że prokuratura... 10.10.06, 15:54
      ... nie zrobi wiele, bo skoro dostajesz (marne grosze) to nie ma mowy o
      uchylaniu się.
      Na długi jest komornik.
      • burza4 Re: Wygląda na to, że prokuratura... 10.10.06, 16:30
        tricolour napisał:

> ... nie zrobi wiele, bo skoro dostajesz (marne grosze) to nie ma mowy o
        > uchylaniu się.

nie bądź taki pewien - mój znajomy miał sprawę o uchylanie się mimo że płacił
        systematycznie - tyle ze jedyne 1500 zl zamiast tego co miał zasądzone. Co
        prawda sprawa została umorzona po czasie, ale postępowanie wszczęto, więc nie
        jest wcale tak, że wystarczy wpłacić jakiekolwiek pieniądze, aby się przed nią
        zabezpieczyć.
        • tricolour Chcesz powiedzieć, że facet... 10.10.06, 16:58
          ... płacił regularnie 1500 złotych miesięcznie alimentów i został oskarżony u
          uchylanie się od płacenia alimentów? To dośc kuriozalne, bo kwota tej
          "niedobrej" wpłaty była wysoka.

Ile miał zasądzone?
          • burza4 Re: Chcesz powiedzieć, że facet... 11.10.06, 11:39
            o ile pamiętam zasądzone miał 3,5 tys. On twierdzi, że płacił regularnie, tyle,
            że mniej. Szczerze mówiąc - nie wiem czy do końca można mu wierzyć (w sensie
            czy faktycznie co miesiąc do 10-tego), bo prowadzi firmę i notorycznie ma
            zatory platnicze. Ale z drugiej strony na pewno dłuższej "obsuwy" nie bylo, po
            pierwsze - bo troszczy się o dziecko, po drugie - znając swoją eks, wiedział że
            zrobi wszystko żeby mu dokopać.
    • eevita Re: Porady szukam 10.10.06, 16:17
      Przestępstwo niealimentacji polega na uporczywym uchylaniu sie od łozenia
      alimentów..musi wystąpic po 1sze zła wola ( czyli chęc niepłacenia ) , po 2,
      element czasu..przyjmuje sie,że co najmniej 3 miesiące niepłacenia to jest
      uporczywośc. Oczywiscie nie znam wszystkich okolicznosaci sprawy, tzn czy eks
      ma mozliwosc płacenia całych zasądzonych alimentów, jaka ma sytuację, itp...
      ale obawiam sie,że istnieje możliwośc odmowy wszczecia postepowania albo jego
      umorzenia ( ze wzgledu na to,że ten czyn nie jest przestepstwem). Przykro mi.

Może faktycznie komornik? jak eks zapłaci koszty komornicze to może zacznie
      płacić to co mu zasądzono.
    • weekenda Re: Porady szukam 10.10.06, 16:37
      Kolejny kochający inaczej tatus... sorki Brzozko ale maczeta w kieszeni to
      mało... skubany wie dobrze, że jak będzie wpłacał jakieś fragmenty to nic mu
      nie zrobią... wg sprawiedliwego polskiego prawa: wpłacanie części = znaczy nie
      może więcej. Koniec kropka. Ty musisz - on nie.

Ale nic to. Dług alimentacyjny nie ulega przedawnieniu. Jeśli Cię to pocieszy...
      • crazysoma Re: Porady szukam 10.10.06, 16:43
        >Dług alimentacyjny nie ulega przedawnieniu. Jeśli Cię to pocieszy..

Oj, chyba jednak ulega. ZASADZONY, ulega przedawnieniu po 10 latach. (Jestesmy
        w Unii i cos sie chyba w tym temacie zmienilo dlatego). Ale ja dokladnie nie
        wiem.
        • 374.4w Re: Porady szukam 10.10.06, 16:58

Co
          prawda sprawa została umorzona po czasie,

właśnie, umorzona, czyli nie było znamion przstępstwa

• majkel01 Re: Porady szukam 10.10.06, 18:06
          Nie powinien sie przedawnic z uwagi na tresc art 121 kc ktory mowi:
          Bieg przedawnienia nie rozpoczyna się, a rozpoczęty ulega zawieszeniu:
          1) co do roszczeń, które przysługują dzieciom przeciwko rodzicom - przez czas
          trwania władzy rodzicielskiej;

Roszczenie alimentacyjne jest roszczeniem dziecka przeciwko jednemu z rodzicow.
          Drugi rodzic wystepuje w tego typu sprawach jedynie jako ustawowy przedstawiciel.
          • kiraw Re: Porady szukam 10.10.06, 18:39
            No nie do konca jest to niemozliwe.Ja tak wlasnie zrobilam, mimo ze ex komornik
            sciagal jakies marne czesci.ex co prawda bardzo mi pomogl zeby go podac do
            prokuratury bo raptem zaczal zarabiac 10 razy mniej!!napisze Ci brzoza na priv
            wiecej potem, bo teraz, bo moja coreczka sie domaga mamysmile)
            • ladyhawke12 Re: Porady szukam 11.10.06, 06:13
              Brzózko pogadamy w sobote
    • biedroneczka33 Re: Porady szukam 17.10.06, 08:34
      właściwy przepis Kodeksu karnego – tzn. art. 209. W jego § 1 czytamy:

Kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądowego obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej lub innej osoby i przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
      Aby wyjaśnić znaczenie cytowanego przepisu należy sięgnąć do literatury prawniczej. I tak: < Przez uporczywość należy rozumieć zachowanie się celowe, nacechowane złą wolą, nieustępliwością. ( … ) uchylanie się od obowiązku łożenia na utrzymanie osoby uprawnionej do alimentacji zachodzi dopiero wtedy, gdy zobowiązany, mając obiektywną możliwość wykonania tego obowiązku, nie dopełnia go ze złej woli. „Uchylanie się” oznacza więc umyślne zaniechanie spełnienia obowiązku, w którym wyraża się szczególne nastawienie psychiczne sprawcy ( … ), z drugiej zaś strony – stan uchylania się trwający prze określony dłuższy czas. ( … )(1). W orzecznictwie przyjmuje się ( choć nie jest to reguła ), że w przypadku alimentów przysługujących uprawnionemu z mocy orzeczenia sądu ów „określony dłuższy czas” oznacza wstrzymanie się z zapłatą kolejnych rat alimentacyjnych przez co najmniej 3 miesiące lub płacenie ich nieregularnie albo w kwotach niższych od należnych ( por. np. OSNKW 86/1976 ).
      Koniecznym warunkiem dokonania przestępstwa niealimentacji jest także to, aby uchylanie się od obowiązku płacenia alimentów powodowało skutek w postaci narażenia osoby uprawnionej na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych. „Przez to pojęcie rozumie się nie tylko dostarczanie środków materialnych koniecznych do utrzymania ( na wyżywienie, odzież, potrzeby higieniczne itp. ), ale również do uzyskania niezbędnego wykształcenia i korzystania z dóbr kulturalnych”crying2).
      Zgodnie z art. 209 § 2 K.k. ściganie omawianego przestępstwa następuje na wniosek pokrzywdzonego, a więc musiałaby Pani złożyć wniosek o ściganie ( nie pozew, który jest instytucją prawa cywilnego ) tego przestępstwa we właściwym dla miejsca zamieszkania komisariacie Policji lub właściwej prokuraturze rejonowej.

A tak swoja droga .co chcesz uzyskac przez zlozenie takiego doniesienia do prokuratury ?
    • nieide Re: Porady szukam 17.10.06, 09:28
      Chyba nie otrzymałaś porady na rozwiązanie swojego problemu, bo wszyscy skupili
      się na tym nieszczęsnym prokuratorze wink , więc ja Ci coś poradzę.

Rozumiem, że nie jest w Twojej intencji podawanie ojca dziecka do prokuratora
      ani ściganie go karnie, bo to nie ma sensu. Zapłaci grzywnę albo pójdzie
      siedzieć i w ogóle nie będzie płacił. A poza tym po co takie "odwałki"? To bez
      sensu.

Chyba zależy Ci po prostu na tym, żeby ojciec przesyłał dziecku pieniądze.

Daj więc sobie spokój z prokuratorem, bo jemu nic do tego. Jak najszybciej jedź
      do sądu, który zasądził alimenty. Na miejscu złóż podanie o odpis wyroku
      prawomocnego z kalauzulą wykonalności. Będą Ci potrzebne znaczki opłaty sądowej
      na niecałe 30PLN (chyba, że wyrok ma wieeele stron wink ). Po ok. 2-3 tygodniach
      dostaniesz papierek do ręki. Z tym papierkiem idź do komornika właściwego
      miejscu zamieszkania ojca dziecka i zleć mu egzekucję.

A teraz uwagi:
      - WAŻNE! Pamiętaj, że nie wystarczy, żeby na wyroku była pieczątka, że jest on
      prawomocny. Wyrok musi mieć drugą pieczątkę z KLAUZULĄ WYKONALNOŚCI. Bez tej
      pieczątki żaden komornik nie uruchomi egzekucji.

- komornikowi podaj jak najwięcej danych o dłużniku a w szczególności wszystkie
      informacje jakie posiadasz o źródłach dochodów i o oszczędnościach (konta,
      lokaty bankowe itp) a także o jego stanie posiadania (nieruchomości, samochody
      itp). To przyspieszy egzekucję.

Powodzenia.
      • biedroneczka33 Re: Porady szukam 17.10.06, 14:28
        Prawde powiedziawszy nie do konca napisalac o co chodzi ...ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze ktore napewno chcesz uzyskac .Nie pisalas o zaadzonych kwotach ale:jezeli miescisz sie w dochodach -a jest tak gdy pobierasz zasilek rodzinny -wowczas nalezy Ci sie zaliczka alimentacyjna w wysokosci zasadzonych alimentow -nie wiekszej jednak niz 300 zł na dziecko lub jezeli jedno z dzieci ma orzeczona niepelnosprawnosc to jemu do kwoty 380 zł msc.Jezeli alimenty sa w wyzszej kwocie niz wymieniona to mozesz starac sie o zasadzenie alimentow od tesciow (rodzicow dluznika )-podobnie mozesz to zrobic jezeli alimenty nie sa wyplacane Ci jako zaliczka alimentacyjna .Pismo w tej sprawie kierujesz do Sadu Rejonowego w miejscu zamieszkania .
        Ciekawoscia jest rowniez fakt ,ze pobierajac zaliczke alimentacyjna mozesz rownoczesnie dostawac pieniadze od dluznika ( wysokosci sciaganej przez komornika minus 15%) -wtedy alimenty te sa traktowane jako splata zaleglosci .
        Jezeli zlozysz sprawe do komornika dobrze jest od czasu do czasu poproszenie go o napisanie pisma do oddzialu ZUS i sprawdzenie czy dluznik jest zarejestrowany - odprowadzane sa za niego skladki zusowskie i czy osiaga jakiekolowiek dochody .
      • majkel01 Re: Porady szukam 17.10.06, 18:32
        > Chyba nie otrzymałaś porady na rozwiązanie swojego problemu, bo wszyscy skupili
        > się na tym nieszczęsnym prokuratorze wink , więc ja Ci coś poradzę.
        >
        > Rozumiem, że nie jest w Twojej intencji podawanie ojca dziecka do prokuratora
        > ani ściganie go karnie, bo to nie ma sensu. Zapłaci grzywnę albo pójdzie
        > siedzieć i w ogóle nie będzie płacił. A poza tym po co takie "odwałki"? To bez
        > sensu.
        >
        > Chyba zależy Ci po prostu na tym, żeby ojciec przesyłał dziecku pieniądze.

Oddanie sprawy do prokuratury to ostatecznosc ale ma sens. NIe na darmo w
        kodeksie karnym jako przestepstwo figuruje uchylanie sie od alimentacji.

> Daj więc sobie spokój z prokuratorem, bo jemu nic do tego. Jak najszybciej jedź
        > do sądu, który zasądził alimenty. Na miejscu złóż podanie o odpis wyroku
        > prawomocnego z kalauzulą wykonalności. Będą Ci potrzebne znaczki opłaty sądowej
        > na niecałe 30PLN (chyba, że wyrok ma wieeele stron wink ). Po ok. 2-3 tygodniach
        > dostaniesz papierek do ręki. Z tym papierkiem idź do komornika właściwego
        > miejscu zamieszkania ojca dziecka i zleć mu egzekucję.

Jesli uchylanie sie jest celowe, prokurator niech rowniez przystapi do akcji.
        Pozatym drobne poprawki:
        - jesli dobrze zrozumialem w tej sprawie komornik juz dzialal czyli tytul
        wykonawczy byl pobrany. Tytul wykonawczy moze byc pobrany tylko RAZ i trzeba
        pamietac ze drugiego tytulu sie juz nie dostanie (zeby go dostac musiala by byc
        zakladana specjalna sprawa o wydanie drugiego tytulu wykonawczego w miejsce
        utraconego)
        - tytul wykonawczy odnosnie aliemntow na rzecz dzieci wydawany jest bezplatnie,
        nie ma wiec potrzeby uiszczac zadnej dodatkowej oplaty.... pozatym nigdy nie
        bylo oplaty 30 PLN. Tytul wyk. do alimentow zawsze byl bezplatnie, natomiast sam
        odpis wyroku kosztowal kiedys 12 PLN (+6 PLN za druga i kazda nastepna strone) a
        obecnie kosztuje 6 PLN (+6 PLN za druga i kazda nastepna strone).

> A teraz uwagi:
        > - WAŻNE! Pamiętaj, że nie wystarczy, żeby na wyroku była pieczątka, że jest on
        > prawomocny. Wyrok musi mieć drugą pieczątkę z KLAUZULĄ WYKONALNOŚCI. Bez tej
        > pieczątki żaden komornik nie uruchomi egzekucji.

Odpis wyroku potrzebny jest conajwyzej do zalatwienia spraw urzedowych itd.
        Komornik przystepuje do dziela tylko na podstawie TYTULU WYKONAWCZEGO (lub jak
        kto woli wyroku z klazula wykonalnosci).

> - komornikowi podaj jak najwięcej danych o dłużniku a w szczególności wszystkie
        > informacje jakie posiadasz o źródłach dochodów i o oszczędnościach (konta,
        > lokaty bankowe itp) a także o jego stanie posiadania (nieruchomości, samochody
        > itp). To przyspieszy egzekucję.

Od podania potencjalnych zrodel dochodow egzekucja sie rozpoczyna.
        • chalsia Re: Porady szukam 17.10.06, 22:10
          > Od podania potencjalnych zrodel dochodow egzekucja sie rozpoczyna.
          >

Nie jest to prawda. Wierzyciel może NIC nie wiedzieć o dłuzniku (no może ew.
          adres - nawet niekatualny).
          Chalsia
    • brzoza75 Re: Porady szukam 17.10.06, 15:21
      nie napisałam od początku bo część z was zna moją historię, więc u komornika
      byłam ściągnął do momentu kiedy to eks nie zmienił pracy i nie zamknął konta,
      teraz pisze owy komornik pismo do zusu i skarbówki i wydziału meldunkowego. Za
      to na zaliczkę się nie kwalifikuję bo dochody mam wyższe niż 500 na osobę, eks
      od września wpłaca 100 złotych mi na konto i dlatego pytam czy ma sens składać
      bo to nie jest uchylanie jednak płaci,co mi da zlożenie do prokuratury? może go
      zmoblizuje do płacenia, ale rozmawiałysmy o tym w Krakowe i już wiem.
      • majkel01 Re: Porady szukam 17.10.06, 18:19
        najpierw sprawe oddaje do komornika, dopiero pozniej niech dziala prokuratura.
        Na pytanie co ci da prokuratura ? Z pewnoscia podziala to bardzo mobilizujaco na
        dluznika a to z tego tytulu ze jak dostanie wyrok za uchylanie sie od
        alimentacji bedzie figurowal pozniej jako osoba skazana a to z pewnoscia nie
        jest przyjemna opcja. Jesli ktos prowadzi dzialalnosc gosp. to skazanie moze mu
        ja skutecznie utrudnic wiec jesli w powietrzu wisi bat w postaci mozliwosci
        skazania daje to z pewnoscia dodatkowa motywacje. Unikanie placenia na wlasne
        dzieci to naprawde wielkie sk...swinstwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka