Dodaj do ulubionych

Zwrot kosztow

04.01.07, 12:50
Pytanko bo zielonego pojecia nie mam :
ex ma mi zwrocic koszty za adwokata , marne grosze ,ale zawsze cos. Czy mam
pisac jakies pismo do sadu <bo sam od siebie nie zwroci> czy poprostu
pokrywajac koszty calej sprawy zwroci rowniez do sadu koszty za adwokata a sad
wysle mi? No kurka nie mam pojecia jak to jest big_grin
Obserwuj wątek
    • pomidorowa5 Re: Zwrot kosztow 04.01.07, 12:56
      Ale masz do odbioru wyrok czy te koszty? Bo tez jeszcze wyroku nie mam w reku ,
      wyrok jest juz prawomocny tylko pisemko musze naskrobac by mi ten wyrok
      przyslali , ale nie wiem wlasnie jak jest ze zwrotem kosztow za adwokata bo on
      sam dobrowolnie mi nie odda tej kasy.
    • chalsia Re: Zwrot kosztow 04.01.07, 15:38
      powinien zapłacić bezpośrednio Tobie, a jak tego nie zrobi, to z wyrokiem
      (opatrzonym klauzulą wykonalności) idziesz do komornika.
      Chalsia
      • majkel01 Re: Zwrot kosztow 04.01.07, 21:15
        dokladnie tak. Sad po wydaniu wyroku nic nie ma juz do rozliczen pomiedzy stronami.
        • blevee Re: Zwrot kosztow 25.01.07, 23:56
          A jeśli w wyroku sąd nakazał tylko uzupełnienie wpisu w wysokości xxx na rzecz
          Skarbu Państwa. Nic nie ma napisane o zwrocie kosztów dla mnie za adwokata.
          Zaznaczam, że strona przeciwna została uznana winna za rozkład małżeństwa. Czy
          mogę uzyskać kasę która poszła na adwokata, telefony, porady ?
          • majkel01 Re: Zwrot kosztow 26.01.07, 20:17
            wykonalne sa tylko orzeczenia Sadu. Wiec liczy sie tylko to co jest we wyroku. O
            zasadzenie kosztow procesu bylo wnosic w trakcie procesu wowczas znalazlo by sie
            to we wyroku, a jesli by sie nie znalazlo wowczas mozna by wniesc o uzupelnienie
            wyroku badz nawet apelacje co do tego punktu orzeczenia. Jesli tego nie ma to
            niestety nikt tego ci nie odda. I nie masz mozliwosci dochodzenia tej kwoty. Ale
            to dziwne ze adwokat tego nie dopilnowal. Swiadczy to tylko o jego "klasie".
    • cosmopszczolka Re: Zwrot kosztow 27.01.07, 13:30
      Ale wziął Twój adwokat?....tylko za jedno posiedzenie, czy ogólnie stawka za
      sprawę?.....Ile oni biorą?...
      • majkel01 Re: Zwrot kosztow 27.01.07, 16:12
        > Ile oni biorą?...

czasami stanowczo za duzo. Ale przeprowadzenie sprawy to stawka do conajmniej
        1000 PLN w gore, nawet do kilku tysiecy PLN zaleznie od klasy, chociaz nie
        zawsze kasa przeklada sie na jakosc.
        Wedlug mnie stanowczo nie mozna sie godzic na to by pieniadze zalezne byly od
        liczby posiedzen bo to tylko przedluza postepowanie bowiem niektorzy adwokaci
        probuja pod byle pretekstem o odroczenie rozprawy, skladaja wnioski z
        opoznieniem mimo iz mogli by zalatwic to od razu. Ogolnie moim skromnym zdaniem
        adwokat przy sprawie rozwodowej jest raczej zbedny. Wystarczy poczytac troche na
        temat przepisow i procedury. Sa jednak przypadki gdzie zwykly smiertelnik sobie
        nie poradzi i wowczas potrzebny jest adwokat. Wszystko zalezy od okolicznosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka