Dodaj do ulubionych

Czego uczy Tri

23.07.07, 10:44
Poznawania ludzi takimi, jakimi są. W tym celu należy wziąć czystą ściereczkę
i zetrzeć z ekranu własnych kalek poznawczych możliwie wiele emocji.
Następnie dodajemy krytyczną uwagę i baczną obserwację. Po upływie właściwego
czasu otrzymujemy zbliżony do prawdy obraz współplemieńca. Może się zdarzyć,
że nie będzie nam w smak to, co nam uzyskaliśmy. Teraz pozostaje decyzja, co
czynić z tak przygotowanym produktem. Dobrze jest jeszcze dorzucić szczyptę
wyobraźni, by nakreślić potencjalne spożytkowanie naszego wyrobu.
Obserwuj wątek
    • misbaskerwill Osobliwa laudacja, jednak... 23.07.07, 11:13
      "Ból jest zawsze czymś nowym dla tego, kto go doświadcza, a zjawiskiem banalnym
      dla ludzi wokół. Wszyscy przywykają do niego z wyjątkiem sytuacji, gdy sami go
      odczuwają".

A. Daudet, "Suffering" (1934)

Cios między często oczy może otrzeźwić. Ale czasem może dobić.
    • lilyrush Re: Czego uczy Tri 23.07.07, 12:17
      Zgadzam sie z opisem.
      I nawet jak sobie polemizuje, to uwagi Tri bardzo cenię. Bo ja tez mam
      tendencje do walenia między oczy. Tyle tlyko, z elekko złagodzaoną przez
      (podobno istniejacą wink ) kobiecą cześc mojej osobowosci.

Jak dla mnie Tri- nie przestawaj smile
      • to.ja.kas Re: Czego uczy Tri 23.07.07, 12:25
        Tri potrafi zirytowac mówieniem bez owijania w bawełne...ale jesli chce sie
        szczerej opinii, nie głaskania po główce, bo sie lubimy, ale wizji jak to
        wyglada z boku, to jest bezapelacyjnie w tym nr1.

Czasem Tri przesadzi, ale jest jedna z nielicznych osob ktore potrafia
        powiedziec "zastanowie sie nad tym co napisałas", poza tym potrafi przyznac sie
        do błedu i potrafi MYSLEC...a to nieprawda, ze myslenie nie boli....Boli, boli
        i dlatego go cenie, ze mysli pomimo bólu...
      • geo_v Re: Czego uczy Tri 23.07.07, 12:50
        lilyrush napisała:

> Jak dla mnie Tri- nie przestawaj smile

No Lily... smile))))
    • marieta_makieta Re: Czego uczy Tri 23.07.07, 12:25
      Salon dopieszczania Tri? Ja też się przyłączam, właśnie dlatego, że parę
      gorzkich słów usłyszałam.
    • ivone7 Re: Czego uczy Tri 23.07.07, 12:31
      dla mnie nie jest to prosta odpowiedz...
      bo z jednej strony cenie tri za jego szczerosc i walenie miedzy oczy opinia,
      ktora moze sie nie spodobac i robi to wrazenie ze Tri jest bialo-czarny...i tu
      pojawia sie druga strona...dla mnie jest bialo-czarny wtedy gdy jest mu to
      wygodne...
      wiec czasami nauki Tri odbieram bardzo sprzecznie..
      aczkolwiek uwielbiam celnosc ripost, cynizm uwag i ironie zawarta w postach..
      • a.niech.to Re: Czego uczy Tri 23.07.07, 13:20
        ivone7 napisała:

> dla mnie [Tri] jest bialo-czarny wtedy gdy jest mu to
        > wygodne...
        Mnie nie interesuje autor, lecz jego dzieło.
        • ivone7 Re: Czego uczy Tri 23.07.07, 21:30
          chodzilo mi o poglady jakie glosi...
          nie znam go face to face..wiec tylko znam go i to co mysli z tego co pisze..
          • tricolour A kiedy nie byłem czarno-biały? 23.07.07, 21:39
            Pamiętasz może jakiś przykład?
            • ivone7 Re: A kiedy nie byłem czarno-biały? 23.07.07, 21:53
              jasne ze tak..jest to dla mnie przyklad sztandarowy..
          • maza15 Re: Czego uczy Tri 23.07.07, 21:41
            Głosi swoje poglady,i można się z nimi zgadzać lub nie.
            Czasami mnie irytuje,że u Niego wszystko albo czarne,albo białe.
            Ale fakt jest taki,że to co pisze daje do myślenia.
            Cenię sobie Jego odpowiedzi.
            Tworzy charakterystykę tego forum.
    • z_mazur Specjalizacje ;))) 23.07.07, 12:41
      Hmm, widzę, że panowie poli zaczynają mieć przypisane na tym forum funkcje.

Tri jest od walenia między oczy (ewentualnie po oczach), Majkel od konsultacji
      prawnych, Aron od prowokowania długich wątków.

Muszę sobie poszukać specjalizacji. smile))))
      • to.ja.kas Re: Specjalizacje ;))) 23.07.07, 12:43
        No Ty chyba juz masz taka jak lubisz....wszystkie Cie chwalimy....smile))))
        • z_mazur Re: Specjalizacje ;))) 23.07.07, 13:06
          No tak, fajna specjalizacja. smile))))

Przywracanie wiary. smile))
          • to.ja.kas Re: Specjalizacje ;))) 23.07.07, 13:12
            Przywracanie wiary....ze facet moze kochac swoje dzieci, ze nie zdradza, nie
            pije, nie jest gburem, nie malkontenci, nie jest zaczepno - obronny...Ty wiesz
            dla ilu kobiet taka nadzieja jest wazna ?????
            tongue_outPPPPPPPPPP
            • z_mazur Re: Specjalizacje ;))) 23.07.07, 13:19
              Tiaaa, ale za to staje się narcyzem.

;P
              • maheda _Stajesz_ się? ;-)p n/t 23.07.07, 19:10

• crazyrabbit Re: Specjalizacje ;))) 23.07.07, 18:42
            Forumowy "bawidamek"???
            • z_mazur Re: Specjalizacje ;))) 23.07.07, 21:30
              crazyrabbit napisała:

> Forumowy "bawidamek"???

Eeeee, to zbyt proste, ja potrzebuję wyzwań. smile))
              • crazyrabbit Re: Specjalizacje ;))) 23.07.07, 21:31
                Tyle pań jeszcze do "obskoczenia" - masz wyzwanie.
      • ivone7 Re: Specjalizacje ;))) 23.07.07, 12:57
        hihi tylko nie odchodz daleko....smile))))
      • elein Re: Specjalizacje ;))) 23.07.07, 12:59
        z tego co pamiętam, Ty jesteś od łagodzenia sytuacji i mediacji bezkonfliktowych wink
    • elein reakcja na Tri uczy 23.07.07, 12:47
      że kobiety są nieustannie gotowe mężczyznom wybaczać o wiele więcej niz innym
      kobietom
      • to.ja.kas Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 12:49
        A mi sie wydaje, ze pokazuje iz kobiety cenia inteligencję...nawet jak jest
        troche przykra...bo lepsza taka inteligencja niz słodka głupota...nie cierpie
        tego ani u kobiet ani u facetów...u nich szczególnie smile))
        • elein Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 12:52
          kobiety cenią różne rzeczy. ale tworzenie pytań "lepszy głupi czy inteligentny?"
          jest niezłe. odpowiedź jest jedna : "zależy do czego".
          • to.ja.kas Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 13:00
            lepszy inteligentny NIŻ głupi,tak sformułowałam swoją odpowiedź...

Jak czytam Tri to moge sie z nim nie zgodzic (a zdarza sie to wcale nie tak
            rzadko) ale nie moge jednak odmówic mu umiejetnosci obserwacji, daru wyciagania
            wniosków, myslenia, wiązania faktów...jak czytam o takich facetach jak w watku
            np. :KONIEC małzenstwa pod znakiem zapytania"...to nie mam wątpliwosci z kim
            wolałabym usiasc na kawie...nie mam tez watpliwosci, ze z facetem o jakim pisze
            autorka watku nie tylko nie wypiłabym kawy ale nawet nie chciałabym podac
            ręki ...
            • elein Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 13:04
              porównałaś dwie sprawy "jak czytam Tri" z "jak czytam opowieści o ..(kimś tam)" .
              to różne sprawy.
              • elein Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 13:05
                uzupełniając : o każdym człowieku mogę Ci opowiedzieć tak, że go polubisz, lub
                znielubisz.
                • to.ja.kas Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 13:10
                  spróbuj...to jest forum, nie wnikam w rzeczywistosc. Oceniam to co ktos pisze
                  lub jak pisze...nie biore szpiega by sprawdził jak jest naprawde...odnosze sie
                  do słowa pisanego....Zakładam wiec, ze autorka pisze prawde a ze Tri w zyciu
                  jest taki jak na forum...jakbym miała oceniac rzeczywistosc musiałabym kazda
                  sprawe i osobepoznac od podszewki, ale wtedy nie zabrałabym głosu w zadnym
                  watku bojac sie czy jestem obiektywna...i nie o to chodzi chyba na forum...od
                  takich ocen jest moze prokuratura i sąd...ja odnosze sie do informacji
                  zawartych tutaj i do obrazów jakie malują sie w mojej głowie po czytaniu kogoś
                  lub o kimś...

Wierz mi, ze na tym forum jest przyzwolenie na nielubienie Tri....sama go nie
                  lubiłam na początku smile))))
                  • elein Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 13:20
                    porównujesz rzeczy małoporównywalne.
                    chociAż faktem jest, że jeśli chce się uzyskać wyniki "na zamówienie" mozna to
                    osiągnąć przez naciągnięcie założeń.
                    • to.ja.kas Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 13:30
                      Masz złe załozenia Moja droga...nie potrzebuję zadnych wyników ani ocen...nie
                      pisze zadnej pracy, nie mam wpływu na decyzje czu osoby dostana rozwod czy nie
                      i na jakich warunkach....nie decyduje o niczym poza tym kogo cenie i za co na
                      tym forum...Tri za inteligencje i bezposredniosc i umiejetnosc przyznawania sie
                      do błedu....i dla mnie ciagniecie tego tematu...a bo znów coś nie tak
                      zmierzyłam, zwazyłam, spojrzałam ...jest bezcelowe...
                      Wszystko to tylko moje subiektywne odczucia do jakich mam prawo....nawet jesli
                      Ty uwazasz, ze porównuje małoporównywalne i uzyskuje wyniki na zamowienie....
                      • elein Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 13:47
                        ab ovo,
                        porównywalne byłoby np zdanie żony(ex?) o Tri, ze zdaniem pati_ o mężu.
                        nie : Twoja bezpośrednia rozmowa z kimś kogo znasz z jego wypowiedzi ; z cudzą
                        opinią o zachowaniach w rzeczywistości kogoś zupełnie innego.
                        wyszedł subiektywizm do kwadratu.

mogę sobie wyobrazić bardzo_złego_człowieka na podstawie plotek o nim. ten sam
                        człowiek może okazać się uroczym_i_nietuzinkowym w bezpośredniej rozmowie.

wiele rzeczy można sobie wyobrażać,
                        jeśli jednak jesteś pilną uczennicą Tri, to nie powinnaś się rozpędzać za daleko
                        w tej kwestii wink
                        • to.ja.kas Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 13:55
                          Elein nie jestem uczennica Tri, nawet nie jestem jego wyznawczynią, nie jestem
                          miłosniczką, nie zadurzyłam sie, nie zalezy mi nawet na tym by on mnie lubił...
                          Skad Ty takie wnioski wysnułas nie wiem, ale troche mnie zasmuciłas....ten
                          poziom rozumowania jest dla mnie daleki i powoduje pobłazliwy usmiech

Wyobrazaj sobie co Ci sie zywnie podoba....i dziekuje Ci za oswiecenie mnie, ze
                          czlowiek o ktorym inni mowia zle moze byc uroczy w rzeczywistosci...to bardzo
                          odkrywcze dla mnie w wieku 35 lat, naprawde....smile)))

Bardzo duzo rozumiesz z zycia....to chciałabym bys zrozumiala jeszcze to co
                          napisałam...wszystko to moje subiektywne odczucia do ktorych daje sobie prawo o
                          zgrozo, a dalsza rozmowa na temat mojej sympatii Tri i antypatii do innych
                          jest dla mnie bezcelowa....
                          • elein Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 13:59
                            ok, widzę że odpływasz w inny rejon. ale przecież wystarczy zastosować w
                            praktyce to :
                            "Poznawania ludzi takimi, jakimi są. W tym celu należy wziąć czystą ściereczkę
                            i zetrzeć z ekranu własnych kalek poznawczych możliwie wiele emocji.
                            Następnie dodajemy krytyczną uwagę i baczną obserwację. Po upływie właściwego
                            czasu otrzymujemy zbliżony do prawdy obraz współplemieńca. Może się zdarzyć,
                            że nie będzie nam w smak to, co nam uzyskaliśmy. Teraz pozostaje decyzja, co
                            czynić z tak przygotowanym produktem. Dobrze jest jeszcze dorzucić szczyptę
                            wyobraźni, by nakreślić potencjalne spożytkowanie naszego wyrobu. "
                            • to.ja.kas Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 14:01
                              dziekuje za wspaniałe rady....tylko czy ja Ciebie o nie prosiłam...mam
                              wrazeniem, ze nawet prosiłam bys je sobie darowała...a to podobno Tri jest
                              upierdliwy min...tongue_outPPP
                              • elein Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 14:02
                                patrz :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24087&w=66337163&a=66344604
                                • to.ja.kas Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 14:04
                                  noooo...Tri jak mowie do niego "nie chce mi sie z toba gadac" to
                                  rozumie....serio.... za to go cenie....ale niestety ...
                                  • elein Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 14:07
                                    myślisz życzeniowo. jeśli "nie chce ci się ze mną gadać" a nadal gadasz to
                                    znaczy że kłamiesz w tamtym zdaniu wink)

ale! nalezą Ci się przeprosiny, pomieszałam a.niech.to i to.ja.kas smile))
                                    dlaczego macie takie podobne nicki z trzema kropkami w środku??
                                    • elein Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 14:08
                                      tfu,
                                      dwoma, rozdzielającymi trzy członki
      • elein Re: reakcja na Tri uczy 23.07.07, 12:49
        jeszcze dodałabym "syndrom patriarchatu". Głosy mężczyzn, przez niektóre kobiety
        (albo wszystkie?) są wyraźniej słyszane i słuchane niz głosy kobiet mówiących to
        samo wink)
        • maheda hahahahahaha :-) bingo :-) n/t 23.07.07, 19:12

• julka1800 Re: hahahahahaha :-) bingo :-) n/t 24.07.07, 10:39
            BINGO podwójne

smile))))))))))))))
    • tricolour No i co mam napisac? 23.07.07, 12:54
      Że mi miło i cieszę się z takich słów uznania? Bardzo mi miło, ciesze sie i
      dziekuję.

Pozdrawiam z rawickiego rynku skąpanego w słoncu, znad filiżanki kawy.
      • elein Z taką opinią 23.07.07, 12:56
        zostałeś skazany na bycie "lokalnym guru od twardzieli" wink))
      • lilyrush Re: No i co mam napisac? 23.07.07, 14:35
        Pisz to co zazwycaj i ciesz sie, że Cie tak łągodnie potraktowano wink
        Jak ja dostałąm opis mojego wizerunku z innego forum to nie wieidzałam czy ise
        śmiać czy płakać...
        • crazyrabbit Re: No i co mam napisac? 23.07.07, 21:08
          Jesssuuu.... ma nadzieję , że nie będziecie brać "na tapetę" wszystkich
          uczestników forum...
          Już się boję i obiecuje poprawę tongue_outPPP
          • ivone7 Re: No i co mam napisac? 23.07.07, 21:34
            lo matko...a na czym ta poprawa bedzie polegac?
            nie strasz...hihi
            • crazyrabbit Re: No i co mam napisac? 23.07.07, 21:43
              Noooo... nie wiem.... ale się poprawię!
              Może Arona polubię.... ależ się zagalopowałam!!!
              • ivone7 Re: No i co mam napisac? 23.07.07, 21:56
                faktycznie...przegielas..hihi
          • elein Re: No i co mam napisac? 23.07.07, 21:57
            Proponuję co 2 tygodnie brać na tapetę kolejny nick :=))
            A temu, który przedstawi najładniejszą samokrytykę oraz złoży porzadny bilans
            i sprawozdanie z działalności na forum ' przyznać jakiś liczacy się order dla
            zasłużonych. smile))
            • tricolour Podwiązka na order nieźle sie nadaje... 23.07.07, 21:58
              chętnie założę na kobiecą nóżkę...
              • elein Re: Podwiązka na order nieźle sie nadaje... 23.07.07, 22:03
                Ja nie przepadam jak mi obcy manipulują w okolicach ud, wiec poproszę wysokie
                gremium o ustalenie orderu uniseks, ewentualnie wersja dla panów "podwiązka", a
                wersja dla kobiet.... musze pomyśleć jak się to to nazywało... big_grin
                • ivone7 Re: Podwiązka na order nieźle sie nadaje... 23.07.07, 22:43
                  alez Tri nie napisal, ze bedzie ja zakladal na udo forumowej kolezanki...nie
                  rob sobie nadziei...hihi
                  • elein Re: Podwiązka na order nieźle sie nadaje... 24.07.07, 08:36
                    to nie nadzieja! to dalekowzroczność... przecież eliminacje mają być co 2
                    tygodnie i wszystkie warianty trzeba z góry przewidzieć, brsmile
            • ivone7 Re: No i co mam napisac? 23.07.07, 22:01
              samokrytyka...to cos co uwielbiam..hihi..
              co 2 tyg.?? a kto bedzie porzadku pilnowal?
              • elein Re: No i co mam napisac? 23.07.07, 22:04
                Porządku? Hmmmm.... Ci którzy już samokrytykę złożyli smile))
                • elein Re: No i co mam napisac? 23.07.07, 22:05
                  chociaż... niezależni i niezrzeszeni byliby lepsi... suspicious
                  powazna sprawa.
      • movisz Re: No i co mam napisac? 23.07.07, 23:10
        > Pozdrawiam z rawickiego rynku skąpanego w słoncu, znad filiżanki kawy.

A gdzie jest ten rawicki rynek?
        Nie, zebym ciebie nachodzila, o nie. Tylko dla wzbogacenia wiedzy geograficznej.
        • tricolour W Rawiczu. 24.07.07, 08:05
          W samym środku.
          • movisz Re: W Rawiczu. 24.07.07, 23:08
            Aha.
            Sprawdze na internecie bo to nadal mi nic nie mowi.
            Musi byc fajne zycie w takim malym miasteczku. Jedna duza rodzina.
    • emde74 Re: Czego uczy Tri 24.07.07, 09:48
      na pewno kontrowersyjny. dla mnie trochę zbyt nastawiony kontrująco (nie wnikam
      w posty, ale podejrzewam w takim układzie wiele sprzeczności). nie głaszcze po
      pupci, co czasem jest niezłym, zimnym prysznicem, ale dla osób nowych, z żywymi
      jeszcze emocjami, mógłby być bardziej empatyczny.
      • sylwiamich Re: Czego uczy Tri 24.07.07, 09:53
        W samym środku Tri to jest Piątek.Mieszkam niedalekosmile)))
        • ivone7 Re: Czego uczy Tri 24.07.07, 10:36
          no to teraz moja droga mow gdzie mieszkasz...ja do geometrycznego srodka Polski
          mam jakies 30 km...hihi czyli mozna powiedziec zesmy sasiadkami..
    • bazyliada Re: Czego uczy Tri 25.07.07, 22:32
      Czytam wątki mało systematycznie, ale jakaś refleksja na temat nauczyciela Tri
      mi się zrodziła.
      Tak bardzo ogólnie:
      - LEKCJA PIERWSZA: ponoszenie konsekwencji SWOICH wyborów życiowych- niby takie
      proste, ale zapominamy czesto o tym - zapominamy my ludzie i ja bazyliada też smile
      - LEKCJA DRUGA: zastanowienia się - czego ja naprawdę chcę !!!

Obok tego wszytkiego jest jeszcze coś- trochę boję się
      takich "wszytkowiedźmowych " ludzi.Ale pewnie Tri też jakieś wątpliwości
      zyciowe i pytania bez odpowiedzi ma...
    • ta Re: Czego uczy Tri 26.07.07, 23:22
      Śledzenie przez foremki( dość pilne smile )tego, co pisze Tri i ich dyskusje z nim
      z koniecznymi dodatkami typu "och, ach", świadczy, że większość skrzywdzonych
      kobiet, które znalazły się na tym forum to osoby z syndromem ofiary i
      współuzależnienia od krzywdzicieli.
      B. chętnie, może i podświadomie, dają się prowadzić za rączkę i podporządkowują
      mentalnie panu zbyt często niesympatycznemu, obcesowemu i, co tu kryć -
      cynicznemu.
      Brakuje nam lania crying ???
      Ta_
      • sylwiamich Re: Czego uczy Tri 27.07.07, 08:50
        Cudne...hahahasmile))
      • z_mazur Re: Czego uczy Tri 27.07.07, 09:20
        Ja tego tak nie widzę.

Większość osób (kobiet) w zderzeniu z twardym racjonalizmem Tri jeży się i
        często wchodzi z nim w bardzo emocjonalną polemikę.

Dopiero z perspektywy czasu przyznają mu rację.
        • to.ja.kas Re: Czego uczy Tri 27.07.07, 10:30
          Ta...tak brakuje mi lania i dlatego czasem dyskutuje z Tri....wiesz lepiej
          pokłócic sie z madrym niz pogodzic z głupim....wychodze z takiej zasady i
          dlatego lubie rozmawiac z Tri, nawet jak sie "kłócimy"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka