Dodaj do ulubionych

"sleeuw" czy "sluw" ?

22.05.12, 18:29
Pomyslalam sobie, ze poprosze Was o pomoc, bo moje dziecko (grupa 3) dostalo dzis zadanie domowe, ktore mnie powalilo na kolana i nijak nie umiem sobie z nim poradzic ( nie mowiac juz o dziecku, ktore w domu nie uzywa niderlandzkiego).

Wlasciwie chodzi mi o jedno zdanie, bo reszte rozgryzlam :)

"Er was een l.... in Nieuwebrug, die lag alleen maar op zijn rug. Hij was niet r..... en ook niet sl..... en gaf de dieren nooit een d...."

W miejscu kropek nalezy wpisac odpowiednio: "-eeuw", "-uw" albo "-ieuw"
Wpisuje kolejno: "leeuw", "ruw", ?, duw.
Tam gdzie postawilam znak zapytania nie wiem: "sleeuw" czy "sluw" ???

Wydaje mi sie, ze "sleeuw" - w znaczeniu "stroef", ale "sluw" w sumie tez mogloby byc...

Pierwsze tlumaczenie "sluw" jakie znalazlam to angielskie "sly" (chytry), ale wyraz ten jest rowniez tlumaczony jako: kwaadaarrdig, arglistig, gewiekst (zlosliwy, zdradziecki, przebiegly)

Ktory wyraz wy byscie wpisaly ?

I powiem wam, ze stracilam troche ducha, bo jesli na testach na koniec roku beda takie wyrazy to czarno widze wyniki mojej cory....
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: "sleeuw" czy "sluw" ? 22.05.12, 19:56
      "sleeuw" nie znalazlam nawet we wspolczesnym slowniku. Maz tubylec twierdzi, ze w zyciu czegos takiego nie widzial. "Sluw" za to jest w dzieciecym jezyku dosc popularne, zwykle okresla chytrego lisa i tu na pewno tak trzeba wpisac. Nawet na chlopski rozum, te wszystkie cwiczenia sie pieknie rymuja:) nie zamartwiaj sie, na pewno mala sobie poradzi. Co mowia w szkole? dlaczego w ogole dostala zadanie domowe? Ja sie o to nigdy doprosic nie moglam. sprobuj nie wyreczac dziecka bo jeszcze opieprz od nauczycielki dostaniesz. Podaj jej kilka wersji i spytaj, ktora wedlug niej pasuje. to nigdy nie sa zupelnie nowe slowka i na pewno wlasciwe wpadnie jej w ucho.
      • lenkaaa Re: "sleeuw" czy "sluw" ? 22.05.12, 22:28
        tez w slowniku nie moglam znalezc, ale w encyklopedii jest ! www.encyclo.nl/zoek.php?woord=sleeuw

Nie ona jedna dostala. Wszystkie dzieci dostaly do domu pare kartek z zadaniami i maja przyniesc spowrotem do szkoly w piatek. Sama sie zdziwilam, bo jeszcze nigdy do tej pory nic nie dostali do zrobienia w domu. To juz jest w polowie wypelnione, widac, ze zaczeli w klasie i z jakiegos powodu maja dokonczyc w domu a nie w szkole...
        Nie planuje robic tego za nia, tylko stwierdzlam, ze musze sama najpierw wiedziec jak to wypelnic zanim dziecko poprosze, zeby potem nie bylo, ze dziecko nie wie i mama tez, hi, hi. Nie chce sobie dodatkowo autorytetu podrywac, bo i tak jest juz dosc nadszarpniety (dziecie mowi po tubylczemu zdecydowanie lepiej niz ja, poprawia nam z mezem wymowe niektorych wyrazow) Tylko jednak na testach wychodzi, ze brakuje jej slownictwa - w sumie nie dziwota, skoro uczy sie go tylko w szkole.

Dzieki Tygrys ! Tak wlasnie myslalam, ze temat Cie zainteresuje :)
        • tijgertje Re: "sleeuw" czy "sluw" ? 23.05.12, 09:10
          lenkaaa napisała:
          Tak wlasnie myslalam, ze temat Cie zainteresuje :)

Ups, to ja juz az tak przewidywalna jestem? ;)
          • nesla Re: "sleeuw" czy "sluw" ? 23.05.12, 20:06
            Podpisuje sie pod Tijgertje, sluwe vos to szczwany lis, wiec tez wybralabym ta opcje. A poza tym to slownictwo w zadaniach domowych (jesli sa zadane) jest zwykle brane z tego co dzieci sie nauczyly na lekcji. Milena na tez miala na poczatku 3 grupy tyly w slownictwie, ale dosc szybko je nadrabiala i jesli jakiegos slowa nie zna za pierwszym podejsciem, to za nastepnym juz pamieta i w ten sposob buduje zasob i jest ok. Ja z obojgiem dzieci chodze do logopedy i logopeda powiedziala mi, ze waski zasob slownictwa to najpopularniejszy powod skierowania do logopedy, wiec nie przejmuj sie za bardzo. Na poczatku corka moze miec troche tyly, ale jesli zapamietuje nowo poznane slowa to jest ok. Faktem jest ze dzieci rodzicow, ktorych pierwszym jezykiem nie jest niderlandzi sa brane pod szczegolna uwage. Ja mam przynajmniej takie wrazenie.
            • tijgertje Re: "sleeuw" czy "sluw" ? 23.05.12, 20:16
              Nesla, czy twoje dzieciaki dostaly skierowanie do logopedy ze wzgledu na dwujezycznosc i maly zasob slownictwa??? Reedukatora rozumiem, ale logopede? Przeciez tata po tubylczemu z dziecmi gada?
              ciekawa jestem, jak mlody wypadnie na testach, ale akurat jego zasob slownictwa martwi mnie w druga strone. Czasem musze juz zagladac do slownika, bo nie rozumiem, co moje wlasne dziecko gada:/ Pojecia nie mam skad on takie nieraz "urzedowe" slownictwo bierze. ale fakt, czyta bardzo duzo (jest w grupie 4, a czyta na poziomie M6/E6), uwielbia wszystkie instrukcje, regulaminy itp.
              • sarahdonnel Logopedyczne bzdury 27.05.12, 23:07
                Czekalam ostatnio na wizyte u dermatologa z malym, obok sa polozne, laboratorium i gabinet logopedy. Z nudow wzielam ulotke p.t. Wskazania do konsultacji logopedycznej. Stalo w niej jak byk, ze logopeda jest do pracy z dziecmi wielojezycznymi. Az chcialam wpasc do tej pani i zrobic burze, ze bzdury ma w ulotce. W poprzednim GGD logopedka byla moja kolezanka ze studiow, a lekarka-Rosjanka chciala dac skierowanie do PSZ pol roku wczesniej (w Amsterdamie regularnie od 2,5r, wielojezyczne dzieci powinny zaczynac pol roku wczesniej wg miejskiego protokolu, zamiast 'logopedy' - tylko nie w mojej dzielnicy).
    • anitax Re: "sleeuw" czy "sluw" ? 23.05.12, 21:14
      wg mnie "sluw" - przebiegly

• lenkaaa Re: "sleeuw" czy "sluw" ? 24.05.12, 12:54
        anitax napisała:

> wg mnie "sluw" - przebiegly
        >
        w kazdym razie wiemy, ze to sie laczy z lisem :) Po polsku tez mowimy "przebiegly lis" albo "chytry lis". W kazdym razie, ja sie spotkalam z oboma zwrotami. A w angielskich bajkach jest "sly fox", a "sluw" przetlumaczyl mi slownik wlasnie na "sly". Rzeczywiscie "chytry" w zaleznosci od kontekstu moze miec rozne znaczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka