Dodaj do ulubionych

dwujezycznosc

08.04.13, 13:18
Wiem,ze jest forumwielojezycznosc, ale interesuje mnie jak radza sobie mamy ktore probuja nauczyc swoje dzieci po polsku. Jak radza sobie dzieci z dwoma jezykami jako moedertaal". Czy przez dwojezycznosc mialy opoznienia w rozwoju mowy? Jak sobie potem radza w szkole?

Moja ma 22 miesiace. Swietnie rozumie oba jezyki ale pomimo, ze caly dzien przebywa ze mna a ojca widzi tylko wieczorami, glownie mowi slowa (bo jeszcze nie zdania) po niderlandzku. Albo nazywa jakis przedmiot w danym jezyku (najczescie niderlandzkim) , potem pojawai sie drugie slowo (po polsku) to ona potem tego nie powtarza w zadnym jezyku, wymysla sobie swoja nazwe. Pierwszy raz tak sie zdarzylo pare miesiecy temu. Uwielbia koty i swietnie biegala za nimi wolaja "kotek". Potem ojciec zaczal nazywac kotka po holendersku i moej dziecko sie zacielo w sobie i zaczelo na kotka wolac "miau" i tak do tej pory.
Czy ta dwojezycznosc jej troche nei ogranicza w rozwoju mowy.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: dwujezycznosc 08.04.13, 17:07
      Oczywiście, że nie ogranicza.
      Ona ma dopiero 22msce więc ma jeszcze czas, żeby się rozgadać, bez względu na to, czy jest jedno-, dwu- czy trzyjęzyczna.
      I jeśli rzeczywiście chcesz mieć dwujęzyczne dziecko to konsekwentnie mów do niej po polsku, poprawiaj słowa, czytaj po polsku, słuchajcie razem polskich piosenek i tak dalej.
      Holenderskiego się i tak nauczy, czy tego chce czy nie ;)
    • nesla Re: dwujezycznosc 09.04.13, 16:03
      Temat rzeka.. wszystko jeszcze przed toba, slowami kluczowymi sa : OPOL i konsekwencja
    • sarahdonnel Re: dwujezycznosc 24.04.13, 18:45
      W jednej z gazet czy portali polonijnych jest artykul Agnieszki Steur o dwujezyczności. Agnieszka jest i praktykiem, i teoretykiem, i odpowiada na wszystkie pytania bez zbednego zadecia i w kontekście holenderskim.

Ja w kwestii wczesnej dwujezyczności jestem praktykiem bardzo krótko. Jako teoretyk zareklamuję badania psycholog Ellen Bialystok, z ktorych wynika, że wielojezyczność nie jest ani lepsza, ani gorsza dla dziecka, ale po prostu jest. W praktyce wiekszość ludzi na świecie jest wielojęzyczna, to europejska jednojęzyczność jest statystycznym odstępstwem od normy.
      Dzieci wielojęzyczne są statystycznie lepsze w matematyce i np. prowadzeniu samochodu. Czyli w kontekście jeden vs. kilka jednak wymieniamy zalety (wady znaleźć trudno). Mózg takiego dziecka jest wyćwiczony w wielozadaniowości.
      Wg ostatnich badań Bialystok poslugiwanie sie kilkoma językami od wczesnego dzieciństwa spowalnia rozwój demencji starczej.

A już taka praktyczna uwaga: teraz jesteś sobie w stanie z corką poradzic w obu językach, ale czy będziesz, kiedy będzie nastolatką? Po holendersku zawsze będzie miala nad Tobą przwagę, i wierz mi, jak będzie chciala się z Tobą spierać, to zacznie Ci wytykać 'jouw vreselijk accentje' (pracuję z nastolatkami w szkolnictwie zawodowym, jak zaczynają mi coś mówić o 'strasznym akcencie', to wiem, że mają problem, raczej ze sobą niż ze mną).
      • milamala Re: dwujezycznosc 18.05.13, 23:41
        sarahdonnel napisała:

> A już taka praktyczna uwaga: teraz jesteś sobie w stanie z corką poradzic w obu
        > językach, ale czy będziesz, kiedy będzie nastolatką? Po holendersku zawsze będ
        > zie miala nad Tobą przwagę, i wierz mi, jak będzie chciala się z Tobą spierać,
        > to zacznie Ci wytykać 'jouw vreselijk accentje' (pracuję z nastolatkami w szkol
        > nictwie zawodowym, jak zaczynają mi coś mówić o 'strasznym akcencie', to wiem,
        > że mają problem, raczej ze sobą niż ze mną).

Czesto o tym mysle. Ciekawi mne jak dzieci w trudnym okresie dojrzewania podchodza do matki "cudoziemki", czy wstydza sie jej, jej "vreselijk accentje".
        Niewatpliwie polskiego musza ja nauczyc, bo rzeczywiscie przyjdzie pikny dzien kiedy w holnderskim bedzie miala nademna duza przewage w w koncu jakos z dzieckiem trzeba sie dogadac.
    • helloworld2016 Re: dwujezycznosc 25.05.16, 12:53
      Jestem mama 2 slicznych polmexow. Swoja wiedze i obserwacje opisalam na www.chicpl.com/jak-wychowac-dwujezyczne-dziecko/
      Zapraszam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka