Dodaj do ulubionych

dwujezycznosc

30.08.11, 16:47

Mieszkamy we Wloszech,do coreczki(20 m-cy) w domu mowimy tylko po polsku,na placu zabaw z innymi dziecmi po wlosku.Ostatnio zauwazylam,ze mala nie bardzo lgnie do innych dzieci a tylko je obserwuje i wydaje mi sie,ze dlatego bo ich nie rozumie...Po polsku rozumie wszystko! I zaczyna powoli mowic.Do wloskiego przedszkola pojdzie za rok i martwie sie,ze moze to bedzie za pozno,ze bedzie jej tam zle malo rozumiejac.nie wiem teraz co robic,bo zawsze myslalam,ze lepiej dziecko uczyc jezyka ojczystego, a idac do przedszkola i tak nauczy sie drugiego...Jak Wy Rodzice wychowujecie dzieci zagranica?
Obserwuj wątek
    • syswia Re: dwujezycznosc 30.08.11, 18:59
      Nie martw sie - wszystko bedzie dobrze. Moj szkrab rozumie i mowi w 3 jezykach i tez czasami z niesmialoscia podchodzi do innych dzieci. Ma prawie 2 latka.
      Odwiedz forum Wielojezycznosc w Rodzinie.
      • bachula_gr Re: dwujezycznosc 31.08.11, 16:19
        Moje polsko-greckie dzieci urodzone i wychowywane w Grecji do czasu pojscia do greckiego przedszkola (w wieku 3 lata 5 miesiecy oraz 3 lata i dwa miesiace) mowily znacznie wiecej, lepiej i dosadniej po polsku (!) mimo iz jedynym zrodlem polskiego w promieniu 250km bylam ja. W przedszkolu po pierwszym miesiacu kompletnie sie odblokowaly i nagle (?) okazalo sie, ze rownie biegle wladaja greckim.
        Teraz maja 6 i 9 lat i wladaja "stereo" greckim i polskim a dodatkowo starsza takze angielskim czynnym a mlodsza biernym.
    • kasiak37 Re: dwujezycznosc 06.09.11, 18:45
      moja corka poszla do przedszkola jako 3-latek bez znajmosci niemieckego(rozumiala ale nie mowila) chociaz tata jest Niemcem(ale nauczony po polsku,w domu mowimy po polsku).Po miesiacu w przedszkolu moje dziecko mowilo po niemiecku.Teraz ma prawie 5 lat i juz widze ze niemiecki jest jezykiem dominujacym.
      • dorrit Re: dwujezycznosc 07.09.11, 16:18
        U nas wloski jest dominujacy, chociaz ja od poczatku rozmawiam z dziecmi tylko po polsku, takze we wloskim towarzystwie, chociaz ogladaja sporo polskich filmow, czytam im ksiazki (sami po pol. czytuja z trudem i raczej komiksy). Ale moje dzieciaki chodza juz do podstawowki, wiec tak juz jest - dominuje jezyk otoczenia.
    • marskon Re: dwujezycznosc 30.09.11, 10:28
      Zapraszam na blog moje-melbourne.blogspot.com, pisze o wychowywaniu dzieci dwujezycznych w dalekiej Australii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka