agnesandtomek 26.07.05, 11:22 Znowu ja ;) Ciekawa jestem ile płacicie za żłobki. My również zastanawiamy się nad taką opcją 2-3 dni w żłobku. Były długie listy oczekujących, czy przyjęli wam maleństwa bez żadnych problemów? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia157 Re: Ile płacicie za żłobki? 26.07.05, 12:20 Ja place 765 EUR za 3 dni. Jakos nie mialam klopotow z przyjeciem choc ponoc wszedzie sa strasznie dlugie listy przyjec. Odpowiedz Link
kasia157 Re: Ile płacicie za żłobki? 26.07.05, 17:19 Mnie akurat nic. I niestety masz racje to strasznie drogo i idzie na to prawie cala moja pensja:(((( Odpowiedz Link
nesla Re: Ile płacicie za żłobki? 26.07.05, 20:12 Za 1 dzien w tygodniu placimy 180 Euro miesiecznie. Nie wiem czemu Kasi nie zwraca fiskus jakiejs tam czesci (?!) bo kazdy dostaje zwrot (mniejszy lub wiekszy, zalezy od dochodow). Dodatkowo 1/6 kosztow zwracaja pracodawcy rodzicow ale to ich dobra wola a nie obowiazek (w sumie moga zwracac 1/3 kosztow). Ja corcie zapisalam z rocznym wyprzedzeniem, ale moze mozna bylo pozniej, nie wiem, nie mielismy problemu z przyjeciem, jedynie maly problem byl z grupa, bo chcialam zeby byla w grupie z niemowletami (3 miesiace do 1,5 roku) a nie w grupie z dziecmi starszymi (do 3 lat), ale w koncu sie udalo umiescic mala w tej grupie, u nas w miescie tylko jeden zlobek ma tylko jedna grupe niemowleca, reszta do grupy wertykalne wiekowo (czyli wlasnie od 3 miesiecy do 3 lat). Odpowiedz Link
kasia157 Re: Ile płacicie za żłobki? 26.07.05, 20:50 Ani moj pracodawca ani meza nie dokladaja sie do kosztow przedszkola bo nie musza. Z reguly dokladaja sie tylko wielkie firmy z osobnym CAO dla pracownikow i instytucje panstwowe. Zwrot fiskusa faktycznie jest uzalezniony od dochodow, ale nie moich ale naszych wspolnych. Moj maz troche tu podciaga nasza srednia:) Przy tych zarobkach dostajemy zwrot za 1 dziecko 1,8% calkowitych kosztow - to by wychodzilo pewnie 5 EUR na miesiac. To smieszna suma dlatego o niej nawet nie wspomnialam. Odpowiedz Link
zuza801 Re: Ile płacicie za żłobki? 26.07.05, 22:04 A jesli mozna wiedziec ile wynosi ta srednia? Jesli nie chcesz ujawnic na forum napisz na moj adres. dzieki Odpowiedz Link
kasia157 Re: Ile płacicie za żłobki? 27.07.05, 19:48 Jak znajde taka tabele przy jakich zarobkach jaki zwrot to Ci podesle. Odpowiedz Link
nesla Re: Ile płacicie za żłobki? 28.07.05, 19:08 To maz musi naprawde niezle zarabiac wnioskujac z tabeli :-) Odpowiedz Link
merlott Re: Ile płacicie za żłobki? 01.08.05, 12:35 dziewczyny, a czy moglybyscie podeslac mi ta tabele? Wlasnie chce wyslac core do zlobka, ale mnie cholerka nie stac. Co do zwrotow od pracodawcy - moze on zwrocic 1/6, jak jest bardzo dobry to nawet 1/3, za obojga rodzicow, ale zwroty absolutnie nie przysluguja, jesli 1 rodzic jest bezrobotny. Niby OK, ale.. Odpowiedz Link
kasia157 Re: Ile płacicie za żłobki? 01.08.05, 13:31 tabele musisz gdzies znalesc na stronie www.wetkinderopvang.nl Pracodawca moze zwrocic max. 1/6 kosztow, a nie 1/3 (tak bylo kiedys ale juz nieaktualne) Odpowiedz Link
merlott Re: Ile płacicie za żłobki? 01.08.05, 14:13 dzieki Kasia za link - ja niestety z tych co to holenderskiego nie znaja :(( Odpowiedz Link
kasia157 Re: Ile płacicie za żłobki? 01.08.05, 14:43 Sorry Merlott, Szukam po calej tej stronie i tez zadnej tabeli nie moge znalesc. Jest tylko taki przyklad wyliczen. Moze odezwie sie ktos kto wie gdzie to znalesc. ja dostalam poczta taka broszurke. Odpowiedz Link
beba3 Re: Ile płacicie za żłobki? 02.08.05, 00:42 Mialam podac na Forum ale zgubilam broszurke... :-( Dwa i pol roku tem zmienily sie przepisy. Wczesniej pracodawca _mogl_ zwracac nawet 1/3 kosztow w przypadku kiedy drugi rodzic nie pracowal. Teraz _moze_ najwyzej 1/6. Przedszkola sa dla osob pracujacych. Jezeli tylko jedna osoba pracuje nie oplaca Ci sie oddawac dziecka do przedszkola. Jezeli chcesz aby dziecko mialo kontakt z rowiesnikami, to polecam peuterspeelzaal. Odpowiedz Link
merlott Re: Ile płacicie za żłobki? 02.08.05, 17:33 beba! dzieki wielkie!! chyba wlasnie ten peuterspeelzaal to wlasciwie to czego szukam. chodzi mi glownie o kontakt z innymi dziecmi i ewentualnie lapanie jezyka. poczytalam wlasnie troche na forum o tym miejscu i wydaje sie super. Mam pytanko - czy moze znacie takie peuterspeelzaale w Hadze?? Jakies namiary. Odpowiedz Link
beba3 Re: Ile płacicie za żłobki? 03.08.05, 23:59 W Hadze, nie ale poszukam jakiejs ogolnej broszurki to moze cos Ci podam. telefon, stronke itp. Jutro, najpozniej pojutrze, ok? Odpowiedz Link
nesla Re: Ile płacicie za żłobki? 02.08.05, 07:57 nie mam pod reka tej listy ale poszukam, ZWROT podatku przysluguje rowniez niepracujacym POD WARUNKIEM ze sa zarejestrowani w CWI jako szukajacy pracy. Odpowiedz Link
beba3 Re: Ile płacicie za żłobki? 02.08.05, 15:44 Tego nie wiedzialm ale brzmi to logicznie. Przez pierwsze trzy lata pobytu nie mialam prawa pracy, potem podobno, takie prawo nabylam. Wybieram sie na dniach do Urzedu Miasta i dopytam sie, czy w zwiazku z tym musze wykonac jakies ruchy. Podanie czy cos w tym stylu? Odpowiedz Link
martaj7 Re: Ile płacicie za żłobki? 02.08.05, 19:28 Beba, owszem, nabylas. Jestesmy w takiej samej sytuacji. M. Odpowiedz Link
zuzka71 peuterspeelzaalen w hadze 04.08.05, 17:14 cze merlott, w kazdym osiedlu/buurt sa szkoly podstawowe i obok najczesciej nich polaczone peuterspeelzal'e. jak dziecko idzie do konkretnego p..to potem ma obowiazek pojsc do szkoly ktora wspolpracuje z nim...rozejrzyj sie po okolicy. jak chcesz to napisz w kotrej dzielnicy mieszkasz to moze cos podpowiem. pozdrowka.zuzka Odpowiedz Link
beba3 Re: peuterspeelzaalen w hadze 06.08.05, 19:48 Zuzka! Mysle, ze nie jest to obowiazek zapisac dziecko wlasnie do tej szkoly. Ta mozesz sobie wybrac, jak i peuterspeelzal'e. Nasz jest przy filli Urzedu Miasta i tam jest opcja dla dzieci slabo mowiacych po holendersku. Oprocz 2 razy w tygodniu sa 2 dodatkowe, za ktore nie placisz. W sumie 4 razy! Odpowiedz Link
beba3 Re: peuterspeelzaalen w hadze 06.08.05, 23:37 Merllot! Mieszkam w Enschede i mam strone do tego miasta, do Hagi nie bylo w Google. Jest tez sporo informacji pod ogolna strona. Szukaj pod kinderopvang, moze tez sie dokopiesz do Hagi. W koncu to stolica... Moze zle szukalam... W moim miescie jest peuterspeelzaali 46, w mojej dzielicy 9 ale chyba tylko 2 lub 3 maja grupy VVE gdzie dzieciaczki sa z wiekszym naciskiem uczone holenderskiego. Chodza na zajecia 4 a nie 2 razy w tygodniu po 2 i pol godziny. Mysle, ze warto tam zapisac dziecko, nawet jezeli nie jest to najblizszy peuterspeelzaal i musisz jechac do niego 7 czy 10 minut rowerem...;-D Znalazlam tez cos takiego. Parcentagetabel do kinderopvang ale za _2004_ rok. Na bank cos sie pozmienialo alemoze chociaz dla orientacji: wysokosc przychodow na miesiac a oplata w procetach (za 1 dziecko): ... do 1.271 5% od powyzszej sumy do 1.371 6,4 - do 1.469 7,8 - do 1.568 9,3 - do 1.669 10,7 - do 1.767 12,1 1866 13,7 1967 15 2068 16,6 2166 18 2264 19,6 2361 20,9 2455 22,5 2551 23,8 itd Przypminam, ze to oplaty za 2004 rok ale zapewne to sie podbnie ksztaltuje? Dalej nie podaje ale jezeli ktos jest zainteresowany to prosze o konkretna liczbe...bo nie mam czasu tak wszystkiego wstukiwac...;-) Odpowiedz Link
zuzka71 peuterspeelzaal a basis schol 07.08.05, 10:13 beba tak mi powiedziano w peuterspeelzaal do ktorego zapisalam dziecko. jest tez zapisany do voorschol (czyli taki peuterspeelzaal 4 razy w tygodniu, ty placisz tylko za 2 razy reszte doplaca gemeente i klada nacisk na nauke jezyka)i tylko dlatego ze to ten sam stichting moze pojsc do szkoly polaczonej albo z jednym albo drugim peuterspeelzaal'em. tak jest zwlaszcza ze za wszystko placi gementee. nie wiem moze u was jest inaczej, i moze tez zalezy od dzielnicy, ale u nas jest jak napisalam wczesniej.pozdr.zuzka Odpowiedz Link
beba3 Re: peuterspeelzaal a basis schol 07.08.05, 22:00 Zuzka! Jezeli odpowiada Ci ta szkola to wszystko w porzadku. Pyski peuterspeelzaal jak na razie jest niezalezny od szkoly. Miesci sie w jednym budynku z filia Urzedu Miasta, Policja, ROC i nie wiadomo jeszcze czym...;-D Maja go przeniesc wlasnie do szkoly. Pierwszy termin byl po wakacjach ale juz widomo, ze nastapi to pozniej. Jezeli o mnie chodzi to nie zgodze sie aby chodzila do tej wlasnie szkoly gdyz: kolezanka mieszkala na przeciwko przez dwa lata i miala bardzo przykre doswiadczenia z dziecmi z tejze. Fatalna ta nasza dzielnica... Po drugie Jagoda chodzi do innej i mam nadzieje, ze za 1,5 roku bede zmierzala z moimi pannami do jednego budynku a nie tak jak teraz robila codziennie wycieczki rowerowe...;-) Dostalam dla Jagody pismo, ze moze z ukaczeniem 4 roku zycia chodzic do szkoly a od 5 ma obowiazek szkolny. Nalezy to pismo dolaczyc do podania do szkoly. Dolaczony byl tez spis wszystkich szkol z mojej dzielnicy. Moglam tez wybrac ktoras z poza. Jezleli czegos takiego nie dostaniesz a jedynie skierowanie, do danej szkoly (?) to wszytko jasne. Mozna sie jedank dopytac w Gemeente. Oczywiscie, jezeli nie podoba Ci sie ta szkola. Plusem jest to, ze Twoje dziecko bedzie chodzilo z tymi samymi dziecmi do szkoly, z ktorymi chodzilo do przedszkola. Odpowiedz Link