Dodaj do ulubionych

Jaki wózek?

07.10.05, 13:17
Dziewczyny - zaczęłam się powoli rozglądać za wózkiem, ale aż mi się w głowie
mąci tyle tego jest. Jakie Wy macie wózki i czy polecacie jakąs konkretną
markę? Lepszy trójkołowiec czy tradycyjny na 4 kółkach? Wczoraj oglądałam w
Hallfords wózek FirstWheels (akurat mają promocję i cały komplet ze śpiworem
włącznie kosztuje 299 E), marka raczej z "dolnej półki", ale nie wygląda tak
źle, prowadzi się całkiem, całkiem... (na pusto przynajmniej). Ma któraś z Was
taki wózek? Wiem, że teraz najmodniejsze są Bugaboo, ale ta cena... Całkiem
zgrabnie wygląda też X-Adventure model Swivel Quick-Silver. Już sama nie wiem,
w sumie to wszystkie wózki w sklepie mi sie podobają, i Mutsy, i Quinny, i
EasyWalker... Najlepiej, żeby wózek był jak najlżejszy (brak windy i typowo
holenderskie schody), a wagi niestety większość producentów nie podaje :(
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Jaki wózek? 07.10.05, 13:43
      Ja mam Quinny Free Style XL, teraz juz jest nowy model. Trojkolowiec, lekki, latwo skladany, rozkladany, kolka tez sie latwo zdejmuja (musze jedno zdjac, zeby sie zmiwscil do bagaznika. Typ 3 w jednym, najpierw gleboki, potem spacerowka, a do adaptera glebokiego pasuje tez mavi cosi. Bardzo wygodne, jesli z dzieckiem trzeba gdzies szybko samochodem wyskoczyc. Mozna kupic fajne wozki taniej z drugiej reki na przyklad w marktplats, albo przez taka zolta gazete, co w czwartki wychodzi, de Vonds sie to chyba nazywa. Duzo ogloszen roznorakich, czesto fajne zrzeczy za niewiele. O, moj wozek ma gladkie opony, bardzo praktyczne przy spacerach w deszczu, nie znosze blota do domu. Jezeli chodzisz z wozkiem na zakupy, to zwroc uwage na koszyk . Moj jest zdecydowanie za maly, zwlaszcza pod spacerowka jest za malo miejsca.
      • nesla Re: Jaki wózek? 07.10.05, 15:41
        Ja mam Maxi Cosi 3-kolowiec 3 w 1, czyli gondola, spacerowka i na poczatku na
        stelaz zakladalam tez cabrio czyli fotelik samochodowy, to chyba ten sam co ma
        Tijgertje, bo sie firmy polaczyly, jestem zadowolona nawet bardzo ale cenowo to
        nie polecam, widzialam ten wozek w Halfords i mysle, ze to nieglupi wybor.
        Sprawdz tylko czy ma regulowane ustawienie siedziska w spacerowce, zeby dziecko
        moglo nie tylko siedziec ale tez lezec i spac, nie przygladalam sie temu
        wozkowi az tak dokladnie. Mnie sie podoba ta spacerowka, troche stylizowana na
        Quinny Buzz, ktory jest obecnie moim zdaniem najlepszym wozkiem na rynku (moim
        zdaniem!). Pamietaj, ze gondola przyda ci sie tylko pierwsze pol roku, a
        spacerowka do 3-go roku zycia, przy czym i tak jak dziecko zacznie ci siedziec
        to kupisz sobie lekki wozek-parasolke, ktory mozna wszedzie zabrac, nawet na
        rower przypiac.
        • maxijo Re: Jaki wózek? 07.10.05, 17:15
          sorry pisze jedna reka, w drugiej synek
          ja oladalam tez ten first wheels i posadzilismy w nim 1,5 roczna przypadkowa
          dziewczynke - male siedzisko w spacerowce i bardzo krotko na nozki dziecka.
          quinny buzz - brak miejsca na zakupy, a spacer i sklep to poki co najlepsza
          rozrywka dla mnie i dla dziecka.
          kupilam quinny speedi sx 9, 3 w jednym, wrecz w pospiechu. bardzo zwrotny
          stabilny, dosc mala gondola, a w spacerowce brak palaka na raczki i raczej
          dzicko lezy niz siedzi - bedziemy musieli cos wymyslec zeby ten wozek
          udoskonalic. poza tym ok,
          bugaboo za niski jak dla mnie i za mala spacerowka. ale trendy to on faktycznie
          jest!
    • zuzka71 Re: Jaki wózek? 07.10.05, 17:46
      a to jak powoli to dobrze,w iecej czasu do namyslu;) ja sobie mysle przy drugim
      (kiedys kiedys moze?) zakupic maclarena, ja to wogole jego fanka jestem i basta.
      zwlaszcza ze lekkie i skladasz jedna reka (no mowie o
      strollerze/buggy/parasolce)jest juz do kupienia 3kolowiec kinder/wandelwagen dla
      mnie ekstra. akurat moj sklepik 'osiedlowy' czesto ma promocje i ceny mozna
      przezyc, byl tu chyba watek o wozkach sie mi zdaje..jak masz mosliwosc to
      najlepiej nie na sucho porobuj, dorwij jakies dizecko i posadz;) wtdy wychodzi
      prawda na jaw. zalezy w jakim gl. terenie bedziesz/cie nim jezdzic, duze kola to
      do parku, waski a male i skretne w miasto trmwaj, sklep (uwaga na waskie
      przejscia czesto w sklepach..nic tak nie wkurza jak koniecnzosc ciaglego
      proszenia o umzliwienie przejscia - dlatego opchnelam na marklplats'u swoj
      turystyczy wozek a kupila questa, oboje zadowoleni z niego bylismy, mlody nie
      chce sie z nim rozstac, pomino ze juz moglby..)lepiej czasem dolozyc kasiory i
      miec komfortowe spacerki niz zaoszczdzic torche a meczyc sie z wozkiem....jak
      cos to wal smialo poradzimy, a samopoczucie ok?x.zuza
    • kasia157 Re: Jaki wózek? 07.10.05, 18:56
      Jak mieszkasz w miescie to tylko bugaboo frog. Dziwie sie , ze nikt o nim nie
      wspomnial. Tutaj chyba prawie kazdy z nim jezdzi, naprawde rewelacja.W testach
      konsumenckich tez jest na 1 miejscu.
      • nesla Re: Jaki wózek? 07.10.05, 20:46
        bo frog jest straaasznie drogi
        maxijo, masz racje co do braku miejsca na zakupy w Quinny Buzz :-(
        • monikat4 Re: Jaki wózek? 07.10.05, 21:01
          My mamy MUTSY JOEY.Pieknie sie prezentuje,to fakt,ale jesli chodzi o gondole to
          nie ma zadnej kieszonki i troche waska,na szczescie szybko maluszka mozna
          przeniesc do spacerowki,bo rozklada sie prawie na lezaco.Kosz na zakupy maly,po
          zlozeniu wozek zajmuje duzo miejsca,chyba,ze ma sie duzy bagaznik.Lekko sie go
          pcha,bo ma skretna os,ale jest szeroki i czesto mam problem zmiescic sie w
          waskich przejsciach w sklepie.Mozna do niego dolaczyc maxi-cosi.Jest ciezki.Maz
          jest bardzo z niego zadowolony,ja troche mniej.POZDRAWIAM.
        • kasia157 Re: Jaki wózek? 07.10.05, 21:06
          On tani nie jest, ale ten na przyklad quinny chyba tez jest niewiele tanszy.
          Mozna poszukac w innternecie takich uzywanych. Kolezanka kupila uzywany po
          jednym dziecku gdzies za 300 i bardzo zadowolona. Moze warto sie rozejrzec.
          • nesla Re: Jaki wózek? 07.10.05, 21:28
            ja akurat wozka dla dziecka to bym uzywanego nie kupila :-(
            • oda100 Re: Jaki wózek? 07.10.05, 21:36
              jak juz bugaboo to kameleon, a ten kosztuje 800 e,nie mowiac o pierdolkach typu
              parasoleczka za 30 euro, a spiworek to ho ho...
              quinny kosztuje okolo 500 euro.
    • kumquat Re: Jaki wózek? 08.10.05, 17:12
      Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Jeszcze się trochę porozglądam. Pozdrawiam!
    • anitax Zdecydowanie nr 1 Bugaboo, nr 2 Easy Walker 09.10.05, 22:41
      Spedzilismy mnostwo czasu na poszukiwaniach wozka i stanelo na ... Bugaboo
      Cameleon (froga juz nie ma w sklepach, mozesz kupic uzywany). Przyznam, ze na
      poczatku nawet go nie rozwazalismy, bo:
      - cena jest zabojcza,
      - nie podobal nam sie z wygladu,
      - uznalismy go za produkt dla snobow.

Moj szef, mlody ojciec, stwierdzil 'tylko Bugaboo' i po wielu 'testach'
      niechetnie przyznalismy mu racje. Postanowilismy wydac mniej na mebelki a kupic
      porzadny wozek, szczegolnie, ze planujemy jeszcze jedno dziecko a ja mam 2
      mlodsze siostry, to sie wykorzysta ;-)

Jestesmy zachwyceni. Wozek jest bardzo dobrej jakosci, leciutki, bardzo
      zwrotny, zlozenie do samochodu zajmuje minute, wszystkie detale sa dopracowane.
      Gdybysmy mieli wybierac jeszcze raz, zdecydowanie Bugaboo, chocby uzywany.
      Istnieje tez nieco tansza wersja Bugaboo Gecko.
      Znajomi kupili uzywanego froga, bardzo zadowoleni.

Czytalismy opinie innych uzytkownikow - same superlatywy, podobno serwis (z
      ktorego nie musielismy nigdy korzystac) tez jest swietny. Na drugim miejscu
      bylby Easy Walker, ktory tez ma swietne notowania wsrod uzytkownikow.

Niezaleznie od tego, na co sie zdecydujesz, ponizej punkty, na ktore wg mnie
      warto zwrocic uwage:
      - lekki - odradzam wozek Koelstra, chyba najciezszy na rynku, choc podobno
      dobrze sie sprawdza na spacerach w lesie;
      Taka dygresja: moja przyjaciolka, ktora mieszka na 4 pietrze bez windy zostawia
      wozek w samochodzie zeby go nie nosic za kazdym razem - moze to byloby
      rozwiazanie dla Was; uwaga jednak na kradzieze, ktos na forum pisal, ze mu
      ukradziono wozek z samochodu;
      - nieduzy, zeby mozna bylo sie zmiescic w waskich przejsciach - rozwazalismy
      Quinny Speedi SX, ktory 'odpadl' z tego wlasnie powodu
      - zwenkwiel, czyli kolo z przodu, ktore sie obraca o 360 stopni - bardzo
      ulatwia manewry na niewielkich powierzchniach, idealny do poruszania sie w
      miescie; dobrze jesli mozna je unieruchomic lub wymienic na zwykle (taka opcje
      ma EasyWalker)
      - dmuchane kola - amortyzuja, dziecko sie nie budzi jak bedziesz jechac po
      nierownych powierzchniach; lepsze sa duze kola
      - sprawdz czy nie skrzypi buda przy skladaniu/rozkladaniu - np. w wozkach
      Koelstra skrzypiala, a wtedy dziecko moze sie obudzic
      - przyjazny dla uzytkownika - nie zacina sie, nie skrzypi, latwo wypiac
      gondole, zlozyc - w tym przypadku odpadl sliczny Quinny Buzz, ktory nazywany
      jest 'lamaczem kciukow'; juz w sklepie bolaly nas palce od naciskania na
      przyciski, bardzo nieprzyjazny w obsludze, ma zreszta fatalne opinie na
      holenderskich forach ze wzgledu na nastepujace cechy: trudno sie sklada,
      problemy techniczne, podobno w gondoli dziecko lezy glowa w dol i dopiero po
      dostosowaniu w sklepie problem ten czesciowo znika
      - mozliwosc rozlozenia siedzienia do pozycji lezacej lub pollezacej - czasem
      dziecko bedzie chcialo spac
      - niezbyt wysokie siedzenie, zeby dziecko moglo samo wsiasc na wozek (nie
      chcesz chyba musiec dzwigac 3-latka)
      - mozliwosc wpiecia fotelika samochodowego - czesto sa specjalne 'adaptery' do
      roznych marek
      - mozliwosc dostosowania wysokosci raczki, szczegolnie jesli jedno z rodzicow
      jest sporo wyzsze od drugiego
      - dobre hamulce, najlepiej przy raczce
      - miejsce na zakupy - wg mnie jedyny minus Bugaboo to stosunkowo trudny dostep
      do torby pod gondola
      - wystarczajaco duza gondola zeby maluszek mial miejsce
      - stabilnosc jak sie dziecko wierci
      - niektore modele maja mozliwosc szybkiej zmiany kierunku fotelika/gondoli
      poprzez przeciagniecie raczki na druga strone; fajny dodatek, szczegolnie jak
      wieje wiatr albo swieci slonce a sie zapomnialo parasolki, lub jak chcesz zeby
      Twoje dziecko siedzialo twarza do Ciebie.

Rzeczywiscie wieksza uwage warto poswiecic spacerowce, bo gondola to tylko na
      pierwsze kilka miesiecy.

Jesli znasz holenderski, polecam strone www.kieskeurig.nl, gdzie znajdziesz nie
      tylko najkorzystniejsze ceny, ale tez masz mozliwosc porownania kilku wozkow.
      Ponadto w czesci 'reviews' istnieje 'forum', gdzie mozesz przeczytac o
      interesujacych Cie modelach, zadac pytania uzytkownikom itd.

Powodzenia!!!
      • kasia157 Re: Zdecydowanie nr 1 Bugaboo, nr 2 Easy Walker 10.10.05, 09:21
        No ja wlasnie tez mam doskladnie takie samo zdanie. Lepiej nawet uzywany
        bugaboo, w dobrym stanie niz jakis nowy, ale za to ciezki, nieskretny, itp.
        Ja uzywam juz bugaboo 3 lata i stwierdzam, ze jest idealny. Nie ma zadnej wady i
        jest przemyslany do ostatniego szczegolu. Teraz woze w nim mlodsze, a starsze
        stoi na takiej "przyczepce". Nic mi sie jeszcze nie zepsulo, zniszczylo,
        odlecialo i mysle ze z powodzeniem nadalby sie jeszcze dla jednego malucha.
      • kumquat Dzięki Anitax! 10.10.05, 19:20
        To bardzo przydatne wskazówki, bardzo Ci dziękuję!!!
        Zuzka, ten Maclaren faktycznie fajny. Jakoś do tej pory kojarzyło mi się, że one
        mają tylko takie małe kółeczka jak w spacerówkach-parasolkach.
      • nesla Re: Zdecydowanie nr 1 Bugaboo, nr 2 Easy Walker 11.10.05, 09:28
        o rany!! ale analiza wozka!!
        • anitax Re: Zdecydowanie nr 1 Bugaboo, nr 2 Easy Walker 11.10.05, 21:30
          Bo ja analitykiem z zawodu jestem ;-)(finansowym, ale zawsze ...)

Przyszly mi na mysl jeszcze 2 cechy:
          - (latwo) odpinane kola - praktyczne do transportu
          - mozliwosc czyszczenia - Bugaboo mozna rozebrac do stelaza i wrzucic wszystko
          do pralki
    • zuzka71 Re: Jaki wózek? 10.10.05, 10:23
      znalazlam stary watek, msylalam ze bylowiecej szczegolow,ale zawsze to cos wiecej;
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24320&w=21335326&a=21335326
      a tu jest 'moj' maclaren 3 kolowy:

www.babybambino.nl/html/mac3.html
      tak sie go sklada: www.maclarenbaby.com/US/pages/5secondfold.html

dobra masz tyle opcji z emozna zwariowac, kazda z nas miela kiedys ten problem,
      uwierz i postaw na twoja i dziecka wygode, tu nie warto oszczedzac.powodzenia.zuzka
    • lenkaaa Re: Jaki wózek? 11.10.05, 00:23
      Mozesz tez zajrzec na to forum :
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22462
    • isabelle1 Re: Jaki wózek? 12.10.05, 12:52
      Witam po raz pierwszy :)
      Co prawda nie mieszkam w Holandii, ale mam tam "przybrana" rodzine (rodowitych
      holendrow), wiec czasami tam bywam, a i mowie po holendersku troche :)
      Ja mialam dla mojego Tobiasza urodzonego w lutym poczatkowo wozek Graco Quatro
      de Luxe, ale odradzam ten wozek (twardy dla dziecka, prawie nieamortyzowany,
      brak mozliwosci obrocenia dziecka twarza do siebie).
      Natomiast w lipcu kupilismy w Holandii wozek firmy TOP MARK - Nijntje,
      trojkolowy i jestesmy z niego ogromnie zadowoleni! Pomijam fakt, ze w Polsce
      robi wrazenie, bo nikt tu takiego nie ma, ale ma, moim zdaniem, same zalety -
      zwrotny, miekki, amortyzowany, fajny ksztalt, siedzenie spacerowki (takze
      gondola) wpinane przodem lub tylem do kierunku jazdy, solidny, duzy kosz na
      zakupy, wszystko sciagane do prania, odpinana czesc budy, buda moze byc
      ustawiana w wielu pozycjach, to samo z raczka i poprzeczka dla dziecka, w
      zestawie jeszcze spiwor na zime; no i cena 300 euro. Sklada sie szybko i lekko
      i naprawde go polecam. Aha, oczywiscie skretne przednie kolo z mozliwoscia
      zablokowania, nad nim fajna aluminiowa podstawka pod nozki dziecka z dziurkami,
      niesamowite "alufelgi" w kolach - calosc daje super efekt.
      Znosze wozek sama z drugiego pietra, wiec zbyt ciezki tez nie jest (a zawsze
      mozna zniesc najpierw stelaz, a pozniej gondole czy spacerowke). Mozliwosc
      wpiecia do stelaza fotelika maxi cosi.
      Rozpisalam sie :)
      Dopiero co zajrzalam na to forum, ale jak juz je znalazlam to napewno bede je
      czesto odwiedzac bo jestem wielka fanka Holandii (sama w lutym spodziewam sie
      najazdu mojej holenderskiej "rodzinki".

Pozdrawiam Was serdecznie i troche Wam zazdroszcze, ze mozecie tam byc na
      codzien...

Iza
      • beba3 Re: Jaki wózek? 12.10.05, 19:56
        Witaj Iza!
        Pisz jak najwiecej. Pieknie nam tu zareklamowalas ten wozek. :-)
        Watek sie ladnie rowinal, jak bede 'w potrzebie' to wiem gdzie szukac rady! ;-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka