Dodaj do ulubionych

zmiany w kraamzorg

12.07.06, 21:10
Dostałam dziś nowy pakiet informacyjny dot. kraamzorg, z którego wynika, że 1
lipca wprowadzono zmiany. Dokładnie nie wiem, jak było wcześniej, ale teraz w
zakres obowiązków kraamzorgende nie wchodzi zajmowanie się domem/ ew. zakupy/
gotowanie/ opieka nad pozostałymi dziećmi. To każą organizować we własnym
zakresie ( mantelzorg).
Obserwuj wątek
    • agnieszkaela Re: zmiany w kraamzorg 12.07.06, 21:18
      hm... czyli zmienia sie cala idea pomocy. Przy takim ukladzie przy drugim
      dziecku wogole bym zrezygnowala. Dzieckiem chce sie zajmowac sama, pani z
      Kraamzorg miala sprawic, ze bede miala ta mozliwosc, bo dom bedzie na jej
      glowie. A czy w takim ukladzie mozliwa jest rezygnacja i otrzymanie pieniedzy w
      zamian?
      Ale moze zalezy to tez od ubezpieczalni i pakietu ubezpieczen? My zadnej
      informacji o zmianach jeszcze nie dostalismy.
      • nesla Re: zmiany w kraamzorg 12.07.06, 21:40
        A czy to dotyczy calego kraamzorg czy moze wybranego ubezpieczyciela?
        Faktycznie niezle by nas urzadzili...
        • andevi Re: zmiany w kraamzorg 12.07.06, 21:57
          Mialam kilka tygodni temu spotkanie z kobieta z Kraamzorg(administratorka).Oto,
          czego sie dowiedzialam. Przede wszystkim maja mniejszy wymiar godzin, do tej
          pory bylo to 80, teraz jest 48.W naszym przypadku bedzie to jeszcze mniej(32),
          bo mieszkamy u tesciowej, wiec rzeczywiscie ani sprzatanie, ani zajmowanie sie
          domem nie bedzie na glowie kraamzorgende. Do tego trzeba bedzie do kazdej
          godziny doplacic 3,50 euro wlasnego wkladu, czyli ten 7-dniowy kraamzorg po 4-5
          godzin dziennie bedzie nas kosztowal ok.100 euro.
          Co wchodzi w zakres obowiazkow pielegniarki? Nauczenie karmienia piersia,
          kapania i przewijania noworodka, kontrole twojego i dziecka stanu zdrowia, przy
          czym kontrole ginekologiczne juz nie(to musisz zalatwic osobno albo z polozna,
          albo z lekarzem domowym).
          No wiec nieciekawie rzeczywiscie to wyglada.Oczywiscie, jesli jestes po
          cesarce, albo ciezkim porodzie, masz prawo prosic o wiecej godzin.
          • nesla Re: zmiany w kraamzorg 12.07.06, 22:04
            Na kontrole ginekologiczna i tak przychodzi polozna, doplacac tez trzeba juz
            jakis czas, ale mnie interesuje CO bedzie w takim razie robic ta pani przez 4-5
            godzin dziennie? Bo nauka karmienia i przewijania nie trwa tyle..
            • kasia191273 Re: zmiany w kraamzorg 12.07.06, 22:40
              to nie zależy od ubezpieczyciela- 1 lipca wszedł w życie landelijk protocol

u mnie napisane, że godzin jest 44 do podziału na 8 dni, po ustaleniu, ile
              REALNIE godzin sie nalezy ( sytuacja rodzinna itd.) i tak:
              basispakket:( tlumacze na szybko, bo moze niektorym z Was sie przyda po polsku)

opieka nad kobieta- 6 h.
              opieka nad dzieckiem- 6
              instruowanie-12
              obserwacja, raportowanie-4
              dbanie o higiene- 8
              obowiazki domowe- 8 ( sprzatanie pokoiku dziecka/ kraamwas/ lunch

Dopisek, ze inne sprawy nie wchodza w gre- ani zakupy, ani gotowanie itp.

minimumpakket- 24 godziny w 8 dni
              opieka nad kobieta- 4
              opieka nad dzieckiem-6
              instruowanie-10
              obserwacja, raportowanie-4

• gosia06 Re: zmiany w kraamzorg 13.07.06, 14:36
      A ja nic nie dostałam, ale z tego co wiem, zakupy nigdy nie wchodziły w grę.
      Poza tym w Groene Kruis żadnych zmian nie widać. Zagladalam u nich na stronę.A
      skąd ty to masz?
      • kasia191273 Re: zmiany w kraamzorg 13.07.06, 21:35
        mówi o tym też Andevi, więc to sprawa ogólna, niezależna od ubezpieczyciela czy
        orgaznizacji kraamzorg. Przepisy weszły 1 lipca, więc mają jeszcze czas na
        informowanie
    • gosia06 Re: zmiany w kraamzorg 23.08.06, 14:46
      kasia191273 napisała:

> Dostałam dziś nowy pakiet informacyjny dot. kraamzorg, z którego wynika, że 1
      > lipca wprowadzono zmiany. Dokładnie nie wiem, jak było wcześniej, ale teraz w
      > zakres obowiązków kraamzorgende nie wchodzi zajmowanie się domem/ ew. zakupy/
      > gotowanie/ opieka nad pozostałymi dziećmi. To każą organizować we własnym
      > zakresie ( mantelzorg).

Nic nie wiem o mantelzorg, a babka z kraamzorg powiedziała, że kraamzorg sie
      wszystkim zajmie. Bo jak nie, to po co sie pytała, czy mam środki czystości? I
      pralkę i całą resztę? Ktos coś jeszcze na ten temat słyszał?
      • kasia191273 Re: zmiany w kraamzorg 23.08.06, 16:05
        akurat środki czystości mogą się jej przydać przy sprzątaniu- to JEST w nowym
        pakiecie uwzględnione, podobnie pralka może się przecież wiązać z praniem
        rzeczy malucha lub koniecznych Tobie?

Wiem, że zmiany dotyczą opieki nad innymi członkami rodziny, zwierzętami
        domowymi, kraamzorg nie zrobi zakupów, nie ugotuje obiadu. Tym mają się zająć
        inni bliscy, sąsiedzi itd. ( mantelzorg).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka