Dodaj do ulubionych

zasilek rodzinny

09.08.06, 18:49
Pomozcie! Mam pytanie. mieszkam w polsce,a ojciec dziecka w holandiina stale.
Nie bylismy malzenstwem.Mamy 2-letnie dziecko,ale nasze drogi sie rozeszly.
On chce zalatwic tam zasilek rodzinny.Dalam mu odpis zupelny aktu
urodzenia,ale on twierdzi,ze mu nie przyznali,bo dziecko ma moje nazwisko i
nie jest tam zameldowane.On uznal dziecko i to jest w akcie urodzenia.Czy ma
racje,czy po raz kolejny mnie oklamuje i bierze pieniadze do kieszeni?
Jestescie moja ostatnia deska ratunku wiec licze na to, ze mi
pomozecie.Blagam!!!!!
Obserwuj wątek
    • saviera Re: zasilek rodzinny 09.08.06, 19:16
      On bierze pieniadze na dziecko , niewazne czy dziecko jest zameldowane w
      Holandii czy mieszka w Polsce ....pieniadze sie naleza , to jego dziecko i jak
      sama napisalas stoi to w papierach .
      Ojciec dziecka napewno podal tutaj tz. w Holandii ze wychowuje dziecko
      zamieszkale w Polsce ( liczy na to ze tego tutaj nie sprawdzisz i nie
      zameldujesz )....wiekszosc Niemcow czy Holendrow wykorzystuje sytuacje :///
      Wystarczy tylko przedstawic akt urodzenia dziecka , podpis matki nie jest
      potrzebny i pieniadze co trzy miesiace laduja w kieszeni tatusia....:///
      • napolnoc Re: zasilek rodzinny 09.08.06, 20:57
        O,to przy okazji pytanko,jak sobie poradzic z tym wymogiem udokumentowania kosztow jesli dzieciak
        z matka w PL jest?Ze niby co,ona ma zebrac rachunki z tescco i empiku ile wydala?dzieki za
        podpowiedz.
        • beba3 Re: zasilek rodzinny 09.08.06, 23:33
          Zasilek rodzinny jest niemal staly. Zalezy od wieku dziecka ale to minimalna
          roznica. Nie musiasz dokumentowac ile wydajesz na dziecko. Dostajesz
          niezaleznie czy wydasz tyle czy wiecej/mniej.
          To mozliwe ze ojciec zatrzymuje te pieniadze dla siebie. :-(
          Nigdy nie pamietam ale jst to cos ok 150 euro na trzy miesiace za dziecko.
          Gdyby matka je dostawala w Polsce to jest to jeszcze wiecej niz tu. To przeciez
          jakies 200PLN na miesiac! W Polsce to chyba 44 zlote i to jesli zarabiasz nie
          za duzo?
          Jak zalatwic aby matka w Polsce dodtawala te pieniadze? Napisac jaies pismo z
          podaniem polskiego kata i zaswiadczenie, ze dziecko jest pod stala opieka
          matki? Nie znam sie na tym...
          A alimentow nie dostajesz? Mozna jes sciagac bezposrednio od pracodawcy jesli
          ojciec sie ociaga. Przynajmniej w Polsce tak jest...
          • rybka1405 Re: zasilek rodzinny 10.08.06, 19:09
            Dziewczyny!!!!Nawet nie wiem jak mam wam podziekowac!!!! zalozylam wlasnie
            sprawe o alimenty i w pozwie napisalam, ze przypuszczam, ze mnie oklamuje. Sa
            dranie na tym swiecie!!!nie dosc,ze nie potrafi dac czastki siebie w wychowaniu
            corki (2 lata), przestal placic jakiekolwiek pieniadze na dziecko to jeszcze te
            od panstwa wklada do kieszeni!!!! nie chce nawet pisac okreslenia jakie mi sie
            teraz nasunelo odnosnie jego osoby!!!!Czy jest mozliwosc,zebym to ja sie
            starala o taki zasilek? Blagam o pomoc i jeszcze raz WIELKIE DZIEKI!!!!
            • beba3 Re: zasilek rodzinny 11.08.06, 12:58
              Nie popusc mu! Walcz o to co Ci sie nalezy. Tobie i dziecku!
              Szczerze mowiac to nie wiem czy Ty mozesz dodtawac te pieniadze ale _sadze_ ze
              tak. W koncu to Ty wychowujesz corke. Z jakiej racji powinien je dostawac
              ojciec dziecka?
    • saviera Re: zasilek rodzinny 11.08.06, 13:36

www.svb.nl/internet/nl/regelingen/kinderbijslag/bedragen_en_betaaldagen/index.jsp
      Informacje w jaki sposob zglosic to ze tatus nie mieszka z Wami :
      www.svb.nl/internet/nl/digitaal_loket/wijzigingen_doorgeven/index.jsp
      • rybka1405 Re: zasilek rodzinny 12.08.06, 14:43
        Tez bym chciala, zeby moja corcia dostawala pieniadze ktore przeciez sa dla
        niej.Niestety nie znam holenderskiego ani angielskiego,zebym mogla sie
        zapytac .Czy znacie urzad,gdzie mowia po polsku?Inaczej nic nie zalatwie.
        Dziekuje,ze chcecie mi pomoc.Pozdrawiam
        • beba3 Re: zasilek rodzinny 12.08.06, 21:56
          Przkro mi, musisz znalezc kogos kto Ci pomoze. Jednak najlepiej aby mowil i
          pisal po holendersku. Ja nie zalatwiam naszych spraw bo nie znam jezyka. Maz
          tylko angielski a i tak mielismy troche problemow w Urzedach bo zachodzily
          jakies niedomowienia.
          Moze ktos w Forum? A jak nie to obawiam sie, ze bedziesz musiala to zalatwiac
          przez tlumacza. To Cie bedzie niestety kosztowac.
          Slyszlam cos o adwokacie mowiacym po polsku. Na ktoryms w Forow holenderskich,
          nie jestem pewna czy i tu nie bylo wzmianki... Moze za jednym zamachem
          zalatwilabys alimenty i ten dodatek na dziecko?
        • saviera Re: zasilek rodzinny 12.08.06, 22:41
          rybka1405 napisała:

> Tez bym chciala, zeby moja corcia dostawala pieniadze ktore przeciez sa dla
          > niej.Niestety nie znam holenderskiego ani angielskiego,zebym mogla sie
          > zapytac .Czy znacie urzad,gdzie mowia po polsku?Inaczej nic nie zalatwie.
          > Dziekuje,ze chcecie mi pomoc.Pozdrawiam

Z tego co sie orietuje , niestety Ty nie dostaniesz zasilku rodzinnego z
          Holandii...nie posiadasz obywatelstwa i nie mieszkasz w Holandii . Twoj ex -
          partner jesli dostaje ten zasilek to bezprawnie ( a dostaje napewno , jesli
          potrzebowal aktu urodzenia dziecka ). Podejrzewam ze tutejsze instancje nic nie
          wiedza o tym , ze on dziecka nie wychowuje , nie lozy na jego utrzymanie.....
          Musialabys to zglosic tutaj , nie trzeba przy tym wykazywac sie rachunkami za
          pieluchy , czy tym podobne , jak to ktos wczesniej napisal....poprostu trzeba
          zameldowac ze ojciec bierze te pieniadze bezprawnie ....
          • rybka1405 Re: zasilek rodzinny 13.08.06, 11:49
            Dzieki Wam za rade. Sprobuje przez ambasade,moze oni cos pomoga. Mam taka
            nadzieje,bo jastem bez grosza.Pozdrawiam wszystkich!!!
          • rybka1405 Re: zasilek rodzinny 13.08.06, 11:50
            A jesli czegos nowego sie dowiecie to bardzo prosze napiszcie.papa
    • rybka1405 Re: zasilek rodzinny 14.08.06, 17:49
      Niestety ambasada polska w holandii jest w tej sprawie bezsilna!!!Co robiC????
      Pomocy!!!
      • beba3 Re: zasilek rodzinny 14.08.06, 19:21
        Piszesz, ze jestes w trakcie zalatwiania alimentow. Masz prawnika? Podpytaj co
        Ty mozesz zrobic aby otrzymywac te pieniadze.
        Linki masz, potrzebujesz osoby ktora zna holenderski. Jelsi wymyslisz tresc
        pisma to mozesz je zwyczajeni dac do przetlumaczenia ale lepiej by bylo gdyby
        ktos z Toba usiadl przy necie, poczytal i potlumaczyl, wykonal kilka telefonow
        itp
        Przykro mi ale ja nie znam jezyka a pytac sie 'teoretycznie' w Urzedzie to
        niebardzo. Zawsze pytaja o dane i w trakcie rozmowy juz wiedza z kim rozmawiaja
        i jaki jest jego status.
      • saviera Re: zasilek rodzinny 14.08.06, 21:43
        rybka1405 napisała:

> Niestety ambasada polska w holandii jest w tej sprawie bezsilna!!!Co
        robiC????
        > Pomocy!!!

Rybka , sprobuj napisac na poczte gazetowa do margotje , to Bardzo madra
        kobieta i z tutejszym prawem obeznana :)))
        Pozatym jest bardzo mila i uczynna , napewno dobrze poradzi , byc moze
        zaradzi :)))
        Ja sie na Niej nigdy nie zawiodlam :)))
      • gosia06 Re: zasilek rodzinny 15.08.06, 08:34
        A próbowałaś dzwonić do amabasady holenderskiej w Polsce? Może oni będą
        wiedzieli jak ci pomóc?
        • napolnoc Re: zasilek rodzinny 15.08.06, 13:09
          polski prawnik:Lewandowski Consulting,Tilburg,zagugluj to znajdziesz.
          Ale jesli chodzi o zasilek,to prawnika nie potrzebujesz,zglos do SVB,ze partner nie utrzymuje dzieci i
          zasilek mu nie przysluguje.Mozliwe ze kaza mu oddac to co juz dostal:)
          Podaj dokladnie dane partnera,jego adres,dane dzieci,tak szybciej znajda.powodzenia.
          • flucha Re: zasilek rodzinny 16.08.06, 10:40
            Ja polecam biuro tłumaczeń z Katowic, wysyłam pisma e-mailem a dostaje
            oryginały pocztą (jeśli potrzebuję tłumaczenie przysięgłe);
            Paweł Radziewicz-Winnicki
            tel. 0-32 781-78-94
            tel/fax. 0-32 251-37-15
            kom. 501 066 742
            biuro@tanietlumaczenia.pl
            www.tanietlumaczenia.pl

BIURO TŁUMACZEŃ SECO|TRANSLATIONS
            ul.Sienkiewicza 15
            40-031 Katowice
            • rybka1405 Re: zasilek rodzinny 16.08.06, 18:31
              Dzieki dziewczyny. Postaram sie cos zalatwic.Adwokata na rozprawe nie mam bo
              mnie na to nie stac.Pozdrawiam.paapa
              • natalya20 Re: zasilek rodzinny 18.08.06, 20:55
                czasami mozna natrafic na bezplatne porady prawnikow w roznych instytucjach,
                moze warto poszukac. kiedys pytalam sie mojego(on holender, mieszkamy w polsce,
                nie mamy slubu) o taka sytuacje. powiedzial ze nie ma mozliwosci zeby z innego
                kraju sciagac alimenty, bo polskie prawo juz tam nie dziala, no i polski
                komornik nie pujdzie przeciez do holandii do pracodawcy po pieniadze, nie wiem
                czy zrozumialas o co mi chodzi. mi sie jednak wydaje ze jest mozliwosc, ale
                wtedy to juz jest bardzo skomplikowana sprawa i bez adwokata, tlumacza sie nie
                obejdzie. chociaz to jest logiczne ze jak alimenty zasadza w polsce to z
                holandii ich nie sciagna...sama juz wlasciwie nie wiem...
                • napolnoc Re: zasilek rodzinny 18.08.06, 21:17
                  Niekoniecznie masz racje:)
                  Moj Ojciec wyemigrowal do Niemiec jeszcze za czasow komuny i bez problemu dostawalam alimenty.Po
                  prostu wyrok polskiego sadu obligowal niemieckiego komornika do skoku na kase.Z tego co wiem
                  umowy alimentacyjne sa odrebnymi postanowieniami miedzy panstwami.Miedzy PL a Niemcami dziala
                  to bezblednie,nie wiem co NL.Najlepiej poradz sie w ambasadzie lub polskim MSZ.Wydaje mi sie ze
                  jakies rozwiazanie jest,w koncu Holandia to nie jakis trzeci swiat,sady tu dzialaja :)
                  • beba3 Re: zasilek rodzinny 19.08.06, 20:44
                    Mysle, ze warto zainwestowac w adwokata ktory prowadzi tego typu sprawy po to
                    aby wywalczyl to co sie nalezy. Sama niedaleko zajdziesz. Moze sie myle ale
                    _ja_ nie czulabym sie na silach i nie znam nawet najmniejszego przepisu, nie
                    mowiac o 'kruczkach' prawnych....
                    • rybka1405 Re: zasilek rodzinny 21.08.06, 17:21
                      Wiem, ze z adwokatem jest lepiej, ale najzwyczajniej w swiecie mnie na to nie
                      stac. Przykre, ale prawdziwe.

• beba3 Re: zasilek rodzinny 22.08.06, 19:29
                        A adwokat z urzedu? Ladnie to wyglada w TV. ;-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka