kingusia1974 17.03.07, 19:03 Jak to jest w polskim obywatelstwem dla dziecka z holenderskiego tatusia i poslkiej mamusi urodzonego w Holandii. Czy dziecko automatycznie nabywa obywatelstwo polskie czy trzeba sie o to jakoś specjalnie starać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tijgertje Re: obywatelstwo dziecka 17.03.07, 19:13 Nabywa automatycznie, ma 2, z tym, ze w ciagu jakiegos okreslonego czasu po porodzie mozna zrezygnowac z polskiego, jezeli dziecko mieszka w Holandii. W pozniejszym wieku (16 albo 18 lat, nie pamietam) dziecko moze samo juz zdecydowac, ze chce miec przywrocone polskie i nie bedzie z tym problemu. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: obywatelstwo dziecka 17.03.07, 19:15 był taki wątek niedawno: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24320&w=52722285&v=2&s=0 Odpowiedz Link
kingusia1974 Re: obywatelstwo dziecka 17.03.07, 19:47 Serdeczne dzięki za odpowiedź. Nigdy się w zasadzie ta kwestią interesowałam bo wydawało mi sie oczywiste i naturalne, że skoro jestem Polką to moje dzieciątko (przyszłe) nabywa obywatelstwo automatycznie. Ale wczoraj zostałam wprowadzona w błąd i postanowiłam sie upewnić w mojej racji. Dzieki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
tijgertje Re: obywatelstwo dziecka 17.03.07, 22:09 Mozna wiedziec, kto cie wprowadzil w blad i co powiedzial? Ciekawa jestem, bo po ostatnim zamieszaniu wokol podwojnego obwatelstwa wcale bym sie nie zdziwila, gdyby w przyszlosci (bliskiej) zmieniono przepisy i dziecko dostawalo tylko obywatelstwo kraju zamieszkania. Odpowiedz Link
kingusia1974 Re: obywatelstwo dziecka 18.03.07, 18:35 Koleżanka, która mieszka już w Holandii 4 lata. Mówiła, że rozmawiała na ten temat z kimś z ambasady. Ale zapytałam Was o to, bo coś mi się nie chciało wierzyć, że jak urodzę dziecko w Holandii a wciąz będe polską obywatelką aby moje dziecko takiego obywatelstwa nie nabyło po mnie automatycznie i żebym musiała się o to jakoś specjalnie starać a procedura miałaby być długa i skomplikowana. A o jakim zamieszaniu z obywatelstwami mówisz? Jakieś nowości? Ta sama koleżanka mówiła mi, że nie mogę być jednoczeście obywatelką polską i holenderską nawet jako żona holendra, że musze wybrać. Więc narazie zamieszanie w mojej głowie wprowadza moja koleżankia - zresztą bardzo dobra dziewczyna. Odpowiedz Link
tijgertje Re: obywatelstwo dziecka 18.03.07, 19:45 Ta sama koleżanka mówiła mi, że nie mogę być jednoczeście obywatelką polską i > holenderską nawet jako żona holendra, że musze wybrać. Kolezanka chyba wyprzedza fakty. Jako zona holendra mozesz miec 2 obywatelstwa. Ja mam i nie jestem tu jedyna. Ale jak pisalam, mozliwe, ze przepisy moga zmienic. Odpowiedz Link
kingusia1974 Re: obywatelstwo dziecka 18.03.07, 20:49 Tak się obawiam, że koleżanka wyprzedza fakty. Myślisz, że to możliwe, że wkrótce ta możliwość podwójnego obywatelstwa się zmieni. Moze masz jakieś informacje kiedy mozę to nastąpić. Odpowiedz Link
tijgertje Re: obywatelstwo dziecka 18.03.07, 21:24 Tego nie wie nikt, nie wiadomo, czy w ogole to nastapi. Byla ostatnio afera z czlonkami rzadu i parlamentu, posiadajacymi podwojne obywatelstwo, sporo szumu w mediach, wiec niewykluczone, ze ktos cos z tym bedzie chcial zrobic, ale to nic pewnego ani czy sie cos zmieni, jesli tak, to kiedy. Odpowiedz Link
kingusia1974 Re: obywatelstwo dziecka 18.03.07, 21:48 W każdym razie dzięki wielkie za informacje Odpowiedz Link
ada9611 Re: obywatelstwo dziecka 18.03.07, 22:24 ja mam dwa,moje dziecieta tez ,niepytane,sama sie zdziwilam,jak byalm w gminie wyrobic paszport,ale to bylo 3 lata temu wiec moze sie duzo zmienilo. Odpowiedz Link