ewaa.pl 28.11.07, 10:08 Moze to bedzie banalne pytanie ale dziewczyny kiedy ubieracie choinke na swieta, mozna juz w tym tygodniu czy jeszcze za wczesnie??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mad_die Re: swieta 28.11.07, 12:02 A u mnie w domu choinkę się ubierało zawsze tak na tydzień przed Wigilią. My ubierzemy nasze drzewko jednak gdzies w połowie grudnia. Odpowiedz Link
efkamarchefka2 Re: swieta 28.11.07, 12:20 to Wy chyba macie plastikowe? zywa sie przeciez osypie do swiat Odpowiedz Link
schinella Re: swieta 28.11.07, 13:00 Ja mam choinke ekologiczna, 1000 lat gwarancji full PCV ;-), zal mi tych wycinanych drzew i tego ze co roku kradli nam choinki z ogrodka. Ale do rzeczy... uwielbiam swiatelka na choince i cala ta atmosfere wiec ubieram drzewko juz w grudniu, w okolicach Mikolajek. Ale juz w pierwszy weekend grudnia ozdabiam dom na zewnatrz sosnowymi girlandami z dekoracjami. Juz sie nie moge doczekac, tak strasznie lubie swieta! Odpowiedz Link
ewaa.pl Re: swieta 28.11.07, 20:25 Dzieki dziewczyny za odzew...;-))) Chyba jednak ubiore okolo 5-6 grudnia,coreczka napewno bedzie zadowolona...:-)))) Odpowiedz Link
narutek Re: swieta 28.11.07, 15:23 my ubieramy choinke zawsze w wigilie rano. jakos tak z domu wynioslam, ze rodzice gotuja a dzieci ubieraja tego dnia choinke. w tym roku bedziemy chyba jednak tydzien wczesniej ubierac, bo na swieta szykuje sie male zamieszanie. ogolnie to nie lubie jak swieta "zaczynaja sie" juz pod koniec listopada i na wystawach w sklepach sa ozdoby a w srodku leca kolendy. dla mnie swieta to koniec grudnia, snieg i ta atmosfera oczekiwania trwajaca zaledwie kilka dni. Odpowiedz Link
tijgertje Re: swieta 28.11.07, 20:41 Choinka w listopadzie? Dla mnie zdecydowanie za wczesnie. Kupujemy w okolicach Mikolaja, ale glownie dlatego, ze potem trudno znalezc cos fajnego, lezy sobie w ogrofdku i ubieram kolo polowy grudnia. Kupuje od lat Noordman spaar, baaaardzo polecam, drozsze wprawdzie niz swierki, ale przy dzieciach sa super, bo maja miekkie igly, nigdy sie nie poklulam przy ubieraniu, w dodatku sie nie sypie. W ubieglym roku byly wszedzie nieduze w dooniczkach, takie moga stac w nieskonczonosc chyba, ale male egzemplarze nie sa zbyt geste. Ja kupuje takiego, co mu z czuba pol metra obcinam, zenby sie do pokoju zmiescil, bez korzeni, stoi czasem do konca stycznia:-) Po polskiemu:))) Zaczyna w pewnym momencie wisiec, galezie opadaja, ale sie nie sypie. Moj mezczyzna potem ma ubaw, bo tnie takiego suchego na kawalki i uroczyscie spala w ogrodku:-) Sasiedzi juz sie przyzwyczaili:-) Odpowiedz Link
corneliss Re: swieta 28.11.07, 21:12 dzieki Tygrysek za tipa w sprawie choinki - na pewno sie przyda :) bo... spedzamy swoje pierwsze swieta w Holandii w dodatku z Mlodym :) dziadkowie sa niepocieszeni... pewnie wczesniej pojedziemy na rekonesans do jakiegos centrum ogrodniczego, bo zdania mamy podzielone co do choinki - jesli zywa to tylko w doniczce ubierzemy pewnie okolo 15-go grudnia, a tymczasem dekoracje sie robia ;) dzis pieke pierniki - moje pierwsze - na razie ciasto mi sie chlodzi :) Odpowiedz Link
agnieszkaela Re: swieta 29.11.07, 10:20 Wg tradycji polskiej choinke sie uboerac powinno w Wigilie. Tak sie u nas w domu rodzinnym robilo. Odkad mieszkam w Holandii na swieta wyjezdzamy do Polski, wiec aby sie nacieszyc nasza choinka (sztuczna) ubieramy ja wczesniej, gdzies w polowie grudnia. Przed Mikolajkami na pewno nie, Sinterklaas raczej sie z choinka nie kojarzy. Za to dekroacje przed domem w naszej wiosce juz w pelnej krasie. Wido jak w dzien od ilosci lampek :-) Aby nie odstawac od sasiadow tez musze chyba w tym roku cos wiecej niz tylko lampki na malych iglakach przed domem przygotowac. Odpowiedz Link
andevi Re: swieta 02.12.07, 22:18 No wlasnie... razi mnie troche to, ze tu nie ma Adwentu...jakos brakuje mi tego okresu oczekiwania, zadumy, wyciszenia. Wszedzie komercja, a kartki swiatecznej o tematyce Bozonarodzeniowej to nawet nie uswiadczysz...balwanki, krasnoludki i inne cudaki, byle tylko zapomniec, po co i o Kim te swieta... My w tym roku tez po raz pierwszy, nareszcie na swoim.Zamierzam zrobic Wigilie po polsku, moze troche zmodyfikuje ze wzgeldu na malego, ktory na pewno bedzie nam podjadal z talerzy.A wiec choinke tez bedziemy ubierac w Wigilie.A potem juz po holendersku: Boze Narodzenie pewnie u tesciowej, na Szczepana moze goscie u nas. Rozmawialam niedawno z jedna znajoma Holenderka, z pokolenia naszych rodzicow.I Holandia znala wtedy wience adwentowe zawieszane u sufitu, zapalalo sie co tydzien jedna swiece w niedziele,a choinka byla dopiero na same Swieta.Byl tez Adwentkalender.Szkoda, ze juz nie praktykuja tej tradycji. Odpowiedz Link
schinella Re: swieta 03.12.07, 13:00 Ze smutkiem musze przyznac, ze swieta nie maja juz charakteru religijno-ludowego ale komercyjno-imprezowy, szczegolnie na zachodzie Europy. Polska ma wiele pieknych tradycji zwiaznych z adwentem i swietami, ktore dodaja uroku i kreuja atmosfere swiat. Chyba dlatego moj maz (Anglik) tak zawsze lubil swieta w Polsce. W tym roku swieta spedzimy w Amsterdamie i juz mysle skad wytrzasne karpia...! Odpowiedz Link
andevi Re: swieta 04.12.07, 11:53 Ja w zeszlym roku zamowilam karpia u visboera.Tydzien przed swietami, w Wigilie rano juz go mialam.Mozesz nawet poprosic, by Ci go spatroszyli i oczyscili z luski:) Za dwukilowego zaplacilam ok.12 euro. Odpowiedz Link