Dodaj do ulubionych

Holederski dowod dal dziecka

10.07.09, 10:31
Wyrabiamy naszej malej holenderski dowod, zeby mogla z nami jechac do Polski
na wakacje (ojciec jest Holendrem, mala nie ma jeszcze polskiego
obywatelstwa). Wlasnie sie dowiedzialam ze w Polsce (polskie?) dzieci podobno
nie moga podrozowac w UE na dowod, tylko potrzebny jest paszport. Wiecie, czy
to prawda i jak jest w Holandii? Dowod wystarczy, zeby ja zabrac do Polski?
Obserwuj wątek
    • meliloti Re: Holederski dowod dla dziecka 10.07.09, 10:31
      W tytule mialo byc "dla" oczywicie.
      • mamantkaa Re: Holederski dowod dla dziecka 10.07.09, 11:12
        Nie wiem jak jest w Holandii, ale o Polsce słyszałam, że dla dziecka
        wystarczy dowód osobisty do podróżowania w ramach UE. Łatwiej jest
        go wyrobić niż paszport (nie ma tak duzych restrykcji dotyczących
        zdjęcia, krótszy czas oczekiwania i mniejsze kolejki) i coraz więcej
        ludzi się na niego decyduje. Ale nie potwierdzałam tej informacji na
        jakiejś oficjalnej stronie.
    • tijgertje Re: Holederski dowod dal dziecka 10.07.09, 11:44
      Na terenie UE w zasadzie tubyczy dowod powinien wystarczyc, ale
      jezeli podrozujecie samolotem, to lepszy bylby paszport. Oficjalnie
      dowod powinien wystarczyc, ale na lotniskach mozna czasem trafic na
      rozne nadgorliwe typy. Nie wiem, co ma do rzeczy fakt pochodzenia z
      Polski? Dziecko ma tubylczego tate, tubylczy dokument, wiec
      oficjalnie jest tubylcem i tak ja wszedzie traktowac beda. Z tego co
      pamietam, to nesli synek lecial do Polski z dowodem, a nie
      przyznawala sie potem glosno, zeby jakies problemy z tego powodu
      miala. Co innego, gdybys wyjezdzala poza UE, wowczas dziecko musi
      miec paszport.
      • meliloti Re: Holederski dowod dal dziecka 10.07.09, 11:52
        Fakt pochodzenia z Polski nie ma nic do tego, masz racje. Mam tylko takie
        informacje z Polski i bede wracac sama z dzieckiem samolotem z Polski. Do Polski
        jedziemy samochodem i z tata, Tez mi sie wydaje ze oficjalnie niemowle moze
        podrozowac z dowodem w UE, wiec nadgorliwym typom sie nie dam ;) Ale pewniej bym
        sie czula, jakbym uslyszala, ze ktos juz tak podrozowal, a jeszcze lepiej - latal.
    • ika.alias Re: Holederski dowod dal dziecka 10.07.09, 11:50
      meliloti napisała:

> (ojciec jest Holendrem, mala nie ma jeszcze polskiego
      > obywatelstwa).

Jezeli jedno z rodzicow ma polskie obywatelstwo, to to obywatelstwo jest chyba automatycznie przyznawane i dziecku... Ojciec Tobiasa jest Holendrem i kiedy my po wpisaniu malego dostalismy wydruk z gemeente, to bylo juz tam napisane: "obywatelstwo: NL i PL".
      • meliloti Re: Holederski dowod dal dziecka 10.07.09, 11:55
        Ciekawe, myslalam, w sprawie obywatelstwa musze sie do ambasady udac. Troche
        dziwnie, jesli holenderski urzad wpisuje obywatelstwo polskie, a w Polsce
        dziecko nie jest jeszcze nigdzie "wpisane".
        • anitax Re: Holederski dowod dal dziecka 10.07.09, 12:13
          A nie prosciej wyrobic dziecku paszport?

Jesli bedziesz wracac sama a macie rozne nazwiska to wez kopie aktu
          urodzenia. Mnie kiedys nie chcieli w Niemczech przepuscic z
          dzieckiem przez kontrole jak mialam jeszcze paszport na panienskie
          nazwisko. Na szczescie maz byl z nami. Poradzono mi wtedy zabieranie
          ze soba kopii aktu urodzenia zebym mogla udowodnic ze to moje
          dziecko ...

• meliloti Re: Holederski dowod dal dziecka 10.07.09, 12:25
            Dowod byl za darmo, a paszport za oplata i nie podejrzewalam, ze w przypadku
            wyjazdu do Polski jest jakas roznica.
            • nesla Re: Holederski dowod dal dziecka 10.07.09, 12:51
              Ja latalam do Polski z obojgiem dzieci i na sam paszport i na sam
              dowod holenderski i rowniez na moj paszport holenderski z wpisanym
              dzieckiem. Raz sie czepiali na lotnisku o rozne nazwiska (nie
              przejelam nazwiska meza po slubie, a dzieci maja nazwisko po mezu),
              ale nie musialam miec zadnych aktow urodzenia. Jak Milena przestala
              byc podobna do swojego zdjecia w paszporcie (robionego jak miala 9
              miesiecy) to pomimo ze paszport byl jeszcze wazny musialam jej
              wyrobic nowy dokument, wyrobilam wiec dowor-karte ID i juz sie nie
              czepiaja.
              • ika.alias Re: Holederski dowod dal dziecka 10.07.09, 15:01
                nesla napisała:

> Jak Milena przestala
                > byc podobna do swojego zdjecia w paszporcie (robionego jak miala 9
                > miesiecy) to pomimo ze paszport byl jeszcze wazny musialam jej
                > wyrobic nowy dokument

Serio?

Ja wyrobilam Tobiasowi paszport, kiedy mial 4 tygodnie. W sumie tak "na wszelki wypadek", bo wtedy jeszcze nie byl nam potrzebny. Teraz, prawie 1,5 roku pozniej, maly na nim oczywiscie zupelnie juz do siebie nie jest podobny...
                • schinella Re: Holederski dowod dal dziecka 10.07.09, 22:55
                  Wlsnie sie informowalam w ambasadzie i mam takie oto informacje,
                  wrzuce wszystko w punktach bo rozne tematy byly poruszane w watkach
                  powyzej:
                  - jezeli jedno z rodzicow jest Polakiem dziecko automatycznie ma
                  obywatelstwo polskie (paszport tylko to potwierdza)
                  - paszport polski dla malucha wydawany jest na 1 rok
                  - ambasada moze dokonac transkrypcji aktu urodzenia na jezyk polski
                  i wyslac do urzedu w miejscu poprzedniego zamieszkania matki/ojca w
                  celu zarejestrowania nowego obywatela
                  - nie jest to jednoznaczne z nadaniem numeru pesel - numer pesel
                  jest automatycznie wydawany obywatelom polskim zamieszkalym na
                  terenie Polski
                  - numer pesel dla dzieci polonijnych jest wystawiany w momencie
                  wyrabiana paszportu 10-cio letniego (do wystawienia paszportu
                  rocznego dla malucha paszport nie jest potrzebny)
                  - w polskim paszporcie nie mozna dopisac dzieci stad musza one
                  podrozowac na wlasnym dokumencie podrozy (wlasnym paszporcie,
                  dowodzie osobistym)
                  - do wystawienia paszportu poskiego dla dziecka, konieczna jest
                  obecnosc obu rodzicow, gdyz jest to rownoznaczne z ich zgoda na
                  wystawienie paszportu i podrozowanie z jednym tylko rodzicem (zeby
                  matka nie zrobila dziecku paszportu i znikla)
                  - nie jest wazne na jakim dokumencie sie podrozuje, wazne zeby
                  wjechac i wyjechac na tym samym (to jest zwiazane z odprawa na
                  lotnisku - jezeli wjezdzasz jako obywatel polski, musisz wyjezdzac
                  jako obywatel polski a nie holenderski; na zwyklej granicy nie
                  sprawdzaja ale na lotniskach tak)
                  - od czerwca 2009 wszystkie nowe polskie paszporty sa biometryczne,
                  co oznacza koniecznosc zlozenia odciskow palcow w ambasadzie
                  • mamamaxia08 Re: Holederski dowod dal dziecka 11.07.09, 18:02
                    Witam :),
                    kilka dodatkowych informacji a propos wyrabiania polskiego paszportu:

"-ambasada moze dokonac transkrypcji aktu urodzenia na jezyk polski
                    i wyslac do urzedu w miejscu poprzedniego zamieszkania matki/ojca w
                    celu zarejestrowania nowego obywatela"
                    Myśmy nie mieli wpływu na podjęcie decyzji w sprawie polskiego aktu urodzenia -
                    zrobiono to automatycznie przy wyrabianiu pierwszego paszportu Maxia. Trzeba za
                    transkrypcję zapłacić (nie pamiętam ile :/)
                    Trzeba pamiętać, że wszystkie wymagane dokumenty (akt urodzenia dziecka, akty
                    urodzenia rodziców, akt uznania dziecka jeśli rodzice nie są małżeństwem) do
                    wyrobienia dzieciaczkowi paszportu polskiego muszą być międzynarodowe albo
                    przetłumaczone na język polski (oczywiście u tłumacza przysięgłego). Trzeba się
                    też się liczyć z tym, że w konsulacie zabiorą oryginały dokumentów i tłumaczeń.

"- od czerwca 2009 wszystkie nowe polskie paszporty sa biometryczne,
                    co oznacza koniecznosc zlozenia odciskow palcow w ambasadzie"
                    Do paszportów tymczasowych dla dzieci nie pobiera się odcisków :).

• mamantkaa Re: Holederski dowod dal dziecka 11.07.09, 19:11
                      > Myśmy nie mieli wpływu na podjęcie decyzji w sprawie polskiego
                      aktu urodzenia -
                      > zrobiono to automatycznie przy wyrabianiu pierwszego paszportu
                      Maxia. Trzeba za
                      > transkrypcję zapłacić
                      No jeżeli już się zdecydowaliście wyrobić polski paszport dziecku,
                      to chyba naturalne, że musi być w Polsce zgłoszony i "dopisany" do
                      ostatniego miejsca zameldowania w Polsce swojej mamy, czy taty. Nam
                      nie kazano tego robić przez konsulat, sami chcieliśmy. Inną opcją
                      było jechać sobie samemu do Polski i to załatwiać i tam przedstawiać
                      międzynarodowy akt urodzenia przetłumaczony na j.polski przez
                      tłumacza przysięgłego. Koszty byłyby nieporównanie wyższe z tym, co
                      zapłaciliśmy konsulatowi, żeby wszystko za nas załatwił. Brali tylko
                      kopie dokumentów (sami sobie skserowali). Paszport tymczasowy gotowy
                      był po godzinie, a polski akt urodzenia dostaliśmy pocztą do domu.
                      Więc myślę, że załatwienie tego przez konsulat jest i tanie, i
                      wygodne.
                      • mamamaxia08 Re: Holederski dowod dal dziecka 11.07.09, 19:25
                        Wszystko to racja, z tym że trzeba być na to przygotowanym. Nas nikt przez
                        telefon nie poinformował o konieczności:
                        - posiadania oryginału aktu uznania dziecka oraz
                        - tłumaczenia tego aktu na język polski
                        - posiadania przy sobie określonej gotówki (niemożność zapłacenia kartą).
                        W związku z powyższymi pierwszymi dwoma punktami musieliśmy podróż do Hagi w
                        sprawie paszportu dla Maxia odbyć 2 razy. Gdy ktoś mieszka "na miejscu" to nie
                        ma problemu ale jeśli na drugim końcu NL to się robi problemik ;). Pozdrawiam
                        • mamantkaa Re: Holederski dowod dal dziecka 11.07.09, 19:46
                          Dziwne, że nie poinformowano Was o tym telefonicznie. My dostaliśmy
                          szczegółowego e-maila ze wszystkimi potrzebnymi dokumentami.
                          Sprawdziliśmy też wszystko na stronie konsulatu i tam jest dokładnie
                          opisane co i jak. Wolałam sprawdzić wszytsko 3 razy niż musieć
                          jechać potem ponownie.
                          A do bankomatu, oraz do fotografa, który zrobi dziecku odpowiednie
                          zdjęcie do paszportu stałego, panie wskazują drogę :)
                          I również nie mieszkamy w Hadze, choć na szczęście też nie na drugim
                          końcu Nl.
                          • mamamaxia08 Re: Holederski dowod dal dziecka 11.07.09, 20:04
                            Opisałam naszą sytuację szczegółowo i kilka razy dopytywałam o niezbędne
                            dokumenty i... uzyskałam standardową (jak się okazało) odpowiedź, a na miejscu
                            usłyszałam, że przez telefon "nie było czasu" :O. Nie byliśmy wtedy jedyni w
                            podobnej sytuacji... Nie miałam internetu jeszcze, więc ten sposób dostępu do
                            informacji wtedy był niemożliwy dla mnie...
                            Teraz - w sezonie wakacyjnym - też trzeba się nastawić na to, że paszport będzie
                            do odbioru za 3 dni. Właśnie wczoraj odebraliśmy kolejny paszport synka, po 3
                            dniowym oczekiwaniu i "podwójnej" podróży z drugiego końca NL :).

• mad_die Re: Holederski dowod dal dziecka 11.07.09, 21:49
                  > Ja wyrobilam Tobiasowi paszport, kiedy mial 4 tygodnie. W sumie tak "na wszelki
                  > wypadek", bo wtedy jeszcze nie byl nam potrzebny. Teraz, prawie 1,5 roku pozni
                  > ej, maly na nim oczywiscie zupelnie juz do siebie nie jest podobny...
                  >

i pewnie paszport jest nieważny, bo pierwszy paszport wydają na rok -
                  przynajmniej polski
                  • ika.alias Re: Holederski dowod dal dziecka 11.07.09, 21:53
                    To holenderski paszport. Wlasnie sprawdzilam: wazny przez piec lat. :)
                    • mad_die Re: Holederski dowod dal dziecka 13.07.09, 15:05
                      To wszystko wyjaśnia :)
            • anitax Re: Holederski dowod dal dziecka 12.07.09, 14:32
              Nie mialam pojecia, ze dla dziecka dowod jest za darmo. Widzialam
              cennik i roznica miedzy dowodem a paszportem byla rzedu kilka
              euro ...
              • meliloti Re: Holederski dowod dal dziecka 12.07.09, 17:36
                Mozliwe, ze tylko w naszym urzedzie, ale na pewno ID jest za darmo. Ja jednak
                dla pewnosci zdecydowalam sie na paszport.
                • ika.alias Re: Holederski dowod dal dziecka 13.07.09, 00:32
                  To jest tak, ze oficjalnie od 12 roku zycia ma sie obowiazek noszenia legitymacji przy sobie. Pierwsza legitymacje dostaje sie za darmo. Chca w ten sposob zachecic mlodziez do wyrobienia i uzywania ID. Mozliwe, ze w takim razie jest to za darmo dla kazdego dziecka do 12 roku zycia?
    • efkamarchefka2 Re: Holederski dowod dal dziecka 13.07.09, 15:09
      ostatnio wyrabialam holenderski paszport dla mlodszej corki (tutaj
      urodzonej) i polski dla mnie. w gminie powiedziano nam, ze zarowno
      ID, jak i paszport sa platne. ID 37 euro, paszport 47, wiec
      zdecydowalismy sie na paszport, bo umozliwia podrozowanie tez poza
      granicami UE.
      w ambasadzie w Hadze okazalo sie, ze mimo, iz domumenty sa na druku
      miedzynarodowym, to i tak trzeba zaplacic za transkrypcje, bo nie ma
      na druku nic po polsku. absurd! przeciez w Polsce tez mozna dostac
      dokumenty na drukach miedzynarodowych (tez bez polskich instrukcji),
      wiec to oznacza, ze umieja napisac, ale przeczytac juz nie. nie bylo
      sie jednak z kim klocic - takie sa wymagania. ciekawe, kiedy cos sie
      z tym temacie zmieni?
      • anitax Re: Holederski dowod dal dziecka 13.07.09, 20:56
        w ambasadzie w Hadze okazalo sie, ze mimo, iz domumenty sa na druku
        > miedzynarodowym, to i tak trzeba zaplacic za transkrypcje, bo nie
        ma na druku nic po polsku.
        Transkrypcja to nie to samo co tlumaczenie. Transkrypcja polega na
        rejestracji aktu urodzenia wydanego poza Polska w polskim USC.
        Gdyby akt urodzenia nie byl wydany na druku miedzynarodowym, do
        kosztow za transkrypcje musialabys dodac koszty za tlumaczenie (30
        euro).
        • efkamarchefka2 Re: Holederski dowod dal dziecka 13.07.09, 22:36
          walnelam sie piszac! za tlumaczenie musialam zaplacic. za
          transkrypcje swoaja droga, ale za tlumaczenie dokumentow wydanych na
          druku miedzynarodowym tez. dyskutowalam o tym z pania w okienku, ale
          powiedziala, ze tlumaczenia mimo wszystko wymagaja w urzedach w
          Polsce.
          • femke81 Re: Holederski dowod dal dziecka 13.07.09, 23:49
            niestety...musi się najpierw zmienić polskie prawo, które mówi, że językiem
            urzędowym jest polski...wszystkie umowy i inne dokumenty muszą być po polsku.
            Mam nadzieję, że się to kiedyś wreszcie zmieni!!!i chociaż angielski będzie
            honorowany...
            • efkamarchefka2 Re: Holederski dowod dal dziecka 14.07.09, 10:01
              ja moge zrozumiec, ze jak dostana cos po holendersku, to nie wiedza
              co to jest. ale skoro wydaja dokumenty na drukach miedzynarodowych,
              gdzie tytuly rubryk zapisane sa w 10 chyba jezykach i wiedza co i
              gdzie maja wpisac, a jak dostaja taki sam dokument i nie umieja go
              odczytac, to juz nie rozumiem. przeciez to ciagle te same rubryki.
              no i spoleczenstwo mamy coraz lepiej wyksztalcone. wiec gdzie jest
              problem? przeciez druki miedzynarodowe sa chyba po to, zeby zycie
              ulatwic, a nie utrudnic?
              • tijgertje Re: Holederski dowod dal dziecka 14.07.09, 10:13
                efkamarchefka2 napisała:
                no i spoleczenstwo mamy coraz lepiej wyksztalcone. wiec gdzie jest
                > problem?

A no chyba tu wlasnie;-) Spoleczenstwo ma coraz wyzsze dyplomy, ale
                coraz mniej przekladaja sie one na rzeczywista wiedze;-)
                • femke81 Re: Holederski dowod dal dziecka 14.07.09, 12:30
                  mmm to nie takie proste, bo "zwykli" urzędnicy muszą się prawa trzymać - to
                  politycy powinni zmienić zapisy...
                  A co do wykształcenia - no niestety, kiedyś znajomość języków obcych nie była
                  potrzebna urzędnikom np. urzędu stanu cywilnego...a że w większości pracuje
                  jeszcze 'stara kadra' to jest z tym ciężko i rozumiem, że w USC w Polsce mogą
                  być potrzebne tłumaczenia...
                  Ale nie rozumiem tego, że w konsulacie w kraju, w którym dziecko się urodziło
                  jest to także potrzebne...(chociaż oni ten akt urodzenia wysyłają do Polski...,
                  no przecież mogliby to już jakoś usprawnić...)

• anitax Re: Holederski dowod dal dziecka 14.07.09, 10:49
            Efkamarchefka2, a kiedy sie staralas o transkrypcje? Ja niedawno
            skladalam wniosek i zaplacilam tylko za sama transkrypcje, za
            tlumaczenie nie placilam. Sama sie zdziwilam ...
            • efkamarchefka2 Re: Holederski dowod dal dziecka 14.07.09, 16:38
              w styczniu skladalam dokumenty. po okolo 4 miesiacach dostalam
              paszporty.
              4 miesiace! to tez straszne. rozumiem, ze wysylanie do Polski trwa,
              ze potem z nowu z Polski do Holandii. ale az 4 miesiace???
              • natalya20 Re: Holederski dowod dal dziecka 20.07.09, 20:29
                dzien dobry!
                zwracam sie z takim pytaniem. moj syn ma obywatelstwo holenderskie,
                jest teraz w polsce ale od wrzesnia ma rozpoczac w nl nauke. nie
                jestem w stanie wyrobic mu paszportu bo jego ojciec nie moze sie
                stawic osobiscie, a sprawa przez sad trwa wiele miesiecy. czy
                wyrabiajac id musi byc obecny i tata i mama? moze to byloby mi
                latwiej zalatwic...
                • meliloti Re: Holederski dowod dal dziecka 21.07.09, 09:32
                  Nam powiedzieli, ze jak jeden rodzic nie moze sie stawic, pisemne upowaznienie
                  wystarczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka