wislok1 Zagadka 25 14.10.13, 20:56 Co to za miejsce, gdzie w 1989 otwarto granicę Węgier z Austrią i ruszyła fala uciekinierów z NRD ? Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 25 17.10.13, 00:04 Nr 21 - Krems Myślałam najpierw ,że to Ybbs ,bo to tez dość duże miasto nad Dunajem. W końcu znalazłam to Tu Nr 22 - Timmelsjochpass ,włoska nazwa Passo del Rombo. Łączy Solden z San Leonardo in Passeiertal, a dalej Merano. Film z przejazdu przełączą. Tutaj Nr 23 - Grota miedzy Wiedniem a Baden -Hintterbruhl. Nr 24 - Kleinwalsertal -widziałam kiedyś film o tym rejonie. Dojazd możliwy tylko od strony Niemiec.Mieli unię celną z Niemcami i posługiwali się marka niemiecką. Po powstaniu UE i wejściu euro ten układ nie ma znaczenia. Nr 25 - to przejście jest ok. 10 km o Sopronu.To było oczywiste. Miałam problem ze znalezieniem info o tym pomniku ,ale w końcu udało mi się znaleźć krótką notatkę na forum węgierskim.Są to uchylone drzwi ,co na zdjęciu nie jest zbyt wyraźne. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 28 17.10.13, 23:06 Co to za masyw górski w Dolnej Austrii pokazano na fotce ? Odpowiedz Link
wislok1 Podpowiedź do 28 20.10.13, 19:54 Z masywu pokazanego na fotce jest blisko do Salamandry Odpowiedz Link
ennka Re: Podpowiedź do 28 21.10.13, 00:05 Nr 28 -myślę ,że chodzi o to pl.wikipedia.org/wiki/Rax-Schneeberg-Gruppe Wydawało mi się ,że to pasmo ze Schneebergiem należy już do Styrii. Natomiast pasmo ,o którym pisałam wyżej, to północ Dolnej Austrii i o nim od razu pomyślałam. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 30 17.10.13, 23:08 Na fotce dom urodzenia Mozarta. W jakim państwie urodził się Mozart ? Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 30 19.10.13, 12:54 Nr 26 - skansen jest w miejscowości Stubing ,około 20 km od Grazu. Nr 27 -Klagenfurt ,fontanna Lindwurm Nr 28 -to pasmo górskie to Manhartsberg,dzieli się na Waldviertel i Wineviertel. Leży mniej więcej na północ od Kremsu. Nr 29 - Rust, restauracja na wodzie. Nr 30 -w brew pozorom ,to najtrudniejsze pytanie. Salzburg był samodzielnym biskupstwem,ale w różnych okresach podlegał różnym cesarzom. W czasach Mozarta należał do Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego. Do tego Cesarstwa należało wiele krajów i narodów ,w tym również Austria. Tak naprawdę był on Austriakiem.Można jednak przyjąć ,że urodził się w Niemczech,jeśli przyjąć dzisiejsze nazwy państw. Odpowiedz Link
wislok1 30 doskonale !!! 20.10.13, 19:51 Mozart urodził się w pańswie kościelnym Arcybiskupie Księstwo Salzburg, ale było ono częścią zbioru państw i państewek, czyli Świetego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego. A cesarzem był władca Austrii. Salzburg jest od czasów Napoleona, od 1805, częścią państwa austriackiego. Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 35 23.10.13, 16:46 Nr 31 - Haas Haus ,nowoczesny budynek prawie na przeciwko katedry. W zagadkach wiedeńskich było pytanie o ten budynek. Nr 32 -Kaprun -Stausee, jezioro i tama. To jedno z najbardziej popularnych zdjęć z tego rejonu. Nr 33 - Dolina Otztal,Tirol Therme Langenfeld . To było najtrudniejsze,ale przeczytałam Twoje pytania do Justyki i to mi podpowiedział region , gdzie szukać. Nr 34 -Schloss Eggenberg koło Grazu. Nr 35 -To miasteczko to Judenburg , w Styrii. Niezmiennie pozdrawiam Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 36 23.10.13, 23:11 Co to za termy w Dolnej Austrii, koło granicy z Czechami ? Odpowiedz Link
wislok1 37 źle, ale ... 25.10.13, 18:44 ...niedaleko było od prawdłowej odpowiedzi, niewiele kilometrów Odpowiedz Link
ennka Re: 37 źle, ale ... 26.10.13, 00:07 Nr 37 - Ufff, znalazłam To Weissenkirchen w dolinie Wachau . Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 40 25.10.13, 18:10 Nr 36-Therme Laa 25 km od Mikulova ,nad Dyją/Thayą/. Nr 37 - Spitz w dolinie Wachau. Nr 38- Schloss Kittsee w pobliżu jez.Nezydreńskiego. Nr 39 - Na pierwszym planie jest chyba jez.Attersee,a dalej jez.Mondsee. Nr 40 - Termy w Bad Voslau , niedaleko Wiednia.W pierwszej chwili myślałam ,że to Baden, które jest zresztą tuz obok. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 43 26.10.13, 22:53 Dlaczego na granicy Austrii z Liechtensteinem jest szwajcarska flaga ? Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 45 26.10.13, 23:00 Jak mniejszość narodowa w Austrii ma swoją szkołę w tym budynku i organizuje imprezę ? Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 45 27.10.13, 14:55 Nr 41 - Jaskinia Obir w pobliżu Eisenkappel. Byliśmy w tych okolicach nad Klopeinersee,ale jaskini nie zwiedzaliśmy. Nr 42 -Schwaz -to nie było trudne przy podpowiedzi ,że miasto jest w Tyrolu. Nr 43 -Ponieważ interesy zewnętrzne Liechtensteinu prowadzone są głównie przez Szwajcarię. Przejścia graniczne do Austrii obsługiwane są przez szwajcarską służbę graniczną i celną. Na granicy ze Szwajcarią nie ma żadnych posterunków. NR 44 -Sankt Wolfgang nad jeziorem o tej samej nazwie. Nikt nie zapomni tego widoku ,kto go widział płynąc statkiem z Sankt Gilgen. Nr 45 -To jest szkoła mniejszości chorwackiej . Początkowo myślałam ,że słoweńskiej,ale jak pogooglowałam ,to doczytałam się ,że tam dominują Chorwaci. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 49 27.10.13, 20:07 Dlaczego ten moast na granicy Austrii i Wegier stał się bardzo znany ? Odpowiedz Link