Dodaj do ulubionych

Wartościowe książki i filmy dla dużych i małych

10.05.13, 14:00
Wiem, że jest już podobny wątek, ale ogranicza się do dzieci i do tematyki religijnej, ja chciałabym tutaj szerzej - i wiekowo, i tematycznie.

Jakie pozycje uważacie za anty-odmóżdżające: emocjonalnie, poznawczo? Przydatne wychowawczo? Takie, które były/są dla Was znaczące? Może coś nowego ostatnio się pojawiło?

Pewnie jak zwykle jestem strasznie do tyłu, ale dopiero tydzień temu obejrzałam z Młodszą (11 l.) "Życie Pi". Film piękny wizualnie, wzruszający, a przy tym nienachalny i niejednoznaczny. Można go zaklasyfikować jako film religijny, ale nie mający w sobie nic z wyznaniowej łopatologii. Jest kilka scen, które mogą być trudne dla młodszych czy wrażliwszych dzieci (sceny okrucieństwa zwierząt - nie pokazane na zbliżeniu, ale jednak jednoznacznie zasugerowane - to zresztą jeden z mocnych punktów filmu: pokazanie "pęknięcia" świata, w którym zwierzęta zabijać muszą).

Bardzo polecam. Pewnie można jeszcze dostać w kioskach i Empikach, był dołączony do któregoś z ostatnich numerów Newsweeka.
Obserwuj wątek
    • justyna.ada Re: Wartościowe książki i filmy dla dużych i mały 10.05.13, 14:05
      Też słyszałam, że Życie Pi to bardzo piękny film. A ja kiedyś obejrzałam z córką film, pokazywany króciutko w kinach parę lat temu "Mój przyjaciel lis". O dziecku i zwierzęciu, które do końca oswoić się nie daje. Mało tekstu, piękne krajobrazy, trochę smutny, ale nie za bardzo. Taki... o życiu.
      • mary_ann Re: Wartościowe książki i filmy dla dużych i mały 10.05.13, 14:09
        O, to koniecznie muszę poszukać, bo mała łyka najchętniej to, co "zahacza" o zwierzęta.
    • mkw98 dla dużych 10.05.13, 14:28
      Temat rzeka. : ) Ja na razie króciutko - wczoraj byliśmy zupełnie przypadkiem i w ciemno na filmie "Kwartet" - o emerytowanych śpiewakach operowych, brytyjski, z doborową obsadą. Bardzo pozytywne zaskoczenie. Śmieszny, a jednocześnie ściskający za serce. I dużo pięknej muzyki.
      • mary_ann Re: dla dużych 10.05.13, 14:42
        Brzmi kusząco.
      • verdana Re: dla dużych 10.05.13, 14:43
        Kwartet jest rewelacyjny. Tak dobrej gry aktorskiej nie widziałam, póki żyję.
        • verdana Tradycyjnie - recenzja Zwierza z Kwartetu 10.05.13, 14:45
          zpopk.blox.pl/2013/04/Usta-milcza-dusza-spiewa-czyli-starosc-nie-jest.html#axzz2StRm7sxk
          • sebalda Re: Filmy 10.05.13, 15:41
            Uwielbiałam oglądać z dziećmi filmy, najchętniej te wartościowe, ale te mniej też. Od jakiegoś czasu pogardzają/nie mają czasu, niestety;)
            Wiele lat temu jakoś namówiłam syna na film z cudowną Szaflarską Pora umierać. Syn był jeszcze stosunkowo mały (12-13 lat) i nie gustował jeszcze w takich filmach, ale jakoś ten wyjątkowo mu się podobał. A w tym roku ma wejść do kin biograficzny film o i z Danutą Szaflarską Doroty Kędzierzawskiej (którą też bardzo lubię) Inny świat. Czytałam bardzo pochlebne recenzje.
            Ja do tej pory jestem pod wrażeniem wspaniałego filmu Rozstanie www.filmweb.pl/film/Rozstanie-2011-609587, laureata wielu nagród. Film arcydzieło, starsze nastolatki na pewno mogą obejrzeć, młodsze mogą nie zrozumieć, bo jest bardzo skomplikowany psychologicznie. Polecam gorąco.
            Film, ktory zrobił wielkie wrażenie na mnie i na nastoletniej wówczas mojej córce to Powrót, rosyjski film (też nagradzany), który jest absolutnie doskonały pod każdym względem www.filmweb.pl/Powrot. Jest w nim sporo nawiązań biblijnych, gdybyście nie widzieli jeszcze (film z 2003 roku) polecam jako lekturę obowiązkową. Ogólnie lubię filmy tego reżysera (Andriej Zwiagincew), inny jego film, Wygnanie, jest tak wysmakowany wizualnie, że fotosy z niego mogłyby służyć jako obrazy. No i też porusza bardzo poważne dylematy moralne.

• luccio1 Re: Filmy 11.05.13, 03:04
              Film Pora umierać oglądałem na YT.
              Ogólne wrażenie dołujące. Matka popełniła kiedyś po kolei wszystkie możliwe błędy w wychowaniu Syna - a teraz ma pretensje do losu, że jest sama.
              (Tam jest scena, jak to syn przychodzi z wizytą do Mamy - przez głowę mu nie przeszło, żeby zajrzeć do lodówki = on nigdy nie zaopatrywał domu, zawsze robiła to Matka).
              Końcowy happy end wypada sztucznie, "papierowo".
    • mamalgosia Re: Wartościowe książki i filmy dla dużych i mały 11.05.13, 12:07
      Może to śmieszne i nie na temat, ale gorąco polecam musical "Dźwięki muzyki". My uwielbiamy całą rodziną - czyli i mali, i duzi, i naburmuszeni i weseli, i muzykalni i matematycy. Wpadające w ucho piosenki, piękne krajobrazy, uroda i radość dzieci, a nade wszystko prostota i miłość.
      • mary_ann Re: Wartościowe książki i filmy dla dużych i mały 11.05.13, 12:32
        Pewnie powinnam wiedzieć, ale nie wiem. Napisz coś więcej!
        • mamalgosia Sounds of Music 11.05.13, 14:30
          Naprawdę nie znasz?
          Pierwszy raz zachwyciłam się tym musicalem jako nastolatka i niedawno postanowiłam go sobie odświeżyć. Miałam nagrane na starej taśmie video. Jakoś gorzej niż fatalna, ale wciągnęło mnie. Po chwili dosiadł się Młodszy, bo przyciągnęła go muzyka. Potem dosiadł się Starszy, aaa bo tak (do tego, że mu się coś podoba oprócz piłki nożnej nie może się przyznać). Gdy zasiadł Mąż, uznałam, że coś w tym jest:). I tak trwaliśmy trzy godziny, co u moich dzieci zupełnie nienormalne. A potem zaraz nabyliśmy płytę, żeby móc obejrzeć i posłuchać w lepszej jakości i jak na razie obejrzeliśmy w sumie 4 razy, w nieustającym zachwycie:)

Treść jest naprawdę prosta i przewidywalna, choć oparta na faktach (lekko oparta bym rzekła, bo czytałam potem prawdziwą historię bohaterów). I nie tylko mi to nie przeszkadza, ale wręcz pociąga. Skomplikowanych spraw mam dość na co dzień. Każda scena mi się podoba. A chyba jest głód takiego prostego piękna, bo musical zdobył 5 Oscarów, 2 Złote Globy i 12 innych nagród. Ha, nawet specjalnie w tym roku wybieramy się do Salzburga by odwiedzić filmowe miejsca i zerknąć na dom rodziny von Trappów:). Młodszy opanował na klawiszach moją najukochańszą piosenkę z tego filmu - "Edelweiss". Siadam sobie u jego stóp i śpiewam

najbardziej chyba znana "Do-Re-Mi":

Jakość fatalna, ale jeśli masz ochotę, to znam kogoś, kto może Ci udostępnić płytę z filmem w całkiem dobrej jakości:)
          • verdana Re: Sounds of Music 11.05.13, 14:38
            "Dżwieki muzyki" to lektura obowiązkowa:)
            Wyszły na DVD.
            • mary_ann Re: Sounds of Music 11.05.13, 14:50
              Może jak usłyszę, to skojarzę. Mam patologiczną (nie)pamięć do tytułów i nazwisk reżyserów.
              Ale zaskakujące luki również:-)
          • luccio1 Re: Sounds of Music 12.05.13, 03:56
            Mamalgosiu,
            kiedy rozgrywa się akcja książki (film wygląda na lata 50., i to wcześniejsze)?

Dlaczego pytam:
            kiedyś, ponad 30 lat temu, Austria to był mój pierwszy wyjazd na zachód - wtedy z komuny. Oczywiście zachwyt krajem, który dla świeżego przybysza, w dodatku jakoś tam "zaopiekowanego", przedstawiał się jak istny raj na ziemi.

Teraz, po późniejszych obserwacjach i doświadczeniach własnych, i po jeszcze mocniejszych doświadczeniach Córki, na sam widok tego "raju" mnie otrząsa.
            • mamalgosia Re: Sounds of Music 12.05.13, 14:37
              Akcja rozgrywa się w latach 30tych, kończy się aneksją Austrii przez Hitlera
              • luccio1 Re: Sounds of Music 12.05.13, 20:54
                Dziękuję.
                W tzw. "międzyczasie" obejrzałem na YT niemiecką wersję filmu (wcześniejszą od hollywoodzkiej) - jest lepsza.

A jednak i tam jest coś, co mi zgrzyta: obraz Austrii jako "najbardziej katolickiego kraju na świecie".
    • mary_ann Wajrak _ "To zwierzę mnie bierze" 02.06.13, 16:11
      A. Wajrak, "To zwierzę mnie bierze".
      B. sympatyczne wydanie, poręczny format. Krótkie, ilustrowane zdjęciami autentyczne historie o zwierzętach.
      Kupiłam młodszej na Dzień Dziecka i chwyciło. (Dziecię ma lat 11 i b. dziecinne jest, dlatego uważam, że książka spokojnie nadaje się dla normalnych egzemplarzy w przedziale 7-12).

https://img401.imageshack.us/img401/6797/wajraktozwierz.jpg
      • mamalgosia Re: Wajrak _ "To zwierzę mnie bierze" 02.06.13, 17:28
        Wajraka lubię ja, ale dzieci nie zainteresował (cztery pory roku)
    • mary_ann ciekawa książka? 26.06.13, 08:31
      Nie rekomenduję, bo nie czytałam (za to mam zamiar), ale wygląda to na książkę wartą uwagi:

www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/2519/O-Bogu-i-czlowieku-Rozmowy---Zygmunt-Bauman
      (Bauman i Obirek rozmawiają o Bogu:-)
    • mary_ann "Między wiarą a Kościołem" - listy 03.07.13, 11:52
      B. fajna książka (nienowa, sprzed kilku lat), ale teraz w Merlinie za jedyne 10 zł:

merlin.pl/Miedzy-wiara-a-Kosciolem-Listy-o-szukaniu-drogi_Stanislaw-Obirek-Krzysztof-Dorosz/browse/product/1,766943.html?&qrtc_slt=&qrtc_tpl=tpl_user&qrtc_typ=usr&qrtc_pos=5

B. polecam (dla porządku oświadczam, że nie mam udziałów w Merlinie ani powiązań z tymże:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka