mary_ann
10.05.13, 14:00
Wiem, że jest już podobny wątek, ale ogranicza się do dzieci i do tematyki religijnej, ja chciałabym tutaj szerzej - i wiekowo, i tematycznie.
Jakie pozycje uważacie za anty-odmóżdżające: emocjonalnie, poznawczo? Przydatne wychowawczo? Takie, które były/są dla Was znaczące? Może coś nowego ostatnio się pojawiło?
Pewnie jak zwykle jestem strasznie do tyłu, ale dopiero tydzień temu obejrzałam z Młodszą (11 l.) "Życie Pi". Film piękny wizualnie, wzruszający, a przy tym nienachalny i niejednoznaczny. Można go zaklasyfikować jako film religijny, ale nie mający w sobie nic z wyznaniowej łopatologii. Jest kilka scen, które mogą być trudne dla młodszych czy wrażliwszych dzieci (sceny okrucieństwa zwierząt - nie pokazane na zbliżeniu, ale jednak jednoznacznie zasugerowane - to zresztą jeden z mocnych punktów filmu: pokazanie "pęknięcia" świata, w którym zwierzęta zabijać muszą).
Bardzo polecam. Pewnie można jeszcze dostać w kioskach i Empikach, był dołączony do któregoś z ostatnich numerów Newsweeka.