Dodaj do ulubionych

Leda mi opowiedziała że..

06.01.14, 17:46
Dziś gdzie my mamy święto 3 króli - we Włoszech jest Święto czarownic - tam się 3 króli nie kultywuje jak u nas. Tam 6 stycznia bardziej jest związany z czarownicami i ich paleniem na stosie.. Że też Leda w sama porę zdążyła wrócić do Włoch wink

Cytat z naszej rozmowy na GG:
"Tu w parku jest stos ułożony i o 18tej będzie kukła czarownicy palona.jest naprawdę święto.Befana o czarownica."

O i coś z kultury innych narodów można się dowiedzieć jak zna się osoby co w świecie bywają
Obserwuj wątek
    • krakuskaa Re: Leda mi opowiedziała że.. 06.01.14, 18:01
      , już palą kukłę czarownicy,smile
      hmmm co kraj to obyczaj, też się zastanawiałam dzisiaj o co chodzi z tymi trzema królami, dlaczego nie pracujemy w tym dniu??
    • inguszetia_2006 Re: Leda mi opowiedziała że.. 06.01.14, 18:11
      Witam
      Po co oni palą dobrą czarownicę, która im przynosi prezenty? Nie rozumiem tego.
      Pzdr.
      Ing
    • leda-is-one Re: Leda mi opowiedziała że.. 06.01.14, 18:24
      Maupa! wróciłam na czas ale ...mój czas,spalili jednak kukłę...
      tam miało być-Befana to czarownica-
      Faktycznie to swięto dzisiaj jest wielkie i to Trzech Króli to oni maja jak my Mikołaja i dają sobie prezenty.Tzn.tradycyjnie i rytualnie z Czarownicami dzien wiażą bardziej niz z Trzema Królami.ale,to oni dali nazwę,podwaliny pod święto czarownic bo to przecież Mędrcy,a tu się nie mówi Trzej Królowi ale Trzej Magowie.
      Dowiedziałam się tez że dzisiaj robi się dania z soczewicy.żeby było dużo pieniędzy w Nowym Roku.
      Dzisiaj sa Jarmarki/nasze odpusty/ z wszelkimi trakcjami i kukiełkami czarownic w roli głównej.
      Niektórzy mówią ze święto czarownic jest 5 tego,ale jakoś się im chyba skumulowało.
      A ja na obiad dzisiaj zrobiłam sobie zupę z kaszy jaglanej,na którą przepis podała Prognosis i zupa była przepyszna.
      Pozdrawiam Was wszystkich stąd-wróciłam.tzn wróciłam czyli wyjechałam....cholera,ja nie wiem czy ja wróciłam czy wyjechałam???? Befana-Leda
      • leda-is-one Re: Leda mi opowiedziała że.. 06.01.14, 18:27
        czyli mamy dzisiaj święto magii,jakby nie patrzećsmile
        • ja-tekla Re: Leda mi opowiedziała że.. 06.01.14, 19:26
          święto magii....
          tylko czemu ta czarownica na stos????
          • algaria Re: Leda mi opowiedziała że.. 06.01.14, 19:45
            ja-tekla napisała:

> święto magii....
            > tylko czemu ta czarownica na stos????

Bo Włosi chcą ogniska i mają ku temu pretekst, a czy upieką czarownice czy kiełbaski to już nie ważne wink
      • algaria Re: Leda mi opowiedziała że.. 06.01.14, 19:43
        Befana ale nie brytfanna big_grin
        • leda-is-one Do Befany Algarii 07.01.14, 05:36
          Otworzyłam dzisiaj oczęta i troszkę się zniesmaczyłam moim wczorajszym wpisem,konkretnie początkiem"Maupa" bo to prywatne nasze zwroty bywały.
          Na forum zabrzmiało mi źle.,,bardzo źle/ale dzisiaj dopiero-wczoraj było zabawne./
          Algaria przepraszam-wybaczsadmiałam wczoraj święto opiekunek polskich u mnie i chyba mi mózg rozmiękczyło drinkami.

Befana włochom kojarzy się dobrze,legenda niesie ze 3Królowie zostali uratowani od zakusów Heroda właśnie przez Befanę a nie proroczy sen jednego z Mędrców.Dlatego to święto 3Króli zaakcentowali świętem Befany.
          Oni lubią się bawić i robią jarmarki i widowiska przy wszystkich okazjach, a stos dla czarownicy jest wymowny i zrozumiały, mimo ze ma negatywny wydźwięk,to skłania do myślenia.
          Za rok pójdę zobaczyć i wam opowiem całe przedstawienie.
          • nagietek123 Re: Do Befany Algarii 07.01.14, 08:29
            Tez miałam wczoraj trochę magii. Przyszła sąsiadka, rozejrzała się i stwierdziła: nie masz jemioły? Bez jemioły cały rok goły. No więc żeby nie był taki goły, to z przyjaciółka chodziłyśmy ze dwie godziny po lesie w poszukiwaniu wspomnianej wyżej jemioły, a przy okazji trochę spaliłyśmy tych świątecznych kalorii. Znalazłyśmy wisi - jest piękna smile
            Ta sama sąsiadka w Nowy Rok przyszła i posiała ziarna na ten nowy rok "co by nas nie bolała głowa ani żaden bok" - rytuały są ważne, a świat jest pełen magii smile przez to ciekawszy.
          • algaria Re: Do Ledy 07.01.14, 11:34
            Nie rób scen - wszystko jest ok
            Nawet mi przez myśl nie przyszło że to tak odbierzesz i kajać się będziesz big_grin Nie zwróciłam uwagi... Wczoraj się użerałam cały dzień z natrętem i aż się boję pocztę otworzyć..

MaUpa to nie małpa big_grin Ja nie jestem z tych co byle czym się obrażają... zresztą gorsze epitety pod swoim adresem słyszałam - niekoniecznie niemiłe co niesprawiedliwe.. a maupa? maupa to maupa i już big_grin

Zresztą mi się należy bo wyrwałam się przed szereg ale sądziłam że po powrocie czasu mieć nie będziesz w ferworze zajęć i napisałam to co Ty powinnaś... To Ty mi wybacz
            • leda-is-one Re: Do Ledy 07.01.14, 12:32
              smilesmile smile

e tam..jakbyś nie napisała to by wcale wątku nie było.a tak to jest dwutorowy nawetwink
              • algaria Re: Do Ledy 07.01.14, 12:57
                Ja lubię takie ciekawostki z kraju i ze świata smile
                • babowa Re: Do Ledy 07.01.14, 17:50
                  i tak beda sobie z dziobkow spijac
                  obie maupy ryze
                  :d
                  • ja-tekla Re: Do Ledy 07.01.14, 18:44
                    ale czemu ryże?
                    ryżawa to była taka jedna, z serialu starego wink
                    • babowa Re: Do Ledy 07.01.14, 20:04
                      ryze to brzmi tak bardziej obrazliwie
                      skoro maupy sa ok, to chociaz tym ryzem chciałam miedzy oczy , no :d
                      • algaria Re: Do Ledy 07.01.14, 20:37
                        Ra(u)da małpa że się śmieli,
                        kiedy mogła udać człeka
                        widząc panią raz w kąpieli.

Wlazła pod stół cicho czeka
                        Pani wyszła drzwi zamknęła
                        małpa figlarz nuż do dzieła

Wziąwszy pani czepek ranny,
                        prześcieradło i zwierciadło
                        Szust do wanny!
                        • leda-is-one Re: Do Ledy 08.01.14, 05:33
                          ..hahahah...ryże to też i rude, a my obie rude prawie, z tym ze jedna ciemno ryża, a druga czarna z odblaskiem ryżego tylko..
                        • leda-is-one ;-) 08.01.14, 05:55
                          cd
                          Szust! Do wanny.
                          Dalej kurki kręcić żwawo!
                          W lewo, w prawo,
                          Z dołu, z góry,
                          Aż się ukrop puścił z rury.
                          Ciepło - miło - niebo - raj!
                          Małpa myśli: "W to mi graj!"
                          Hajże! - kozły, nurki, zwroty,
                          Figle, psoty,
                          Aż się wody pod nią mącą!
                          Ale ciepła coś za wiele...
                          Trochę nadto... Ba, gorąco!...
                          Fraszka! - MaUpa nie cielę,
                          Sobie poradzi:
                          Skąd ukrop ciecze,
                          Tam palec wsadzi.
                          "Aj! Gwałtu! Piecze!"
                          Nie ma co czekać,
                          Trzeba uciekać!
                          Małpa w nogi
                          Ukrop za nią - tuż, tuż w tropy,
                          Aż po progi.
                          Tu nie żarty - parzy stopy...
                          Dalej w okno... Brzęk! Uciekła!
                          Że tylko palce popiekła,
                          Nader szczęśliwa. -
                          Tak to zwykle w życiu bywa "

Pięknie pisał Fredro.dla dzieci tez.w komediowy nastrój mnie wprowadziłyście i ja jak ta małpa, się wykaraskałamwink
                          • algaria Re: ;-) 08.01.14, 17:18
                            Dobrze że to tylko "Małpa w kąpieli" Fredry, a nie jemu przypisywana "Bajka o trzech braciach" czy inna XIII księga Pana Tadeusza - którą pięknie czytał Olbrychski wink
                            • leda-is-one Re: ;-) 08.01.14, 19:29
                              To może bajkę o trzech braciach poczytamy /młodzieży/ na Walentynki???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka