algaria 05.04.14, 16:48 Panorama (zdjęcie) jakiego miasta wisi sobie u mojej córki w pokoju.. Jakie miasto przedstawia? W jakich barwach jest zrobione owe zdjęcie? Co charakterystycznego jest na tym zdjęciu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baba_potwor Re: Zagadka - panorama 05.04.14, 17:27 algaria napisała: > Panorama (zdjęcie) jakiego miasta wisi sobie u mojej córki w pokoju.. > > Jakie miasto przedstawia? 6 buław, Papież, 4 denarów. Rzym mi z tego wychodzi. > W jakich barwach jest zrobione owe zdjęcie? Rycerz monet, rycerz kielichów, 5 mieczy. Hmmm... sepia? > Co charakterystycznego jest na tym zdjęciu? Królowa pucharów, 4 buław, 3 denarów. Ona i jeszcze jakaś koleżanka albo dwie na tle tej panoramy. Odpowiedz Link
inguszetia_2006 Re: Zagadka - panorama 05.04.14, 18:24 Witam Charakterystyczne dla miasta - Świat Z czym się miasto oprócz tego kojarzy? - Arcykapłan Jakie kolory ma fotografia? - 8 buław Co przedstawia fotografia? - 9 mieczy To miasto światowe, otwarte na ludzi, ruch, nie jest to na pewno Pcim Dolny;-P Kojarzy się z papieżem, faktycznie. Kolory fotografii czarno-białe, bo 8 buław to kominiarz;-D Zdjęcie przedstawia coś żelaznego, przytłaczającego jak np. Wieżę Eiffel'a, albo Statuę Wolności, albo panoramę z dwoma wieżami, czyli Nowy York. Podsumowując - Paryż, Nowy York lub Rzym, bo wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, co by pasowało do karty Świat i Arcykapłana. A w 9 mieczy byłyby ruiny jakieś, coś co upada, powoli zanika, rdzewieje, ząb czasu to "coś" nadgryza. Świat pasuje też do Colosseum, bo to okrągłe i to okrągłe;-D Pzdr. Ing Odpowiedz Link
freya_v Re: Zagadka - panorama 05.04.14, 20:23 Miasto-mag kolory-królowa mieczy coś charakterystycznego-rycerz buław Mi to się z Nowym Yorkiem kojarzy i statułą wolności bo ten mag ręke w górze trzyma u Waita i rycerz buław też buława wysoko a buławy to żywioł ognia przecie zdjęcie czarno białe. Odpowiedz Link
nagietek123 Re: Zagadka - panorama 06.04.14, 10:00 To jest to miasto - 5 kijów, Rydwan, Sprawiedliwość To są te kolory To jest charakterystyczna budowla, przedmiot - Koło, Sąd 1. Rzym, bo rydwan z Rzymem mi się kojarzy. Na drugim miejscu Nowy Jork, bo Na mojej karcie jest szla niczym ta, która trzyma Temida. Wejście do sądu na karcie tez przypomina znane mi z filmów schody do różnych sądów w Stanach prowadzące 5 buław kojarzy mi się z wykuwaniem czegoś, przebijaniem się przez przeszkody, tu by raczej Nowy Jork pasował, bo w Rzymie jest więcej luzu, zabawy, korzystania z życia. Poza tym na karcie rydwan jest chyba cadillac - symbol Ameryki i rockman. Kolory? Tu jeszcze gorzej, dziewczę na karcie śni: jakiś zielony skrzydlaty potwór, złoty Chełm, złota korona, kosztowności. No więc stawiam na zieleń i złoto. Charakterystyczna rzecz - Koloseum, może też być Moulin Rouge w Paryżu, albo wieża w Pizie , albo Plac z bazyliką św. Piotra w Rzymie. Odpowiedz Link
nagietek123 Re: Zagadka - panorama 07.04.14, 21:58 A moje karty ani trochę nie kojarzą się z Paryżem Odpowiedz Link
marta.89 Re: Zagadka - panorama 07.04.14, 20:21 Witam. Jakie miasto: paź denarów +Q pucharów - pierwsze co mi przyszło na myśl to Wenecja W jakich barwach: 4 pucharów + 4 buław- czarno białe co przedstawia: rycerz denarów + 10 mieczy- budynki, zabudowania, mogą być zniszczone lub nawet jakieś ruiny Odpowiedz Link
marta.89 Re: Zagadka - panorama 07.04.14, 20:23 co do budynku to może być jakiś reprezentacyjny tak mi jeszcze przyszło Odpowiedz Link
algaria odpowiedź 07.04.14, 20:36 Młoda ma na ścianie panoramę Paryża widzianą z jednego z mostu nad Sekwaną. Całe zdjęcie jest czarno szaro białe - zresztą to już wieczór na zdjęciu - jest dużo mostów i budynków a nad nimi góruje jeden jedyny kolorowy akcent - Wieża Eiffla w kolorze żółtym Najbliżej była Inga - bo wymieniał któryś z kolei Paryż i Wieże- a podobno i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... Gratuluje i sobie coś wybierz A reszcie dziękuję i polecam Odpowiedz Link
inguszetia_2006 Re: odpowiedź 07.04.14, 20:53 Witam O, już rozumiem tego Arcykapłana, że niby w świecie wyznacza trendy i taki przemądrzały jest jak Francuzi. Wybieram sobie życzenie, żebyś poderwała i skonsumowała doktora;-D Można tak? Pzdr. Ing Odpowiedz Link
algaria Re: odpowiedź 07.04.14, 20:56 Chciałabym, chciała... choć nierealne to, ale chciałbym, chciała Żadnego romansu w kartach mi na ten rok nie przewidziałaś.. więc tyle mojego co se popatrzę Odpowiedz Link
marta.89 Re: odpowiedź 07.04.14, 21:19 Też byłam blisko Ten paź i Q pucharów od razu z Wenecją mi się skojarzyło jako właśnie mosty i woda, a tu proszę na zdjęciu też są. Kolorystyka też przyszło mi na myśl, że jest ograniczona, czegoś tam brakuje, a co przedstawia budynki i budynek reprezentacyjny czyli coś z czego słynie Paryż a to 10 mieczy to faktycznie mogło pokazać coś przytłaczającego, w sensie coś co góruje nad resztą obrazu i na 10 mieczy też jest noc. Super ćwiczenie, więcej takich) Algario może mnie też pochwalisz(( Odpowiedz Link
algaria Marto 07.04.14, 21:23 Byłaś bardzo blisko - cięzko jest odczytać z kart np konkretne miasto 10 mieczy to wieża z metalu - no można to tak podciągnąć U nas zawsze jest jakaś zagadka do dyspozycji także zapraszam do ćwiczeń Odpowiedz Link