Dodaj do ulubionych

OFE - decyzje do końca lipca

04.07.14, 18:26
Z życia zagadeczka - bo pojęcia nie mam co i jak - funduszy dużo, okres się długi wydaje, krzyku dużo Donnie robi, postanowiłam kart zapytać.
Tam, gdzie są 2 karty to skutek decyzji, spodziewany "koniec"
Prawdę mówiąc,byłam przekonana o lepszych wynikach, dobrym rokowaniu... a tymczasem patrzcie;
OFE
1. Aegon -2 Buł/ o - i tak nie zaczne, z powodów osobistych. OK.
2. Allianz 9Miecz - 17/ o skutek Nie ma o czym mówić, łamanie głowy kołem, skutki żałosne,niewspółmierne do sprawy.
3.Amplico- R Den/o 9Den. Nie mają zbyt dobrego zarządzania, ale emeryturę wypłacają.
4. Aviva G Den //o R Den/o - No. Nie zawierać interesów lepiej.
5. Aviva BZ WBK - G Kiel - Inspirująca współpraca
6. G Kiel 7 Miecz/o To samo. Mogę mieć z nimi na starość nieja kie problemy...jednakże.
7. Generalli 9Miecz - 17/o - Tak jak w przypadku Allianza - coś trzaśnie, gwiazdy tak mówią.
8. ING 5 Den/ odw. - 4 Den/ odw. Bida z nędzom. Splajtuje albo co...
9. Nordea 13 wynik K Kiel Dociągnięty Głupiec odw. Koniec przed początkiem . Zły początek. A dlaczego/
10. Pekao - 0 /odw, 16 - tu Bóg wyprowadza mnie z błędu. Czyżby wszystkie kandydatury miały jakiś feler? Nie, nie wiesz w co wkładasz kasę .
Dori me...
11. PKO BP - 5 Den/ odw, 4 Buław/odw. Biedniutki. Nie umieją zrobić ani utrzymać sukcesu.
12. Pocztylion 7 Den ->G Kiel/odw . Może być niezły, inwestycje w miarę stabilne, ale MOGĄ paść, bo duże i trochę mogą być na wyrost. W efekcie więcej włożą np. na rozwój własnej firmy, a emerytury będą oszukane albo żle obliczone.
13. PZU 8 Kiel. Znam, byłam klientem. Końcówka nie bardzo, karty zapomniałam.
14. WARTA - 0/odw. 13/odw, 8/odw Niezbyt dobry początek, inwestycja*** ... kłopoty z prawem. Niezbyt dobry cykl.

A co u was? Jakie jest wasze zdanie na temat OFE?
Zapytałam jeszcze dlaczego takie fatalne wyniki - wyszły 5 Buław i 5 Denarów /odw.
Będą konkurowały na giełdzie i próbowały "nie dać się" - będą walczyły z Tuxem, a on jest zdecydowany ściągnąć fundusze z rynku do ZUS.
Zapraszam do zagadki i dyskusji smile
Obserwuj wątek
    • ag_at5 Re: OFE - decyzje do końca lipca 04.07.14, 19:25
      Bardzo ważny temat, żeby tylko nie okazało się, że pieniądze z ofe - za kolejne 10 lat, znowu zasilą zus.
      Ja intuicyjnie wybrałam PZU. Może dlatego, że jestem starej daty, a byc może dlatego, że widzę co się dzieje na rynku. Firmy pojawiają się i znikają, o każdy grosz trzeba walczyc - i dobrze by było miec z kim.
      Ciekawa jestem tej dyskusji.
      • camaretto Re: OFE - decyzje do końca lipca 04.07.14, 20:04
        Mówisz coś jakby pod te odwrócone 5 Denarów. Nie wiadomo, co planuje premier, tak naprawdę, bo on walczy coś ostro, za 10 lat też nie wiadomo co może wymyśleć następny.
        Fatalnie coś wygląda pozycja Allianz i Generali, mocnych firm zachodnich wydawałoby się na rynku. Prawdę mówiąc, byłam prawie zdecydowana na mocną firmę zachodnią z "przyszłością" sad . Tymczasem muszę sprawę przemyśleć. Pocztylion inwestuje dużo, jednak GKiel/odw. sugeruje, że niewiele z tego zobaczymy/zobaczę. Polskie banki - ING i PKO BP wyglądają na splajtowane, dziwi Śmierć (13) przy Nordei i Warcie, przy tej ostatniej kłopoty z prawem.
        Może zdecyduję się na PZU, widziały galy co brały. Nordea może dokonać podobnej fuzji jak Nederlanden, które dziś jest Aegonem - K Kiel brzmi obiecująco jako wynik tego 'zniknięcia" Jednak odwrócony Głupiec, tak jak i w przypadku Warty i Pekao sugeruje że oczekiwania są zbyt dużym kłopotem dla nich być może - może się mylę....
        • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 04.07.14, 22:52
          Kiedy jakiś fundusz ma słabe wyniki i osiąga niskie dochody (zwykle jedno z drugim się łączy),to wtedy inny OFE przejmuje jego członków i aktywa.Tak już wiele razy było.
      • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 04.07.14, 22:47
        Powtarzam to samo,co napisałam Algarii.- nie ma takiej możliwości, że OFE zniknie wraz z pieniędzmi swoich członków.
    • algaria Re: OFE - decyzje do końca lipca 04.07.14, 21:41
      AEGON - mam tam znajomego (pracuje na wysokim stołku) i też go nie lubię (jego jako znajomego i Aegon jako firmę) i też nie wybrałabym ze względów osobistych..wink

Ja jeszcze nie wybrałam mam w ING i chyba zostanę bo chociażby przez to że te składki są dziedziczne, o czym zapominają rodziny zmarłych i w OFE ponoć jest kilka milionów, które czekają na spadkobierców.
      Ty mi nawet nie mów że ING splajtuje big_grin

Musze się za to wziąć - i to w przyszłym tyg
      • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 04.07.14, 22:43
        To nie tak. Nie masz się co obawiać plajty funduszu.Poza tym akurat ING jest jednym z najlepszych funduszy , w minionych
        latach pod wielu względami najlepszy i jeśli on miałby splajtować,to wcześniej splajtują inne.Dlaczego tak uważam? Dlatego,że zarządza największymi aktywami,a od tych aktywów są naliczane prowizje-czyli ma największe dochody.

Co oznaczałaby taka plajta? Gdyby taki fundusz splajtował, to to nie ma żadnego wpływu na aktywa w nim zgromadzone, ponieważ OFE nie może położyć łapy na tej kasie,ani ona nie wchodzi w skład masy upadłościowej.Te aktywa leżą w banku depozycyjnym, który odpowiada za nie i ich pilnuje i je gwarantuje, a gdyby tez ten bank splajtował,to jeszcze są reasekuracje i gwarancje skarbu państwa. To jest naprawdę prawnie bardzo mocno zabezpieczone i nie ma takiej możliwości,że ktoś straci pieniądze ponieważ OFE zbankrutował.

Ryzyka są inne: nietrafione inwestycje zespołu zarządzającego,gwałtowne spadki na giełdzie i zmiany ustaw regulujące te tematykę.
        Osiągane wyniki poszczególnych funduszy zależą głownie od- jakości zespołu analityków i ich umiejętności, którzy zarządzają inwestycjami oraz od wysokości pobieranych prowizji.Te ostatnie obecnie się ujednolicają i ulegają obniżaniu.
    • ag_at5 Re: OFE - decyzje do końca lipca 04.07.14, 23:00
      Dziedziczenie jest regulowane ustawą, więc kazde ofe ma tak samo,
      Reasekuracja, gwarancja skarbu i jedna decyzja rządu i wszystko zmiata zus.
      Tak, jak mówi Szamanka - zdolny, przytomny na umyśle zespół to podstawa sukcesu. Plus prawo nie działające wstecz.
      Zresztą z przyjemnością poczytalam.
      • tekla-ja Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 08:57
        ja bym sie tak bardzo na zyski z OFE nie napalala...
        Panstwo nie zmiotło, panstwo pozwoliło samej decydować, a nie pod przymusem być zapisywaną, co akurat pochwalam. To ja chcę decydować, czy ZUS, czy OFE.
        Poza tym - OFE nie gwarantuje minimalnej emerytury, a ten paskudny ZUS tak.
        Panstwo nie gwarantuje funduszy, to nie tak działa. To osobiste ryzyko.
        Podobnie jak było z Amber. Jeśli ktoś uwierzył w cudowny 80 % zysk - to teraz sobie w brodę pluje wink. Naiwnych nie sieja, sami rosną.
        • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 09:41
          Ja nigdzie nie napisałam, że państwo gwarantuje zyski z funduszy ,a mam wrażenie, że tak to zrozumiałaś. Piszę to wyraźnie , pisząc o ryzyku inwestycyjnym. Emeryturę z ZUS i tak będziesz miała, bo przecież olbrzymia większość środków jest teraz w ZUS.
          Za minione 10 lat najlepsze OFE uzyskały blisko 8% średniej stopy zysku.(chodzi o wewnętrzna stopę zysku czyli nie licząc prowizji i opłat)
          Ile to jest w procentach?

PORÓWNANIE OFE WEDŁUG STOPY ZWROTU OD POCZĄTKU DZIAŁALNOSCI NA DZIEŃ 3-07-2014
          Nazwa funduszu

ING OFE +292,80%
          Nordea OFE +279,70%
          Generali OFE +269,40%
          Warta OFE +266,40%
          PZU Złota Jesień OFE +265,10%
          Aviva (d. CU) OFE +260,90%
          AXA OFE +257,70%
          PKO BP Bankowy OFE +254,00%
          AEGON OFE +251,80%
          Amplico OFE (d. AIG OFE) +250,40%
          Allianz Polska OFE +245,20%
          Pekao OFE +241,20%
          Pocztylion OFE +225,50%
          Trzeba pamiętać ,że to jest systematyczne inwestowanie i oszczędzanie, a nie zdeponowanie
          całej kwoty na początku, kiedy powstały OFE.(czasami ludzie tego nie uwzględniają w swoich wyliczeniach i porównaniach)
          Te blisko 8% stopy zysku ,to jest bardzo dobry wynik,a mógłby być/ jeszcze lepszy, gdyby OFe od początku miały ustalone znacznie niższe marże i prowizje,które mnie bulwersowały i nie miały żadnego uzasadnienia.
          Należy przewidywać,że w przyszłości te wyniki mogą być słabsze z uwagi na stabilizację i rozwój naszego rynku.( w Zachodnich krajach wyniki takich funduszy są niższe,a nie wyższe niż u nas.)
          Trzeba też powiedzieć,że ostatnia decyzja rządu odnośnie OFE zmarginalizowała je jako źródło przyszłej emerytury z uwagi na nikły procent składki jaki tam trafia.

Natomiast co do ZUS, to niestety sytuacja demograficzna jest taka, że perspektywy na dobrą emeryturę są żadne.Emerytury będą głodowe.Dotyczy to zwłaszcza młodszych ludzi,bo ta sytuacja demograficzna będzie się pogarszać.Jeśli ktoś nie założy sobie jakiegoś programu gdzie będzie dodatkowo zbierał na emeryturę,to niestety, będzie żył na starość w nędzy.
          W takich programach liczy się długość oszczędzania, czyli czas inwestowania.To działa jak taka śnieżna kula- im dłużej się toczy,tym szybciej przyrasta.

Nasi dziennikarze jak to zwykle oni ,najczęściej potrafią robić tylko szum i zamieszanie.Gdy pierwsze osoby poszły na emeryturę i dostały po kilkanaście złotych emerytury z OFE, podniosła się medialna wrzawa .To nie mogło być inaczej, biorąc pod uwagę wysokość wpłacanych składek przez te osoby i krótki czas jej wpłacania. Jeśli ktoś wpłaca po 50.-zł miesięcznie przez 5, 10 lat,to na pewno z tego nie będzie miał emerytury.
          • tekla-ja Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 10:18
            szamanka, pisałam ogólnie, nie konkretnie do ciebie wink
            I nie o gwarantowane zyski mi akurat chodziło, tylko o samo OFE.
            Gdy np. w USA fundusze upadały, z takich lub innych powodów, ludzie na lodzie zostali, więc wole jednak biedny ZUS niż wypasione OFE - nie lubię ryzyka.
            Co nie oznacza, że inni muszą tak samo wink
            • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 11:06
              Rozumiem,ale wyjaśniałam też,że nie ma takiej możliwości,by jeśli Powszechne Towarzystwo Emerytalne upadnie ludzi stracili pieniądze.
              OFE i PTE to są dwie różne osoby prawne. PTE jest spółka akcyjną,która zarządza funduszem,a OFE to jest worek pieniędzy zdeponowany w banku, do którego PTE nie może sięgnąć. Jeśli PTE zbankrutuje,to straty ponoszą jego właściciele, czyli akcjonariusze.(PTE są w formie spółki akcyjnej)

Owszem, zdarzało się,że na zachodzie różne fundusze upadały,ale one nie miały takich zabezpieczeń jak mają OFE.
              Mnie absolutnie nie zależy, by ktoś był w OFE lub w ZUS,ale nie lubię gdy się ludziom robi wodę z mózgu poprzez propagandę. Rząd sięgnął po pieniądze z OFE, bo sytuacja gospodarcza tego wymagała i trzeba było obniżyć poziom długu publicznego,a nie dlatego,że OFE są be,jak to nagle zaczęto przedstawiać.Tak, jakby OFE same sobie ustalały takie ,a nie inne marże i prowizje. To przecież wszystko było ustawowo przeprowadzone kiedy OFE powstawały i albo wtedy PTE miały" mocne argumenty" w ręku kiedy rozmawiano i lobbowano na rzecz takich,a nie innych rozwiązań, albo posłowie i ludzie,którzy opracowywali te reformę nie mieli zbyt dobrego rozeznania w temacie,co też jest możliwe biorąc pod uwagę,że w tamtych latach giełda dopiero co powstała u nas.
              W ZUS też masz ryzyko i to duże, jeśli nie większe. Jeśli w kraju będzie kryzys,a sytuacja demograficzna się nie poprawi ,to ZUS będzie obcinał emerytury,bo z próżnego i Salomon nie naleje. Rząd wyliczy ile może wypłacić i tyle. Takie jest ryzyko !
              Ludzi starych przybywa,młodych coraz mniej,a jeszcze dwa miliony jest za granicą i nie wnosi do ZUS składek.Nie wiem czy samo wydłużenie wieku emerytalnego załatwi tę sprawę.Obawiam się,że nie.Tym bardziej , że partie,które chcą wygrać wybory już oznajmiają ,że tę ustawę wycofają.
              Wszystko więc na to wskazuje,że za kilkadziesiąt lat czeka nas zapaść emerytalna.

'Jeśli nie jesteś gotowy zmienić swojego życia,nie można ci pomóc".
              Hipokrates(460-377 p.n.e.)
          • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 15:05
            Gdyby ktoś chciał sobie poczytać jaka jest przyczyna ,że to ZUS przejął składki i aktywa OFE :www.gf24.pl/11876/skok-na-ofe
    • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 15:01
      Tutaj masz aktualny wykaz OFE wraz z ich fachową,ekspercką oceną uwzględniającą różne czynniki. np. ocenę ryzyka inwestycyjnego jakie wynika z prowadzonej polityki danego funduszu,np. w ostatnich latach Pocztylion inwestował agresywnie,by dogonić inne fundusze.
      Natomiast,to co piszesz o nim nie może mieć miejsca-OFE nie może sobie dobierać według uznania na własny rozwój,ani nie będzie wypłacał emerytury.Te pieniądze na końcu będą przekazywane do ZUS i z ZUS będziesz otrzymywać jedną emeryturę.
      1
      ING OFE
      78,19 pkt

2
      Generali OFE
      77,45 pkt

3
      AXA OFE
      76,94 pkt

4
      Polsat OFE
      63,74 pkt

5
      Allianz Polska OFE
      61,93 pkt

6
      Aviva OFE
      56,41 pkt

7
      Warta OFE
      55,03 pkt

8
      Aegon OFE
      53,62 pkt

9
      PZU Złota Jesień OFE
      49,96 pkt

10
      Pekao OFE
      39,65 pkt

11
      PKO BP Bankowy OFE
      38,24 pkt

12
      Pocztylion OFE

Przepraszam,że piszę tak obszernie na temat nie związany z tematyką forum,ale temat został wywołany,a sądząc po różnych wpisach,(nie tylko na tym forum, )świadomość tego ważnego tematu nie jest zbyt duża i sadzę ,że może moje wpisy mogą się komuś przydać.
    • ag_at5 Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 18:52
      Ja tam się cieszę z podejmowania takich tematów. To jest realne życie i zawsze można się douczyc, zwłaszcza, że są osoby znające dobrze zagadnienie.
      Rozbuchany medialnie temat ofe jest ważny, chociaż to tylko ok 3% wynagrodzenia; ale z perspektywy lat pracy całego życia to spory pieniądz. Warto więc w miarę możliwości wybrac nieźle, żeby nie byc przerzucanym z rąk do rąk.
      Ja w każdym bądź razie dziękuję za wyczerpujące info. I życzę rozwijania inteligencji finansowej, zwłaszcza sobie, bo mi zdechła.
    • camaretto Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 19:41
      Teklo, tak czy inaczej wpłacasz naa ZUS, tyle tylko, że tym sposobem " ściągną " znów z OFE sporo kasy, bo wcześniej było losowanie funduszu, i on miał prywatnie zastąpić niejako biednym Polakom, którzy sfrustowani żyli z głodowych emerytur i rent te wydatki, których państwo na podniesienie emerytury "nie mogło " -tak się to podówczas nazywało, ponieść. Osobiście załatwiałam 20 lat temu mojej chorej mamusi rentę, więc pamiętam i emerytury podstawę, od której ZłodziejUStawowy obliczał podówczas wypłatę -0 najbardziej mnie zdziwiły jako dobrą matematyczkę i przyszłą ekonomistkę, wyrażenia typu 37% od 50% albo coś w ten deseń.
      Lekarstwem na wszystko miała być prywatyzacja, no i 2 filar. 3 filar to były pieniądze, które prywatnie mogłeś składać podejmując umowę z jakąś firmą, były takie ubezpieczenia, i są nadal.To było "dowolnością'. Teraz wolno ci - na razie poodkładać trochę z e ściąganej składki na funduszach emerytalnych i to trzeba zadeklarować, póki co, do końca lipca, bo inaczej kasę " automatycznie wessie" ZUS, który jak wiadomo padł.I o to idzie sprawa. Boję się trochę, że wielu leniwych Polaków nic nie zrobi, i za tym pójdą niby to "chciane" ustawy blokujące 2 filar. Dokładnie tego jeszcze nie doczytałam ale coś już kumam więc zrobiłam porównanie karciane, na wszelki wypadek. Tam trzeba jeszcze p[odpisać, że zna się treść tych zmienionych ustaw, więc czeka mnie jeszcze lektura prawna
      Fundusze mówi się " padły" ale, np. Allianz i Generali to duże firmy zachodnie, więc nie widzę związku, to ZUS i premier leży, a sprawa ta sama co przed laty - nikt nie chce płacić. O tym mówiła też i ag_at5. Żeby za 10 lat nów nie ściągnęli tych pieniędzy z rynku, do zbiedniałej nagle kieszeni jakiegoś ministra. O tych frustracjach piszę też na blogu, bo w deprę niedługo bym wpadła, słuchając pomysłów na uzdrowienie gospodarki, tych samych co przed laty tylko na odwrót. O tym chyba mówi Tarot - np. Pocztylion wklada wiele w rozwój firmy - 7 Denarów - ale G Kiel/odw. mówi, że ktoś tu kradnie - być może ZUS okaże sie znów zbyt "biedny", i stąd na 2. pozycji takie niedobre karty. Tym bardziej,że na tłumaczącej to wszystko 5 Bułąw postać mi bardzo przypomniała Tuxa... No i 5 Denarów, w tym maratonie wychodząca tyle razy a oznaczająca plajtę ogólną. A więc może to nie fundusze, a .... możemy to zbadać, ko stawia karty?
      • ag_at5 Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 19:51
        Tak też pomyślałam, że ten jednogłośnie kiepski end to nie złe ofe tylko zawierucha w kraju. Staniemy się drugą Grecją? Tylko kto nam pomoże?
        • ag_at5 Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 20:38
          Eh, co ja piszę, to musiałby być jakiś global krach, bo przecież niewiele firm jest polskich.
          Powiem jeszcze dlaczego wybrałam Pzu. Przez wieki,cale pzu była monopolistą. Ostatnie lata pokazaly, że o klientów trzeba dbać, bo konkurencja nie śpi.
          Sądzę, że taki potentat, zeby świecić dawnym blaskiem, stanie na wysokosci zadania i nas zaskoczy. Kompetentnymi finansiatmi, dbałością o powierzona krwawicę.
          Ale, może się mylę.

Ciekawa jestem rozkładów.
      • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 22:06
        > Fundusze mówi się " padły" ale, np. Allianz i Generali to duże firmy zachodnie
        > , więc nie widzę związku, to ZUS i premier leży, a sprawa ta sama co przed laty
        > - nikt nie chce płacić. O tym mówiła też i ag_at5. Żeby za 10 lat nów nie ści
        > ągnęli tych pieniędzy z rynku, do zbiedniałej nagle kieszeni jakiegoś ministra.
        > O tych frustracjach piszę też na blogu, bo w deprę niedługo bym wpadła, słucha
        > jąc pomysłów na uzdrowienie gospodarki, tych samych co przed laty tylko na odwr
        > ót. O tym chyba mówi Tarot - np. Pocztylion wklada wiele w rozwój firmy - 7 De
        > narów - ale G Kiel/odw. mówi, że ktoś tu kradnie - być może ZUS okaże sie znów
        > zbyt "biedny", i stąd na 2. pozycji takie niedobre karty. Tym bardziej,że na tł
        > umaczącej to wszystko 5 Bułąw postać mi bardzo przypomniała Tuxa... No i 5 Dena
        > rów, w tym maratonie wychodząca tyle razy a oznaczająca plajtę ogólną. A więc m
        > oże to nie fundusze, a .... możemy to zbadać, ko stawia karty?
    • ag_at5 Re: OFE - decyzje do końca lipca 05.07.14, 23:02
      Nikt nie mówi, że rząd zgarnął pieniądze do swojej kieszeni. Wiadomo na co były potrzebne.
      Ale też zapewne dlatego ludziom nie będzie się chciało podpisywac umów z ofe, tracic czas na ich czytanie, bo i po co. W przypadku powtórki z rozrywki nie mamy nic do gadania.
      A przy takim niżu demograficznym, umowach śmieciowych /tu już zmiana, ale ile lat były/, przy tak wysokim bezrobociu i niskich pensjach /w końcu to od nich naliczane są stawki miesięczne/ - powtórka z rozrywki jest jak najbardziej prawdopodobna.

Dzięki za merytoryczną dyskusję.
      Miło było.
      • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 06.07.14, 08:05
        To koleżanka zastanawia się kto kradnie, czy będzie kradł,chyba nie doczytałaś.
        Tak, taka powtórka z rozrywki jest możliwa w przyszłości,chociaż dużo mniej prawdopodobna, niż ogolenie w ZUS. Gdyby całkiem ogolono OFE podniósłby się krzyk na całą Europę i zaszkodziłoby to bardzo polskiej opinii wśród inwestorów.
        • tekla-ja Re: OFE - decyzje do końca lipca 06.07.14, 20:35
          Nie interesuje mnie kto kogo goli i na ile.
          Ja nie cierpie po prostu przymusu i chcę sama decydować - ZUS czy OFE.
          By się zdecydowac na tę czy inną opcję - poczytam, doinformuję się i podejmę decyzję, ale to JA chcę tę decyzję podjąć, a nie byc do niej przymuszona. Może głupio wybiorę i stracę. Lecz to mój wybór!!
          i nikt na siłę do OFE zapisywac mnie już nie będzie, choć może sama sie na taką opcje zdecyduję wink
    • camaretto Re: OFE - decyzje do końca lipca 07.07.14, 07:37
      Dziewczyny, mam wrażenie że temat wymknął się nam niejako spod kontroli.
      1. Temat nie jest " z kosmosu, karty b. trafnie opisały pozycję niektórych funduszy na rynku. Aczkolwiek brałam pod uwagę również jakieś 20 lat "w przód" wink
      2. Gwiazda niniejszej dyskusji, czyli tarot, i prognoza na moja współpracę emerytalną została poparta waszym Głosem Rozsądku, czyli rzetelnymi danymi. Dziękuję.

3. Nikt nie mówił o "kradzieży " w rodzaju kieszonkowym. Po prostu te pieniądze, które przez 10 lat zarabiały, WASZE, pożyczone OFE i ZUSowi pieniądze, a nie jakiś "haracz" ...nie będą przez dodatkowe 10 lat przed emeryturą zarabiać, będą "martwe", bo będą wypłacane z kasy. Jest to - przypominam -interpretacja karty GKielichów/o , a nie oskarżenia rzucane w kierunku polityków, którzy przez następne 10 - 20 lat zmienią swoje ID w TV, natomiast pomysly ciągle mają te same, niestety, a ZUS - ciągle i permanentnie istniejąca dziura w budżecie, przed wyborami trochę był ..niewygodny może, tak jak i rosnące zadłużenie kraju. Wiadomo, nikt jednak naszych miłościwie nam panujących rządzących nie uraził, szamanko, natomiast już nie pierwszy raz zauważam, że w ferworze dyskusji zapomina sie, że stawiając karty nie wyciągamy sobie "co nam pasuje" z książeczki tylko wróżymy. Tak było i z moją kurtką ze skóry, więc mówię, bo mnie do sądu podadzą kacz...a d...a!

4. O śmieciowych ustawach .. cholera, zmęczyłąm się... bo mi zniknął z ekranu poprzedni tekst, wcześniej jakiś cymbalista zrobił shutdown i w ogóle rozładuje mi sie akumulator -za chwile wyjaśnię.
      CamaR
      • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 07.07.14, 12:13
        Tak to już niestety jest, że niezależnie od tego, kto jest przy władzy,to ciężary zobowiązań zawsze spadają na obywateli. Było kiedyś takie słynne do tej pory powiedzenie Urbana,za rządów komunist ów, że "rząd się sam wyżywi". To prawda, że te zabrane pieniądze do ZUS nie będą zarabiać, bo w ZUSie żadne pieniądze nie zarabiają.Wiadomo,że ja pieniądz leży,to traci na wartości,bo inflacja to powoduje. Jeśli ktoś odkłada do przysłowiowej skarpety na emeryturę,t o jej nie będzie miał,bo jeśli mu tego myszy nie zjedzą to zrobi to inflacja.

Co do tej kradzieży to- tak to można było zrozumieć, bo pisałaś o kieszeni jakiegoś ministra i chyba coś o Tusku. Mniejsza zresztą z tym.
        Natomiast ja zwróciłam uwagę na to, nie dlatego, by Ci coś groziło za to, ale uważam takie wypowiedzi za szkodliwe i dla Ciebie i w ogóle szkodliwe,tym bardziej, że niczym nie poparte.
        Każdy ezoteryk Ci powie,że nie należy osadzać drugiego. Mówi o tym też ewangelia-"Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni".
        Właśnie w ten sposób gromadzi się złą karmę.

Dla społeczeństwa też jest to szkodliwe ,bo w internecie pełno takich różnych oskarżeń.agresji ,a to niweczy resztki zaufania społecznego,które w Polsce i tak jest bardzo niskie.Ludzie sobie nie ufają, są podejrzliwi, słowem "człowiek człowiekowi wilkiem",a tak nie zbudujemy szczęśliwego,zdrowego społeczeństwa. Takie motywy mną kierowały,że zwróciłam Ci uwagę.

Wracając do tych spraw emerytalnych- to od przeprowadzenia reformy żaden rząd nic w tej sprawie nie zrobił, by zaradzić grożącej nam katastrofie. Są to decyzje bardzo niepopularne i każdy kolejny rząd zamiatał to pod dywan, bo wiedział,że może upaść z tego powodu.
        Należałoby odebrać rolnikom korzystniejsze rozwiązania,górnikom,wszystkim służbom mundurowym i sadownictwu przywileje i wtedy może wpływy ze składek i wypłaty miałyby szansę bardzie się zbilansować i nie powiększało zadłużenia z tego powodu.
        Trzeba powiedzieć tez ,że jesteśmy narodem kombinatorów.Po zmianach ustrojowych ,gdy weszła reforma emerytalna nagle się okazało,że mamy 2,5 miliona rencistów. To niestety, też było olbrzymie obciążenie dla budżetu co miesiąc wypłacać tyle rent.Takiej ilości rencistów nie było nigdzie na świecie.
        Teraz poważnie ta liczba spadła,problem tylko taki,że te osoby,którym rzeczywiście renta by się należała, z uwagi na ich stan zdrowia, jej nie dostają,a nieraz osoby zdrowe z niej korzystają.
    • szaman.ka Re: OFE - decyzje do końca lipca 08.07.14, 14:57
      Polecam artykuł :wyborcza.biz/biznes/1,100896,16286658,Legendy_o_nowej_emeryturze__Kto_zyska__a_kto_straci_.html#MT
    • camaretto Re: OFE - decyzje do końca lipca 08.07.14, 16:04
      Szaman.ko - spójrzcie na ten artykuł w gazecie wink
      artykuł

Teraz już wiem, co Tarot wywróżył ;D
      Tak nota bene, nie ma sie z czego śmiać. Najblizsze mi za tym robi sie Amplico, bo skutek to wysokie Pentakle. Allianz i Generali zarabiają dużo, ale koniunktura za 20 lat może być całkiem inna .
      Tak notabene, to przy układzie układ 5Buł - 5Den/odw. nie pisałam o kradzieżach tylko o polityce premiera względem ZUS, bo jak widzicie, dochodzą do tego jeszcze umowy zlecenie, i jak dobrze pójdzie w tym demokratycznym państwie te o dzieło. - w praktyce to te same umowy kontraktowe, jak tez z firmami, tylko były one możliwe do dokonania z osobami fizycznymi, bez konieczności opłacania ZUS, co firma musi zrobi na słasny koszt, jednocześnie rozliczając podatek dochodowy. A "śmieciowe " to one nie były, tylko "śmieciowo" traktowano pracowników, niestety tych na umowy 'normalne' też, no i ze względu na konieczność dopłacania za ZUS bywały często na rynku nadużywane.
      G Kiel. to karta którą jakoś trzeba zinterpretować.
      "Kieszeń jakiegoś ministra " skojarzyła się szaman.ce z popularnymi w gazetach aferami na temat kto jeszcze sobie i co przywłaszczył - ja błądzę, niestety w chmurach , kochana - to przenośnia - odnosi się do ciągle istniejącej zamiast ZUS dziury po upadku jakiegoś meteorytu w budżecie.
      Jestem po prostu niepoprawną optymistką- może i trochę przez karty - czytając artykuł zamieszczony na górze (teraz dyskusja przenosi się powoli do gazet, no, no wink -przykład mojej satyryczno - krytycznej wink retoryki i podejścia do życia w ogóle) - serdecznie się uśmiałam. Może dzięki kartom, może dzięki moim kotom....iii,co tu gadać, może dzięki temu że za 20 lat z groszami ja będę emerytką

Misiek
      • camaretto Re: OFE - decyzje do końca lipca 09.07.14, 07:06
        P.S to, jak się okazało, ten sam artykuł o którym pisała szaman.ka, ale w 'gazecie' jest trochę więcej ciekawych artykułów , m.in.sama treść rozmowy podsłuchanych polityków. W końcu wszyscy podsłuchują wszystkich, a nie tylko jeden drugiego, jak było np.jeszcze za Kacz...smile
        Za których to rządów żeby wydobyć siebie i innych z okowów niewiedzy, trzea było zacząć mówić, i to głośno. Może stąd mi to zostało. A teraz biorę się za sprawdzanie co z Allianzem i Generali, bo karty sugerują ...być może złe aspekty. Pozdrawiam wszystkich, no i dzięki, że tyle włożyłyście serca i energii w tłumaczenie , o co chodzi no i wróżba stała się jasna.
        --
        To nie karty są nietrafne tylko interpretator do kitu smile
        stare przysłowie Starożytnych Rzymian
        Od wróżenia z flaczków jest jeszcze jedna,gorsza rzecz:flaki z olejem
    • fran.ek.9 Re: OFE - decyzje do końca lipca 29.10.14, 08:43
      ja tam wzialem 3 filar w gemini polska w krakowie doradcy dobrze mi sprawe pokazali i teraz jestem bezpieczny na starosc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka