Dodaj do ulubionych

I CHING dla Algarii

23.08.14, 11:32
Algaria napisała:
"Nigdy mi nie wróżono z CHING - może coś napiszesz o tym sposobie wróżenia, co to jest i jak to się "je" w osobnym wątku w wolnej chwili - nie znam tego zupełnie
Nie wiem na ile ma być konkretne pytanie - jak je zadawać do CHING - Jak ułoży się moje życie osobiste do końca września - października? Tak może być? Bo chciałabym zapytać o coś dla siebie - bo wiadomo finanse są dla rodziny, o miłość nie pytam - tylko o mnie samą - jak za trudne lub złe to zmienię."

O I Ching dużo by mówić.
Będę się streszczać: to najstarsza znana chińska wyrocznia, liczy sobie kilka tysięcy lat.
We wstępie do kanonicznego dzieła - przekładu z chińskiego autorstwa Richarda Wilhelma (przyjaciela C.G. Junga) czytamy:
"Księga Przemian należy bezsprzecznie do najważniejszych dzieł chińskiej literatury. Jej poczatki sięgają mitycznej starożytności i po dzień dzisiejszy jest ona przedmiotem studiów najznakomitszych przedstawicieli chińskiej nauki. Niemal wszystkie najbardziej znaczące idee trzech tysięcy lat chińskiej kultury powstały z inspiracji tej księgi. Można bez wahania powiedzieć, że w Księgę Przemian została wtopiona najdojrzalsza mądrość tysięcy lat. Nie dziwi fakt, że dwa główne nurty chińskiej filozofii, konfucjanizm i taoizm, z niej wywodzą swoje korzenie.".

Dla mnie osobiście księga I Ching jest odkryciem życia.
Tak jak tarot i inne sztuki wróżebne, pokazuje swoim specyficznym językiem prawdę na temat naszego życia. Odwzorowuje porządek kosmiczny, że tak powiem.
Jej język jest jednak - dla amatora - bardzo skomplikowany i trudny do przetumaczenia na osobistą sytuację. Jednak wyrocznia I Ching sprawdza się bezbłędnei - tutaj po prostu nie ma pomyłek!
Ja nauczyłam się, żeby słuchać się I Ching bezwględnie. To najlepszy doradca. Jesli tylko się nie posłucham... no cóż, zwykle zdarza się to, co przepowiedziała wyrocznia smile
Algario, za chwilę postawię Ci I Ching na zadane pytanie na Twoje życie osobiste do września-października.
Obserwuj wątek
    • ksieznapodolska33 Re: I CHING dla Algarii 23.08.14, 12:01
      Jak ułoży się życie osobiste Algarii do końca paźdzernika?

Heksagram 11. Pokój -> po przemianie zmienia się na heks. 19 - Przybliżanie.

Odpowiedź jest bardzo pozytywna.
      Heksagram jedenasty oznacza pełną harmonię i współpracę przeciwieństw: mężczyzny i kobiety, ciemnego i jasnego, mokrego i suchego, itd.
      Komentarz do heksagramu brzmi następująco:
      ORZECZENIE: Pokój. Małe odchodzi, wielkie zbliża się. Pomyślny los. Powodzenie.
      KOMENTARZ: Harmonijne współdziałanie sił nieba i ziemi daje pokój i błogosławieństwo. Okres współpracy w pokoju i zgodzie. Pod wpływem światła zło przemienia się w dobro. Jest to heksagram I miesiąca rocznego cyklu (ok. 20.II - 20.III), czas siewu, układania planów, pracy dla przyszłości.
      Pierwszy heksagram (w twoim przypadku 11) to sytuacja wyjściowa. Czyli taka, któa jest teraz albo wkrótce zaistnieje. Jednak życie jest dynamiczne. O zmianie sytuacji mówią linie zmienne (jak sytuacja będzie się toczyć, jakie czynniki należy brać pod uwagę i jak działać) oraz heskagram ostateczny - po przemianie (w Twoim przypadku heksagram 19).

W Twojej wyroczni linią zmienną jest linia 3.
      Komentarz do niej brzmi:
      III (9) Każda równina kończy się zboczem. Po każdym odejściu następuje powrót. Stałość w niebezpieczeństwie: bez winy. Nie skarży się na tę prawdę. Cieszy się szczęściem, które mu wciąż towarzyszy. Komentarz: Wszystko się zmienia, każdy dobrobyt się kończy - jest to wieczne prawo natury. Trzeba się liczyć z niebezpieczeństwem. Pamiętając o tym zawsze pozostanie panem swego losu.

Linia jest dość jasna: mówi o tym, że wszystko jest teraz w najlepszym porządku, ale powinaś pamiętać o tym, że wszystko w zyciu przemija. Nie powinnaś zatem zbyt mocno przywiązywać się do aktualnego stanu rzeczy. Nie oczekuj, że stan Pokoju będzie trwały.

Jednak po przemianie (linia 3 jest ciągła i zamienia się w przerywaną) otrzymujemy wspaniały heksagram 19 - Przybliżanie. To ostateczna odpowiedź na zadane pytanie.

Komentarz do heksagramu brzmi:
      ZBLIŻENIE oznacza najwyższe szczęście. Korzystna jest stałość. Nieszczęście, gdy przeważy osiem.
      Heksagram jako całość pokazuje czas radosnego i pełnegi nadziei postępu. Zbliża się wiosna. Radość i wyrozumiałość zbliżają do siebie wysokich i niskich. Sukces jest pewny. Trzeba tylko zdecydowanej i wytrwałej pracy, by w pełni wykorzystać przychylność losu. Tym niemniej wiosna nie trwa wiecznie. W 8 miesięcy apsekty się odwrócą (...). Ow zwrot w biegu rzeczy trzeba w porę wciąć pod uwagę.
      Gdy człowiek wyjdzie na spotkanie złu, zanim ono się ujawniło, a nawet zanim jeszcze zaczęło się budzić, wtedy zdoła łatwo zapanowac nad nim.

KOMENTARZ: „Osiem” to „młody jin”, symbol słabości, która przeważa w heksagramie, ale ustępuje pod naporem lin jang. Radosny postęp światła i opór ustępującej ciemności występują jednocześnie. W takiej sytuacji trzeba działać z determinacją, wykorzystując wszystkie sprzyjające okoliczności: tak działa mędrzec, który pamięta, że żadna wiosna (jest to heksagram XI miesiąca rocznego cyklu - ok. 20.I - 20.II - zapowiedź wiosny) nie będzie trwać wiecznie. Z VIII miesiącem (p. heksagram 2O.KUAN) sytuacja się odmieni na niekorzyść.

Mój komentarz:
      W wyniku podjętych działań, któe widać w linii 3 heskagramu Pokój (jeśli nie będziesz robić wielkich planów i przywiązywać się do aktualnej "obfitości" i szczęścia) czeka Cię spotkanie lub powolne zbliżanie się do osoby, która Cię interesuje.
      Sytuacja będzie bardzo korzystna, bardzo szczęśliwa (Przybliżanie to jeden z moich ulubionych heksagramów). Jednak powinnaś mieć z tyłu głowy, by sytuację sprawdzać, i nie dać się w niej całkowicie utopić.
      Bądź uważna, a nic nie stanie Ci na przeszkodzie.
      Moim zdaniem wyrocznia pokazała romantyczne spotkanie lub nowo zawartą znajomość. Sytacja będzie szczęśliwa, po prostu. Jednak I Ching każe Ci zachować zimną krew smile

Algario, nie bierz też do końca pod uwagę komentarza z ostatniego zdania komentarza do heks. 19. Dlatego, że cała wyrocznia kończy się pozytywnym heksagramem, a sam heksagram już się nie zmienia dalej. Jednak powinnaś mieć w pamięci, co MOŻE SIĘ ZDARZYĆ POŹNIEJ, JESLI NIE POSŁUCHASZ SIĘ WYROCZNI.

Mam nadzieję, że pomogłam i że nie zgubisz się w komentarzach!
      Służę dalszą pomocą, w razie czego.
      Tyle tylko, że będę teraz miała dostęp do forum tylko z telefonu, więc kontakt będzie utrudniony. Pozdrawiam!

Najważniejsze jest tzw. ORZECZENIE wyroczni: To, co ciemne i złe, odchodzi twojego życia (wskazują na to oba heksagramy). Nadchodzi to, co jasne i pozytywne. Tylko uważaj.
      • algaria Re: I CHING dla Algarii 23.08.14, 17:18
        Bardzo Ci dziękuję

Mówisz bym za bardzo się nie przyzwyczajała do Pokoju.. widzisz na początku roku przeszła przeze mnie Wieża w związku z chorobą syna. teraz jest właśnie ten uzyskany dla mnie wewnętrzny spokój, ale mój syn wraca na studia i boję się jaki to będzie miało wpływ na jego zdrowie. Nie chce kolejnej Wieży z tym Pokojem jest mi dobrze, a tu idą zmiany - o matulu matulu! wink
        Mówisz że kogoś poznam lub się zbliżę do kogoś.. o kim pomyślałam w pierwszej chwili? Ha kiedy syn był w szpitalu ostoją i pociechą dla mnie był pewien pan doktor i to właśnie o nim była moja pierwsza myśl.. tylko że to wiązało by się z powrotem młodego do szpitala a tego bym nie chciała nawet za cenę Przybliżania się do doktorka...

Dobra krótko - teraz jest u mnie cisza i Pokój wkrótce nastąpi Przybliżanie czyli zmiana jednak mam do niej podchodzić z dystansem i nie dać się wciągnąć.
        To w końcu zmiany będą na lepsze czy gorsze, bo się pogubiłam smile

Słuchaj czy ta wróżba może zacząć się sprawdzić bardzo szybko, nawet w ciągu kilku godzin od postawienia?
        • krakuskaa Re: I CHING dla Algarii 23.08.14, 18:29
          Bardzo przepraszam, że się wtrącę, ale pierwszy raz coś takiego jak ta wróżba widzę. Księżna czy to są twoje rozważania czy to jest jakiś gotowiec, który przytoczyłaś? Opis jest bardzo skomplikowany, trzeba się wczytać, aby to zrozumieć.
          Ciekawy przypadek w kwestii tego sposobu przewidywania przyszłości.
          • ksieznapodolska33 Re: I CHING dla Algarii 23.08.14, 19:38
            Algario, wyrocznia jest bardzo, bardzo korzystna smile radzi tylko ostrożność i powściągliwość w "majakach" nt przyszłości wink wink taki właśnie jest I Ching - jak zycie. Nic tu nie jest jednoznacznie piękne. Wyrocznia pokazuje po prostu wielowymiarowosc sytuacji.
            Ale heksagramy wyszły Ci jedne z najlepszych - a jest ich 64, a w każdym po 6 linii. A wiec możliwości jest wiele wink
            Nie martw sie na zapas i korzystaj z Pokoju.

Krakuskaa, polecam Ci I ching. nie polecam informacjo w Google. Ale jesli chcrsz zaczac od internetu, to - jesli mowisz po angielsku - lepsze są strony anglojezyczne. W Internecie nie ma niestety zbyt wiele dobrych i kompetentnych stron po polsku.
            Polecam tę wyrocznię serdecznie. To najlepsza technika wrozebna moim skromnym zdaniem. Trafnosc, ścislosc, dokładność.
            Polega na losowaniu heksagramow - symboli złożonych z 6 linii ciągłych lub przerywanych.
            Niektóre z linii są zmienne - wtedy zmienia sie heksagram. Linie zmienne pokazują dynamikę sytuacji.
            Starożytni Chińczycy losowali wyrocznię skomplikowaną metoda - z pomocą dużej ilości lodyg krwawnika. Teraz niektórzy są wierni tej metodzie. Ale większość używa do losowania kolejnych 6 linii 3 monet.
            3 monety rzucamy 6 razy. Za każdym razem sekwencja orlow i reszek pokazuje nam rodzaj linii: przerywaną, ciągłą, przerywaną zmienna lub ciągłą zmienną. Kiedy juz mamy heksagram, sprawdzamy wyrocznię. Znajdziemy ja w Księdze Przemian (kupionej w dowolnym sklepie ezoterycznym, w Emipku lub internecie)
            Ja osobiscie przestrzegam przed kupowaniem księgi przemian opatrzonej komentarzami jakiegoś nawiedzonego amatora - na początek polecam wyłącznie kanoniczne i używane jako wzór na całym świecie dzieło Richarda Wilhelma, znawcy Chin i wspaniałego tłumacza i interpretatora. smile
            • krakuskaa Re: I CHING dla Algarii 23.08.14, 20:23
              Dziękuję za wyjaśnienie, pytałam z ciekawości --ale dobrze rozumianejsmile, o co chodzi w tym wróżeniu, i widzę, że to bardzo skomplikowane jest.
              Księżna, a jak u ciebie w twoich tarapatach uczuciowych, pytaniach o byłego faceta ta metoda się sprawdza?
              • ksieznapodolska33 Re: I CHING dla Algarii 23.08.14, 21:40
                Krakuskaa,
                I ching sprawdza sie zawsze.
                Ponadto prowadzi z nami dialog - często, jesli zadajesz pytanie po raz kolejny, wręcz kpi z Ciebie - losujesz wtedy heksagram Mlodziencza Głupota. Mówi on wprost: jesli zadajesz medrcowi pytanie drugi i trzeci raz, medrzec odmawia odpowiedzi. Wychodzisz na głupca.
                Ja - owszem, pytam i ching o ukochanego. A odpowiedzi zmieniają sie wraz z sytuacją.
                Im częściej pytasz, tym bardziej krótkie terminy i precyzyjne aspekty pokaże I Ching.
                Zwykle na przyszłość znajomosci wystarczy zadać 1 pytanie, na początku relacji. To w zupełności wystarczy... Inna sprawa, czy chcemy słuchać odpowiedzi.
                Ja nauczyłam sie prowadzić notatki z odpowiedziami I Ching. To fascynujące, jak po czasie okazują sie celne.
    • szaman.ka Re: I CHING dla Algarii 23.08.14, 20:06
      A jak Ty wróżysz? Monetami czy patyczkami ?
      • ksieznapodolska33 Re: I CHING dla Algarii 23.08.14, 20:49
        Wróżę monetami, to prostsze.
        Metoda jest tak naprawde bardzo, bardzo prosta. Wystarczy rzucić monety 2-3 razy.
        System jest nieskomplikowany; ja osobiscie ustaliłam sobie następujący:
        linia ciągła - orzeł i dwie reszki
        Linia przerywana - reszka i dwa orly
        Linia ciągła zmienna - 3 orły
        Linia przerywana zmienna - 3 reszki

Linie rysujemy od dołu do góry.
        6 razy rzucamy 3 monetami, rysujemy 6 linii. Gotowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka