15.11.18, 06:15

To może zagadka?
Popadłam w marazm, bezsens wszystkiego widzę, ciągnie mi się czas i nic mnie nie interesuje. Co jeszcze niedawno było ważne, spycham na później, no i tak w koło Macieju.
Tak miewam przed urlopami, po dłuższym pobycie tutaj następuje przegrzanie moich zwojów w mózgu, już stareńkich, oraz zmęczenie materiału fizycznego.
Ale dwa dni temu zapaliłam się do czegoś, czego bardzo dawno nie robiłam.
Pytanie brzmi;
Co to takiego ja robię w wolnych chwilach?

Zapraszam do zagadki.
Wiem ze forum nie umarło, ja tu wietrze codziennie, czuję Waszą obecność.
Taka pora roku chyba, wycofująca nas od kontaktów i uzewnętrzniania się.
Pozdrawiam Was serdecznie, jeszcze z nad Adriatyku, ale zegar już tyka smile

"Myślę, więc jestem"/Kartezjusz/
Obserwuj wątek
    • nagietek123 Re: Zagadka 15.11.18, 12:25
      To robi Leda w wolnych chwilach:

Sedno: Rycerz denarów
      To robi: Rycerz buław, 3 miecze, Król mieczy
      Wynik: 10 kielichów

Hmmm Pomyślałam o czymś na drutach. Może coś, co podaruje bliskim pod choinkę? Coś namacalnego, bliskiego sercu Ledzie. Druga wersja: ozdoby na choinkę.
    • bronxi Re: Zagadka 16.11.18, 07:27
      Więc ja też spróbuję wyciągnąć karty smile

Czym zajmuje sie Leda w wolnej chwili: Rydwan, Walet Buław,4 kielichy

Pozdrawiam smile
    • inguszetia_2006 Re: Zagadka 16.11.18, 21:06
      Witam
      Tak, zagadkę chętnie, zawsze!
      Leda się zapaliła do 9 kielichów. Podpowiedź - 7 buław. Powiedziałabym, że grasz w coś, może być on line. Gdyby nie ta 7 buław to bym powiedziała, że robisz nalewki albo jakieś mazidła do słoiczków, a przy 7 buław to jesteś raczej zawodnikiem. Wiem, że błądzę, nie czuję 9 kielichów tym razem, gdzieś z tyłu głowy brzęczy mi hasło - przodkowie Ledy. Duchów nie wywołujesz raczej, więc co robisz? Drzewo genealogiczne? Nie kleją się te hipotezy, trzeba więcej ćwiczyć, mózg zasnuł się jesienną mgłąsmile
      Pzdr.
      Ing
    • pinia1214 Re: Zagadka 17.11.18, 19:08
      Ledo wyszła 10 mieczy odwr. Stawiam na jakąś aktywność fizyczną, umyslową. Być może umysl ćiwczysz na rebusach, krzyzówkach.
      A ten marazm w listopadzie to norma, myslę dla większościwink)
    • niki.x Re: Zagadka 18.11.18, 18:50
      Paź buław, Kapłanka, Wieża.
      Poważna sprawa jakaś musi być tongue_out Ogień albo pasja, tajemnica i ruiny. Albo zostałaś detektywem albo podpalaczką wink
      Nie wiem czemu ale skojarzyłam te karty z tańcem, a tak konkretnie to z tangiem mi się kojarzą. Tańczysz coś może ?
    • leda-is-one Rozwiązanie zagadki :-( 19.11.18, 06:05

Rozwiązuje zagadkę chociaż pytanie zrobiło się jakby bez pokrycia.
      Otóż złapałam za druty i rozpoczęłam dziergać czapkę dla siebie, mając sygnały od synowej, że przydałby się wnukowi golfik ,taki komin na opatulenie szyi, no to i czapka pomyślałam będzie w pakiecie. Wpadłam w panikę bo,, druty i włóczki posiadam, kiedyś robiłam cudne rzeczy, ale jak już mówiłam, jestem w jakimś marazmie egzystencjonalnym i nic mi nie idzie, ani nie interesuje.
      No więc zrobiłam kilka centymetrów czapki dla siebie, jak zadawałam pytanie było one zgodne z prawdą i zapał był ogromny.
      W tamtym dniu rankiem realia się troszkę u nas w rodzinie zmieniły i czasu nie mam do tej pory sięgnąć po robótkę, odeszła bliska osoba mojej podopiecznej, dzisiaj pogrzeb, w domu goście a ja w wolnych chwilach padam odpoczywać.
      Czapkę skończę, jasne ze skończę, ale nastąpił zastój niezawiniony przeze mnie.

Gratuluję Nagietku <3 trafiłaś bezbłędnie, w ciągu dalszym tez ten prezent jest, podziwiam intuicję.

Następnie to już Bronxi wyszedł ten mój zapał i zatrzymanie się.
      Wszystkim Wam wychodziło chyba tło zdarzenia a nie robótka.
      Tarota nie można oszukać.
      Dziękuję Wam pięknie za udział.
      Jeżeli ktoś coś by chciał ode mnie to chętnie karty wyciągnę.
      /jak na Pogotowiu /
      • nagietek123 Re: Rozwiązanie zagadki :-( 19.11.18, 21:31
        Ja chcę! Ledo kochana: czy spotkam pana "do rzeczy", bo jakoś zaczęłam się niecierpliwić wink. A Inga wróżyła mi przecież Cesarza wink Spotykam co jakiś czas pana jakiegoś, poświęcam mu trochę uwagi, i jak to obrazowo napisała Inga "piach w szprychy", ale Cesarza bym przecież nie przeoczyła?
        • leda-is-one Re: Rozwiązanie zagadki :-( 22.11.18, 07:29

czy Nagietek spotka pana "do rzeczy",
          /do pól roku/
          z przełożenia; król kielichów, as buław, 8 mieczy,
          sedno:7 denarów
          tak nie jest- Cesarzowa,
          tak jest-8 buław
          wynik- as buław/ 3 mieczy, wieża/

Oj, po co to dociągałam, może to są karty rady? Ku przestrodze? Dać czas czasowi i nigdzie się nie spieszyć, siąść jak Cesarzowa na tronie i czekać na onego, Cesarza?
          Jak się pojawi, z asem buław w dłoni tongue_out będziesz wiedziała co robić żeby się nie zawaliło a i serca nie zraniło?
          Sedno, to jest chyba ktoś w Twojej pamięci i czekasz na niego, jeżeli takn to znowu będzie niewypał. On nie jest tym Cesarzem.
          • nagietek123 Re: Rozwiązanie zagadki :-( 24.11.18, 13:37
            Dziękuję za karty, choć mnie nie zachwyciły - szczerze mówiąc wink Wynik: As buław bardzo dobry, ale tuż za rogiem czają sie naprawdę duże problemy, zapewne dowiem się czegoś lub tez zachowanie pana będzie raniące i do widzenia...,
            A może miłe Koleżanki coś dołożą do interpretacji?
      • inguszetia_2006 Re: Rozwiązanie zagadki :-( 20.11.18, 20:31
        Witam
        Ale ty jesteś pracowita, Ledo. W życiu by mi się nie chciało robić czapek na drutach, pomijając fakt, że nie umiem, ale to detal przecież. Już teraz wiem, co te kije u mnie w rozkładzie robiły, ale nie wpadłabym na robótki, bo moje myśli są tak dalekie od robótek, że dalej już nie możnabig_grin Poza tym nie rozumiem, jak ma ci to pomóc rozgonić depresyjne myśli, skoro robótki są nudne, powtarzalne, wymagają cierpliwości, i gdzie w tym wszystkich endorfiny, hę?
        Pzdr.
        Ing
        • nagietek123 Re: Rozwiązanie zagadki :-( 21.11.18, 14:51
          Inga! Własnie ta powtarzalność, skupienie i cierpliwość - to są formy medytacji, więc mogą rozgonić depresyjne nastroje smile Tym przez wieki zajmowały się nasze poprzedniczki i rzadko można przeczytać o depresjach w tamtych czasach. Robótkami zajmuję się sporadycznie, ale od czasu do czasu lubię namalować mandalę - też uspokaja, odpręża i daję przy okazji upust moim artystycznym skłonnościom wink
        • leda-is-one Re: Rozwiązanie zagadki :-( 22.11.18, 07:42

A gdzie tam Inga jestem pracowita, to synowa mnie zobligowała do zrobienia wnuczęciu golfika,,a że wyszłam z wprawy to na swojej czapce chciałam ręce usprawnić. Dzisiaj podejmuje od nowa robótkę, aczkolwiek niezbyt chętnie, więc terapeutycznych działań nie będzie.
          Ale Nagietek ma rację, to bardzo uspokaja, przynajmniej 30 lat temu mnie uspokajało tongue_out

Pamięta może ktoś, z mojej generacji, jak w "Czterdziestolatku" minister robił szalik na drutach, właśnie z zalecenia lekarza, dla uspokojenia.
    • caro-caro Re: Zagadka 24.11.18, 12:43
      Wiem, że już po ptokach i odpowiedź podałaś, ale i tak sobie poćwiczyłam i wylosowałam kartę na te działania 😊 (z resztą pierwszą myślą po przeczytaniu zagadki były druty 😆). Mam 9 mieczy - no druty jak znalazł, tylko dlaczego w takich wielkich bólachi udręce jak karta przedstawia? Przecież robienie na drutach ma być przyjemnością.
      • leda-is-one Re: Zagadka 03.12.18, 05:29

tylko dlaczego w takich wielkich bólachi udręce jak karta przedstawia?

Trafna karta Ci wyszła, druty drutami, lubię dziergać i robiłam cuda , ale dawno temu, jednak dodatkowo się zamartwiałam, nocami też, jak ja ten komin i czapkę wnuczęciu zrobię, jak mi wyjdzie, czy podołam czasowo, itp.
        Póki co rozpędziłam się, po kilku dniach stagnacji moja czapka wygląda prawie pięknie, mogłaby być na wystawie w butiku, chwalę się, ale to za sprawą pięknej włoczki i niewymyślnego ściegu, który wygląda b.ładnie.
        Tak więc 9 mieczy już prawie za mną, ale były w całym swoim archetypie.

Pozdrawiam Cię serdecznie.
        smile

"Myślę, więc jestem"/Kartezjusz/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka