Dodaj do ulubionych

Pomóżcie proszę . Pilne !!

03.09.10, 17:45
Witam
Mam 40 lat. Od 2 lat miałem dziwne objawy które dopiero wczoraj dowiedziałem się jakiej choroby były
przyczyną.
1.Straszliwe zimno - nawet w upały
2.Depresja, niepokój,lęki,fobie,brak koncentracji,kłopoty z pamięcią
3.Drżenie rąk
4.Zaparcia.
5.Brak apetytu a mimo to tycie.
itd,itp
Dopiero wczoraj dostałem wynik krwi i wyszło że mam niedoczynność tarczycy (podwyższone tsh)
Najgorszy objaw to impotencja. Wcale i w ogóle mi się nie chce...od 2 lat może z 10 razy i to z musu.
Wcześniej mogłem dzień w dzień i ciągle miałem chęć.
Zaczęły się kłutnie z żoną i niezrozumienie.
Błagam napiszcie czy jak zacznę się leczyć to impotencja mine ? Jeśli tak to kiedy ?
Proszę , bo jestem załamany , prawie wali mi się małżeństwo.....
Do lekarza endokrynologa idę 1 raz za 5 dni.
Liczę na zrozumienie i proszę o szczerość , nawet tą najgorszą.
Pozdrawiam / Jacek
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: Pomóżcie proszę . Pilne !! 03.09.10, 21:32
      minie nawet wraz z 1wszą tabletką hormonu jaką dostaniesz. no dobrze - niech
      będzie, ze 2giego dnia.
      ale to nie wszystko, bo niedoczynność ciągle trzeba kontrolować. pytanie co jest
      przyczyną twojej niedoczynności--czy robiono ci badania na przeciwciała - tpo,
      tpg. jeśli nie ---to koniecznie zrób + podaj opis usg tarczycy (jesli nie
      robileś - zrób koniecznie).
      jeśli chcesz zapanować nad niedomagająca tarczycą powinieneś poznać dobrze swoją
      chorobę (a więc czytać wszystkie posty i odp jakie pojawiają się na forum), tym
      bardziej że sporo masz problemów z nią związanych (jak większość z nas) . na
      poczatku nawet co m-c/ najpóźniej dwa należy badać hormony tarczycy i ZAWSZE
      całą 3kę tarczycową tj,tsh/ ft3/ ft4.
      kolejna sprawa ze bardzo trudno o dobrego endokrynologa, kt spowoduje że życie
      wróci do normy. idź wyłącznie do polecanych lekarzy na forum tym i forum
      hashimoto , na resztę szkoda czasu i atłasu. miernikiem dobrego lekarza jest np
      to - czy - zleca badanie 3ki hormonów tarczycowych, bo POWINIEN.

BĘDZIE DOBRZE

• milaemalka Re: Pomóżcie proszę . Pilne !! 04.09.10, 13:47
        Osoby w niedoczynności nie mają ochoty na seks..Minie ale musisz wyjść z
        niedoczynności.To trochę potrwa.Wyjaśnij zonie ,ze to nie ma nic wspólnego z
        miłością do niej Pisali tutaj zniecierpliwieni panowie,których kobiety nie
        chciały współżyć.Choroba powoduje taki stan rzeczy Napisz po wizycie u endo.Tak
        jak napisała Madziulaw endo są różni.Osobiście stanęłam na nogi tylko dlatego,ze
        uczyłam się czytajac forum smile
        • jacek_ola Re: Pomóżcie proszę . Pilne !! 30.09.10, 12:42
          Witam
          Niestety nic nie przechodzi, biorę Euthyrox N 25 / 25 mg 1 tab dziennie rano pół godż przed śniadaniem ( którego i tak nie jem bo nie wchodzi mi jedzenie ) Dopiero w połódnie i kolację jem. Okropnie trzęsą mi się ręce - mam kłopoty z pisaniem na klawiaturze, a długopisem to już wcale. Czy to też obiaw tarczycy ? Czy może od leków ?
          Dostałem zastrzyk testosteronu ( wywaliłem 400,- ) - chyba na marne bo gdy po 2 tyg zrobiłem badania : 1-09-2010 Po 2 tyg leczenia Euthyroxem 25
          WBC 11,91 NORMA 4-10
          RBC 4,54 4,5-6
          HGB 13 13-18
          HCT 41,3 42-53
          MONO 1,14 0,20 - 1,00
          BIAŁKO 8,01 NORMA PONIŻEJ 5,00
          TSH TEST 3 GENERACJI 6,22 NORMA 0,27- 4,2
          PRL 5,01 4,04-15,2
          PRL ( po 1h PO MTC ) 10,81
          Testosteron 1,57 2,49- 8,36 po 2 tyg euthyroxu ...
          Chamydia pneumoniae IgG 95,3 RU/ml Norma max 16 ( nie wiem co to jest )
          Mykoplasma pneumoniae IgG 33,3 Norma max 16 ( nie wiem co to jest )
          USG
          Cieśń szer 7 mm
          Prawy płat 20/18/47
          Lewy płat 18/20/47 Tchawica w położeniu pośrodkowym
          Miąższ narządu normoechogenny, prawidłowo unaczyniony
          W miąższu części środkowo górnej lewego płata obecny guzek z otoczką o wym. 6/4
          Guzek lewego płata do obserwacji.

Badania po % tyg leczenia i testosteronie w zastrzyku:
          WBC 5,38 4-10
          RBC 3,90 4,5-6
          HGB 12,8 13-18
          HCT38 42-53HDL CHOLESTEROL 41 (średnie ryzykochoroby niedokrwiennej serca )

LDL 113 CHOLESTEROL NORMA PONIZEJ 100
          TRÓJGLICERYDY 108 OK NORMA PONIZEJ 200
          TSH 3,290 NORMA 0,27-4,2
          FT3 3,80 2-4,4
          FT4 1,68 0,93-1-70FSH 3,95 1,50-12,40
          PRL 11,01 4,04-15,2
          TESTOSTERON 3,1 2,49-836
          PRL po 1h MTC 114,0
          Czy ktoś wie co mi to wróży - nie znam się na wynikach, zastrzyk testosteronu nic nie dał , a u lekarza będę dopiero za 3 tyg .
          Proszę napiszcie czy mam być spokojny czy czekać na tą wizytę za 3 tyg czy szybciej iść do lekarza ?
          Pozdrawiam
          • madziulaw Re: Pomóżcie proszę . Pilne !! 30.09.10, 13:27
            kto ci zalecil zastrzyk testosteronu.
            hormony ft3 i ft4 -------------przelicz na procenty - bo nie mam czasu liczyc za ciebie...

nigdzie nie widze ferrytyny i b12 - robileś?

na te trzęsawki tuż przed spaniem bierz magnezin 500 nawet 2 szt. w niedoczynnosci są niedobory również magnezu.
            +
            miej pod ręką validol - bierz 2 tabl od razu jak zaczynają sie trzęsawki.
            • jacek_ola Re: Pomóżcie proszę . Pilne !! 02.10.10, 15:49
              Ferytyny , ani b-12 nie robiłem - nikt nie zlecił. W sumie to byłem już u 3 endokrynologów . Nie sądzę że jak powiem by mi któryś zlecił te badania to zleci ( lekarze nie lubią jak ich się poucza i podpowiada badanie )
              Testosteron zlecił urolog. Zbadał stwierdził że wszystko ok, a na potencję może pomóc tylko w ten sposób.
              Byłem wczoraj u endokrynologa ( udało się ) po wywiadzie i sprawdzeniu badań mam brać euthyrox 25 mg 1 tabl - 6 razy dziennie na czczo poł godz przed jedzieniem,
              a w niedzielę 2 tabl euthyrox 25mg ( 50 mg ) też rano, poł godż przed jedzeniem .

Biorę też Zincuprin : cynk 38mg / magnez 2,13mg
              Biorę też magnez i cynk musujący - i plusz multiwitamina na noc.

Hmm, validol ... a na co to jest ?

Mam teraz zlecone tylko badanie tsh ( za miesiąc- póltora ) innych badań nie. Zapytałem dlaczego tylko tsh ? ,, bo innych nie potrzeba ,, ....
              Martwię się tylko tylko tą potencją - lekarka powiedziała że najpierw tarczyca , potem testosteron, i będzie to trwało od 3 do 6 miesięcy..... i nie wiadomo co i jak będzie.
              A żona wariuje - i nie chce zrozumieć że to choroba - tylko twierdzi że chodzę na boki.
              Wszystko wisi na włosku...
              Dziękuję i pozdrawiam
              • hashi-tess Re: Pomóżcie proszę . Pilne !! 02.10.10, 16:43
                jacek_ola napisał:

> Ferytyny , ani b-12 nie robiłem - nikt nie zlecił.

Przecież sam możesz zlecić.
                Wiem, że wtedy będzie to badanie płatne,
                ale czyż zdrowie nie jest warte kilkudziesięciu złotych?!!!

W sumie to byłem już u 3 end
                > okrynologów . Nie sądzę że jak powiem by mi któryś zlecił te badania to zleci (
                > lekarze nie lubią jak ich się poucza i podpowiada badanie )

zapominasz, że zdrowie jest Twoje, a nie lekarzy.
                Gdyby lekarze zlecali badania, to to forum nie miałoby racji bytu.
                Nie sądzisz?
                Poza tym my wiemy z doświadczenia, że warto oznaczać poziomy
                hormonów tarczycy i naszych niedoborów. Lekarze z reguły mają niewielką wiedzę teoretyczną.

> Testosteron zlecił urolog. Zbadał stwierdził że wszystko ok, a na potencję może
                > pomóc tylko w ten sposób.

On się nie zna na chorobach tarczycy i dlatego to zlecił.
                A Ty nie musisz mu wierzyć.

> Byłem wczoraj u endokrynologa ( udało się ) po wywiadzie i sprawdzeniu badań ma
                > m brać euthyrox 25 mg 1 tabl - 6 razy dziennie

rozumiem, że jest to 6 razy w tygodniu.
                To pewnie Twoje przejęzyczenie.

na czczo poł godz przed jedzien
                > iem,
                > a w niedzielę 2 tabl euthyrox 25mg ( 50 mg ) też rano, poł godż przed jedzeni
                > em .
                >
                > Biorę też Zincuprin : cynk 38mg / magnez 2,13mg
                > Biorę też magnez i cynk musujący - i plusz multiwitamina na noc.
                >
                > Hmm, validol ... a na co to jest ?

na uspokojenie.
                To nie pomaga na wzrost libido.

>
                > Mam teraz zlecone tylko badanie tsh ( za miesiąc- póltora )
                innych badań nie.

standard.

Z
                > apytałem dlaczego tylko tsh ? ,, bo innych nie potrzeba ,, ....

poszukaj lekarza, kt. inne badania będą potrzebne do oceny
                Twojego stanu zdrowia.

> Martwię się tylko tylko tą potencją - lekarka powiedziała że najpierw tarczyca
                > , potem testosteron, i będzie to trwało od 3 do 6 miesięcy.....

i tu się z p. dr zgadzam, ale jśli będzie Cię leczyła tylko na podstawie
                samego TSH, to pewnie z 6 m-cy zrobi się 6 lat, zanim dojdziesz do euthyreozy.

i nie wiadomo c
                > o i jak będzie.
                > A żona wariuje - i nie chce zrozumieć że to choroba - tylko twierdzi że chodzę
                > na boki.
                > Wszystko wisi na włosku...

Kup książkę o chorobach tarczycy i poproś, aby ją przeczytała.
                W internecie jest wiele stron n/t schorzeń tarczycy.
                Na stronach anglojęzycznych jest dużo info n/t tarczycy
                i spadku libido.
                Poproś, aby się podszkoliła i nie zaczęła sama chodzić na boki.

Tess
    • hashi-tess Re: Pomóżcie proszę . Pilne !! 02.10.10, 16:45
      Proponuję również lekturę:
      wyborcza.pl/1,91002,8339503,Antyrakowy_dekalog_Krzysztofa_Krauzego.html?as=2&startsz=x
    • madziulaw Re: Pomóżcie proszę . Pilne !! 02.10.10, 17:24
      TSH 3,290 NORMA 0,27-4,2
      FT3 3,80 2-4,4
      FT4 1,68 0,93-1-70

wysoko masz wolne hormony tj ft3 i ft4 - i to pewnie z powodu przyjmowanego euthyroksu. myślę, ze połączeniu 2 nowości euthyroksu + testosteronu, zupełnie niepotrzebnie w syt w kt podjąłeś leczenie hormonem spowodowały nadmiar energii u ciebie, niekorzystny chwilowo jak widać.

moim zdaniem - łykaj ten euthyroks jak zalecila lekarka i musisz sie wyciszyć dodatkowo. tak jak pisalam łykaj magnezin 500 2 tabletki na noc + validol 2-3 tabl do ssania od razu jak czujesz ze zaczynają się trzęsawki. z dawki hormonu nie ma co schodzić, trzeba przetrwac ten kiepski okres, aż hormony sie wyrównają.

dobrze napisala ci Tess abyć kupił Żonie książke o tarczycy - polecam Cabot Jasińska leczenie chorób tarczycy. dośc na czasie prosty język

powtórz badania za 3-4 tygodnie tsh, ft3 i ft4. pprzeliczaj na procenty zawsze proszę

zdrówka

• robak.rawback Re: Pomóżcie proszę . Pilne !! 05.10.10, 23:57
        zapros zone niech poczyta tutaj te posty albo tez niech sama zada pytania.

z tym testosteronem to z tego co wiem to poprawienie tarczycy do jakiegos stopnia wyreguluje testosteron; ale chyba najpierw powinni zbadac poziom tego i dopiero dawac.
        • madawi Re: Pomóżcie proszę . Pilne !! 06.10.10, 10:35
          o tarczycy sie nie wypowiem, juz fachowcy to za mnie zrobili ale czy zaden lekarz nie zwrocil Ci uwagi, ze masz galopujaca anemie?? faceci maja wyzsze normy niz kobiety a ty i tak masz niskie .... idz do lekarza domowego i pokaz mu te wyniki morfo. zapytaj tez o libido...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka