Dodaj do ulubionych

graves b.podpuchnięte oczy, pomóżcie (zdjęcie)

01.05.11, 16:57
Mam pytanie:
otóż niedawno zdiagnozowano u mnie graves basedowa.
Dostałam leki (m.in thiamazole) i jest już lepiej, bo wyniki krwi się polepszyły, ale nie mogę patrzeć na siebie w lustrze - codziennie rano (zresztą tak jest też przez cały dzień) moje oczy wyglądają tragicznie: straszliwie podpuchnięte, zbiera się w ich okolicach mnóstwo wody, powieki są nabrzmiałe, czerwone. Już od dłuższego czasu miałam problem z oczami: łzawiły, uczucie piasku w oczach, pieczenie (myślałam,że to alergia, zanim zdiagnozowano u mnie chorobę tarczycy). Ale teraz to jest tragedia. Nie mogę się nikomu na oczy pokazać, bo wygląda jak bym płakała z tydzień. Powiedzcie mi proszę czy to jest zapowiedź tego,że może nastąpić wytrzeszcz (jeśli tak, to kiedy mniej więcej i jaki to proces). A może to norma w chorobach tarczycy,że zbiera się woda (i niekoniecznie musi to prowadzić do wytrzeszczu?). A może w końcu to wina leków i zanim organizm się do nich przyzwyczai, to tak będzie?
Tak sobie myślę,że ta woda zaczęła się zbierać po pierwszej wizycie u endokrynologa, zdiagnozowaniu gb i wzięciu leków.
Nie wiem naprawdę jak mam wyjść do ludzi, bo krępuje mnie to: sama też siedzę jak na bombie, bo nie wiem co to oznacza (boję się,że może być to wstęp do orbitopatii).
Napiszcie czy też tak u Was było? A jeśli tak, to jak długo mieliście takie oczy, tak strasznie podpuchnięte. No i co to może oznaczać (i ile trwać):
a to zdjęcie z rana (przepraszam,że straszy..., ale chciałam Wam je dokładnie pokazać):
img847.imageshack.us/img847/695/oczy.jpg
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: graves b.podpuchnięte oczy, pomóżcie (zdjęcie 02.05.11, 21:27
      NApisz trochę wuników. Jakie bmiałas robione przed leczeniem, jakie masz teraz , jak wysokie były przeciwciała?
    • lenek-1967 Re: graves b.podpuchnięte oczy, pomóżcie (zdjęcie 02.05.11, 21:32
      Ela przede wszystkim nie panikuj ! Ja również choruję na GB od 1,5 roku i od roku żyję bez tarczycy. Musisz zrobić badanie przeciwciał Trab, ponieważ ich wysoki poziom decyduje o objawach ocznych (u mnie wynik to 34). Na skutek dobrze dobranej dawki Thiamazolu objawy będą nieco ustępowały. Nikt ci nie powie ,czy będzie wytrzeszcz oczu, u mnie był niewielki i po opercji się cofnął. Oprócz endokrynologa, idź do dobrego okulisty, to otrzymasz krople, które trochę złagodzą objawy. Oczy pieką mnie czasem i teraz, a także mam światłowstręt, ale ogólnie nie jest źle i daje się z tym żyć. Będzie dużo lepiej, gdy spadnie u ciebie poziom Trab, ale cierpliwie musisz czekać nawet kilka tygodni. Z domowych sposobów stosowałem okłady z mocnej herbaty i rumianku, co przynosiło na pewien czas ulgę. Pozdrawiam Lenek.
      • ela4591 Re: graves b.podpuchnięte oczy, pomóżcie (zdjęcie 02.05.11, 22:31
        dzięki kochani za odpowiedzi smile
        moje wyniki zaraz po diagnozie to:
        Ft3 wyszło powiększone: 17,03 pg/ml (przy normie: 2,30 — 4,20)
        Ft4 też powiększone: 4,59 ng/dl (norma: 0,89 — 1,76)

a TSH to 0,005

TRAB natomiast wynosił 21 IU/I

teraz FT3 i FT4 mam w normie, nie wiem jak z TSH i TRAB (bo jeszcze nie robiłam) - w sumie od pierwszej wizyty u lekarza nawet miesiąc nie minął, więc krótko biorę leki
      • ela4591 lenek 02.05.11, 23:30
        a można wiedzieć dlaczego miałeś tę operację? to było wycięcie tarczycy? nie miałeś jodowania?
        • lenek-1967 Re: lenek 03.05.11, 11:28
          Lekarze próbowali leczenia farmaceutycznego, ale przy wysokim poziomie trab, było nieskuteczne. W ogóle przy GB skuteczność tego rodzaju leczenia jest niewielka. Miałem do wyboru operację lub jodowanie. Wybrałem operację, ponieważ tarczyca była duża i guzkowata, a poza tym usuniętą tkankę można przebadać histopatologicznie. W opinii lekarzy jodowanie niesie spore ryzyko wystąpienia wytrzeszczu oczu. Operacja stanowi również pewne ryzyko, ale otym sporo już napisano na tym forum. Ja bynajmniej nie żałuję swojej decyzji. Wszystko zależy od idywidualnej oceny każdego przypadku, no i oczywiście od woli pacjenta.
          • ela4591 Re: lenek 03.05.11, 14:45
            Lenek - dzięki za szybkie i jasne odpowiedzi (wszystko mi się w głowie układa dzięki temu, bo generalnie niewiele na ten temat wiem)
            a powiedz mi jeszcze jedno: następną wizytę u lekarza mam wyznaczoną na 3 czerwca (do tej pory zwolnienie lekarskie) i w sumie lekarka nie powiedziała, żebym przyszła z jakimikolwiek wynikami krwi
            i tak sobie myślę, jaki cel ma ta wizyta (żeby przedłużyć zwolnienie tylko)? wydaje mi się teraz po Twoim poście, że powinnam zrobić TRAB i TSH, żeby sprawdzić czy się zmieniają, czy te leki, które biorę (thiamazole) coś dają
            lekarka kazała mi tylko zbadać FT3 i FT4 (ale one już teraz są w normie)
            napisałeś,że być może leki przy wysokim TRAB-ie nic nie dadzą, że potrzebne będzie jodowanie czy operacja
            jak w takim razie lekarka na wizycie to sprawdzi?
            a może 2 miesiące (bo tyle mniej więcej będzie do 3 czerwca) to za mało,żeby się coś ruszyło i być może lekarka stwierdziła,że nie warto jeszcze badać tych przeciwciał, bo to za wcześnie?
            jak sądzisz?
            a może na własną rękę zbadać sobie jednak ten TRAB i TSH,żeby zorientować się czy leki coś dają?
            • lenek-1967 Re: lenek 03.05.11, 20:33
              Ela, uważam, że badanie Trab niczego w tej chwili nie wyjaśni. Moje wyniki TSH, ft3, Ft4 i przeciwciał Trab (24 na początku, a po trzech miesiącach 34) po zdiagnozowanoiu choroby były bardzo podobne. Daj szansę lekarzom i czekaj cierpliwie na efekty. Ta choroba jest trudna do leczenia. Moim zdaniem wcześniej, czy później staniesz przed dylematem : operacja, czy jodowanie, a później będzie już tylko lepiej. Lekarz powiedział mi, że leki blokujące tarczycę (np. thiamazol) mogą być w zasadzie przyjmowane maksymalnie do roku, ponieważ szkodliwe są dla wątroby i żołądka. Pozdrawiam.
              • ela4591 Re: lenek 03.05.11, 23:44
                lelek - dobrze zrozumiałam? podwyższył Ci się TRAB po 3 miesiącach brania leków?
                • ela4591 Re: lenek 04.05.11, 18:59
                  i jeszcze jedno lenku - napisz mi proszę jakie leki/krople przyjmowałeś na oczy

sorki,że Cię tak wypytuję, ale zupełnie nie wiem nic na temat GB,to mój początek, a widzę,że Ty miałeś podobnie smile
    • zajaco-wa Re: graves b.podpuchnięte oczy, pomóżcie (zdjęcie 03.05.11, 15:31
      Nie mam graves-basedowa, robilam badanie trab. Mam Hashimoto od paru lat i zdarzalo mi sie obudzic z oczami jak u ciebie a zdjeciu tylko bez zaczerwienienia. W ciagu dnia troche ta opuchlizna schodzla ale nie do konca. Teraz nie jest tak zle jednak ogolnie moge powiedziec ze mam problem z opuchlizna oczu i twarzy. Mam zespol sjogrena wiec i zespol suchego oka,- suchosc, uczucie piasku w oczach i widac biale paproszki przyklejone na oku- z tym raz lepiej raz gorzej- zalezy jak stoje z wynikami hormonow tarczycy.
      • zielona201 Re: graves b.podpuchnięte oczy, pomóżcie (zdjęcie 05.05.11, 14:24
        Mnie pomagają krople do oczu PVP COMOD, które działaja aby zniwelować uczucie piasku , a na spuchniete oczy stosuję zimne okłady z rumianku a w najgroszych momentach lód pod oczy.
        Wazne jest by spać z głową wyżej, wtedy i obrzeki są mniejsze
        • pies_z_laki_2 Re: graves b.podpuchnięte oczy, pomóżcie (zdjęcie 10.01.12, 13:22
          Na suche oko używam kropelek Hylo Comod.

Nie mam G-B, tylko Hashi, po rozpoczęciu suplementacji tyroksyną opuchnięcia pod oczami, permanentne zapalenie spojówek (a nawet rogówki) i suchość pod powiekami zmniejszyła się baaardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka