Dodaj do ulubionych

moje wyniki w usa -prosba o interpretacje

09.05.11, 17:34
Witam,
zaczne od moich objawow ktore pojawily sie dwa lata temu po urodzeniu drugiego dziecka ,
-zmeczenie, brak energii
-zmiany nastrojow , frustracja
-stany depresyjne
-sucha skora (ktora wczesniej zawsze byla tlusta) twarde bolace wypryski , spuchnieta twarz
-nietolerancja zimna , niska temparatura ciala
-problemy z pamiecia , koncentracja
-przybranie na wadze zwlaszcza w okolicy brzucha co nigdy nie bylo moim problemem nawet po ciazach
-nieregularne menstruacje , plamienia
poniewaz w usa musze dostac skierowanie na jakiekolwiek badania , przy ostatniej wizycie u mojej ginekolog poprosilam o skierowanie i takie wyniki dostalam , wedlug niej wszystko w normie
TSH 4.01 [0.35-4.94]
T3 Uptake 39 [34-49%]
T4 5.1 [4.9-11]
T7 2.0[1.6-4.6]
FSH 5.40 [2.5-10.2]
luteinizing hormone 5.20[1.9-12.5]
prolactin 8.00 [3.0-30.0]
tak to wyglada , niedlugo ide do lekarza ogolnego i chcialabym go przekonac do skierowania mnie na usg tarczycy oraz wiecej badan w kierunku tarczycy , czy mam podstawy , moze ktos moglby pomoc .Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: moje wyniki w usa -prosba o interpretacje 09.05.11, 23:05
      libra79 napisała:

> Witam,
      > zaczne od moich objawow ktore pojawily sie dwa lata temu po urodzeniu drugiego
      > dziecka ,
      > -zmeczenie, brak energii
      > -zmiany nastrojow , frustracja
      > -stany depresyjne
      > -sucha skora (ktora wczesniej zawsze byla tlusta) twarde bolace wypryski , spuc
      > hnieta twarz
      > -nietolerancja zimna , niska temparatura ciala
      > -problemy z pamiecia , koncentracja
      > -przybranie na wadze zwlaszcza w okolicy brzucha co nigdy nie bylo moim problem
      > em nawet po ciazach
      > -nieregularne menstruacje , plamienia

to są typowe objawy niedoczynności tarczycy

> poniewaz w usa musze dostac skierowanie na jakiekolwiek badania ,

ja wiem, ze to nieprawda.
      Płacisz i masz.

przy ostatnie
      > j wizycie u mojej ginekolog poprosilam o skierowanie i takie wyniki dostalam ,
      > wedlug niej wszystko w normie
      > TSH 4.01 [0.35-4.94]
      > T3 Uptake 39 [34-49%]

prawdopodobnie free - wolne.

> T4 5.1 [4.9-11]

też uptake/free?

> T7 2.0[1.6-4.6]
      > FSH 5.40 [2.5-10.2]
      > luteinizing hormone 5.20[1.9-12.5]
      > prolactin 8.00 [3.0-30.0]
      > tak to wyglada , niedlugo ide do lekarza ogolnego i chcialabym go przekonac do
      > skierowania mnie na usg tarczycy oraz wiecej badan w kierunku tarczycy , czy ma
      > m podstawy , moze ktos moglby pomoc .Dziekuje.

tak, masz problem z tarczycą i powinnaś drążyć ten temat.
      • libra79 Re: moje wyniki w usa -prosba o interpretacje 10.05.11, 03:29
        dziekuje za odpowiedz , T4 bylo tylko tak oznaczone przy T3 byl dopisek Uptake .
        • hashi-tess Re: moje wyniki w usa -prosba o interpretacje 10.05.11, 09:33
          mam nadzieję, że obydwa badania to free.
          ciekawa jestem Twojego dalszego leczenia,
          wrócisz po wizycie u endo?
          • libra79 Re: moje wyniki w usa -prosba o interpretacje 10.05.11, 16:34
            tak,jak tylko bede miala nowe badania i wyniki to napisze , dzieki forum wiem ze musze walczyc o swoje zdrowie sama poniewaz dla pani doktor objawy moje wskazywaly na depresje , nastepnie wreczyla mi kilka opakowan tabletek antykoncepcyjnych aby jak to okreslila "kick my body" smile)) tabletki leza sobie i czekaja na lepsze czasy a ja czekam na wizyte u innego lekarza smile
            • robak.rawback Re: moje wyniki w usa -prosba o interpretacje 12.05.11, 23:39
              czy ty jestes teraz w stanach? chcesz pare linkow po angielsku?
              • libra79 Re: moje wyniki w usa -prosba o interpretacje 13.05.11, 03:50
                tak jestem w stanach na stale , prosze o linki , chetnie poczytam smile
                • robak.rawback Re: moje wyniki w usa -prosba o interpretacje 15.05.11, 14:22
                  te strony sa z uk ale chodzi o to samo - ewentualnie nazwy konkretnych badan robionych moga sie naywac inaczej w UK a inaczej w USA - ale jak bedziesz wiedziec co masz badac to wytlumaczysz lekarzowi. w tych linkach i dodatkowych jakie sama znajdziesz jest sporo co ludzie biora w usa albo austraii czy new zealand wiec to sie wszytsko zazebia.

thyroid.about.com/od/gettestedanddiagnosed/a/bloodtests.htm
                  www.tpa-uk.org.uk/hypothyroidism.php
                  www.thyroidhelp.org/index.php
                  www.thyroidhelp.org/online-pharmacies-no-prescription-required-t8.html
                  www.tpa-uk.org.uk/mgt_of_thyroiddef3.php
                  www.well-women.com/index.html
                  www.stopthethyroidmadness.com/
                  jeszcze sie nie doczytalam za mocno na temat tych ktore mialas robione ja ci powiem to co ja od lekarza chce w UK.

thyroid hormone tests: FT3, FT4, TgAB, tt4, tt3, tpo Ab, rt3;
                  dodatkowo: (bo to moze byc poza norma przy tarczycy)
                  serum vitamin b12, red blood cell folate, serum ferritin, serum iron tests, blood glucose, serum lipids, urea and electrolytes, selenium, (zapomnialam jeszcze o poziom jodu sie spytac)

poszlam z kartka z wypisanymi wszytskimi badaniami jakie chce bo jak zaczelam mowic ze chce zrobic abdania na tarczyce - to zobaczylam panike w oczach i sie skapnelam ze nie za bardzo wiedziala jakie mi dac i chyba tez nie chciala, chociaz juz mnie maja w komputerze z chora tarczyca i nadnerczami. wiec od razu kartke podalam ze wszytskim co chcialam zeby zrobila - skroty i pelna nazwa. wiec mi wydrukowala, sparawdzilam - okazalo sie ze rt3 mi nie dala, wiec powiedzialam zeby dopisala. ale tutaj (UK) jest tak ze jak wyjda wyniki np tsh dobre to laboratorium moze nie zrobic np t4.
                  wiec teraz czekam na wyniki. nie wiem na ile sie bedziesz musiala uzerac u siebie.
                  ja bylam przygotowana na to ze jesli by powiedziala ze odmawia mi wydania skierowania na testy, pomimo ze wyrazne jej powiedzialam na co sie lecze i jakie mialam objawy przed leczeniem a terazmusze monitorowac (bo biore rozne pastylki) - to bymjej kazala to wszystko na pismie mi dac. jak potrafia sie zaslaniac eveidence based medicine i wciskac kit pacjentom to moga to samo dac na pismie.

jak ci nie da to wez na pismie i szukaj nastepnego, az znajdziesz takiego ktory cie zacznie leczyc. nie wiem jak masz z ubezpieczeniem i co w jego obrebie mozesz ale ja bym sie z
                  nimi pouzerala jesli nie beda chcieli placic albo cos odmawiac, tak samo z klinikami co odmawiaja zrobienia badan na tarczyce.

mozesz miec jak najbardziej wszystko w normach - badania krwi i byc chora wiec patrz na objawy i tym sie kieruj.
                  • robak.rawback Re: moje wyniki w usa -prosba o interpretacje 15.05.11, 14:32
                    aha i ksiazeczki -
                    ze strony tej kobitki podanej wyzej
                    www.well-women.com/books.html
                    ten link od niej jest do amazon.co.uk ale pewnie nie bedziesz mogla stamtad kupic ale jak spojrzysz to widze ze tez sa dostepne na www.amazon.com
                    • libra79 nowe wynki 22.07.11, 17:41
                      witam po przerwie i po dwoch wizytach u lekarza ogolnego , na pierwszej byl wywiad i skierowanie na usg tarczycy , badania krwi ( panel tarczycy,morfologia,cholesterol) na drugiej odczytanie wynikow i stwierdzenie ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku sad
                      na poczatku czerwca czulam sie bardzo kiepsko przez jakies 10 dni , okropne rozdraznienie , ucisk w szyi , potem nastapila znaczna poprawa przez okolo 2 tygodnie !! zazwyczaj tych "lepszych" dni jest kilka w miesiacu wiec bylam zdziwiona , nastepnie zlapalam okropnego wirusa z bolem gardla przez dobry tydzien i tak leci faktycznie troszke lepiej sie czuje zwlaszcza psychicznie ale nadal nie wiem co mi jest sad
                      moje USG:
                      The right lobe of the thyroid gland measures 4.1x1.1x1.3 cm .There is normal vascular flow to the right thyroid lobe.There are no solid cystic masses.
                      The left lobe measures 3.7x0.9x1.1 cm.There is normal vascular flow to the left thyroid lobe.There are no solid or cystic masses.
                      The isthmus measures 0.4cm.There is normal vascular flow to the thyroid isthmus. There are no solid or cystic masses.
                      I na koniec podkreslone : Unremarkable thyroid ultrasound .
                      Prawde mowiac mialam wielka nadzieje ze usg cos pokaze i bedzie wskazaniem do leczenia ,pytalam lekarza o objetosc ale wymigal sie z odpowiedzi , sama obliczalam i wychodzi mi 4.7 ml to raczej malo .Ale wyniki krwi sa lepsze niz ostatnio :
                      6 lipiec 2011
                      TSH 2.9 [0.35-4.94]
                      T3 Free 60% 2.91[1.70-3.70]
                      T4Free 41% 1.02[0.70-1.48]
                      Morfologia:
                      WBC 5.7 [4.6-10.2]
                      RBC 4.18 [4.04-5.48]
                      HEMOGLOBIN 13.3 [12.2-16.2]
                      HEMATOCRIT 39.6 [37.7-47.9]
                      MCV 94.8 [80.0-97.0]
                      MCH 31.9 [27.0-31.2]
                      MCHC 33.6 [31.8-35.4]
                      RDW 12.7 [11.5-14.8]
                      CHOLESTEROL 151 [107-200]
                      HDL DIRECT 49.80 average 55
                      LDL CHOLESTEROL 78 <100 optimal
                      Tak to wyglada , moze ktos ma jakies sugestie co dalej robic ... dzieki

• libra79 Re: nowe wynki 25.07.11, 04:56
                        up
                      • aleksandra_01 Re: nowe wynki 25.07.11, 14:03
                        > eczenia ,pytalam lekarza o objetosc ale wymigal sie z odpowiedzi , sama oblicza
                        > lam i wychodzi mi 4.7 ml to raczej malo

też mi tyle wyszło jak policzyłam i również uważam, że to bardzo mało.
                        tzn ja mam podobną wielkość, a leczę się już ponad 2 lata.

nie wiem czy jest to możliwe, ale być może powtórzenie usg u innej osoby na innym sprzęcie
                        pokazałoby coś innego w kwestii struktury itp. ponieważ dziwnym wydaje mi się to,
                        że masz tak malutką tarczycę, a nie widać w niej żadnych zmian.
                        lekarz endokrynolog mógłby również sam, dłońmi zbadać Twoją tarczycę.

> TSH 2.9 [0.35-4.94]

nadal jest za wysokie.

> T3 Free 60% 2.91[1.70-3.70]
                        > T4Free 41% 1.02[0.70-1.48]

sądzę, że t3 uptake to nie to samo co t3 free i nie to samo co samo t3.
                        dlatego też, ciężko powiedzieć czy faktycznie jest poprawa czy nie.
                        tsh bywa zmienne, pomijając fakt, że i tak masz je za wysokie.

patrząc na Twoją morfologię sądzę, że masz anemię z niedoboru żelaza
                        i powoli postępującą anemię z niedoboru wit b12 i/lub kwasu foliowego.

bierzesz jakieś preparaty witaminowe?

możesz przez tydzień mierzyć poranną temperaturę ciała, spoczynkową
                        tj. przed wstaniem z łóżka, mając termometr przygotowany już wieczorem.
                        wartości poniżej 36,6 będą wskazywały na obniżony metabolizm,
                        czyli na problem z hormonami tarczycy.

możesz poczytać i ewentualnie przedyskutować ze swoim lekarzem:
                        www.imcmed.co.za/articals/craige/Hypothyroidism.doc
                        a.

• libra79 Re: nowe wynki 25.07.11, 14:14
                          dziekuje za odpowiedz , co do temperatury to juz dawno zauwazylam ze jest bardzo niska , spoczynkowa w pierwszych dniach cyklu wynosi 35,5 i w ciagu dnia jest moze kilka kresek wyzsza , wspominalam o tym lekarzowi ale widocznie dla niego to nic dziwnego , wyniki w normie to podstawa , czas poszukac kogos innego.
                          • robak.rawback Re: nowe wynki 31.07.11, 17:32
                            jak dla mnie ft3 i ft4 masz troche za male i tsh troche za duze - ale kazdy jest inny wiec na pewno sa ludzie ktorzy sie swietnie czuja przy takich parametrach. na parametrac wielkosci tarczycy sie nie znam.

poszperaj na internecie ja pamietam ze sie kiedys dokopalam do listy lekarzy w usa ktorzy sa oswieceni w temacie. to chyba bylo na jakiejs pateient support group wuk albo takiej anglo jezycznej.
                            jak znajdziesz to wklej bo mnie bedzie interesowac tez. a jak nie znajdziesz to daj znac to tezposzukam.

srobuj moze sie unich dopytac na poczatek czy maja jakies listy lekarzy polecanych albo kto ma?
                            www.brodabarnes.org/who_we_are.htm
                            • libra79 Re: nowe wynki 04.08.11, 17:55
                              dzieki robak.rowback za odpowiedz i linki poprzednie tez , znalazlam liste lekarzy na stronie Mary Shomon thyroid-info.com i nawet jest jedna pani doktor polska niedaleko mnie , niestety nie przyjmuje nowych pacjentow , ale bede sie do niej jeszcze dobijala smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka