2000mar 05.01.12, 11:29 choruję na Hashimoto, TSh niby wyrównane, ale właśnie zdiagnozowano u mnie arytmię komorową. Mam pytanie, kto ma podobne problemy i jak przebiega leczenie? Ja póki co biorę propranolol, ale skurcze się utrzymują Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monokrome Re: arytmia a tarczyca 05.01.12, 12:21 A masz robione wyniki ft3 i ft4? Samo TSH to nie wszystko, może być w normie, ale hormony tarczycy już nie. Badania witaminy B12, ferrytyny, kwasu foliowego, witaminy D3? Problemy z sercem w Hashimoto są dość częste. Przeważnie to wynik niewyrównanych hormonów lub niedoborów. Odpowiedz Link
2000mar Re: arytmia a tarczyca 05.01.12, 15:27 Dzięki za reakcję, ft3 i 4 nie mam, ale ferrytyna na pewno niska - bez badania w samej morfologii wyszła już anemia z niedoboru żelaza ( Fe 28 przy normie od 50). Teraz łykam żelazo. Odpowiedz Link
asiupka Re: arytmia a tarczyca 06.01.12, 08:34 Miałas robione echo serca (usg)? Anemia to częsty powód arytmii i skurczów dodatkowych serca, same problemy z niewyrównanymi hormonami tarczycy też. Zbadaj sobie też poziom magnezu i potasu. Potas powinien być w środku normy. Odpowiedz Link
2000mar Re: arytmia a tarczyca 06.01.12, 11:54 Echo zrobiłam i wynik jest ok. Co do żelaza to preparat przyjmuję już od miesiąca i to co się zmieniło to to, że ustąpiło pocenie się w nocy. Magnezu i potasu nie badałam, natomiast przyjmuję preparat Mg. Tak jak pisałam biorę teraz betablocer, ale niestety efekty mizerne - arytmia nadal odczuwalna. Odpowiedz Link
asiupka Re: arytmia a tarczyca 06.01.12, 11:57 Może propranolol trzeba by zmienic na inny betabloker. Pracuję na kardiologii i lekarze już u nas nie przepisują propranololu. Odpowiedz Link
madziulaw Re: arytmia a tarczyca 11.01.12, 10:53 FT3 i Ft4 ---w pierwszym rzedzie do zrobienia..pozdrowienia Odpowiedz Link