Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretacje wyników

06.03.12, 21:14
Moje wyniki:
TSH-10,29(0,25-5)
ATPO-311,04 <5,61
FT4-10,56 (9-20) -14,18%
FT3-3,94(4-8,3) -1,4%
USG
Tarczyca niepowiększona w całości o niejednorodnej echogeniczności-hyper-hypoechogenna
Zmian ogniskowych nie uwidoczniono
Płat prawy:17,5x17x31mm
Płat lewy:16x18x39mm
Grubość cieśni-1,9 mm

Byłam na dawce 50 letrox ale z powodu tego że moje tsh przez 3 miesiące podwyższyło się z 8,43 na 10,29 więc przeszłam na dawkę 100mg

Dziękuje z góry za waszą pomoc
Ewa
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 07.03.12, 11:15
      Masz bardzo niskie poziomy wolnych hormonów, a więc podejrzewam bardzo głęboką niedoczynność. Powoli podnoś dawkę, nie wskakuj z 50 na sto za jednym zamachem, bo to odchorujesz. Masz spowolniony metabolizm na poziomie komórkowym, nie będziesz w stanie zmetabolizować (wchłonąć i wykorzystać) takiej wysokiej podwyżki i wpadniesz w nadczynność polekową. Powoli, czyli wprowadzaj po ćwiartce, czy nawet ósemce tabletki co kilka dni, niech organizm się powoli przyzwyczaja do nowej dawki.

Badałaś przeciwciała atpo i ath? Masz diagnozę, co ci jest? Masz wysokie tsh, dlaczego przez trzy miesiące nic z tym nie robiłaś?
      • ewazub27 Re: Prośba o interpretacje wyników 12.03.12, 06:43
        Przez 3 miesiące brałam leki. Na początku przez 10 dni dawkę 25 a potem do 3 miesięcy 50. Teraz przeszłam na dawkę 100, ale za Twoją radą stopniowo zwiększałam. Moje atpo pozostaje całyczas na tym samym poziomie tzn ok. 300. Diagnoza: hashimoto.
        Czy pogorszenie wyników mogło nastąpić w wyniku tego, że nie trzymałam się zaleceń lekarza i śniadanie jadłąm szybciej niż pół godziny po tabletce? Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam.
        • hashi-tess Re: Prośba o interpretacje wyników 13.03.12, 20:55
          na początku wprowadzania euthyroxu może nastąpić
          pogorszenie samopoczucia. Musisz się uzbroić w cierpliwość
          bo hashimoto to choroba przewlekła i żle prowadzona
          daje popalić. W początkowym okresie wychodzenia w niedoczynności
          dobrze mieć na uwadze nie tylko poziomy hormonów, ale tez
          powinnaś popatrzeć czy nie wchodzisz w anemię, która dość
          często występuje w n/schorzeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka