Dodaj do ulubionych

wytrzeszcz oczu

07.03.12, 16:42
Witajcie,

czy możecie mi polecić dobrego okulistę-endokrynologa zajmującego się wytrzeszczem oczu, który pojawił się po jodowaniu? do tej pory chodziłam do dr Janik ale obecnie jest chorai do odwołania jej nie ma i tak naprawdę nie wiadomo kiedy będzie przyjmowała, a ja nie chce przerywac teraz leczenia sad
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: wytrzeszcz oczu 07.03.12, 22:36
      no to chyba masz problem.
      Z tego co wiem to p. dr w oczkach jest najlepsza.
      Jednak nie poddawaj się i szukaj.
      Przyjdz z nowym nazwiskiem.
      Napisz kiedy oznaczałaś poziomy FT4 i FT3 i jakie masz
      ich poziomy.
      • zapasniczek Re: wytrzeszcz oczu 09.03.12, 16:55
        FT3 i FT4 robilam we wrzesniu, takie byly poziomy
        FT3 2,17
        FT4 0,88

niestety poki co nie znalazlam innego okulisty.

proszę pomóżcie!
        • hashi-tess Re: wytrzeszcz oczu 09.03.12, 17:47
          napisz jeszcze normy do wyników,
          a najlepiej skorzystaj z kalkulatora i przelicz
          na % normy.
    • kratkawpaski Re: wytrzeszcz oczu 09.03.12, 22:54
      Po weekendzie zapytam moją endo, kogo poleca w zastępstwie - mam nadzieję, że ma jakąś listę rezerwową.

Próbowałaś wyciągnąć namiary na innego okulistę od swojego endo? Myślę, że dr Janik ma jakichś "uczniów", tylko teraz trzeba przetestować, który z nich jest najbystrzejszy...
      • zapasniczek Re: wytrzeszcz oczu 10.03.12, 13:09
        przeliczyłam moje wyniki w kalkulatorze i wygladaja nastepujaco:

FT4 6,49%
        FT3 7,08%

ja sie niestety lecze u endokrynologa w malym miescie i jest to jedyny taki specjalista u nas; nawet nie zwrócił uwagi na moje oczy. O dr Janik dowiedziałam sie z tego forum wiec nawet nie mam go co pytać o innego specjaliste...

Po 3 miesiacach leczenia u dr Janik oczy mi sie bardzo poprawiły, co prawda widac teraz duza roznice miedzy jednym okiem a drugim, bo w jednym mam wiekszy wytrzeszcz ale ogólny efekt jest bardzo dobry. Brałam sterydy, a teraz od 3 tyg mialam przerwe na polecenie dr Janik. nie wiem co mam teraz robic. bylam u zwyklego okulisty ale powiedzial ze nawet nie wie jak cos takiego leczyc. boje sie ze wytrzeszcz znowu mi sie poglebi.
        • kaj-ma Re: wytrzeszcz oczu 11.03.12, 09:46
          Wyniki nie są za dobre, wnoszę, że bierzesz jakiś hormon tarczycy, np letrox. Trzeba zwiekszyć dawkę, bo widac że idziesz w niedoczynność.
          A czy oczy obecnie cię bolą, masz dalej uczucie wypychania gałek ocznych, łzawią ci????
          Jeżeli po sterydach oczy sie poprawiły, to byc może już wytrzeszcz nie wróci. U mnie wytrzeszcz też jakis czas był dość duży, ale obecnie jest mniejszy i jak wyniki poziomu hormonów miałam w normie, to oczy sie uspokoiły, czasami pobolewają, ale wytrzeszcz się juz nie pogłębia.
          • zapasniczek Re: wytrzeszcz oczu 11.03.12, 20:43
            biore euthyrox, do niedawna w dawce 50mg, od dwoch tygodni mam zwiekszona dawke i biore od poniedzialku do piatku 100mg, a sobota-niedziela 175mg

niestety od momentu zwiekszenia dawki znowu mam opuchniete oczysad
            oczy mnie bola, nie moge czytać, rozwiązywac krzyzowek, łzawią mi.
            mam nadzieję ze wytrzeszcz sie nie pogłebi, chciałabym zeby jeszcze sie troche cofnął albo przynajmniej wyrównał bo ma duża róznicę miedzy oczami i wygladam jak dziwoląg sad
            • kaj-ma Re: wytrzeszcz oczu 12.03.12, 08:20
              Podnosić dawkę hormonu nalezy stopniowo, a u ciebie od razu z 50mg na 100 i 175!!!! Być może te objawy sa związene z gwałtowną zmianą hormonu.
              Ja np gdy miałam podobne wyniki do twoich, to zwiekszyłam dawkę z 75mg na 87,5 mg.
              Wytrzeszcz nie powinien się już powiekszyć, a z czasem powinien lekko ustąpić. U mnie ustąpił po ok. roku, ale nie całkowicie, częściowo. Pozostała mi różnica pomiędzy jednym a drugim okiem, ale jest to niewileka różnica. Czasami dalej mnie pobolewają oczy, rano mam opuchniete powieki, łzawią mi i wiem ze już całkowicie tego nie wyleczę. Cieszę się że skończyło się na niewielkim wytrzeszczu, bo mogło byc znacznie gorzej.
              Czasami, nie wiem czemu jedno oko mam większę (jakby wytrzeszcz był większy) , ale po paru dniach wraca do normy. Byc może zalezy to od pogody, a może od samopoczucia (stres, zmeczenie), a może od cisnienia. Lekarze nie wiedzą od czego to zależy.
      • zapasniczek Re: wytrzeszcz oczu 20.03.12, 19:38
        czy udało Ci się dowiedzieć od swojej lekarki kogo poleca w zastępstwie za dr Janik?
        • zapasniczek Re: wytrzeszcz oczu 20.03.12, 19:38
          pytanie do kartkawpaski
    • grazka-wroclaw Re: wytrzeszcz oczu 23.08.12, 18:44
      iecie tez mam problem moze ktos zna jak się skotaktować z rodzina p.DR Jadwigi Janik bo leczyłam sie u niej 16 lat nawet w lipcu dzwoniłam mówiła ze jest chora ale w sierpniu zeby do niej przyjechać no i dla mnie szok ,,,ale potzrebuje ksero dokumentów mojej choroby i gdzie sie skierować ,? moze ktos zna jej dzieci kim sa bo teklefon kom.i stacj,nie działaja ,jesli ktos może prosze o pomoc .grazka wrocław

• robak.rawback Re: wytrzeszcz oczu 14.09.12, 14:26
        hmmm slyszalam ze janik miewa humory bo jak sama o sobie do kogos powiedziala jest jedynm specjalista ktory sie tym zajmuje i nei musi nadskakiwac pacjentom.
        no ale to tylko z forum wiem, sama nie bylam u niej wiec tylko powtarzam opinie.

nie wiem czy ci cos pomoze to co pod spodem napisze -
        ja mam NIEdoczynnosc i bralam t4, potem postanowilam poeksperymentowac z t3. jak sobie dowalilam duzo T3 (nie t4) w tabletkach to zaczely mi lzawic oczy i robiy sie przekrwione, klucie etc jakby poczatki wytrzeszczu. chyba przedawkowalam wtedy. wiec odstawilam na jakis czas i po jakims czasie wrocilam do t4 (eltroxin) ktory bralam przed eksperymentem z t3. nie moglam potem przez pare tygodni brac nawet eltroxinu bo znowu mi sie cos na oczach robilo.
        ale po jakims czasie jakby sie uspokoilo (na razie) wiec znowu jestem na eltroxin ale w malej dawce (25 mcg) normalnie bralam 50mcg.
        • januszlukasz Re: wytrzeszcz oczu 11.11.12, 08:25
          czy komuś udało się ustalić uczniów dr janik?
    • morisekonline Re: wytrzeszcz oczu 15.11.12, 10:44
      witam, poszukuję osób, które leczyły się u Świetej Pamięci Pani dr Janik. Czy orientujecie się komu przekazywała swoja wiedzę, kto jest jej uczniem , bedę wdzięczna za informację. Jeździłam do Niej ponad 20 lat i byłam spokojna, ze jest ktoś taki. Spotykałam ludzi, którzy tracil wzrok w wyniku gravesa-basedowa, a Ona im przywracała
      • malzoneczka Re: wytrzeszcz oczu 29.10.13, 11:20
        Witam.

Poszukuję specjalistę od wytrzeszczu oczu. Jeśli ktoś zna to bardzo proszę o namiary.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka