Dodaj do ulubionych

Choroba Basedowa

17.05.12, 17:01
Witam,

Od 10 m-cy leczę się na nadczynność Basedowa, ale od 4 m-cy wyniki cały czas mam b.dobre.
Tymczasem endokrynolog dalej każe mi brać leki - co drugi dzień 1/4 tabletki thyrozol 5mg oraz na serce concor 1,25 codziennie 1 tabletkę. Twierdzi, że nawet mając dobre wyniki to do 2 lat muszę brać leki. Czy to normalne?
Dziekuję za wszelkie info.
Obserwuj wątek
    • kratkawpaski Re: Choroba Basedowa 17.05.12, 20:07
      Tak, to normalne... Takie są zalecenia w przypadku pierwszego epizodu ch. Gravesa-Basedowa, żeby osiągnąć w miarę trwałą eutyreozę przy leczeniu tyreostatykiem.

Z tym że "trwałość" tak osiągniętej eutyreozy przewiduje się m.in. na podstawie wyjściowego poziomu przeciwciał TRAb - im wyższe były początkowo, tym większe prawdopodobieństwo nawrotu po odstawieniu leków (i czasami z tego właśnie powodu odpowiednio dłużej endo utrzymuje tyreostatyk).

Jaki u Ciebie był poziom tych przeciwciał? A obraz USG? Zapytałeś/zapytałaś lekarza lub przeczytałeś/przeczytałaś coś przez te 10 miesięcy leczenia o Basedowie? Jeśli nie, to poczytaj, bo zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć, czego się można spodziewać w przyszłoścismile.
      • duke254 Re: Choroba Basedowa 19.05.12, 15:53
        Dzięki! Trochę sie uspokoiłem a jednoczesnie zmartwiłem, bo autoprzeciwciała p/c receptorom TSH miałem 8 m-cy temu b.wysokie 23,15 (<1,8 negatywny). Ale już ok. 4 m-ce wyniki TSH i FT4 mam b.dobre. Po ostatnim usg lekarz powiedział, że jest dobrze, ale to wciąż chora tarczyca. Przyczyną u mnie poza stresem mogło być palenie, ale od razu rok temu rzuciłem. Mam nadzieję, że to już nie wróci. Pozdrawiam
        PS Trudno o tak szczegółowe info w internecie na temat basedowa, raczej są to ogólne informacje.
        • kratkawpaski Re: Choroba Basedowa 19.05.12, 16:52
          Z szukaniem informacji w necie jest trochę tak, że znaleźć można praktycznie wszystko, ale raczej nie na polskich stronach. No i zawsze trzeba sprawdzać źródło, bo bzdetów na każdy temat też jest mnóstwo. Ale szukać warto, nawet jeśli jest to strasznie czasochłonne, bo przynajmniej potem wiadomo, kiedy lekarz wciska kit (nierzadko, niestety).

Przeciwciała miałeś faktycznie dosyć solidne, ale i wyższe się zdarzają. Thyrozol powinien je obniżyć, przynajmniej teoretycznie. Tak samo teoretyczna jest ta zależność między wyjściowym poziomem przeciwciał a prawdopodobieństwem nawrotu – jakieś prawidłowości niby się obserwuje, ale tak na dobrą sprawę przebieg chorób autoimmunologicznych jest po prostu bardzo indywidualny i dosyć nieprzewidywalny. Na Twoim miejscu dokończyłabym kurację tyreostatykiem, licząc, że po jego odstawieniu będzie ok. A potem regularne badania i „wyczulenie” (ale bez przesady – nie „przeczulenie”wink na wszystko, co mogłoby sugerować pierwsze oznaki nawrotu choroby (jak ktoś raz zaliczył nadczynność, to tego nie przegapi – wiem po sobie). Powodzenia w dalszym leczeniusmile.
        • devilyn Re: Choroba Basedowa 20.05.12, 11:25
          A gdzie wynik ft3?
          • duke254 Re: Choroba Basedowa 28.05.12, 15:04
            FT3 tylko raz miałem robiony w momencie wykrycia choroby, potem lekarzom wystarczał ft4, tsh, usg i przeciwciała. Nie kazali robić ft3.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka