Dodaj do ulubionych

proszę o interpretację.

09.08.12, 12:54
płat prawy- 22x24x45mm miąższ niejednorodny-rozlany obszar obniżonej echogenności na granicy bezechowości,grubość cieśni-3-4 mm miąższ niejednorodny.Płat lewy 22x22x40mm miąższ z rozlanym obszarem obniżonej echogenności jak w płacie prawym.

Wnioski: obszary rozlanej obniżonej echogenności w obu płatach gruczołu tarczowego [oedema? ] niewielkie powiększenie prawego płata.

Dziękuję mądrym osobom za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • antomhana Re: proszę o interpretację. 09.08.12, 13:45
      antomhana napisał(a):

> płat prawy- 22x24x45mm miąższ niejednorodny-rozlany obszar obniżonej echogennoś
      > ci na granicy bezechowości,grubość cieśni-3-4 mm miąższ niejednorodny.Płat lewy
      > 22x22x40mm miąższ z rozlanym obszarem obniżonej echogenności jak w płacie praw
      > ym.
      >
      > Wnioski: obszary rozlanej obniżonej echogenności w obu płatach gruczołu tarczow
      > ego [oedema? ] niewielkie powiększenie prawego płata.
      >
      > Dziękuję mądrym osobom za odpowiedz.

Hormon TSH 41,5 IU/ml
    • pies_z_laki_2 Re: proszę o interpretację. 10.08.12, 10:46
      Jesteś kobietą czy mężczyzną?
      Normy wielkości dla tarczycy różnią się nieco w zalezności od płci.
      Poczytaj:
      - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,36986594,36989933,Re_objetosc_tarczycy_jaka_jest_norma.html

Prawy płat na ogół jest większy od lewego, to norma.

Za to tsh 45 (zakładam, że norma max 4,2) jest bardzo wysokie.
      Daj więcej szczegółów, co badałaś/łeś, dlaczego, ile masz lat, czy się na coś leczysz, coś łykasz itd.
      • antomhana Re: proszę o interpretację. 10.08.12, 12:55
        norma tsh(0,3-6,2) ja mam 41,5 IU/ml jestem kobietą 31l,zażywam lek euthyrox N 100,zgłosiłam się sama na badania do lek.rodzinnego,bo miałam grubą szyję.potem lekarz endokr. stwierdził u mnie chorobę Hashimoto ;-( powiedział również że jest guzek,ale on na pewno sam zniknie,mam kontrol we wrześniu.
        • pies_z_laki_2 Re: proszę o interpretację. 11.08.12, 18:02
          Edema to obrzęk, znak zapytania świadczy o wątpliwości, czy tarczycę masz w normie, czy już powiększoną (wole).

Objętość tarczycy oblicza się mnożąc wymiary przez siebie i dzieląc na pół.
          Twoja tarczyca:
          PP 11,88 ml
          PL 9,68 ml
          Razem 21,56
          Normy:
          Kobiety 13 - 18ml = (cm)
          Mezczyzni - 15 - 25ml

Masz powiększoną tarczycę w stosunku do normy obliczanej dla zdrowych ludzi, czyli masz wole Hashimoto.

TSH tak wysokie świadczy o dużej niedoczynności. Bierzesz E100 ale od kiedy? Na jakiej podstawie akurat E100? Masz jakieś inne wyniki badań? Jak się czujesz?
          • antomhana Re: proszę o interpretację. 11.08.12, 20:23
            N100 od lipca,przedtem mniejsze dawki zażywałam,50 i 80,teraz 100.czuję się nieraz senna,zmęczona,nerwowa bardzo,wychodzą mi włosy i suchość skóry jest. w lutym miałam wypadek samochodowy,w marcu lekką stłuczkę autem i to mnie zastanowiło,brak orientacji i poszłam do lekarza rodzinnego i tak to wyszło.
            • hashi-tess Re: proszę o interpretację. 13.08.12, 12:39
              Przy tak wysokim TSH możesz mieć też braki
              ferrytyny
              wit. B12
              wit. D.

Objawy powyzzych niedoborów też dają nieźle
              popalić. Porozmawiaj o tym z rodzinnym i aby Cię
              nie spławił zanotuj sobie objawy.
    • antomhana Re: proszę o interpretację. 24.08.12, 19:14
      Witam,dzisiaj dostałam nowe wyniki badań TSH (0,3-6,2 IU/ml) mój wynik: poniżej 0,1 co to znaczy ?
      • pies_z_laki_2 Re: proszę o interpretację. 25.08.12, 11:54
        Jak to dostałaś wyniki tsh? A reszta? A fT4 i fT3?
        • antomhana Re: proszę o interpretację. 26.10.12, 21:52
          Witam,dzisiaj byłam u endokrynologa w Poznaniu z nowymi wynikami: TSH poniżej 0,1 IU/ml a norma ma (0.3 - 6,2) i P-ciała p/peroksydazie 344,5 a norma wynosi <34,0 ostatnio miałam jedną torbiel po prawej str. a tera też po lewej jest torbiel. za 3 mc mam wizytę,jak nie zniknie to biopsję lekarz zrobi. czy mogą same zniknąć mi te guzki ?
    • antomhana Re: proszę o interpretację. 30.08.12, 12:28
      wynik badania[009]P-ciała p/peroksydazie tarczycowej 344,5 IU/ml norma <34,0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka