Dodaj do ulubionych

Chorowa Graves - Basedowa

27.04.13, 10:52
Witam wszystkich!

Jestem 7 miesięcy po porodzie. Jakieś dwa miesiące temu zaczęły się moje problemy z tarczycą. Gdyby nie trzesły mi się nogi po wejściu na 1 piętro i wysoki puls podczas mierzenia ciśnienie nie wiedziałabym o tym, że coś nie tak. Zrobiłam sobie badania kontrolne. Tarczyca wynik zerowy, ft3 i ftr podwyższone, na szczęście nie aż tak bardzo! Poszłam do lekarza rodzinnego i dostałam skierowanie do endokrynologa. Nie czekałam na wizyte z NFZ bo mogłabym się nie doczekać. Dostałam się prywatnie po dobrym tygodniu. Endokrynolog zobaczył moje wyniki i mówił, że nie są dobre. Zrobił USG i mówi, że to zapalenie, Graves Basedowa. Przepisał leki i kazał odstawić moją córkę od piersi, za 14 dni mam wizyte kontrolną i od kilku dni ściagam sobie pokarm laktatorem. Bardzo dużo o tym czytam i nie mogę pogodzić się z tym, ze nie mogę karmić piersią. Moja Córka bardzo to przeżywa, w dzień tak o tym nie pamięta choc dzisiaj rano był płacz, bo chciała pierś. Wieczorami razem płaczemy. sad( Nigdy nie ciągnęła cycka, dawiśmy jej niekapek a tu teraz taka zmiana sad

Ft3- 26,08 - gdzie norma mieście się 3,90-7,80
Ft4-45,85 - gdzie norma mieście się 11,50-21,00

Lekar przepisał mi Thyrozol 20mg po 1,5 tabl rano i Propranolol 3x1 tabl.
Mierze ciśnienie od kilku dni i moje tętno spadło, niejest powyżej 110, a max 96 dochodzi, więc uważam, że jest znaczna poprawa.

Chciałabym wrócić do karmieni. Poprosić go na następnej wizycie o zmniejszenie dawek lekarstw i możliwośći karmienia - załamie się jeśli będzie inaczej sad(

Czy ktoś z Was tak miał? Możliwe jest zmniejszenie dawki leków i powrót do karmienia?
Obserwuj wątek
    • szczesliwamama7 Re: Chorowa Graves - Basedowa 27.04.13, 10:54
      szczesliwamama7 napisał(a):

> Nigdy nie ciągnęła cycka,

Nigdy nie ciągnęła smoczka - miało być
    • hashi-tess Re: Chorowa Graves - Basedowa 27.04.13, 16:49
      masz sporą nadczynność i zażywasz truciznę, która niszczy
      nie tylko tarczycę. W dodatku trucizna ta przenika do pokarmu.
      Proszę, nie truj dziecka karmiąc piersią.

Czy masz zlecone badanie p/ciał TRAB/TRAK?

W nadczynności one są bardzo ważne.
      • szczesliwamama7 Re: Chorowa Graves - Basedowa 27.04.13, 22:18
        Endokrynolog nie zlecił mi dalszych badań. Dostała thyrozol i propranolol. Powiedział, ze to Braves Basedowa i przepisął lekarstwa.

Nie karmię teraz małej, ale jak tylko pojadę do niego i powiem, że chcę wrócić do karmienia i zobaczymy co mi zmieni z lekami.
        • 1magdalenka Re: Chorowa Graves - Basedowa 01.05.13, 11:27
          żeby na 100% potwierdzić że to Graves Basedow potrzebne jest badanie przeciwciał przeciw receptorom TSH - TRAb, powinnaś mieć zrobione to badanie. jeśli to Graves Basedow to leczenie jest długotrwałe, możliwe są nawroty choroby, nie nastawiaj się raczej na to, że lekarz odstawi Ci szybko leki i że wrócisz do karmienia piersią. Spytaj się też lekarza, czy przeciwciała nie są przypadkiem przekazywane dzieku wraz z mlekiem (nie jestem tego na 100% pewna).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka