Dodaj do ulubionych

nastolatka

17.05.13, 06:49
Cześć dziewczyny.
Mam problem z córą. 15 lat Czynnie uprawia sport.
ft3 - 4.15 (3,937,70)
ft4 - 0,78 (0,79-1,34)
tsh 2,036 (0,270-4,200)
Od pewnego czasu usiłuje trochę schudnąć, co przy tylu godzinach pływania nie powinno być problemem. A jednak. Mąż ma hashi. Myślicie, że to początki niedoczynności? ma zrobić jeszcze przeciwciała.
pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: nastolatka 17.05.13, 10:04
      Witaj, rozumiem, że
      >ft3 - 4.15 (3,937,70)
      norma wynosi 3,93 - 7,70??

A wyniki córki z przelicznika:
      samodobro.host56.com/
      wyglądają tak:

FT4 -1.82% [wynik 0.78, norma (0.79 - 1.34)]

FT3 5.84% [wynik 4.15, norma (3.93 - 7.7)]

prawie brak hormonu Ft4, ale sprawdź jeszcze raz dane smile
      Jeżeli jest ok, to z jej wynikami, już dobrze nie jest, nie zaniechaj dalszej diagnostyki i wizyty u dobrego endokrynologa (jest lista polecanych na forum). Zrób z nią test bardzo przydatny:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0

Potrzebne będą:
      - przeciwciała a-TPO oraz a-TG
      - USG tarczycy z dokładnym opisem i trzema wymiarami
      • tapetawpaseczki Re: nastolatka 17.05.13, 11:31
        dzięki, no to zmartwiłaś mnie bardzo sad Przeciwciała będą w poniedziałek już się denerwuję, usg zrobimy.
        Dlaczego napisałaś że prawie brak ft4 praaawie mieści się w normie sad
        Wyniki sprawdziłam, wpisałam ok.
        • agcerz Re: nastolatka 17.05.13, 12:51
          Martwi cię taka wstępna diagnoza? Nie załamuj się, tylko działaj, nie zostawiaj dziecka samemu sobie.
          • tapetawpaseczki Re: nastolatka 17.05.13, 20:00
            działam, działam, domówiłam właśnie przeciwciała, w przyszłym tyg. usg. Dzięki. Nie ukrywam, że wolałabym tekst nie jest żle, ale dla pewności zrób jeszcze to i tamto smile
            • agcerz Re: nastolatka 17.05.13, 20:44
              Rozumiem. Bałam się, że zaklinasz rzeczywistość, a to prowadzi donikąd. Powodzenia.
              • tapetawpaseczki Re: nastolatka 27.05.13, 18:35
                przeciwciała zrobione, na szczęście wszystko w normie. Teraz usg.
                • muktprega1 Re: nastolatka 27.05.13, 21:41

> przeciwciała zrobione, na szczęście wszystko w normie.

tzn? Jaka cyfra?
                  zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,12433152,Przeciwciala_anty_TPO.html
                  • tapetawpaseczki Re: nastolatka 26.08.13, 20:01
                    powtórzone badania na początku lipca

ft3 5,4 norma(3,93-7,70
                    ft4 o,90 (0,79-1,34)
                    tsh 3,701 (0,270-4-200

przeciwciała zrobione w maju, a niezamieszczone tu

tgab - poniżej 10,0 (norma do 64)
                    tpo - 10,86 (norma do 26)

Dopiero teraz przeczytałam wklejonego linka, czyli nie jest ok? Pani doktor ww. badań nie skomentowała.

Od wizyty u endo bierze jod, kolejne badania za 2-3 miesiące.
                    Mamy jeszcze zrobić insulinę i glukozę.

pozdrawiam,
                    • tapetawpaseczki Re: nastolatka 26.08.13, 20:03
                      Przepraszam za literówki, jeszcze raz:

TSH 3,701 (0,270-4,200)

A więc wzrosło ;/

• muktprega1 Re: nastolatka 26.08.13, 22:40
                      Jaką diagnozę postawiła dr? Nie dostała tyroksyny przy tak niskich Ft4 tylko jod?
                      Jeżeli ojciec dziecka ma Hashimoto, to nie jest wykluczone, ze córka również je ma, a jod wtedy nie jest wskazany.
                      Obydwa wyniki hormonów na dość niskim poziomie:
                      FT4 20.00% [wynik 0.9, norma (0.79 - 1.34)]

FT3 38.99% [wynik 5.4, norma (3.93 - 7.7)]
                      ale wyższym niż poprzednie smile
                      > tsh 3,701
                      Wzrosło TSH tzn pogania tarczycę do prosukcji hormonów i jest jak na 15-latkę zdecydowanie za wysokie.
                      Nic nie piszesz o USG tarczycy koniecznym do diagnostyki, nie zleciła? Czy mówiłaś jej o Hashi męża?
                      Zrób sama dobre USG, upewnij się, ze podają opis i trzy wymiary do samodzielnego obliczania objętości ze stronki (na dole automatyczny kalkulator):
                      www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
                      • tapetawpaseczki Re: nastolatka 27.08.13, 20:43
                        Powiedziała, że ft4 jest ruchome, i w zależności od czegoś (nie pamiętam, wchłaniania, czy przyswajania, czy przetwarzania, we wstępnej fazie, czy jakoś tak, - mogliśmy robić te badania i dlatego jest niskie)
                        Obejrzała wyniki przeciwciał przeciwtarczycowych i nie skomentowała ich, a to przecież chyba one wskazują na hashi.

Nie chciała wkraczać z hormonami, zleciła tylko jon na 2-3 miesiące, potem powtórzyć badania. Mam jeszcze zrobić glukozę i insulinę. Ma z nich wyliczyć (padło coś o węglowodanach)
                        Zleciła USG, wie o Hashi męża.

Córa miała ciężkie dni, ciężkie treningi pod koniec roku szk. oczywiście wystawianie ocen (nerwy - bo ambitna) obóz kondycyjny i starty w Mistrzostwach Polski. Badania były robione tydzień po MP. Czy stres i duży wysiłek mogły spowodować np. wzrost tsh?
                        • tapetawpaseczki Re: nastolatka 30.08.13, 21:07
                          usg tarczycy:

Tarczyca położona w miejscu typowym, dolnymi biegunami nie schodząca poza wcięcie jarzmowe mostka. Echostruktura miąższu nieco niejednorodna, nieco obniżona, o prawidłowym unaczynieniu.

Wymiary płatów bocznych; prawy 14x17x40 mm lewy: 12x15x34 mm cieśń szerokośći 2,6 mm.
                          Nie stwierdzam zmian ogniskowych. Węzły chłonne szyi niepowiększone
                          • muktprega1 Re: nastolatka 31.08.13, 09:06
                            objętość całej tarczycy: 7.82 ml obliczona ze stronki:
                            www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
                            znalazłam takie wielkości:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,36986594,36989933,Re_objetosc_tarczycy_jaka_jest_norma.html
                            ale w opisie:
                            > Echostruktura miąższu nieco niejednorodna, nieco obniżona

podobny opisz USG tarczycy miałam ok 7 lat przed samodzielnym zdiagnozowaniem u siebie niedoczynności z powodu Hashimoto, więc trzymaj rękę na pulsie. Zrobiłaś z nią test na niedoczynność? Proponuję zrobić, bo przynajmniej uczuli to Was na ewentualne objawy.
                            • tapetawpaseczki Re: nastolatka 31.08.13, 20:43
                              Co to jest ten test na niedoczynność? W następnym tyg. jesteśmy zapisani do dr Pietrzyk. Chciałabym pojść z badaniami. Wystraszyłam się też tego jodu, który ma przepisany i bierze, a przy hashi nie wolno.

Czytam fo i jak to zwykle bywa, im więcej tym mniej wiem. uncertain

Pewnie głupie pytanie, ale.... czy można jakoś powstrzymać, spowolnić rozwój niedoczynności? I jeszcze to hashi. Wiem, że ważna jest dieta, na co jeszcze zwracać uwagę?
                              • tapetawpaseczki Re: nastolatka 31.08.13, 20:46
                                Baaardzo dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość smile
                                • tapetawpaseczki Re: nastolatka 31.08.13, 20:56
                                  Jeszcze jedno pytanie,

Wyliczyłaś objętość, - niepełne 8, a w linku wyczytałam, że powinno być od 13 do 18???? To chyba ma strasznie mało? P. dr na usg stwierdziła, że tarczyca jest troszeczkę mniejsza.

Idę czytać dalej...
                                  • muktprega1 Re: nastolatka 31.08.13, 22:53
                                    13-18 dotyczy dorosłej kobiety, podałam linka o objętości 4 posty wyżej o 9.06 smile
                                    • tapetawpaseczki Re: nastolatka 01.09.13, 11:19
                                      widziałam, dzięki smile

do 14 lat < 10,
                                      ale często moje dziecię jest traktowane jak dorosłe 180 cm wzrostu i 60 + parę kg.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka