Dodaj do ulubionych

Usg tarczycy

20.06.13, 10:57

Witam . Zrobiłam dziś badanie usg tarczycy i wyniki sa następujące

tarczyca niejednorodna , normoechogeniczna
tarczyca o wymiarach
płat prawy 17x18x51mm obj 8 ml
płat lewy 17x18x49 mm obj. 8 ml
cieśń 5 mm
części środkowej płata lewego normoechogeniczny guzek guzek 20x12 mm
Węzły chłonne szyjne niepowiększone

Proszę o podpowiedzi czy są powody do niepokoju co jeszcze trzeba zrobić w takiej sytuacji .
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Usg tarczycy 21.06.13, 22:30
      > Proszę o podpowiedzi czy są powody do niepokoju co jeszcze trzeba zrobić w takiej sytuacji .

A dlaczego zrobiłaś usg tarczycy?

Ja bym się takim obrazem i objętością tarczycy bardzo ucieszyła smile
      • mar.ta.pa Re: Usg tarczycy 22.06.13, 07:45
        dusiło mnie coś , ręce mi sie pocą no a ten guzek ? - to nie jest powód do niepokoju ?
    • pies_z_laki_2 Re: Usg tarczycy 23.06.13, 17:50
      Tarczyca wielkości prawidłowej, ale obraz wskazuje na stan zapalny. Nie wiemy na jakim tle, trzeba zrobić dodatkowe badania, tym razem z krwi: tsh, fT4 i fT3, p.ciała atpo i atg plus ew. badanie niedoborów częstych przy kłopotach z tarczycą czyli wit. B12, D3 25OH i ferrytyna. Morfologia z rozmazem i ew. inne podstawowe badania typu jonogram też możesz zrobić, ale najważniejsze teraz są (do postawienia diagnozy i ew. rozpoczęcia leczenia) trójka tarczycowa i p.ciała.

Guzek - spory, dobrze byłoby zrobić biopsję, ale... przy ch. Hashimoto często mamy guzki, które po wdrożeniu suplementacji tyroksyną same się cofają. Ja bym zrobiła badania tarczycowe i z wynikami plus usg poleciała do endo, żeby zerknął i się wypowiedział.

Jeśli endo uzna, że to Hashi, to od razu weź od niego zaświadczenie dla internisty, żeby lekarz pierwszego kontaktu mógł wypisywać recepty na hormony (łatwiej dostępny, niż specjalista), bo większość Hashimotek łyka tabletki z tyroksyną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka