Dodaj do ulubionych

wyniki syna,prosze o rade

27.11.13, 10:55
zrobilam badania mojemu 9 letniemu synowi,ze wzgledu na niski wzrost,tsh 4,4 norm 0,28-4,3,fta4 15,56 norma 13,9-22,1,ft3 7,19 norma 4,1-7,9.Czy to niedoczynnosc? myslicie,ze potrzebne beda hormony?juz zapisalam go do lekarza ale chcialam sie zorientowc
Obserwuj wątek
    • kiri7 Re: wyniki syna,prosze o rade 27.11.13, 17:55
      Na temat wyników tarczycy nie będę sie wypowiadac bo sama dopiero się uczę.
      Dobrze by było gdybyś uzupełnila jeszcze wyniki o badanie anty-tpo i anty-tg.

odnosnie wzrostu, czy zrób synowi badanie hormonów przysadki w tym hormonu wzrostu GH. podobno to częsta przyczyna niskiego wzrostu wsród dzieci i mlodziezy.
      www.tacyjakja.pl/cgblog/206/Testy-oceniajace-wydzielanie-hormonu-wzrostu.html
      • majajab04 Re: wyniki syna,prosze o rade 27.11.13, 22:30
        Mój syn (7lat) ma bardzo podobne wyniki. Tsh w górnych granicach normy laboratoryjnej, ft4 w dolnych granicach. Jest niski (około 25-30 centyl). Jest blady, chudy, rozbujany emocjonalnie tak, że czasem trudno to znieść. Z diagnozą od roku jesteśmy w lesie. Endokrynololog dziecięcy zaproponował leczenie jodem. Moja endokrynolog, której przypadkiem zwierzyłam się z problemów z młodym powiedziała, że terapia jodem to błąd, że młody potrzebuje natychmiast tyroksyny. Podała mi namiar na innego lekarza (prof. Marek Niedziela z Poznania). Ten , ku mojemu zaskoczeniu, stwierdził, że młodego leczyć nie trzeba. Dwa dni temu byłam na wizycie u endokrynologa dziecięcego w szpitalu dziecięcym, w naszym rodzinnym mieście wojewódzkim. Na wizytę tą czekałam rok. Pani doktor stwierdziła, że nawet bez powtarzania badań, wie, że młody potrzebuje leczenia . Powiedziała mi również, że po podaniu leków powinna ustąpić ta jego huśtawka emocjonalna. Nie wiem co mam o tym myśleć. Jeszcze raz wybieram się do Poznania.
        Czy w tej sytuacji mogłybyście mi coś poradzić?
        Szczególnie nie wiem czy podać młodemu leki (ma przepisaną 25 euthyroksu). Podanie ich a następnie odstawienie nie byłoby zbyt roztropne, a z drugiej strony może rzeczywiście młodemu żyłoby się lepiej? Sama miałam podobne do niego wyniki, kiedy przy hashimoto włączono mi leczenie. Poza tym to bardzo możliwe, że z powodu mojego hashi tarczyca młodego nie działa jak trzeba. Napiszcie co o tym myślicie, bardzo proszę!

Młodemu robiłam wyniki w poniedziałek TSH 4,11, ft4 12,5
        • muktprega1 Re: wyniki syna,prosze o rade 28.11.13, 09:01
          Jeśli macie podejrzenia co do tarczycy to potrzebne:
          Ft3 i Ft4 wraz z normami są różne w różnych laboratoriach - hormony tarczycy
          TSH - hormon przysadki mózgowej
          przeciwziała - aTPO oraz a-TG
          zawsze warto zrobić morfologię oraz dodatkowo:
          - ferrytynę
          - poziom wit D3 (często występujący niedobór)
          - poziom wit B12

Majajab:
          jak czytam, ze te same wyniki trzech lekarzy diagnozuje:
          1 - leczenie jodem (!!)
          2- tyroksyna
          3 - "młodego leczyć nie trzeba"
          to po prostu szlag mnie trafia, co to za wiedza, która ten sam wynik interpretuje przeciwstawnymi sobie diagnozami!!
          Na pierwszej stronie jest krótki opis zachowań dziecka z hipotyreozą:
          forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Tarczyca_doroslych_i_dzieci.html
          Jeżeli:
          -Tsh w górnych granicach normy (czy są osobne normy dla dzieci czy ogólne ?)
          -Ft4 w dolnych
          - objawy + niski wzrost to ja zdecydowałabym się na tyroksynę. Zapoznajcie się z dietą - zmieńcie nawyki żywieniowe, ważna rzecz.
          Wprowadzając dziecku tyroksynę najlepiej zacząć od małych dawek, tzn 1/4 tabletki z 25 i co parę dni zwiększać o następną 1/4 aż dojdziesz do pełnej. Po 1 m-cu zbadać proporcje Ft4 i Ft3 - koniecznie oba mimo lekarskiego TSH lub samego FT4
          • majajab04 Re: wyniki syna,prosze o rade 28.11.13, 16:42
            Dzięki za odpowiedź. Tsh młodego to 4,11. Zgodnie z normą laboratoryjną może być do 5,6, ale z tego co znalazłam na forum to norma dla dziecka w wieku Leona to właśnie 4,1. Robiłam mu też usg tarczycy i wiem, że w stosunku do wieku jego tarczyca jest za mała. Wiem też, że poziom przeciwciał ma w normie. Poczekam chyba do tej wizyty 16 grudnia w Poznaniu i potem podejmę decyzję. Mam chyba nadzieję, że profesor Niedziela zdecyduje o podaniu Leonowi leku i rozwieje moje wątpliwości. Przed wyjazdem zrobie mu znowu wyniki, może w innym lab.
            • djpa Re: wyniki syna,prosze o rade 29.11.13, 09:32
              Hej,
              Mam syna leczonego na niedoczynność tarczycy. Syn ma teraz 8 lat. Po wielu latach jego obserwacji uważam, że dobra dawka, odpowiednio wysokie fT4 (u dołu normy to bardzo nisko) ma wpływ na całe funkcjonowanie dziecka. Jeśli syn ma za małą dawkę, to występują u niego takie rzeczy jak:
              1. Niestabilność emocjonalna, częste poddawanie się złości, smutku, żalu, płaczu to dla mnie i męża objaw ewidentnej sytuacji gdy dawka jest najprawdopodobniej za mała.
              2. Niechęć do codziennych obowiązków, nie podejmowanie nowych wyzwań, niechęć, stwierdzanie, że nie umiem, nie potrafię
              3. Podatność na infekcje, gorszy apetyt, zahamowanie wzrostu
              4. Gorzej czyta, zapamiętuje, problemy z koncentracją uwagi w szkole, mowa nie jest płynna, zacina się a nawet jąka. Rozkojarzenie, zawieszanie się.
              5. Często mu zimno, zimniej niż innym, rano z trudem wstaje, wieczorem długo zasypia.

Wiedząc z doświadczenia jak bardzo Euthyrox pomaga mojemu dziecku które go potrzebuje, ani chwili bym się nie wahała i dała dziecku z TSH ponad 4.1 Euthyrox. Euthyrox podany bez potrzeby można odstawić bez problemu, ale w przypadkach które opisujecie uważam, że podanie Euthyroxu jest tu konieczne. Dziecko tylko się niepotrzebnie męczy, a jego rozwój w tym wieku ma wpływ na całe życie.
              • djpa Re: wyniki syna,prosze o rade 29.11.13, 09:34
                Aha, i jeszcze koniecznie trzeba zrobić ferrytynę i witaminę D3.
    • muktprega1 morenadenna 28.11.13, 09:05
      TSH wyszło ponad normęczyli pogania tarczycę do produkcji hormonów, których jest za mało na bieżące potrzeby stąd zapas Ft4 w niskich normach, Ft3 wysoko - to objawy niedoczynności.
      Konieczne przeciwciała a-TPO a-TG
    • bellafe1 Re: wyniki syna,prosze o rade 29.11.13, 20:30
      Morenadenna (a propos fajny nick smile)

Ja też latałam po lekarzach z moim 9-latkiem-przeczytaj ten temat poniżej.
      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,146651113,,skaczace_tsh_u_9_latka.html?v=2
      Prawdę mówiąc nie wiem czy wprowadziłabym teraz tyroksynę -myślę, że najpierw zrobiłabym wszystkie badania (plus usg) i poobserwowała jak ta tarczyca się zachowuje przez pewien czas. Nam lekarka powiedziała, że w tym wieku organizm pracuje bardzo intensywnie i to , że tsh jest podwyższone (ale spada!) świadczy o dobrze pracującej tarczycy, gorzej jakby cały czas wzrastało. U dorosłych, którzy już się nie rozwijają nie powinno być takiej dynamiki. Dobrze by było , żeby poobserwować czy ta tarczyca rośnie, czy stoi w miejscu- czy masz jakieś wcześniejsze usg? A jaki ma poziom vit d ? Czy syn miał badany wzrost kostny? czy wy jesteście wysocy? to ma znaczenie.
      Ja bym nie podała tyroksyny zanim nie sprawdziła powyższych rzeczy. Zresztą tak naprawdę nie wiemy jaki może mieć wpływ podanie tyroksyny w okresie wzrostu kiedy przyczyną nie jest na przykład tarczyca....(oczywiście nie twierdzę, że tak jest, ale trzeba to dokładnie sprawdzić). Miałam w rodzinie taki przypadek, że dziewczyna w wieku dojrzewania była leczona na niedoczynność(lata 80-te) i przeszło jej to w nadczynność i do tej pory pozostał jej wytrzeszcz oczu (pewnie dali za dużą dawkę bez kontroli albo niepotrzebnie wprowadzili hormony-nikt już nie pamięta jak było).
      Mam nadzieję, że wszystko się wkrótce wyjaśni i trafisz na właściwe leczenie
      • majajab04 Re: wyniki syna,prosze o rade 30.11.13, 13:04
        Dzięki za rady. Zdecydowaliśmy się na podanie młodemu połowy tab. eutyroxu25. Będziemy obserwować, czy rzeczywiście w sferze emocjonalnej zacznie lepiej funkcjonować. Jak przestanie latać na Bolku i Lolku to będzie to dużym sukcesem. Teraz jest tak, że w sytuacjach emocjonalnych zachowuje się tak jakby nie przetwarzał danych, niewiele wtedy do niego dociera. Mamy nadzieję, że ta niewielka dawka eutyroxu mu nie zaszkodzi jeśli rzeczywiście jej nie potrzebuje. Do profesora Niedzieli oczywiście pojedziemy. Zobaczymy co On ma do powiedzenia o młodym. Chciałam jednocześnie prosić o polecenie dobrego endokrynologa dziecięcego w Warszawie, Gdańsku ewentualnie w Bydgoszczy.
        • djpa Re: wyniki syna,prosze o rade 30.11.13, 19:29
          I koniecznie zbadajcie ferrytynę! Anemia może dawać podobne objawy.
          Załóż dzienniczek, zapisuj jak syn się czuje, jak się czuł przed Euthyroxem i jak po nim na początku, jak za kilka tygodni.
          Powodzenia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka