Dodaj do ulubionych

Jest problem z tarczycą?

26.12.13, 11:58
Zacznę od tego, że od kilku lat - po pierwszej ciąży, mam dolegliwości gastryczne. Badania hormonów tarczycy od tych kilku lat w normie. Dwóch lekarzy wykonujących usg narządu określiło, że mam jakąś dużą tą tarczycę ale nie zapisali w opisie jako powiększona - usg we wrześniu wykazało ognisko zapalne w lewym płacie - jak wyżej wspomniałam badania hormonów są ok. Dolegliwości jakie mnie męczą:
- chroniczne zmęczenie
- chroniczne rozdrażnienie
- zerowe libido
-odczucie zimna i często zimne dłonie i stopy
- obrzęki i swędzenie powiek
- zgaga, bóle jelit, wzdęcia
- chroniczne zaparcia
- anemia
- ostatnio wszystko mi leci z rąk, jakbym nie miała wystarczającego czucia w palcach
- nigdy się nie wysypiam, bez względu na to, ile bym spała
- brak koncentracji uwagi, ciągłe zapominanie o różnych rzeczach
- zaburzenia miesiączkowania
- obecność mleka w piersiach od 7 lat,

Biorę na stałe leki gastryczne: IPP, Zirid, Proursan - moje problemy nie zostały zdiagnozowane - z dotychczasowych badań nic nie wyszło. Może ktoś miał podobne kłopoty i udało się ustalić, co się dzieje?

Prolaktyna w normie, gastroskopia ok, usg jamy brzusznej ok, EUS ok, badanie usg miednicy mniejszej ok, ph - metria przełyku ok, hormony tarczycy ok. Może leki gastryczne wywołują część z tych dolegliwości? Z morfologii nie ok tylko hemoglobina i hematokryt, pasożytów nie wykryto, alergii nie stwierdzono, choć w teście transformacji blastycznej limfocytów T wyszła nietolerancja nabiału i glutenu - alergolodzy śmieją się z tego testu sad, nie wiem więc czy traktować go poważnie.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Jest problem z tarczycą? 26.12.13, 12:53
      Witaj, objawy, które opisałaś mogą dotyczyć niedoczynności tarczycy i nie tylko. Test pozinien być pomocny dla Twojej orientacji:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      > Badania hormonów tarczycy od tych kilku lat w normie.

napisz te badania, czy na pewno robiłaś hormony tarczycy - Ft4 i Ft3, czy tylko hormon przysadki mózgowej - TSH ? Jeśli ich nie masz zrób za swoją kasę i podaj wraz z normami. Przydałyby się przeciwciała (jeśli test wyjdzie wysoko) a-TPO oraz a-TG.
      Napisz co w USG, dokładnie i 3 wymiary lub objętość. Skoro piszesz o hemoglobinie, to zrób Ferrytynę, B-12 oraz D3.
      Na Twoim miejscu nie zlekceważyłabym tych badań, trochę będzie to kosztowało, ale już chyba doświadczyłaś niemocy związanej z poszukiwaniami przyczyn złego samopoczucia.... smile
      • antosiczek Re: Jest problem z tarczycą? 26.12.13, 20:57
        Wyniki badań z maja 2013 r:
        - TSH 1,4 mU/l , norma 0,27-4,2
        - FT4 14,99 pmol/l , norma 12-22
        - przeciwciała przeciw receptorom TSH 0,32 lU/l, norma poniżej 1,5
        - przeciwciała p/peroksydazie tarczycowej 10,43 lU/l, norma poniżej 34
        - ferrytyna 7,91 ng/ml , norma 13-150
        - żelazo na czczo 60 ng/dl, norma 37-145

USG tarczycy: tarczyca położona typowo; płat prawyn17,5/17/38 mm - objętość ok, płat lewy 19/15/44 mm - objętość ok. Cieśń ok 1,7 mm, niesymetrycznej szerokości. Echogeniczność i struktura miąższu w normie. W płacie lewym w części przednio-środkowej ognisko o obniżonej echogeniczności i zatartych zarysach 4,2/3,6/6 mm - bez wzmożonych przepływów. Przepływy miąższowe nieznamienne, niewzmożone. Okoliczne węzły chłonne bez zmian.
        • procesor Re: Jest problem z tarczycą? 26.12.13, 22:13
          masz anemię
          masz ledwie 29,9% ft4 - nisko!
          nie masz wyniku ft3 a może on sporo powiedzieć

twoje "ładne" usg to objętość gruczołu poniżej normy już - mniej niż 12ml, niewiele poniżej ale jednak smile

ferrytyna do podniesienia, może dawać część objawów
          warto sie uprzeć na suplementację tyroksyny choć w małej dawce, bo i objawy i wynik ft4 świadczą o tym że organizm nie daje rady
          • antosiczek Re: Jest problem z tarczycą? 27.12.13, 10:31
            Dziękuję. Rzecz w tym, że internista twierdzi, że generalnie wyniki są ok, nie wiem czy uda się wymusić skierowanie do endokrynologa, spróbuję.
            • procesor Re: Jest problem z tarczycą? 27.12.13, 13:56
              łaski ci nie robi, jak nie chce dac skierowania to poproś na odmowę danie skierowania na piśmie!
              na odczepnego da wtedy na pewno

dobrze widzę że nie robiłaś przeciwciał aTG?
              z kiedy sa te wyniki które podawałas?

jeśli wybierzesz się do endo zrób komplet świeżych badań, TSH, ft4 i ft3, aTG aTPO
    • antosiczek Re: Jest problem z tarczycą? 26.12.13, 21:43
      Odnośnie pomiaru temperatury ciała; mierzę rano temperaturę od ponad 7 lat w związku z NPR, do wiosny tego roku temperatura średna w I fazie cyklu to 36,35 w drugiej fazie cyklu 36,65. Poprawiło się nieco na wiosnę i do teraz jest temperatura wyższa: I faza cyklu 36,55, w II fazie cyklu 36,75. Mierzę termometrem rtęciowym w ustach, pod językiem. Jak to odnieść do diagnozowania niedoczynności tarczycy?
    • antosiczek Re: Jest problem z tarczycą? 27.12.13, 10:59
      Znalazłam wyniki z USG sprzed 2 lat: Tarczyca powiększona w wymiarze podłużnym obu płatów. Dolne brzegi nie schodzą poniżej stawów obojczykowo-mostkowych. Plat prawy: 20,8/18/52,6,
      Płat lewy: 18,5/18,6/55,9. Cieśń od strony płata prawego 2,2 mm, od strony płata lewego 1 mm.

Czyli moja tarczyca się zmniejsza? Może to wynikać z problemów gastrycznych? Z zażywania inhibitorów pompy protonowej? - zmniejszenie kwasu solnego, zmniejszone wchłanianie składników odżywczych domniemam też.
      • procesor Re: Jest problem z tarczycą? 27.12.13, 13:22
        problemy z żołądkiem nie są przyczyną problemów z tarczycą smile
        odwrotnie - a, to się może zdarzyć

poprzednie usg pokazało minimalnie powiększoną tarczycę, około 19,46ml
        teraz jest o 8 ml mniejsza
        samo zmniejszanie tarczycy to powód do kontroli
        a, przeciwciała czasem są a czasem ich nie ma, gdybyś badała je częściej mogłoby się okazać że czasem masz podwyższone
        • janusz_ski Re: Jest problem z tarczycą? 27.12.13, 20:31
          I jeszcze wyniki badania z 2010 r, płat prawy: 15/20/60 mm oraz lewy: 17/19/64.
          Według badań z maja tego roku - w przeciągu 3 lat tarczyca zmniejszyła się w wymiarze podłużnym o ok 2 cm.
        • matahari37_agata Re: Jest problem z tarczycą? 18.02.14, 22:48
          Dużo wiecie na temat tarczycy. Już dziś mam wyniki badań, ale wizytę u lekarza dopiero za dwa tygodnie. Proszę podpowiedz mi czego mogę się spodziewać
          Ft3 15,94
          Ft4 31,1
          TSH < 0,05
          FSH 7,06
          Anti Pro 1310,63
          TSH (TRAb)(015) 11,34
          Proszę pomóżcie ...
          • muktprega1 matahari37_agata 19.02.14, 09:52
            Każda z nas ma swój wątek, więc załóż swój osobisty proszę smile
          • procesor Re: Jest problem z tarczycą? 19.02.14, 10:55
            zawsze podawaj normy do wyników
            ale i bez nich widac że masz nadczynność bo TRABy wysokie
            nie da się szybciej do lekarza? nawet pierwszego kontaktu powinien zareagować
    • janusz_ski Re: Jest problem z tarczycą? 12.01.14, 14:40
      Witam ponownie.
      Łykałam przez dwa miesiące kelp i smarowałam szyję maceratem z przytuli, wyniki Ft4 poszły do góry smile w maju miałam Ft4 na poziomie niespełna 30 % a z wczorajszego dnia 56,90%!
      Ft3 z dnia wczorajszego 46,93%, wcześniej nie było sprawdzane.
      Tyle tylko, że wraz ze wzrostem Ft4 nieco do góry poszło TSH, wcześniejsze 1,4 a po 2 miesiącach brania kelpu 1.6. Niepokoi mnie to ognisko zapalne w lewym płacie - czy wzrost TSH po Kelpie może oznaczać problemy w przyszłości z Hashimoto?
      • antosiczek Re: Jest problem z tarczycą? 12.01.14, 14:42
        Sorry, nie zauważyłam, że piszę z konta męża...
        • antosiczek Re: Jest problem z tarczycą? 12.01.14, 14:49
          A ferrytyna spada.... 4,25 przy normie 13 - 150, żelazo 44 przy normie od 37 - 145.
          • muktprega1 Re: Jest problem z tarczycą? 12.01.14, 23:18
            "Łykałam przez dwa miesiące kelp i smarowałam szyję maceratem z przytuli, wyniki Ft4 poszły
            do góry smile w maju miałam Ft4 na poziomie niespełna 30 % a z wczorajszego dnia 56,90%! "

A co to za kuracja?

Zabrzmiało optymistycznie ale jednak tak nie jest bo:
            forum.gazeta.pl/forum/w,24776,148958852,148958852,Jest_problem_czy_go_nie_ma_.html
            podajesz klasyczne objawy niedoczynności, czyli tak wesoło nie jest smile

Moje dolegliwości:
            - gastryczne - refluks, wzdęcia, zaparcia, bóle jelit
            - chroniczne rozdrażnienie, zmęczenie, osłabienie, odczucie niedospania bez względu na ilość przespanych godzin,
            - stałe odczucie zimna, zimne dłonie
            - obrzęk powiek, swędzenie powiek,
            - drętwienie rąk
            - obfite miesiączki i zerowe libido
            - anemia; żelazo w dolnej granicy normy 44 (n. 37-160), ferrytyna 4,25 (n. 13-150), hemoglobina 10.300 (n. 12-16), hematokryt 29 (n. 37 - 44)
            - brak koncentracji i pamięci, jakbym była za mgłą.
            Wizytę mam za dwa tygodnie ale obawiam się, że mnie endokrynolog zbyje - wszak hormony w normie

Konieczne uzupełnianie zelaza, bo (cytat):
            "Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti]."
            Powinnaś dostać zastrzyki przy niskiej hemoglobinie, a jak B12?? Często w parze idzie ze sobą.
            • antosiczek Re: Jest problem z tarczycą? 13.01.14, 13:44
              Witam.
              Dziękuję za odpowiedź, witamina B12 ok 60%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka