Dodaj do ulubionych

prosze o interpretację wyników

08.04.14, 22:06
TSH 4,570 NORMA 0,270-4,200
FT3 3,00 NORMA 2,00-4,40
FT4 7,01 NORMA 5,10-14,10
ANTY-TPO 198,90 NORMA 000-34,00
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: prosze o interpretację wyników 08.04.14, 23:01
      nie są to brylantowe wyniki.
    • muktprega1 Re: prosze o interpretację wyników 09.04.14, 17:41
      > TSH 4,570 NORMA 0,270-4,200
      > ANTY-TPO 198,90 NORMA 000-34,00

TSH powyżej normy i przeciwciała a-TPO powyżej normy - te ostatnie są obecne w chorobie tarczycy typu Hashimoto. Tarczyca do dalszej diagnostyki:
      USG tarczycy z trzema wymiarami lub objętością z opisem

Ile pn w teście na niedoczynność? :
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 10.04.14, 08:56
        25 punktów lub więcej prawdopodobnie masz niedoczynność tarczycy; powinieneś otrzymać terapię substytucyjną hormonem tarczycy, nawet, jeśli wyniki badań będą w normi

1. Objawy, które odczuwasz
        duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
        skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
        zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
        łamliwe paznokcie
        nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
        nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
        przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
        duże przybranie na wadze
        wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
        trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
        problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
        zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
        trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
        2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
        niedokrwistość, zwłaszcza niedobór witaminy B12
        3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
        niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
        4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
        zauważalnie chłodniejsza skóra
        niskie ciśnienie.
        dodam ze 19 lat temu zakonczylam leczenie niedoczynosci poniewaz pani doktor stwierdzila ze przeszlam okres dojrzewanie i nie potrzebuje juz podawania jodu.czy mam moze jeszcze zrobic badanie T3 i T4??
        • hashitess Re: prosze o interpretację wyników 10.04.14, 10:25
          Całkowite hormony t4 i 3 nie są diagnostyczne.
          Oznaczamy zawsze wolne.
          • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 10.04.14, 10:43
            A czy z takimi wynikami i objawami mam szanse na jakies leczenie czy lekarz bedzie mial jakies watpliwosci?
            • hashitess Re: prosze o interpretację wyników 10.04.14, 12:50
              wielu lekarzy pewnie powie, że należy czekać
              na głębszą niedoczynność.
              Uważam, że wszystko zależy od Ciebie i od Twojego
              samopoczucia. Jeśli jest ono pod zdechłym azorkiem,
              to suplementacja l-tyroksyny jest nieodzowna.
              • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 17.04.14, 19:58
                powtorzylam wynik tsh poniewaz przy pierwszym badniu zazywalam chrom plus z natureli a w nim jest jod ktory mogl zfałszowac wynik teraz moje tsh wynosi 5,230 przy normie 0,270-4,200.czy z tym wynikiem pani doktor tez moze miec watpliwosci czy to juz jest niedoczynnosc?
                • muktprega1 Re: prosze o interpretację wyników 18.04.14, 17:59
                  czy z tym wynikiem pani doktor tez moze miec watpliwosc
                  > i czy to juz jest niedoczynnosc?

Na to pytanie nikt Ci nie odpowie, po prostu idź i pokaż wyniki TSH i przeciwciała ponad normę smile
                  • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 28.04.14, 20:59
                    jestem po wizycie dostalam Euthyrox N 75 pol tabletki przez trzy miesiace pozniej znow mam przyjsc na wizyte z nowym wynikiem tsh
                    • muktprega1 Re: prosze o interpretację wyników 29.04.14, 15:29
                      to dobrze, że dostałaś, ale tyroksynę zacznij od 1/4 tabletki, niektóre organizmy trudno się przystosowują do hormonu, a jak dobrze znosisz, to po kilku dniach dołóż następną ćwiarteczkę.
                      Trzy miesiące to za długo, zrób badania trójki po miesiącu, przydatne linki o wprowadzeniu:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145360739,145844859,Re_Po_wizycie_u_endo.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,134301021,139022332,Re_Mam_leki_.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141782384,141878585,Re_po_wizycie_u_endo.html
                      • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 29.04.14, 20:20
                        A moze znasz odpowiedz na moje jeszcze dwa pytaniasmile po jakim czasie działaja te tabletki i czy mam zazyc moze jeszcze do tego jakies witaminy?
                      • pies_z_laki_2 Re: prosze o interpretację wyników 30.04.14, 16:04
                        I badania tarczycowe koniecznie rano i BEZ tabletki z tyroksyną.

Tyroksyna nie leczy tarczycy, tyroksyna w tabletkach to jest ten hormon, którego własna tarczyca nie produkuje w wystarczającej dla ciebie ilości, tyle, że syntetyczny, a nie naturalny.

Kiedy pomoże? Każdemu inaczej, to zależy od głębokości niedoborów, długości stanu niedoczynności, od trybu życia, czyli zapotrzebowania, od samego organizmu i jego stanu, wzrostu, wagi, ew. chorób czy niedomagań, czyli od tak wielu spraw, że trudno przewidzieć jak będzie u ciebie smile

Co jeszcze łykać? Bez badania poziomu najczęstszych niedoborów występujących u Hashimotek ja bym nic nie brała, poczekaj troszkę aż hormony zaczną działać, kilka dni chociaż, na pewno będzie lepiej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka