03.05.15, 11:08
Witam, wiem, że mogę sprawdzić sama, ale poza niedoczynnością i hashimoto jestem jeszcze osobą z aniridią,wolę pójść na skróty i zapytam-czy FT4 i FT3 może mi wypisać lek.rodzinny?koleżanka raz dostała rzekomo Ft4 od lekarza,ja w lipcu nie, ale w tym było od ginekolożki polecone ANTY TG i ANTY TPO,może się zasugerował (rodzinny)nimi i już na ft4 też uznał, ze wypisać nie może? czy bierzecie selen codziennie?usłyszałam od fajnej endo, że lepiej żebym nie przedawkowała i brała co trzeci dzień.Czym grozi przedawkowanie i czy się Wam zdarzyło?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: FT3&FT4 05.05.15, 23:58
      Tak, od 1 stycznie tego roku w/g Dziennika Ustaw nr jakiś tam - lekarz rodzinny, może dać skierowania na badania -Ft4, Ft3, USG tarczycy.
      co do selenu, przeważnie zjadamy do 4h po tyroksynie 200 wink

portalwiedzy.onet.pl/92570,,,,selen,haslo.html

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,56562676,,selen_w_ciazy.html?v=2

• 4pearl Re: FT3&FT4 06.05.15, 17:08
        Bardzo dziękuję, jeszcze jedno pytaniesmile jestem weganką, zażywam witaminy w celu uzupełnienia kwasu omega 3 i wit.B, jest tam 150ug jodu.Lepiej byłoby ich nie brać? anty tg mam 900jednostek....
        • muktprega1 Re: FT3&FT4 07.05.15, 07:51
          Bierzesz tyroksynę? Masz diagnozę?
        • 4pearl Re: FT3&FT4 07.05.15, 13:07
          Tak,biorę z 75mg przeszłam właśnie na 88mg.?Od czerwca 2010-niedoczynność (9,6 TSH).Powikłania kolejne zw.z ciażą-lipiec 2014-Hashimoto,Anty wystaje ponad40 poza nomrę, ale zato anty TG>1000 w grudniu, teraz po selenie+E 898Uml.Obj. tarczycycieśń:3mm. Lewy płat:20x12x39mm.Prawy płat:16x17x40mm.W pr.płacie uwidoczniono hypogeniczną zmianę średnicy 3mm. oraz zmianę izogenuiczną o średn.7mm.,Lewy płat z obecnością hypogenicznych obszarów o sredn.5mm i 6mm.Płaty niejednolite. Zwraca uwagę obecnosść zwłóknień i hiperechogenicznych ech od podścieliska łącznotkankwego.
    • 4pearl Re: FT3&FT4 24.07.15, 16:30
      Witam,moje tsh pierwszy raz spadło do nadczynn.-0,33j.Endokrynolog dzisiaj nie odbierała,jeśli ma urlop,to mam problem.Czy brać co drugi dzień pół dawki (112Uml)a w pozostałe normalną jedną tabletkę,aż uda mi się z Nią skontaktować?
      • hashitess Re: FT3&FT4 24.07.15, 20:43
        oznaczyłaś FT4 i FT3?
        przy zażywaniu syntetycznej tyroksyny musimy oznaczać oprócz hormonu przysadki mózgowej,
        hormony tarczycy. Samo TSH niewiele mówi.

Powtórz badanie całej trójki
        TSH
        FT4
        i FT3.
        Na ich podstawie można podjąć decyzję o zmianie lub nie ilości
        zażywanej lewo tyroksyny.
        • 4pearl Re: FT3&FT4 26.07.15, 18:58
          Witaj,tak,mam 46,15% ft4 i 44,50% ft3.
          • hashitess Re: FT3&FT4 26.07.15, 21:50
            Witaj!
            Uważam, że masz pięknie wyrównane poziomy hormonów
            tylko jak dla hashimoto są za niskie. One powinny być na
            poziomie 60-80% normy.
            Dlatego proponuję, abyś podniosła dawkę tyroksyny o 25 mg.
            A jak wyglądają Twoje wspomniane przeze mnie pozostałe badania?
            • 4pearl Re: FT3&FT4 26.07.15, 21:58
              To tsh?mam 0,34 w zaokrągleniu.Do marca brałam 75 i sie dobrze czułam,przez wzglad na spr.ginekologiczne ustawiona zostałam na 88mg,ale ok.20 maja robiąc badania zobaczyłam,że trzyma sie jak wół 2,7tsh.No i wtedy od prywatnej lekarki dostałam 112,ale zanadto poleciało.Chodzi mi o najblizsze 5dni,liczę,że uda się mi przyspieszyc wizytę u endo,przełamywać tę dzienną dawkę,albo brać co drugi dzień?
              • muktprega1 Re: FT3&FT4 04.01.16, 19:11
                Samo TSH nie jest miarodajne w dokonywaniu zmian w tyroksynie, TSH - hormon przysadki reaguje zwyżką w czasie niedoczynności, aby pobudzić tarczycę do produkcji hormonu. Biorąc syntetyczny hormon przysadka nie ma co poganiać i reaguje u części tarczycówek dość duzym spadkiem, dlatego nigdy nie można opierać się "lecząc" tarczycę tylko na tym jednym parametrze. Dla bardziej dociekliwych jest art na zaprzyjażnionym forum Choroby tarczycy i Hashimoto:
                forum.gazeta.pl/forum/w,94641,144956705,144956705,O_artykule_ktory_znalazla_Mutprega.html
                • 4pearl Re: FT3&FT4 04.01.16, 21:36
                  Z tamtym się uporałamn,narazie art.nie czytam,przepraszam i dziękuję za podesłanie.Na tą chwilę zakupiłam skiażkę jak żyć z hashimoto,ale mam bliską koleżankę w pracy,nie mogaca zajść w ciąże i Jej pożyczyłam.Sama mam pytanie czy badałaś wychwyt jodu?bo o to mi chodziło w najświeższym pytaniu.
                  Art,nie czytam chwilowo gdyż jestem niedowidząca, a towarzysząca mi od dzisiaj gorączka nasila objawy niedowidzenia, poza tym nie mam laptopa, a Mąz każe mi wracać pod kołdręsmile
            • 4pearl Re: FT3&FT4 03.01.16, 18:15
              Mam książkę"Jak żyć z hashimoto",odp.na pyt.gdyby któraś z Was miała.Czy otrzymałyście może propozycjo zbadania wychwytu jodu?mój lek.med.pracy wspomniał,że to był Jego konik,ale lab.nie robi, a bee we W-wie i tam w Instytucie Marii mogłabym sobie za tydzień będąc na innej wizycie wykonać
    • 4pearl Re: FT3&FT4 17.08.15, 21:55
      Sporawo fakt, ja w trzecim,mku weszłam na 75mg,choc mam znajomą co nie zachodzi w ciąży pomimo in vitro nawet i w przeciagu roku weszła na 75mg,a miała tsh 3,9mlU więc niby w normie,ale wiadomo przy chęci zajścia wolą żeby spadło.Mi odmówiono wizyty do pani z NFZ,byłam już na 112mg,ale mam w szafce 88mg i wracam do teh dawki,bo nadczynnosć powoduje,że palmą mokrą sie staje przy niewielkim odchyleniu-0,33 tsh.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka