Dodaj do ulubionych

WĄTEK majamag48

16.06.17, 12:34
Witam .Bardzo proszę o interpretacje moich wyników. Objawy które odczuwam; Bóle i zawroty głowy opasujące wokół przy tym uderzenia uczucie palenia i mrowienia głowy i języka suchość w ustach drętwienie twarzy.Osłabienie skurcze mięśni;łydek, drętwienie stopy ramienia (pokazuje się jakaś wysypka która po chwili niknie). Ból kości w łokciu stopie i biodrze po nie wielkim przejściu. Drżenie nóg falowanie sztywność nóg niepokój psychoruchowy problemy z utrzymaniem równowagi podczas chodzenia i stania w pozycji pionowej(w miejscu) . W trakcie tych objawów pojawia się jak by mgła mózgu uczucie palenia pieczenia głowy niedotlenienie ,skołowanie przygnębienie ,nerwowość,lęk stałe uczucie ogólnego osłabienia,spadek energii nadmierne pocenie się,bardzo duże trudności z koncentracji zaburzenia pamięci .To moje ostatnio robione badania;z 07-03
- Wapn w surowicy 2.55 mmo/l 2.15 2.5
- Fosfor nieorganiczny 4.3 mg/dl 2.4 5.1
- TSH 3-cia 3.276 mu/l 0.35 5.5
- FT4 1.25 ng/dl 0.89 1.76
- ASPAD 21 <31 U/L
- ALAT 22 <38 U/L .
I najświeższe wyniki to
- Sód 144 mmol/l 136-145
- Potas 4.60 mmol/l
- WITAMINA D3(25-OH) 11.28 ng/ml 30 100
- Witamina B12 679 pg/211 911 przy czym biorę dziennie 1000 b12 zaczynam 3 miesiąc - Magnez w w surowicy 2.20 mg/dl 1.3 2.7 gdzie biorę 3 miesiące slow-mag 2 tabletki rano i 4 wieczorem
- TSH 3 -cia 3.158 mu/l 0.35 5.5
- Fosfor nieorganiczny 3.6 mg/dl 2.4 5.1
- Wapń w surowicy 2.48 mmol 2.15 2.5. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

(pisz proszę każdy wynik z nowej linijki bo tak stają się nieczytelne, tu poprawione)
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: WĄTEK majamag48 16.06.17, 12:34
      majamag48 13.06.17, 21:10
      Nie napisałam jeszcze jestem po operacji w2001 r.niedoczynność i biorę euthyrox 100 pięć dni i 2 dni 75 oraz Betaserc 24mg. Na zawroty od 2 tydodni po jednej tabletce rano i wieczorem.
    • majamag48 Re: WĄTEK majamag48 20.06.17, 09:14
      Dziękuję.
      Przekierowałam się na Natder ,nie za bardzo wiem jak się tu poruszać .
      Nie znalazłam odpowiedzi na moje zapytanie w sprawie wyników ,morze nie tak szukam ,morze jeszcze ich nie ma ?
      Proszę o pomoc.
      • muktprega1 Re: WĄTEK majamag48 21.06.17, 10:46
        W Twoich wynikach brakuje mi drugiego hormonu tarczycy - Ft3, zawsze sprawdzamy poizom obydwu, po prostu dopłacam.

>Witamina B12 679 pg/211 911 przy czym biorę dziennie 1000 b12 zaczynam 3 miesiąc

Jaki miałaś poziom przed?

FT4 41.38% [ wynik 1.25, norma (0.89 - 1.76)]
        Ft4 jwest za niskie bezpośrednio zależne od przyjmowanej tyroksyny, ale bierzesz Betaserc a on zaburza przemianę hormonów i tu się koło zamyka niestety.... zawroty mogą być spowodowane zbyt małą dawką tyroksyny, anemią chorób przewlekłych itp
        Na dzień dzisiejszy gdybyn byłą na Twoim miejscu brałąbym cały czas 100, a nie:

> biorę euthyrox 100 pięć dni i 2 dni 75

jakie jest uzasadnienie, że Twój organizm 2x w tygodniu potrzebuje mniej tyroksyny o 25??

Ile ważysz? Ja przy wadze 70 kg biorę 125 tyroksyny (oraz dodatkowo T3)
        Moim zdaniem może być problem z tężyczką
        forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html

Szukałabym neurologa który robi próbę tężyczkową. Zrób sama dla siebie test tężyczkowy dr Katarzyny Toruńskiej (po prawej):

emg-neurolog.pl/

• majamag48 Re: WĄTEK majamag48 21.06.17, 20:30
          Nie miałam badanej witaminy B12, miałam brać z powodu mrowienia drętwienia rąk i języka ,niestabilności chodu.
          A co do Betaserc dostałam go jak się lekarz się wypowiedział "na poprawę komfortu życia" ,szczerze nie czuję żadnej poprawy ,i skoro on zaburza przemianę hormonów to odstawie i euthyrox 100.
          Po jakim czasie gdy dziś odstawie Betaserc mogę zrobić w takim razie Ft3 którego mi brakuje i Ft4 ?
          A co do wyniku D3(25-OH) gdzie mój wynik jak pisałam był 11.28 biorę od tygodnia 6000 witaminy D3 firmy Puritans Pride
          a witaminyK2mk7 50 ug czy to wystarczająca dawka ? Jak długo brać ?
          Moja waga się wacha 83-86 kg.przy wzroście 176cm. Acha a propo dawki euthyrox 100 przez 5 dni a dawki 75 przez dwa dni to na podstawie wyników z 07.03 i wcześniejszych które zasadniczo nie różniły się od siebie i ustawił mi to lekarz POZ a potwierdziła Pani doktor endokrynolog. I tak już zostało, a na tych dawkach jestem już ponad rok.

oh
          • majamag48 Re: WĄTEK majamag48 21.06.17, 20:47
            Przed chwilą dostałam wynik testu tężyczki na udzielone odpowiedzi dały 97 pkt,co daje wysokie prawdopodobieństwo tężyczki.
            • muktprega1 Re: WĄTEK majamag48 22.06.17, 09:21
              Ja miałam objawy tężyczkowe z powodu niskiej D3 -9 oraz braku mg, zastosowałam sama kurację Natder i odżyłam. Nie wiem czy znajdziesz sensownego neurologa co do suplementacji przy tężyczce, ale może takiego który zrobi próbę tężyczkową, ale zawsze możesz zastosować gotowca z wątku, który podałam i zobaczyć jak będziesz się czuła.
              Z jakiegoś powodu brak hormonów tarczycy powoduje duże ubytki w przyswajaniu czy to D3, czy B12, czy mg, czasami wapnia.
              >Nie napisałam jeszcze jestem po operacji w2001

masz usuniętą całą tarczycę? płat? Zostawiono przytarczyce? Wszystkie czy część? To ważne właśnie, bo przytarczyce zawiadują gospodarką wapniową.
              • majamag48 Re: WĄTEK majamag48 22.06.17, 10:50
                Rozpoznanie: Ca medulare gl. Thyreoideae. Paresis chordas vocalis dex.
                Zastosowane leczenie przebieg:
                Operacyjne:
                Thyreoidectomia totalis c preservatione n. recurentes et. gl.parathreoideae. Lymphangiectomia colli dex modyficata. Biopsio lgls.colli sin.
                Byłam przyjęta z powodu raka rdzeniastego tarczycy .
                Wykonano zabieg wycięcia prawego płata tarczycy wraz z ciśnią oraz badanie dorażne . Otrzymano wynik _Ca medullare. Następnie wycięto płat lewy oraz wykonano elektywną ,zmodyfikowaną lymphadenectomię szyjną prawostronną.
                Przebieg pooperacyjny powikłany prawostronną parezą nerwu krtaniowego .
                Natomiast po badaniu histopatologicznym i konsylium Kret wynik okazał sie Status post strumectomiam totalem propter ademona oncocyticum. Hypothyreosis iatrogenes.
                Napisałam jak było na wypisie.

• muktprega1 Re: WĄTEK majamag48 23.06.17, 13:30
                  Czyli przytarczyce pozostały, a jeśli chodzi o tężyczkę (to nic innego jak po prostu niedobory), to już zapewne jak sama się zorientowałaś są dwa rodzaje, jedna jawna zdarza się np przy usunięciu części lub całości przytarczyc z ciężkim zaburzeniem i spadkiem wapnia oraz utajona często wynikająca z niedoborów na linii - brak D3, mg na odpowiednim poziomie.

>D3(25-OH) gdzie mój wynik jak pisałam był 11.28 biorę od tygodnia 6000 witaminy D3 firmy >Puritans Pride a witaminyK2mk7 50 ug czy to wystarczająca dawka ? Jak długo brać ?

Wiesz zależy jak Twój organizm będzie przyswajał, ale nie wcześniej jak po 3 miesiącach sprawdź poziom, tylko pamiętaj o odłożeniu suplementacji co najmniej na tydzień-10 dni przed badaniem, żeby badanie z krwi nie wyszło fałszywie dodatnie. Ważna rzecz - żeby D3 się wchłaniało potrezbny koniecznie mg (zajrzyj wyzej do podanego linku Natder)
                  Pamiętasz:
                  1- że tyroksyna rano i dopiero 1/2 - 1h po niej śniadanie?
                  2 - DO 4h po tyroksynie nie bierzemy żadnych tabletek, suplementów, bo zaburzają przemianę?
                  Ja nastawiam sobie przypominajki w komórce bo to gwarantuje ciągłość i systematyczność smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka